Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νίκαιας και του Κορυδαλλού οργανώνουν σήμερα τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ της περιοχής. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από τα κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ στη Νίκαια (Μούγλων 21), ώρα 10 π.μ.

«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Ούτε με το μισό προσωπικό!

Συγκέντρωση των εργαζομένων χτες για τις τεράστιες ελλείψεις

Eurokinissi

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» απαίτησαν οι εργαζόμενοί του, με δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στην είσοδο του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπέγραψαν στο υπουργείο τη σύμβαση δωρεάς του «Σωματείου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο - Ελπίδα» υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για την ανέγερση ογκολογικής κλινικής.

Καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οπως κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι, το «Αγία Σοφία» είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της χώρας που εφημερεύει μέρα παρά μέρα, καλύπτοντας περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα όμως οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει είναι δραματικές: Κενές παραμένουν 270 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στο σύνολό τους οι κενές θέσεις φτάνουν τις 500. Ενώ η επιστημονικά αποδεκτή αναλογία για τις κλίνες εντατικής νοσηλείας είναι ένας νοσηλευτής προς έναν ασθενή, στο «Αγία Σοφία» στις Μονάδες μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για οκτώ μικρούς ασθενείς, ενώ στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλεύτριες είναι υπεύθυνες ακόμα και για 50 παιδιά. Η αναμονή για εξέταση φτάνει τις 4 - 5 ώρες, ενώ το τελευταίο διάστημα το μικροβιολογικό εργαστήριο αδυνατεί να κάνει εξετάσεις το απόγευμα και έτσι οι γονείς των μικρών ασθενών αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι, με αφορμή και τη δωρεά της Μ. Βαρδινογιάννη, υπογράμμισαν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να στηρίζεται στις φιλανθρωπίες και τις δωρεές, τονίζοντας ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλο το λαό.

Η δωρεά

Οι μεγάλες ανάγκες των παιδικών ογκολογικών περιστατικών δεν καλύφθηκαν ποτέ απ' το κράτος με τις απαραίτητες δομές. Ετσι η «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης αναπληρώθηκε απ' τη «συνεισφορά και την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων» στη βάση της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε και την «αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δωρεών».

Απαντώντας στο ερώτημα για το νομικό χαρακτήρα του νοσοκομείου αλλά και για τη στελέχωσή του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «πρόκειται για ένα δημόσιο νοσοκομείο στους κόλπους του "Αγία Σοφία", όπως συμβαίνει με όλα τα κληροδοτήματα» και το οποίο θα στελεχωθεί πλήρως. Ωστόσο, όμως, η Μ. Βαρδινογιάννη πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν πρόκειται να μείνει το νοσοκομείο χωρίς και την προσωπική μας επίβλεψη»...

Το νοσοκομείο μπορεί να είναι έτοιμο και σε 18 μήνες, όπως είπε η Μ. Βαρδινογιάννη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

Η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ

Ενα σύστημα Υγείας όπου την αποκλειστική ευθύνη θα έχει το κράτος και η Υγεία θα αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και θα προσφέρεται δωρεάν απαίτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ «υπάρχει μια συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας», αναρωτώμενος ρητορικά «γιατί να καθίσει μια κυβέρνηση, ένα υπουργείο, να απαξιώσει έναν τομέα της δημόσιας ζωής, ο οποίος έχει αυτή τη διαδρομή. Διότι σχετίζεται με τα οικονομικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση». «Το μεγάλο κεφάλαιο είναι τόσο κουτό, που αρχίζει και κάνει επενδύσεις όταν ο κρατικός φορέας, ο αντίστοιχος, δεν του κάνει παραχωρήσεις μέσα από τον τρόπο λειτουργίας;», αναρωτήθηκε ο Π. Κοσιώνης για να απαντήσει: «Καταλαβαίνουν ότι οι παραχωρήσεις έχουν αρχίσει και διευρύνονται ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, η ΝΔ προχωράει, διευρύνει και επιταχύνει αυτά που έχουν αρχίσει από το παρελθόν στο θέμα της ιδιωτικοποίησης».

Αναφερόμενος στα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού είπε πως «το πρόβλημα των συμβασιούχων και των επικουρικών γιατρών ποιος το πρωτοεφάρμοσε; Τώρα η ΝΔ το εφαρμόζει και στους νοσηλευτές. Από τους νόμους του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ δεν κατήργησε κανέναν, ούτε το ΠΑΣΟΚ βέβαια, όταν το 1991-1993 ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε: «Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει και μπορεί την αποκλειστική ευθύνη να την έχει το κράτος για μια δημόσια, δωρεάν παροχή περίθαλψης».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σε 48ωρη απεργία από σήμερα

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση καλούν τους γιατρούς οι ταξικές δυνάμεις
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση καλούν τους γιατρούς οι ταξικές δυνάμεις
Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) καλεί τους γιατρούς να συμβάλουν στην επιτυχία της 48ωρης απεργίας, που ξεκινά σήμερα στα νοσοκομεία και την οποία αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 9.3.2007 μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Επίσης, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζί με τις άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Ομόνοια, ώρα 11 π.μ.

Το πλαίσιο που προβάλλει η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών, ούτε και στις ανάγκες για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, δεν απαντά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί - σαν συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και η κυβέρνηση της ΝΔ στο χώρο της Υγείας.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους γιατρούς να συντονίσουν τη δράση τους με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία καθώς και με τους άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας, με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο και κέντρων αποκατάστασης, ενταγμένων στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Επίσης, τους καλεί να διεκδικήσουν την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. προσωπικό, με την ταυτόχρονη μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων.

Τέλος, η ΔΗΠΑΚ προβάλλει για διεκδίκηση τα αιτήματα:

  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα και με αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, ανά κλινική, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς μας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι εφημερίες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο συμπλήρωσης του μισθού (1.600 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο, με ανάλογη κλιμάκωση).
Στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Κρήτης, προχωρούν οι γιατροί του νησιού, διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα και για την άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Κρήτης να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών του Ιανουαρίου. Στο Ρέθυμνο οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν κοινή συγκέντρωση με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου αύριο Πέμπτη, στις 12 μ.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων όμως βρίσκονται και οι γιατροί του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Από τις 30 Μάρτη προχωρούν σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον. Επίσης, αποφασίστηκε η αποχή των γιατρών από τις συνταγογραφήσεις, από πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, τις θεωρήσεις βιβλιαρίων από τους ελεγκτές γιατρούς καθώς και από την επιτροπή τροφίμων.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διαχρονικό γαλαζοπράσινο χαράτσι
  • Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας διαμορφώνονται στο 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας μετά την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών
  • Την ίδια ώρα που ο χώρος Υγείας μετατράπηκε σε παράδεισο για τους επιχειρηματίες, όπου τα κεφάλαιά τους είχαν τετραπλάσια απόδοση απ' τη μέση απόδοση της οικονομίας

Στη δυσβάσταχτη για τα λαϊκά στρώματα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας οδήγησαν τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά στην ώρα της ανάγκης ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων στο χώρο της Υγείας. Με την αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών το Σεπτέμβρη του 2005 αποκαλύπτεται πιο ευκρινώς ότι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν σε 57,2% των συνολικών δαπανών Υγείας, δίνοντας στη χώρα μας την πρωτοκαθεδρία - εκτός απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση - και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ποσοστό αυτό ξεπερνά το αντίστοιχο (55,7%) των ΗΠΑ!

Οπως φαίνεται στην τελευταία στήλη της σειράς 7 του Πίνακα που δημοσιεύουμε, το 2005 οι δημόσιες δαπάνες Υγείας ανήλθαν σε 42,8% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας ανήλθαν σε 57,2%, ενώ, σύμφωνα με τις μετρήσεις πριν την αναθεώρηση, η αναλογία ήταν περίπου αντίστροφη. Λόγου χάρη, το 2004 οι ιδιωτικές δαπάνες ήταν 46,1% και οι δημόσιες 53,9% (βλέπε τις στήλες της σειράς 7 του Πίνακα), ενώ η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε ότι ήταν 48,3%.

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, όταν γίνει η τελική στάθμιση των στοιχείων θα διαμορφωθεί η αναλογία ιδιωτικές 55% και δημόσιες 45% επί των συνολικών δαπανών Υγείας την τελευταία δεκαετία.

Αυτό μεταφράζεται σε 2,5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό απ' το μέσο ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι 22,8% επί των συνολικών δαπανών Υγείας, αλλά και του ΟΟΣΑ, όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25,6%.

Οι φτωχοί αποκλείονται και καταστρέφονται!

Με βάση την Ερευνα των Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ), το ποσοστό των μηνιαίων δαπανών από 4,75% το 1974 έφτασε στο 7,15% το 2004/ 05. Προκύπτει ακόμα ότι το 2004/ 05 η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών έφτασε σε 128,17 ευρώ το μήνα έναντι 94,3 ευρώ των ΕΟΠ 1998/ 99. Πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση κατά 35,9% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Η μέση μηνιαία δαπάνη των 128,2 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Τα νοικοκυριά, με εισόδημα μέχρι 760 ευρώ ξοδεύουν το 9,8% για υπηρεσίες Υγείας. Με εισόδημα 751 - 1.100 ευρώ το 10,1%. Με εισόδημα από 1.101 - 1.450 ευρώ το 8,2%. Με εισόδημα 1.451 - 1.800 ευρώ το 7,3%. Με εισόδημα 1.801 - 2.200 ευρώ το 6,6%. Με εισόδημα 2.201 - 2.800 ευρώ το 6,6%. Με εισόδημα 2.801 - 3.600 το 6,5% και από 3.601 ευρώ και πάνω διαθέτουν το 6,4%.

Δηλαδή, τα φτωχότερα στρώματα πληρώνουν πιο ακριβά για την Υγεία ή αποκλείονται εντελώς απ' τις υπηρεσίες Υγείας. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τη «Διερεύνηση και Αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας» (Σεπτέμβρης του 2006) το 34,5% του πληθυσμού δε χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες Υγείας, παρότι αντιμετώπιζε προβλήματα - και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρά. Για το 5,9% ο λόγος που δε χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες Υγείας ήταν η έλλειψη χρημάτων.

Παράδεισος για το κεφάλαιο

Υπάρχουν οικογένειες που κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση, εξαιτίας κάποιας επείγουσας δαπάνης για την Υγεία. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό «καταστροφικών δαπανών» για πολλά χρόνια τώρα, όπως το σημείωνε και η ΝΔ στο πρόγραμμά της. Τα τελευταία χρόνια, μετρήθηκε ότι 2,5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα απειλούνται απ' τις καταστροφικές δαπάνες έναντι 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό 2,5% - με βάση την απογραφή του 2001 στην οποία καταγράφηκαν 3.664.392 νοικοκυριά - αντιστοιχεί σε 91.610 νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα που η λαϊκή οικογένεια πληρώνει το τίμημα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ' τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο χώρος της Υγείας μετατράπηκε σε παράδεισο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, την περίοδο 1997 - 2004 ο τζίρος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 134,2%. Το μέγεθος της συνολικής «εγχώριας αγοράς» εκτιμάται σε 1.189.000.000 ευρώ για το 2004, έναντι 508.000.000 ευρώ το 1997, παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,9%, αναφέρεται στη μελέτη. Το μεγαλύτερο τζίρο έκαναν οι ιδιωτικές κλινικές με 730.000.000 ευρώ (61,4% του συνολικού τζίρου) και ακολουθούν τα διαγνωστικά κέντρα με 275.000.000 ευρώ (23,1%) και οι μαιευτικές κλινικές με 173.000.000 ευρώ (15,5%).

Ετσι, λόγου χάρη, το 2004 που ο Ελληνας πολίτης πλήρωνε απ' την τσέπη το 53,9% (ή το 44,6% πριν την αναθεώρηση) των συνολικών δαπανών Υγείας, οι επιχειρηματίες που είχαν κάνει επενδύσεις στο χώρο της Υγείας είχαν απόδοση των ιδίων κεφαλαίων 24,4%, που είναι τετραπλάσια της μέσης απόδοσης της Ελληνικής Οικονομίας (Βλέπε έρευνα της Hellastat, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία 292 επιχειρήσεων του χώρου και έδωσε στη δημοσιότητα το Γενάρη του 2006).

Την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ηδη, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την κατασκευή τριών νοσοκομείων (παιδιατρικό και ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη και νοσοκομείο Πρέβεζας) και προσανατολίζεται για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Στα απώτερα σχέδια της κυβέρνησης είναι η παράδοση - μέσω των ΣΔΙΤ - και του τομέα της αποκατάστασης με την κατασκευή τεσσάρων κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Κρήτη).


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Μόνιμα υποζύγια τα Ταμεία

Εναλλασσόμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία σε βασικά υποζύγια της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, αλλά και της πληρωμής μέρους των εσόδων των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών με συνεχόμενες αποφάσεις.

Μια τέτοια πρακτική έρχεται να εφαρμόσει και η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανακοστολόγηση 100 - σε σύνολο 5.000 - ιατρικών πράξεων που το τιμολόγιό τους είχε να αυξηθεί απ' το 1991. Την ανακοστολόγηση αυτή δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να την επωμιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός, στην προοπτική της ανάπτυξης ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αποκαλυπτικές - για τη δικομματική λογική - ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Απαντώντας σε ερώτηση για σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ρυθμίζεται με νόμο του '39 και είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας και γνωμοδοτήσεων από συναρμόδιους φορείς. «Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) -πρόσθεσε - που προωθείται, αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας κ. Στεφανή, οπότε και προσδιορίστηκαν οι αναθεωρημένες τιμές των ιατρικών πράξεων τις οποίες παρέχει. Για το θέμα αυτό, έχει αποφανθεί ήδη το ΣτΕ με απόφασή από το 2002 επιβάλλοντας στην πολιτεία την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων... Στη συνέχεια διατυπώθηκαν γνώμες από εξειδικευμένες ομάδες εργασίας και μετά από γνωμοδότηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΚΕΣΥ, το ΠΔ υπογράφεται πλέον επί των ημερών μας».

Ενδεικτικό της πρακτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2737/99 έβαλε το ΙΚΑ να πληρώσει αναδρομικά 22 δισ. δραχμές για ιατρικές πράξεις - πριν το 1998 - που κοστολογήθηκαν παραπάνω!

Το μεγάλο όμως βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρθηκε με την αύξηση των νοσηλίων στην οποία προχώρησαν κυβερνήσεις και απ' τα δυο κόμματα: Το 1992 που η κυβέρνηση της ΝΔ τα υπερδιπλασίασε και το 1998 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο από 29 έως 64% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας, ενώ με το συνολικό ενοποιημένο νοσήλιο υπήρξε «διατίμηση» των ακριβών ιατρικών πράξεων (π.χ., το μπαϊπάς ή τις μεταμοσχεύσεις οργάνων). Επίσης, το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, όπου ο ασφαλισμένος ή το Ταμείο πληρώνει από 25 έως 90 ευρώ για επίσκεψη και 100 ή 150 ευρώ για μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ