Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Εκχωρήσεις αντί για πρόληψη

Πρόληψη χωρίς έλεγχο του γυναικείου πληθυσμού και με περιορισμό σε κάποιες καμπανιακές δραστηριότητες - που κι αυτές θα εκχωρηθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) - σχεδιάζει η κυβέρνηση στα πλαίσια του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, που έχει οριστεί ο Οκτώβρης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Συντονιστής Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών του υπουργείου Υγείας Αλέξης Ζορμπάς, για «μια υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», που γίνεται στα πλαίσια της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και στοχεύει στην «εξοικονόμηση και εξασφάλιση πόρων που θα καλύψουν τα κενά του υγειονομικού συστήματος». Δηλαδή, η πρόληψη υποκαθίσταται με κάποιες προσφορές ψίχουλα απ' τις -προκειμένη περίπτωση - φαρμακευτικές εταιρείες δίνοντας την ψευδαίσθηση της πρόληψης σε ένα μείζον θέμα που αφορά το γυναικείο πληθυσμό της χώρας. Ακόμα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διάθεση 95 εκατ. ευρώ - που προέρχονται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια - για την επόμενη τετραετία, που θα διατεθούν κυρίως για υποδομές, αλλά χωρίς να διευκρινίζει και για ποιες.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Παραπλάνηση με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ

Με δύο δημόσιες τράπεζες και ετήσιο κόστος δύο εκατ. ευρώ για 7 χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί το 96% των αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού

Η παραπλάνηση της φύλαξης των βλαστοκυττάρων συμπληρώνει τα χαράτσια της γέννας...

ICON

Η παραπλάνηση της φύλαξης των βλαστοκυττάρων συμπληρώνει τα χαράτσια της γέννας...
Εναν ετήσιο τζίρο 18 - 20 εκατ. ευρώ κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, που - πέραν του ότι λειτουργούν παράνομα - επιδίδονται σε μια παραπλάνηση των νέων γονέων, καθώς, όταν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα μετά από μια εικοσαετία, θα έχουν ξεπεραστεί απ' τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Ηδη απ' το 1999 λειτουργούν στην Ελλάδα 17 ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες για 20ετή διατήρηση των βλαστοκυττάρων έχουν μέσο ετήσιο κόστος 1.800 ευρώ. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα γεννιούνται 90.000-100.000 παιδιά το χρόνο και το 10% των γονέων επιλέγουν τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων κατά βάση στις ιδιωτικές τράπεζες οι επιστήμονες υπολογίζουν τον ετήσιο - κατ' ελάχιστο - τζίρο των 18 εκατ. ευρώ. Στο δημόσιο τομέα λειτουργεί μόνο μια τράπεζα απ' το 2004, που είναι υποστελεχωμένη ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχήμα της χρηματοδότησής της.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου απ' τον πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, παρουσία του ακαδημαϊκού και καθηγητή της Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον Γεωργίου Σταματογιαννόπουλου, οι οποίοι παίρνουν μέρος στη Διεθνή Ημερίδα που θα γίνει στην Αθήνα με θέμα: «Ομφαλικά μοσχεύματα (Βλαστοκύτταρα) σήμερα και αύριο: Λειτουργικά, κοινωνικά και ηθικά προβλήματα».

Οπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες, 80-100 ασθενείς, που χρειάζονται να υποβληθούν σε αλλογενή Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων για ποικίλες βαριές παθήσεις, πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα επειδή δε βρίσκουν συμβατό δότη! Αν - τόνισαν - υπήρχαν μόνο 10.000 μοσχεύματα κατατεθειμένα σε δύο δημόσιες τράπεζες, θα μπορούσε να καλυφθεί το 96% των αναγκών του πληθυσμού της χώρας. Και τούτο γιατί, μετά τη δημιουργία του αποθέματος, η αντικατάσταση των χρησιμοποιούμενων βλαστοκυττάρων είναι πολύ εύκολη.

Πρόταση για την ανάπτυξη τραπεζών

Η ΕΑΕ παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των δύο τραπεζών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για το οποίο έχει ενημερωθεί προ πολλού και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το συνολικό έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε ορίζοντα 7-8 ετών με ετήσιο κόστος 2 εκατομμυρίων ευρώ. «Τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε, ξοδεύτηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία για μετάβαση στο εξωτερικό δεκάδων ασθενών προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων χωρίς επιστημονικό λόγο και χωρίς να ερωτηθούν τα ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα, όπως ο νόμος ορίζει. Με τα χρήματα αυτά θα είχαν ήδη δημιουργηθεί οι Δημόσιες Τράπεζες με τον αναγκαίο αριθμό μοσχευμάτων».

Οι επιστήμονες έθεσαν ένα κρίσιμο ερώτημα με πολλές προεκτάσεις:

  • Είναι επωφελέστερο για τα άτομα και την κοινωνία να χρησιμοποιούνται τα μοσχεύματα ως αλλογενή τώρα, που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες και πρέπει να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς;
  • ή να αποθηκεύονται για προσωπική χρήση για αβέβαιες και σπάνιες περιπτώσεις στο απώτερο μέλλον και εν τω μεταξύ να χάνονται ζωές από έλλειψη μοσχευμάτων;

Ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος τόνισε: «Το ομφαλικό μόσχευμα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση προς τον ίδιο, επειδή είτε πάσχει σίγουρα και το ίδιο (σε κληρονομικές παθήσεις) είτε πάσχει δυνητικά (σε περιπτώσεις εμφάνισης της λευχαιμίας τα πρώτα χρόνια της ζωής). Επιπλέον, σε περιπτώσεις λευχαιμιών το αυτόλογο μόσχευμα (από τον ίδιο τον ασθενή) υστερεί του αλλογενούς (από άλλον άνθρωπο) επειδή στερείται αντιλευχαιμικής δράσης». «Η παρέμβασή μας στοχεύει στη δημιουργία δημόσιων Τραπεζών από το κράτος και στη νόμιμη, αξιόπιστη και ελεγχόμενη λειτουργία του όλου συστήματος», κατέληξε ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Σφίγγουν την οικονομική θηλιά στα νοσοκομεία

Το αδιέξοδο του οικονομικού στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται και με την απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού να διακόψουν την προμήθεια των νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά απ' τις 6.11.2008.

Ο παραπάνω Σύλλογος έδωσε χτες στη δημοσιότητα επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο απ' τις 22.10.2008 με την προειδοποίηση για τη διακοπή λόγω μη αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων απ' το 2005. Ηδη από τις 22.10.2008 έχει αναστείλει επ' αόριστον τις παραδόσεις στα νοσοκομεία της πρώην Α' ΔΥΠΕ Αττικής (όπου περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών. Η ενέργεια αυτή έχει ήδη άμεσες επιπτώσεις καθώς στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ευαγγελισμού» επισημάνθηκε ότι μετά από λίγες μέρες το νοσοκομείο θα έχει σοβαρό πρόβλημα στο θέμα των προμηθειών.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ολόπλευρη συμπαράσταση στο «Αττικόν»

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», που διανύουν την πέμπτη βδομάδα κινητοποιήσεων, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους 31 εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

«Τα προβλήματα οξύνονται από την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία, ενισχύει την επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από τον κατ' επίφαση δημόσιο τομέα, που με συνέπεια εδώ και καιρό προωθούν οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Και τονίζουν: «Αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στο "Αττικόν", όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, οι άσχημες συνθήκες δουλειάς των γιατρών - ιδιαίτερα των ειδικευόμενων, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, η ένταση της εκμετάλλευσης».

Ετσι, υπογραμμίζουν ότι απαιτείται συστράτευση των εργαζομένων, κοινή δράση και αγώνας με τα λαϊκά στρώματα για - μεταξύ των άλλων - μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Αττικού» έκλεισαν και χτες την εφημερία, ενώ σήμερα προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ακινητοποιημένες μηχανές που θα έσωζαν ζωές

Αν λειτουργούσαν τα μέσα ταχείας μεταφοράς - όπως οι μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ - στο Λεκανοπέδιο της Αττικής θα σώζονταν τουλάχιστον 1.500 άτομα το χρόνο που παθαίνουν έμφραγμα μυοκαρδίου και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν έγκαιρα στο νοσοκομείο, τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής της καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας Δ. Κρεμαστινός, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κορίνθου Β. Πυργάκης και ο καθηγητής Χ. Μπουντούλας, με αφορμή το 29ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

Οπως αναφέρθηκε, το 60% όσων παθαίνουν έμφραγμα πεθαίνουν γιατί δεν προλαβαίνουν να φτάσουν έγκαιρα στο νοσοκομείο. Αυτό οφείλεται τόσο στην ελλειμματική ανάπτυξη της επείγουσας ιατρικής όσο και - όπως επισημάνθηκε - στην έλλειψη «κέντρων πρωτογενούς αγγειοπλαστικής» σε στρατηγικά σημεία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν 16 συνολικά μηχανές άμεσης επέμβασης στο ΕΚΑΒ σε κάθε βάρδια λειτουργούν μόλις 3 ή 4 καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για την πλήρη λειτουργία τους. Επίσης, τα «κέντρα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής» καθορίστηκαν μόνο για την Αθήνα ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα είναι ακόμα γυμνή.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε μια δέσμη προτάσεων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προς το υπουργείο Υγείας, όπου μεταξύ των άλλων ζητά την ενίσχυση των καρδιολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, όσον αφορά στον αριθμό των ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών αλλά και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Επίσης, ζητά ειδική μέριμνα για τα νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία εφημερεύουν καθημερινά, ώστε να έχουν τουλάχιστον 8 ειδικευμένους γιατρούς ανά τμήμα και τη δημιουργία αιμοδυναμικών εργαστηρίων στα μεγαλύτερα από αυτά για έγκαιρη επί τόπου αντιμετώπιση των οξέων καρδιακών περιστατικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ