Κινητοποιήσεις στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ οργανώνουν μια σειρά Λαϊκές Επιτροπές. Διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού.
Σήμερα, Πέμπτη
Παρασκευή, 29 Νοέμβρη
Σάββατο, 30 Νοέμβρη
Τρίτη, στις 3 Δεκέμβρη
Συνεχίζονται οι απεργίες στον ΕΟΠΥΥ. Κινητοποιήσεις σε ψυχιατρεία και δημόσια νοσοκομεία
MotionTeam |
Ανάλογη συγκέντρωση έγινε στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των άλλων συνταξιουχικών σωματείων, που πραγματοποίησαν προγραμματισμένη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Στην Αθήνα αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν εξαιρείται κανείς από την κινητικότητα, πλην των διοικητικών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επείγεται να έχει το σχετικό πόρισμα μέχρι τις 6/12/2013, οπότε θα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία της κινητικότητας για το προσωπικό. Χτες, ο υφυπουργός Υγείας, Α. Μπέζας, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθούν γιατροί, όταν τέθηκε το θέμα από την Ομοσπονδία των γιατρών στο πλαίσιο των συζητήσεων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Στο μεταξύ, εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για το Λεκανοπέδιο Αττικής και κάλυψη των απεργιών που θα γίνουν στην επαρχία αύριο Παρασκευή.
Η απόφαση στο ΓΣ πάρθηκε με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της παράταξης ψηφοδελτίου που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται απ' το ΠΑΜΕ) πρότεινε να γίνουν συνελεύσεις στα σωματεία, να βγουν συμπεράσματα απ' την απεργία στις 6 Νοέμβρη και να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για μια 24ωρη απεργία μέσα στο Δεκέμβρη.
Σήμερα, τέλος, οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Δρομοκαΐτειο θα αποφασίσουν με Γενικές Συνελεύσεις για τις παραπέρα κινητοποιήσεις. Χτες, οι εργαζόμενοι από το «Δρομοκαΐτειο» έκλεισαν συμβολικά για λίγο την Ιερά Οδό και αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία ως το Παλατάκι. Στο ΨΝΑ, οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο στάσης εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) συγκεντρώθηκαν έξω απ' την πύλη του ψυχιατρείου.
Με μια μαζική συγκέντρωση και πορεία, παρά το δυνατό κρύο, ο λαός της Νάουσας διαδήλωσε χτες βράδυ για να μπει φρένο στη διάλυση - κατάργηση του νοσοκομείου της πόλης που μεθοδεύει η κυβέρνηση, να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο. Μετά τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε πορεία προς το νοσοκομείο.
Υπονομευτικά στον αγώνα δρουν ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος, οι οποίοι αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν την απόφαση της Επιτροπής Αγώνα για πανναουσαϊκή απεργία στις 4 Δεκέμβρη. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σε επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης, θα επανακαθορίσει τη στάση του. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε το κάλεσμα αγώνα να φτάσει σε όλους τους χώρους δουλειάς, στην πόλη και σε όλα τα χωριά του δήμου.
Συγκέντρωση την Τρίτη από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος
Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη έκαναν το απόγευμα της Τρίτης το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
Απαίτησαν να σταματήσει η συρρίκνωση - υποβάθμιση του Ασύλου Ανιάτων, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, καμία απόλυση, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα. Επίσης, να καταργηθούν οι πληρωμές των περιθαλπομένων, να περάσει το Ασυλο Ανιάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, κατάργηση επιχειρηματικής δράσης, να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, ενώ αντιπροσωπεία τους συζήτησε με εργαζόμενους και ασθενείς. Ακολούθησε εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, με κατάληξη την κεντρική πλατεία της Κυψέλης.
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση έχει μετατρέψει το Ασυλο Ανιάτων σε επιχείρηση που πουλάει υπηρεσίες σε ανήμπορους ανθρώπους και εντατικοποιεί την εργασία για το προσωπικό. Οι νέες εισαγωγές, ιδιαίτερα απόρων, έχουν σταματήσει. Οι περιθαλπόμενοι πληρώνουν είτε μέσα από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, είτε απευθείας για φάρμακα και υπηρεσίες, την ίδια ώρα που οι 130 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.
Η διοίκηση έχει «βγάλει στο σφυρί» ακόμη και τις εγκαταστάσεις στην Κυψέλη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους, στους ασθενείς και τους συγγενείς τους.
Σε ανακοίνωσή τους, οι φορείς που διοργάνωσαν τη χθεσινή κινητοποίηση, τονίζουν: «Οργανωθείτε στα σωματεία. Να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ που κλείνουν δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για να εξασφαλίσουν "πελατεία" στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών. Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία - Πρόνοια συγκεντρώνουν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες».
Στην κατάργηση των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου του αίματος στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα και στην Πάτρα, προχώρησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών. Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Υγείας Αντ. Μπέζα για τη «νέα δομή του συστήματος αιμοδοσίας βάσει της οποίας ο μοριακός έλεγχος του αίματος θα διενεργείται σε τέσσερα Κέντρα Αίματος», εφαρμόζεται άμεσα. Ηδη, στη Λάρισα ο εξοπλισμός του Κέντρου «ξηλώθηκε». Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, τα τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλίας θα εξυπηρετούνται πλέον από το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα δείγματα των αιμοληψιών που θα γίνονται σε νοσοκομεία της περιοχής, θα πρέπει να αποστέλλονται για έλεγχο στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι στο «ΑΧΕΠΑ» το Μοριακό Κέντρο θα εξετάζει δείγματα από 24 συνολικά νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία που ρημάζει τη ζωή των ΑΜΕΑ οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Σύμφωνα με τη ΣΕΑΑΝ, η ανεργία στους ανάπηρους φτάνει σήμερα το 95% με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η ΣΕΑΑΝ καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στην παν-αναπηρική συγκέντρωση την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ, μέρα αγώνα και διεκδίκησης, στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο).
Στα διαδικαστικά της ψηφοφορίας εστίασαν τον αποπροσανατολιστικό τους καβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Υπερψηφίστηκε χτες με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η συζήτηση προκάλεσε νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για τα διαδικαστικά θέματα της ψηφοφορίας. Σε σύνολο 246 βουλευτών, 164 ψήφισαν υπέρ, 72 κατά και 10 «παρών».
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», εξηγώντας σε προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ ότι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου στο φάρμακο ενδεχομένως θα βγει περισσότερο ή λιγότερο ωφελημένο. Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στον «αποπροσανατολισμό και στη δημαγωγία στις πλάτες του λαού».
Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες ήταν η κορύφωση αυτής της δημαγωγίας από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατά τ' άλλα κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και δεν αμφισβητεί τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων συνολικά στον τομέα της Υγείας.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «η τροπολογία που πέρασε (...) θεσμοθετεί τη διαπλοκή, από την στιγμή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να "παίζει" με τις τιμές των φαρμάκων». Κάνοντας πλήρως αποδεκτή την επιχειρηματική δράση στο φάρμακο, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει «τη δική του πρόταση για ένα φθηνό αξιόπιστο και σε επάρκεια φάρμακο και αυτήν θα υπερασπιστεί ενάντια σε κάθε είδους συμφέροντα».
Ανταπαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση: «Το μόνο που μένει, πια, στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού».
Στον απόηχο της ψήφισης της τροπολογίας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο στόχος για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2 δισ. ευρώ του 2014 είναι ανέφικτος και ότι μπαίνει σε κίνδυνο η φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών. Σ' αυτό το πνεύμα, ζητά αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα σε 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.
Επίσης, ο Δ. Γιαννακόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, σε γραπτή του δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απροκάλυπτη πριμοδότηση συγκεκριμένων πολυεθνικών». Υποστήριξε, ακόμα, ότι όποιο ποσό κάτω απ' τα 2,5 δισ. ευρώ, θα επιφέρει τρομερές ελλείψεις στην αγορά, ότι θα κατακλυστεί η αγορά από «φθηνά ανώνυμα γενόσημα φάρμακα» και ότι «ήδη σε διαγωνισμούς δημόσιων νοσοκομείων συμμετέχουν (και κερδίζουν) εταιρείες με σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί στην Αμερική λόγω επικινδυνότητας».
Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν, ελέγχονται και από τον ΕΟΦ και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Επιβεβαιώνεται ότι η κατανομή της πίτας είναι αυτή που πυροδοτεί τον καβγά ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου
Icon |
Τα 5,5 δισ. ευρώ αναλογούν στο 2,8% (2012) ή 2,9% (2013) του ΑΕΠ. Απ' αυτά τα χρήματα, το 68%, δηλαδή 3,74 δισ. ευρώ, καρπώνεται η φαρμακοβιομηχανία - ντόπια και ξένη - διαθέτοντας πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται στην εμπορία και σε φόρους προς το κράτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΦ, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αποδεκατιστεί. Από 260 εργαζόμενους έμειναν μόλις 160 που έχουν να ελέγξουν 60 εργοστάσια φαρμάκων, 2 εργοστάσια πρώτων υλών, 10 εργοστάσια αερίων και 3 κτηνιατρικά. Επίσης, υποχρεώνονται να κάνουν και ελέγχους στο εξωτερικό, σε εργοστάσια απ' τα οποία γίνονται εισαγωγές στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 1.562 δραστικές ουσίες που παράγονται σε 43 χώρες.