Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί σε «διάλογο» για την ανάσχεση της ανεργίας

Το γαϊτανάκι του «κοινωνικού διαλόγου» ξανάπιασε το υπουργείο Εργασίας και με επιστολή του χτες ο Γ. Βρούτσης καλεί τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ σε συνάντηση την επόμενη Τετάρτη. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι έτσι θα δοθεί συνέχεια στον «κοινωνικό» διάλογο που εγκαινίασαν τον προηγούμενο Ιούλη «σε μια νέα βάση, προκειμένου να γίνει πιο ουσιαστικός, αποδοτικός και παραγωγικός»! Θέματα συζήτησης θα είναι «η ανάληψη δράσεων για την ανάσχεση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης», η «νομιμότητα στην αγορά εργασίας» καθώς «και θεσμικές παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας».

Η πρωτοβουλία του υπουργού θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο δραματικές οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλη μια πρόκληση της συγκυβέρνησης, την ώρα που σφαγιάζει τα εργατικά δικαιώματα να στήνει άλλη παράσταση «κοινωνικού διαλόγου» με τις πλάτες των κοινωνικών εταίρων. Γιατί είναι πρόκληση, τη στιγμή που πυροδοτείς χιλιάδες απολύσεις, κάνοντας πιο φτηνές τις αποζημιώσεις να μιλάς για ανάσχεση της ανεργίας. Είναι πρόκληση να επιβάλεις διά νόμου τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας και να επικαλείσαι τη νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της.

Βεβαίως, το υπουργείο Εργασίας τα κάνει αυτά γιατί του το επιτρέπουν. Πάντα οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδοτικές οργανώσεις και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έκαναν άοκνες προσπάθειες να ποδηγετήσουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων με το όπιο του «κοινωνικού εταιρισμού». Ετσι και τώρα, η κυβέρνηση απευθύνεται στους «κοινωνικούς εταίρους» για να βάλουν άλλη μια φορά πλάτη. Αλλωστε, για τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοξενοδόχους και τους εφοπλιστές νομοθετεί.

Το σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι και αυτού του διαλόγου - απάτη δεν θα είναι οι εργαζόμενοι. Αυτοί, μαζί με το ΠΑΜΕ, μέσα από τα συνδικάτα που ποτέ δεν αναγνώρισαν την κοροϊδία των διαλόγων θα είναι και πάλι στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ