Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ
Καταγγέλλει το νομοσχέδιο και προειδοποιεί για τις συνέπειες

Με την προσφιλή τακτική της εξαπάτησης, η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την τελευταία στιγμή στο εγκληματικό νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» το άρθρο 65, το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς», με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης» αναγκών που είναι πάγιες.

Η παραπάνω μεθόδευση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που σημειώνει σε ανακοίνωση: «Η αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών είναι μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο! Οι προχειρότητες είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες.

Ο αυτοαπασχολούμενος παθολόγος που "επιτάσσεται", αλλά και ο παθολόγος του Κέντρου Υγείας που μετακινείται αναγκαστικά για "κάποιες εφημερίες" στο νοσοκομείο είναι γιατροί με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στη Νοσοκομειακή Ιατρική. Ετσι αποσαθρώνεται και άλλο η πολύτιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα ασκείται Νοσοκομειακή Ιατρική επιπέδου "έκτακτων πολεμικών συνθηκών" επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Ο/η γιατρός της ΠΦΥ που "αγγαρεύεται" για εφημερία στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο παραλαμβάνει δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, των οποίων δεν γνωρίζει το ατομικό αναμνηστικό, το ιστορικό και την πορεία νόσου, ενώ εφημερεύει ολομόναχος/η για αυτούς τους δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους αλλά και για τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ αφού τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν κάθε μέρα γενική εφημερία.

Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα Επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, η συνέχεια της παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και υπενθυμίζει ότι έχει αγνοήσει παντελώς τα αιτήματα και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών επί 4,5 χρόνια.

Επισημαίνει την υποκρισία της εκάστοτε κυβέρνησης να θυμάται το θέμα μόνο τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, και να το ξεχνά τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχουν δηκτικά σχόλια από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, αφήνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους στην τύχη τους.

Με το άρθρο 74 του ίδιου νομοσχεδίου, δίνεται στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ιατρικών σχολών η δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων. «Προτείνουμε στον υπουργό Υγείας να τους αξιοποιήσει για να κάνουν εφημερίες στις "άγονες" περιοχές, αφού είναι τόσο πρόθυμοι να εργαστούν στο ΕΣΥ, και να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Ας τα αφήσει αυτά η κυβέρνηση. Με λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αν είχε ακούσει αυτά που λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη από τον Μάρτη 2020 για τα κίνητρα, αλλά και για τη διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στα νοσοκομεία και ΚΥ της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων πόλεων.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τις απειλές και τις υποκρισίες. Αν πραγματικά θέλει να απαντήσει στις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες των ασθενών και των υγειονομικών, να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ, και στον προηγούμενο και στον τωρινό υπουργό, και η οποία περιλαμβάνει την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών εξαιτίας των περικοπών των τελευταίων 14 χρόνων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, την ενσωμάτωση του 13ου - 14ου μισθού, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των εφημεριών και την ειδική αυτοτελή φορολόγησή τους, την ενιαία προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα, ταυτόχρονα με ειδικά κίνητρα για τις "άγονες" περιοχές, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Αυτή είναι η λύση και όχι οι προτάσεις του ΠΙΣ, που έσπευσε να συνδράμει την κυβέρνηση με την κατάπτυστη απόφασή του να χορηγήσει επίδομα 1.000 ευρώ και δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα προσφερθεί εθελοντικά να εφημερεύσει».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αγώνας ζωής ενάντια στη διάλυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης

Με μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις καταδίκασαν το εγκληματικό νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Ομόφωνο «όχι» στο νομοσχέδιο που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης, είπαν για άλλη μια φορά σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σωματεία στους τομείς της πρόληψης και της απεξάρτησης, φοιτητές και άλλοι φορείς, με την απεργιακή συγκέντρωση που έγινε χτες το πρωί στη Βουλή, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την οποία είχαν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Με εντολή της κυβέρνησης, κλούβες κ.ά. δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τη Β. Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προκλητικά παρεμπόδιζαν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο ύψος της Βουλής, κόβοντας στα δύο τη συγκέντρωση και μην επιτρέποντας σε εργαζόμενους να προσεγγίσουν στον χώρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρεμπόδιση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο οποίο η αστυνομία απαγόρευε να προσεγγίσει τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Αμεση ήταν η αντίδραση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφρ. Ρέτζιου, η οποία κατήγγειλε το γεγονός.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι δηλωτικό της απόγνωσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, είπε ο Γ. Γαλανόπουλος εκ μέρους της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. «Ο σχεδιασμός τους να φέρουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τέτοια εποχή, περιμένοντας ότι οι υγειονομικοί θα είναι στις παραλίες, είναι προφανές ότι δεν προχωράει. Είμαστε εδώ και διαδηλώνουμε αποφασιστικά ενάντια σ' αυτό το έκτρωμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Είναι μεγάλος ο φόβος τους για τους υγειονομικούς που αγωνίζονται να υπάρχουν δημόσιες, δωρεάν, πλήρως στελεχωμένες και σύγχρονες δομές Ψυχικής Υγείας. Υγειονομικοί που διέκοψαν τις καλοκαιρινές τους άδειες για να είναι εδώ και να απαιτήσουν να μη διαλυθεί η δημόσια Ψυχική Υγεία. Για να μπορούν οι τοξικοεξαρτημένοι να δουν τον ήλιο στο βάθος του τούνελ και να πηγαίνουν σε δωρεάν "στεγνά" προγράμματα και να μην τρώνε την "παραμύθα" της υποκατάστασης.

Είναι εκτρωματικό το νομοσχέδιο και αποκρουστική η συμπεριφορά που επιδεικνύει η κυβέρνηση όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους που είμαστε σήμερα εδώ, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας. Δίνουμε μια υπόσχεση: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!».

Κάτω από την ανυποχώρητη στάση των διαδηλωτών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανοίξει τον δρόμο και να φτάσουν στο ύψος της Βουλής.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να βάλει στη μέγγενη θεραπευόμενους και υπηρεσίες στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης. Δεν υποχωρούμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Θα ανασυνταχθούμε και θα καλέσουμε το σύνολο της κοινωνίας στο πλευρό μας, όσο κι αν προσπαθούν να το αποσιωπήσουν τα αστικά ΜΜΕ. Θα είμαστε εδώ και θα έχει συνέχεια ο αγώνας μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, Θ. Δημουλάς.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή έγινε και το απόγευμα από σωματεία και φορείς της Υγείας και της Απεξάρτησης, καθώς στην Ολομέλεια συνεχιζόταν η συζήτηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας όχι μόνο επί της αρχής αλλά επί συγκεκριμένων άρθρων, που φωτογραφίζουν τον πυρήνα των πολιτικών επιλογών που προωθούνται και θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Παραβρέθηκε επίσης ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα.

Στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάμεσα σε πολλά, το κατάπτυστο νομοσχέδιο καταργεί τον οργανισμό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συρρικνώνοντας συνειδητά περαιτέρω τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χρ. Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΘ και ο Αλ. Τάντος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Λ. Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος.

Συγκέντρωση έγινε και το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, με τη συμμετοχή σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορέων της πόλης κ.ά. Χαιρέτησαν ο Γ. Σουμελίδης, εργαζόμενος σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της ΕΨΥΚΑ, ο Αλ. Τάντος, η Κική Ευστρατουδάκη Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ, ο Στ. Γκιουζέπας, Προεδρεύον του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, η Χρυσάνθη Κολύβα, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης Πυξίδα. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ρούλα Γεωργιάδη.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τρία τραγούδια που ερμήνευσαν οι Urban Pulse. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης η οποία ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.

Στο Ηράκλειο το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στις 11 π.μ στην Πλατεία Λιονταριών. Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» το Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο σύλλογος εργαζομένων ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», ο σύλλογος οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δ. Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στα Χανιά, την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησαν εργαζόμενοι και μέλη του συλλόγου οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, το παράρτημα Χανίων του ΕΣΥΝ, αλλά και εργαζόμενοι στις δομές του πρώην ψυχιατρείου Χανίων, που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Δημαρχείο, έχοντας στήριξη κι από άλλα σωματεία της πόλης, αλλά και από την Ενωση Γονέων του δήμου Χανίων. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέο, ακόμα πιο μαζικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Το νομοσχέδιο καταδικάζει και η Ενωση Ιατρών Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου Κέντρου Υγείας Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών & Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), σημειώνοντας ότι στο ΚΘ Λέρου 230 περίπου ασθενείς έχουν μόνο μια ειδικευμένη γιατρό για να τους παρακολουθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ