Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαγορεύσεις μετακινήσεων για την πανώλη που εξαπλώνεται

Την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε όλη τη χώρα αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης και στην Πελοπόννησο, σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του δήμου Συκιώνος στην Κορινθία.

Στη Θεσσαλία το πρόβλημα μεγαλώνει, αφού εντοπίστηκε κρούσμα και στη Φαλάνη στη Λάρισα. Ωστόσο, ακόμα επίσημα δεν υπάρχει απάντηση πώς έφτασε η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Δείγμα της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους να προστατέψει τους κτηνοτρόφους από μια επικίνδυνη ζωονόσο, που μπορεί να ξεκληρίσει τα αιγοπρόβατα της Ελλάδας.

Ηδη η ζημιά είναι σημαντική σε Λάρισα και Τρίκαλα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε 22 μονάδες και έχουν θανατωθεί 7.177 ζώα και τις επόμενες μέρες θα θανατωθούν 9.257 ζώα. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της βδομάδας στις έως τώρα ζώνες επιτήρησης στη Θεσσαλία.

Ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ, δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε τα εύσημα για το πλάνο δράσης της». Ομως η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες, διότι με βάση την ΚΑΠ απαγορεύει τους συνοριακούς ελέγχους για ζωονόσους μεταξύ των κρατών - μελών.

Δεν επιτρέπει επίσης τη γενική απαγόρευση εισαγωγής ζώων μεταξύ χωρών - μελών, με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις να έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι και απόδειξη είναι η είσοδος και η διασπορά της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Τέλος, κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε χτες σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, που είναι το πρώτο στην Αττική. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, «τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα για μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ