Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σφαγείο σε αποδοχές και δικαιώματα

Κατατέθηκε η σχετική εγκύκλιος

Την κυβερνητική εγκύκλιο για το σφαγιασμό μισθών, κάθε είδους αποδοχών και εργατικών δικαιωμάτων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» που μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2013 ή ακόμη και με αναδρομική ισχύ, όπως στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων.

Ειδικότερα:

  • Από την 1η Γενάρη καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι προηγούμενες διατάξεις νόμων, υπουργικές, διαιτητικές, κανονιστικές και άλλες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των αποδοχών.
  • Καταργούνται και τα τελευταία υπολείμματα από το 13ο και 14ο μισθό σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, πρώην ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι φέτος, για τελευταία φορά, θα δοθεί το κουτσουρεμένο δώρο Χριστουγέννων.
  • Το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους ΟΤΑ, στις υπηρεσίες που έχουν ταξινομηθεί στις ΔΕΚΟ κ.ά., όπου οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από το 25% του βασικού μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται τα προβλεπόμενα από την προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, που αφορούν στις αμοιβές για υπερωρίες κ.ά. που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το «ενιαίο μισθολόγιο».
  • Καταργείται το επίδομα «επίτευξης στόχων» που ίσχυε για εργαζόμενους σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία.
  • Καταργούνται οι αποζημιώσεις μελών δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις κ.ά.
Ειδικά μισθολόγια

Αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 μπαίνουν σε εφαρμογή οι μειώσεις, μέχρι και 30%, στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όπως ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ