Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Ενώνουν τη γροθιά τους ενάντια στους κλινικάρχες

Καθεστώς τείνει να γίνει στον κλάδο η απλήρωτη εργασία

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα τους και την ανάκληση απόλυσης ενός συναδέλφου τους δήλωσαν χθες οι εργαζόμενοι της κλινικής «Κυανούς Σταυρός» (σ.σ. 14 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας), το κλαδικό σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σε συνάντηση που είχαν με την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη του 2012, ενώ στο πλευρό τους είχαν απολυμένους συναδέλφους τους και εργαζόμενους από την κλινική Γρηγοριάδη - Θεραπευτήριο «Σωτήρ», που είναι επίσης απλήρωτοι ως και 25 μήνες και 20 από αυτούς είναι σε επίσχεση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν το αρραγές μέτωπο των κλινικαρχών με τη βοήθεια των κρατικών μηχανισμών και της αντεργατικής νομοθεσίας και την ανάγκη να συνενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι ενδεικτικό - όπως έλεγαν - πως οι κλινικάρχες επικαλούνται τις ίδιες προφάσεις και εμφανίζονται ανυποχώρητοι προκειμένου να επιβάλλουν την τσάμπα δουλειά: ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν τους πληρώνει, έχουν δάνεια να ξεχρεώσουν, δεν έχουν δουλειά κλπ., ενώ ο «Κυανούς Σταυρός» παίρνει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για να βγάζουν τη δουλειά και η κλινική Γρηγοριάδη συνεχίζει να κάνει χειρουργεία. Την ίδια ώρα η κερδοφορία και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στηριζόταν και στηρίζεται στην πολύωρη και εντατική δουλειά των εργαζομένων.

Η εργοδοσία του «Κυανού Σταυρού» δε δίστασε μπροστά στο δράμα των απλήρωτων εργαζομένων να τους πει ότι θα τους πληρώνει όποτε βρίσκει δουλειά, ζητώντας τους ουσιαστικά να δουλεύουν τσάμπα επ' αόριστον. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως από «φιλανθρωπία» κρατάει την επιχείρηση, αφού δε βγάζει κέρδη! Στο κάλεσμα για «εργασιακή ειρήνη» η απάντηση των εργαζομένων ήταν αποστομωτική: «Σπίτια διαλύονται, παιδιά μένουν ατάιστα, για ποια ειρήνη μιλάτε;». «Με 300 ευρώ το μήνα, που μας δίνετε, ούτε να φάμε δεν έχουμε». «Μας κυνηγάνε οι τράπεζες, οι οικογένειές μας υποφέρουν και λέτε να δεχτούμε να μην πληρωνόμαστε». «Τόσα χρόνια θησαυρίζετε, δε σηκώνουμε άλλο βάρος στις πλάτες μας».

Την Πέμπτη η συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν πως θα «πάρουν τα μέτρα τους», πιο συντονισμένα και πιο οργανωμένα. Ετσι, την Τρίτη το πρωί θα πάνε όλοι μαζί στην κλινική Γρηγοριάδη στο Ν. Ηράκλειο, ενώ την Πέμπτη, 29 Νοέμβρη στις 4 μ.μ. θα συμμετέχουν στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνης, 2ος όροφος) για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκανε προχθές το απόγευμα το σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας καταγγέλλοντας πως πολλοί εργαζόμενοι σε κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και δομές ψυχικής υγείας είναι απλήρωτοι από 3 ως και 25 μήνες! Χαρακτηριστικά, απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους όπως: Ομιλος «Euromedica», «Ερρίκος Ντυνάν», «Κυανούς Σταυρός», Θεραπευτήριο «Σωτήρ», Βουγιουκλάκειο, Νέον Αθήναιον, Παλλάδιο, Αριστοτέλειο, «Dr Ηospital», Λευκός Σταυρός, Ευγενίδειο, Τίμιος Σταυρός, νευροψυχιατρική κλινική Κασταλία, δομές Ψυχικής υγείας (ΕΠΑΨΥ, ΕΨΑΜΥ, ΕΔΡΑ κλπ.), στο Γηροκομείο Αθηνών κ.α.

Εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου, αλλά και εργαζόμενοι από το Θεραπευτήριο «Σωτήρ», τον «Κυανού Σταυρό», την «Κασταλία», τον όμιλο Εuromedica και το Γηροκομείο Αθηνών απαίτησαν πίεση στους εργοδότες για: Αμεση καταβολή δεδουλευμένων και εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Παράδοση εξοφλητικών μηνιαίων αποδείξεων στους εργαζόμενους. Καμία απόλυση. Στο υπουργείο ορίστηκε νέο ραντεβού με τον υφυπουργό Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ