Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ
Καταγγέλλει το νομοσχέδιο και προειδοποιεί για τις συνέπειες

Με την προσφιλή τακτική της εξαπάτησης, η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την τελευταία στιγμή στο εγκληματικό νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» το άρθρο 65, το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς», με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης» αναγκών που είναι πάγιες.

Η παραπάνω μεθόδευση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που σημειώνει σε ανακοίνωση: «Η αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών είναι μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο! Οι προχειρότητες είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες.

Ο αυτοαπασχολούμενος παθολόγος που "επιτάσσεται", αλλά και ο παθολόγος του Κέντρου Υγείας που μετακινείται αναγκαστικά για "κάποιες εφημερίες" στο νοσοκομείο είναι γιατροί με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στη Νοσοκομειακή Ιατρική. Ετσι αποσαθρώνεται και άλλο η πολύτιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα ασκείται Νοσοκομειακή Ιατρική επιπέδου "έκτακτων πολεμικών συνθηκών" επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Ο/η γιατρός της ΠΦΥ που "αγγαρεύεται" για εφημερία στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο παραλαμβάνει δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, των οποίων δεν γνωρίζει το ατομικό αναμνηστικό, το ιστορικό και την πορεία νόσου, ενώ εφημερεύει ολομόναχος/η για αυτούς τους δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους αλλά και για τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ αφού τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν κάθε μέρα γενική εφημερία.

Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα Επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, η συνέχεια της παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και υπενθυμίζει ότι έχει αγνοήσει παντελώς τα αιτήματα και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών επί 4,5 χρόνια.

Επισημαίνει την υποκρισία της εκάστοτε κυβέρνησης να θυμάται το θέμα μόνο τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, και να το ξεχνά τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχουν δηκτικά σχόλια από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, αφήνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους στην τύχη τους.

Με το άρθρο 74 του ίδιου νομοσχεδίου, δίνεται στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ιατρικών σχολών η δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων. «Προτείνουμε στον υπουργό Υγείας να τους αξιοποιήσει για να κάνουν εφημερίες στις "άγονες" περιοχές, αφού είναι τόσο πρόθυμοι να εργαστούν στο ΕΣΥ, και να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Ας τα αφήσει αυτά η κυβέρνηση. Με λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αν είχε ακούσει αυτά που λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ήδη από τον Μάρτη 2020 για τα κίνητρα, αλλά και για τη διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στα νοσοκομεία και ΚΥ της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων πόλεων.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τις απειλές και τις υποκρισίες. Αν πραγματικά θέλει να απαντήσει στις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες των ασθενών και των υγειονομικών, να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ, και στον προηγούμενο και στον τωρινό υπουργό, και η οποία περιλαμβάνει την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών εξαιτίας των περικοπών των τελευταίων 14 χρόνων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, την ενσωμάτωση του 13ου - 14ου μισθού, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των εφημεριών και την ειδική αυτοτελή φορολόγησή τους, την ενιαία προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα, ταυτόχρονα με ειδικά κίνητρα για τις "άγονες" περιοχές, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Αυτή είναι η λύση και όχι οι προτάσεις του ΠΙΣ, που έσπευσε να συνδράμει την κυβέρνηση με την κατάπτυστη απόφασή του να χορηγήσει επίδομα 1.000 ευρώ και δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα προσφερθεί εθελοντικά να εφημερεύσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πανδημία σε έξαρση, τα νοσοκομεία στο «κόκκινο» (2022-07-08 00:00:00.0)
Αντί για θωράκιση των νοσοκομείων η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χαριστική βολή (2021-06-25 00:00:00.0)
Να μην παραταθεί η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών (2021-04-20 00:00:00.0)
«Επιτάσσει» υγειονομικούς από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν για να στελεχώσει ιδιωτικές κλινικές! (2020-11-25 00:00:00.0)
Τεράστιο πρόβλημα οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ (2018-05-18 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εμπαίζει γιατρούς και ασθενείς (2003-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ