Τρίτη 30 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οργιάζουν οι απολύσεις, η εντατικοποίηση και οι προσπάθειες τρομοκράτησης

Δυναμικές παρεμβάσεις από σωματεία και φορείς για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στην «Intracom Defence»

Από την κινητοποίηση στη MKO «Medin»
Από την κινητοποίηση στη MKO «Medin»
Στην απόλυση 6 εργαζομένων προχώρησε την Παρασκευή 26/7 η «Intracom Defence» (IDE). Η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία, είχε τον περασμένο Μάη εξαγοραστεί σε μεγάλο μέρος της από την «Israel Aerospace Industries» (IAI), που κατασκευάζει συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση.

Τις μαζικές απολύσεις καταγγέλλει η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στο επιχειρησιακό Σωματείο και καλεί το ΔΣ να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των απολυμένων. Ανάμεσα στους απολυμένους περιλαμβάνεται και εργαζόμενος με συνδικαλιστική δράση, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιό της.

Οι απολύσεις έχουν στόχο «να τρομοκρατηθεί το σύνολο των εργαζομένων, να κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις του για βελτίωση των όρων δουλειάς», αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Επισημαίνει ακόμα ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης επιδιώκει να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από την πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά μέτωπα, όπως δείχνει και η εξαγορά της IDE από την εταιρεία Αμυνας και Διαστήματος του κράτους του Ισραήλ.

Στην BIC

Με εκπροσώπους της εταιρείας BIC συναντήθηκε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με θέμα τις πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων, την εντατικοποίηση και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Οσον αφορά τις απολύσεις, η εργοδοσία προσπάθησε να τις δικαιολογήσει, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις που παίρνονται από τα κεντρικά» στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης της εταιρείας». Το Συνδικάτο απαίτησε να διασφαλιστούν οι θέσεις δουλειάς, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή που η εργοδοσία απολύει, η εργασία για το υπάρχον προσωπικό εντατικοποιείται, λόγω «της μείωσης των εργατών στις μηχανές και της αύξησης των ταχυτήτων τους».

Τέλος, η εταιρεία αρνήθηκε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των τριετιών και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων. «Τη χρονιά που η εταιρεία γιορτάζει τα 50 της χρόνια και καλεί τους εργαζομένους της να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, τους "κερνάει" απολύσεις, μισθούς πείνας, αυξήσεις - ψίχουλα και μπόνους - κοροϊδία», σημειώνει το Συνδικάτο.

Στη ΜΚΟ «Medin»

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ «Medin», με στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της. Καταγγέλλουν τη μείωση προσωπικού που πετά τους ίδιους στην ανεργία ενώ επιδεινώνει τους όρους με τους οποίους διαμένουν στη δομή που διαχειρίζεται η ΜΚΟ τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Επιτροπή Εργαζομένων στις ΜΚΟ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ.

Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκεται και εκλεγμένος συνδικαλιστής, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η εργοδοσία αρνήθηκε ακόμα και να δει τους εργαζόμενους, ενώ στον χώρο κλήθηκε η αστυνομία, με το περιπολικό να παίρνει θέση μπροστά στην είσοδο.

«Οι προσπάθειες τρομοκράτησης θα πέσουν στο κενό. Παλεύουμε για μας και για τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία που οργάνωσαν την κινητοποίηση.

Στην «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Με κεντρικό σύνθημα «Καμιά ανοχή στην 6ήμερη εργασία, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας», το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου και συνδικαλιστές εργατικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής διαμαρτυρία έξω από κεντρικό σούπερ μάρκετ της «ΑΒ Βασιλόπουλος». Κάλεσαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος Γεωργιάδη που νομιμοποιεί την 6ήμερη εργασία και προχωρά και στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε κλάδους και επιχειρήσεις.

«Με απλήρωτη εργασία και τσάκισμα μισθών, χτίζονται τα κέρδη των πολυεθνικών» και «Η Κυριακή αργία είναι των εργατών, όχι στο ωράριο των πολυεθνικών» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, απαιτώντας ταυτόχρονα από την εργοδοσία να μην ανοίξει το κατάστημα. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη φοβούνται, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να τσαλαπατά τα δικαιώματα και τη ζωή τους και να οργανωθούν όλοι στο συνδικάτο τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και επισκέπτες του νησιού που αποχώρησαν από τον χώρο κατά τη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών.

Στο «The Mart» Ηρακλείου Κρήτης

Μια πρώτη δυναμική απάντηση των εργαζομένων στην εταιρεία «The Mart» στο Ηράκλειο Κρήτης αποτέλεσαν η τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν το Σάββατο το πρωί και η μαζική συγκέντρωση έξω από την πύλη της επιχείρησης απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, όπως διεκδικεί το νεοϊδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν: «Δεκαπέντε χρόνια χωρίς μισό ευρώ αύξηση σε μια εταιρεία που μόνο το 2023 είχε 11 εκατομμύρια καθαρά κέρδη, δεν είναι αρκετά μεγάλη υπομονή; Πόση υπομονή ακόμα; Οταν καθημερινά η δουλειά στα πόστα γίνεται όλο και πιο εντατική, πιο πιεστική αφού με λιγοστό προσωπικό καταφέρνουμε, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό, τεράστιους τζίρους για το κατάστημα. Πόση υπομονή ακόμα; Οταν δεν παίρνονται βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, και ακόμα και συνάδελφοί μας με αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας βρίσκονται σε πόστα επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Παραρτήματος Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη ΔΕΥΑ Λάρισας

Την ανάκληση της απόλυσης ανάπηρου εργαζόμενου από τη ΔΕΥΑΛ απαίτησαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και σωματεία με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη. Ο εργαζόμενος με αναπηρία προσλήφθηκε με 8μηνη σύμβαση στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης και απολύθηκε μετά από έναν μήνα διότι, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, δεν θα έπρεπε να γίνει πρόσληψη ως εργάτης γενικών καθηκόντων.

Στην παρέμβαση που έγινε στη διοίκηση υπήρξε δέσμευση ότι τον Σεπτέμβρη θα επαναπροσληφθεί ο ανάπηρος εργαζόμενος με σύμβαση 2 ετών εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα της δημοτικής επιχείρησης για αύξηση της χρηματοδότησης για να γίνουν περισσότερες προσλήψεις. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από τη ΣΕΑΑΝ, ο Χάρης Χουρδάκης κάλεσε το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΑΣΕΠ και ανάλογη απόφαση να λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας προκειμένου να μη γίνουν καθεστώς οι απάνθρωπες απολύσεις αναπήρων. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της δέσμευσης για επαναπρόσληψη του ανάπηρου εργαζόμενου, τόνισε ο πρόεδρός του Γιάννης Σκόκας.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Αντιμέτωποι με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, στο πλαίσιο της ανάθεσης της υπηρεσίας σε εργολαβικό συνεργείο, βρίσκονται από τις 30 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν τον Οκτώβρη του 2020, ενώ οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου που υπέγραφαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου ανανεώνονταν μέχρι τον περασμένο μήνα.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο διατήρησε τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζε το προσωπικό, ενώ επιδείνωσε παραπέρα τις συνθήκες δουλειάς.

Το σωματείο υπενθυμίζει και μια σειρά από προβλήματα που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς απασχόλησης και σήμερα παραμένουν: Οι υπερωρίες και τα υπόλοιπα αδειών βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σε ορισμένους εργαζόμενους δεν έχουν καταχωρηθεί τα ένσημα των αναρρωτικών αδειών, ενώ δεν έχει δοθεί λύση στην προβληματική τακτική της διοίκησης του νοσοκομείου να ασφαλίζει το προσωπικό καθαριότητας με 22 αντί για 25 ένσημα τον μήνα.

Το σωματείο καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με την «κανονικότητα» που αντιμετωπίζει τις ζωές και τις ανάγκες τους ως «κόστος». «Η δική μας κανονικότητα είναι να έχουμε δουλειά όλο τον χρόνο, κάθε χρόνο, με σύγχρονα δικαιώματα, μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες», αναφέρει.

Στον δήμο Βόλου

«Η στάση της δημοτικής αρχής Βόλου είναι όχι μόνο εχθρική, αλλά και απάνθρωπη, απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Βόλου καταργεί οποιαδήποτε σχέση εργασίας πλήρους ωραρίου, μετατρέπει όλες τις συμβάσεις σε μερικής απασχόλησης, καταστρατηγώντας και τα όποια δικαιώματα των καθαριστριών απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, προκαλώντας επιπλέον μείωση, περίπου 20%, στα «ψίχουλα» με τα οποία αμείβονται και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Δεν προσλαμβάνει καμιά καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες), μοιράζοντας τις «ανθρωποώρες» σε 83 καθαρίστριες με 5,5 ώρες μερικής απασχόλησης και 72 με 3ωρη απασχόληση, σε ένα σύνολο 155 καθαριστριών. Οπως είναι αυτονόητο, οι καθαρίστριες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, παραμένοντας στα σχολεία περισσότερες ώρες από φιλότιμο και φυσικά απλήρωτες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που δεν εξασφάλισαν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, και καλεί τις καθαρίστριες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δήμο να μην επιτρέψουν το νέο χτύπημα από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Βόλου.

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Την απαράδεκτη μεθόδευση της δημοτικής αρχής Κορδελιού - Ευόσμου να πετάξει στην ανεργία 19 σχολικές καθαρίστριες που απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια παρέμβασης που πραγματοποίησε, το βράδυ της Πέμπτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας να επαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες με πλήρες ωράριο, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει, ο δήμαρχος αποχώρησε από τη διαδικασία και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι με τους εκπροσώπους τους ανέδειξαν και καταδίκασαν την απαράδεκτη προσπάθεια της διοίκησης του δήμου.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, η οποία διανεμήθηκε μέσω δελτίου Τύπου, ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, πανηγύριζε ότι «την περσινή εκπαιδευτική χρονιά ο δήμος απασχολούσε 113 σχολικές καθαρίστριες, ενώ φέτος θα απασχολήσει συνολικά 125 ...με τον πιο οικονομικό τρόπο για τον δήμο», κάνοντας χρήση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Παρουσιάζει μάλιστα τις απολύσεις ως δικαίωμα των ...ανέργων στην εργασία, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να προσλαμβάνονται οι ίδιοι άνθρωποι για τον καθαρισμό των σχολείων αφού «δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι». Πρόκειται για αισχρή προσπάθεια να προκαλέσει διαιρέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανέργους, που έχουν κοινό αντίπαλο την κυβέρνηση, το κράτος και τους μηχανισμούς τους.

Με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές που απαιτούνται από την αντιπολίτευση για να γίνει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την επαναπρόσληψη των σχολικών καθαριστριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ