Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΡΛΗ - ΙΚΕΑ
Εργαστήρι παραγωγής υπερκερδών

...αλλά ατελείωτης φτώχειας για τους εργαζόμενους

Εργαστήριο που γεννά υπερκέρδη και πολλαπλασιάζει την περιουσία που κατέχουν η οικογένεια Φουρλή και κάποιες αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων είναι ο «όμιλος Φουρλή» που αξιώνει να επιβάλει μείωση μισθών μέχρι και 11%.

Εχοντας ξεκινήσει από τη δεκαετία του '50 με την εισαγωγή ηλεκτρικών ειδών, η οικογενειακή επιχείρηση, που αργότερα μετατράπηκε σε όμιλο, αναλαμβάνει σταδιακά τις αντιπροσωπείες μιας σειράς ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, ενώ όπως κοκορεύονται και οι ίδιοι, από τη δεκαετία του '80, «καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του ελλαδικού χώρου».

Στηριζόμενοι στα τεράστια κεφάλαια και στα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει από τις εισαγωγές ηλεκτρικών ειδών σε μονοπωλιακό καθεστώς τη δεκαετία 1990-'99 περνάνε στην «εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους» εξαγοράζοντας ή ιδρύοντας επιχειρήσεις, όπως η «Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ», το «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ», η «One Way Technostores ΑΕΒΕ», η «ΤLF Electroline Κύπρου».

Εκείνη την εποχή ο όμιλος εισβάλλει στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και την Τσεχία με αντικείμενο τη χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα.

Από το 1999, συνδέεται με τη σουηδική ΙΚΕΑ. Από το 2001 μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα αφεντικά του κατάφερναν να πολλαπλασιάζουν συνεχώς τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο ΙΚΕΑ το 2004 (Αεροδρόμιο Αθήνας), ενώ το 2007 ανοίγουν ακόμα δύο καταστήματα, σε Αθήνα και Λευκωσία.

***

Αυτοί που τώρα ζητάνε να ψαλιδίσουν τα μεροκάματα των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ, στον όμιλό τους διαθέτουν μια σειρά συνδεδεμένες - θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι:

PRIME TELECOM ΑΕ

HOUSE MARKET ΑΕ

INTERSPORT ΑΕ

SERVICE ONE

TRADE LOGISTICS SA (RHF)

GENCO BULGARIA (RSG)

INTERSPORT CYPRUS

HOUSE MARKET CYPRUS

SPEEDEX ΑΕ

RENTIS SA

HOUSE MARKET BULGARIA EAD

ΒΗΤΑ ΤΡΙΤΗ

WYLDES

INTERSPORT ATLETIK

GENCO TRADE SRL

***

Οσοι κλαίγονται για το μέλλον των ΙΚΕΑ, υποστηρίζοντας ότι θα είναι δυσοίωνο αν δεν υποταχθούν οι εργαζόμενοι των 400 και 500 ευρώ το μήνα, αυτοί που επικαλούνται την οικονομική κρίση για να υποχρεώσουν τους απασχολούμενους στα ΙΚΕΑ να δεχτούν μείωση των αποδοχών τους, από το 2008 που ξέσπασε στη χώρα η κρίση έχουν στην κυριολεξία αφηνιάσει. Μόνο μέσα στο 2008:

  • Ανοιξαν νέο ΙΚΕΑ στον Κηφισό
  • Αγόρασαν οικόπεδο 60 στρεμμάτων στη Βίτοσα, ένα από τα ακριβότερα προάστια της Σόφιας
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και λειτούργησαν ιδιόκτητοι χώροι αποθήκευσης και εκμετάλλευσης στο Σχηματάρι

Αλλά και την επόμενη χρονιά άνοιξε το ΙΚΕΑ στη Θεσσαλία, ακόμα 7 νέα καταστήματα «Intersport» κ.ο.κ.

Και επειδή πολλά λέγονται για την κερδοφορία της επιχείρησης, όσοι δεν έχουν ταχθεί ακόμα ανεπιφύλακτα με τους εργαζόμενους ας γνωρίζουν ότι ο «όμιλος Φουρλή», όταν δε βλέπουν οι εργαζόμενοι, πανηγυρίζει λέγοντας ότι τα προ φόρων και τόκων κέρδη του ήταν:

  • 2005: 43,9 εκατ. ευρώ
  • 2006: 60,1 εκατ. ευρώ
  • 2007: 83,4 εκατ. ευρώ
  • 2008: 101,7 εκατ. ευρώ
  • 2009: 54,3 εκατ. ευρώ
  • 2010: 46,6 εκατ. ευρώ
  • 2011: 28,0 εκατ. ευρώ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ