Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τα εργοδοτικά εγκλήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Στα στοιχεία της Εκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, όπου καταγράφονται 14.920 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα για το 2023, αναφέρεται η Ερώτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τα στοιχεία - σημειώνει η Ερώτηση - δείχνουν σχεδόν έναν νεκρό εργάτη ανά τρεις εργάσιμες μέρες, χωρίς να περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών. Μόνο τις τελευταίες 4 μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι (βλέπε ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

Ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της βάρβαρης πραγματικότητας, καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται.

Παράλληλα, «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα».

Οπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων, με πιο πρόσφατη την ενεργοποίηση της εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη, που εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου: Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος 37271/21-06-2024 (σ.σ. αφορά τις Οδηγίες για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας). Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Να ενισχυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας με όλο το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ.), για να μπορεί να προβαίνει άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ