Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Φτάνει πια με την εγκατάλειψη, αναβάθμιση των δομών Υγείας εδώ και τώρα!

Την Πέμπτη 2/11 διαδηλώνουν στα νησιά, τη Δευτέρα 6/11 κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μεγάλος είναι ο αριθμός των σωματείων και των φορέων που συντονίζονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, υπογράφοντας το κοινό πλαίσιο πάλης για την Υγεία και στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στα νησιά, προετοιμάζοντας παράλληλα την παναιγαιακή κάθοδο στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ.

Διαδηλώνουν για «Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες» και απαιτούν άμεσες λύσεις, καθώς «η κατάσταση στον τομέα της Υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο "ζύγι" των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις».

Καταγγέλλουν τα «νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ελλείψεις σε ειδικότητες! Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα! Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1 ώρα οδικώς από την πλησιέστερη, έστω και υποβαθμισμένη δομή Υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τις τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!».

Και θέτουν πιο συγκεκριμένα προβλήματα, διατυπώνοντας σχετικές διεκδικήσεις για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και την Πρόληψη.

Αναφέρουν για παράδειγμα: «Μπορεί ολόκληρα νοσοκομεία να είναι χωρίς αναισθησιολόγο, όπως συμβαίνει στην Ικαρία και στη Λήμνο;

Μπορεί να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο με 1 (!) γιατρό, που μάλιστα καλείται να κάνει εφημερίες και αλλού, όπως συμβαίνει στις Ράχες της Ικαρίας;

Γίνεται σε ολόκληρα νησιά να λείπουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, όπως το να μην υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος κ.ά. σε όλο το νησί της Σάμου; Να μην υπάρχει μικροβιολόγος ή γυναικολόγος ή χειρούργος στην Πάρο με την τεράστια εισροή τουριστών;

Είναι δυνατόν σημαντικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην υπάρχει, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός (στρώματα, σεντόνια κ.λπ.) να είναι διαλυμένα ή να μην υπάρχει μαγνητικός τομογράφος το 2023 όπως στη Σάμο;

Τα αντίστοιχα ερωτήματα είναι πολλά και συμβαίνουν σε όλα τα νησιά!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό πλαίσιο πάλης.

Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης 2 Νοέμβρη και οι φορείς που καλούν

Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη διαδηλώσεις θα γίνουν σε:

  • Ικαρία, στις πλατείες Αγίου Κηρύκου και Χριστού Ραχών, στις 6 μ.μ.
  • Κω, στο νοσοκομείο, στις 6.30 μ.μ.
  • Σάμο, στην πλατεία Πυθαγόρα (Βαθύ), στις 6 μ.μ.
  • Λέρο (Λακκί), στις 5 μ.μ. στο κινηματοθέατρο και πορεία στο νοσοκομείο
  • Μυτιλήνη, στο νοσοκομείο, στις 10 π.μ.
  • Ρόδο, στο νοσοκομείο, στις 2 μ.μ.
  • Λήμνο, στα Επείγοντα του νοσοκομείου, στη 1 μ.μ.
Τα σωματεία και οι φορείς που συντονίζονται

Εργατικά Κέντρα: Παλλεσβιακό, Ν. Σάμου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. ΝΤ ΑΔΕΔΥ: Σάμου, Χίου, Λήμνου.

Σύλλογοι - Σωματεία - Ενώσεις:

Λέσβος: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Οικοδόμων, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου.

Σάμος: Εργαζομένων ΓΝ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, Δασκάλων & Νηπιαγωγών, Τεχνικών ΔΕΗ - ΚΗΕ Σάμου - Ικαρίας, Παράρτημα ΠΜΣ, Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, Συνταξιούχων Σάμου, Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Ομόνοια».

Ικαρία - Φούρνοι: Οικοδόμων, Εργαζομένων στους δήμους, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Ενωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας, Αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ Ικαρίας, Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών, Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ), Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου (μέλος ΟΓΕ).

Κως: Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Σύλλογος Γυναικών Κω (μέλος ΟΓΕ).

Χίος: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, ΟΤΑ, Δασκάλων & Νηπιαγωγών «Αδ. Κοραής», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΕΦΚΑ.

Λήμνος: Παράρτημα Παλλεσβιακού ΕΚ, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου, Εργαζομένων Νοσοκομείου, Εργαζομένων ΟΤΑ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, ΕΛΜΕ, Εκπαιδευτικών ΠΕ, Εμπορικός Σύλλογος, Σωματείο Συνταξιούχων.

Για να λέμε «στην υγειά μας» χρειάζεται αγώνας!

Δήλωση της Κούλας Καραμηνά - Πόθου, λογοτέχνη, δημοσιογράφου, προέδρου του Παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, γραμματέα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών, μέλους της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και άλλων φορέων

Αγαπητοί συμπατριώτες, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Ομως, πιεσμένοι από το σάπιο κοινωνικό σύστημα, ίσως να κουραστήκαμε και να παραιτηθήκαμε από το να διεκδικούμε συνεχώς. Σαν να μας κάνουν χάρη αν έχουμε γιατρό στο χωριό μια - δυο φορές την εβδομάδα. Σαν να τους χρωστάμε κι από πάνω, όταν πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακά μας.

Αλήθεια, τι κάνουμε όταν το ραντεβού για τον νοσοκομειακό γιατρό είναι μετά από τρεις μήνες; Τι κάνουμε όταν δεν υπάρχει γιατρός ανάλογης ειδικότητας για το πρόβλημά μας; Πηγαίνουμε στην Αθήνα ή στη Χίο ή όπου αλλού, δανειζόμαστε, εξαθλιωνόμαστε οικονομικά και αρχίζουν τα ταξίδια κάθε εξάμηνο ειδικά για ό,τι έχει σχέση με καρκίνο, με οφθαλμολογικά προβλήματα κ.λπ. Ταλαιπωρία, αγανάκτηση για την κοροϊδία, να εργάζεσαι, να είσαι συνταξιούχος, να έχεις πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να τρέχεις αναγκαστικά στους μεγάλους ιατρικούς ομίλους ή σε κέντρα που έχουν σύμβαση με το κράτος.

Δηλαδή, μήπως είναι υπερβολή να ζητάμε τα αυτονόητα; Μήπως δεν έχουμε κατανοήσει ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό; Δεν θα γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Με αγώνες κατακτήθηκαν τα δικαιώματα για πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αλλά σε ποια περίθαλψη; Σε νοσοκομεία με άθλιες υποδομές, με εγκατάλειψη, με υποστελέχωση υγειονομικών, με γιατρούς εξουθενωμένους από τις εφημερίες και απαξιωμένους μισθολογικά;

Πώς, αλήθεια, όταν μένουν άνθρωποι αβοήθητοι και πεθαίνουν, λόγω του ότι το ΕΚΑΒ δεν επαρκεί και δεν υπάρχει έγκαιρη παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας και πρώτων βοηθειών; Το ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνεται από διασώστες που έχουν άρτια εκπαίδευση.

Το δικαίωμα στην Υγεία είναι αναφαίρετο, έχουμε δικαίωμα σε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για ΟΛΟΥΣ.

Ο αγώνας για αποκλειστική δημόσια, δωρεάν Υγεία είναι καθήκον όλων μας να γίνει ακόμα πιο μαζικός και αποφασιστικός.

Να εξασφαλιστούν και να καλύπτονται εξολοκλήρου όλες οι κοινωνικές ανάγκες για την υγεία και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς οι νησιώτες το βιώνουμε καθημερινά με τις ελλείψεις σε παροχές, με την εγκατάλειψή μας και οικονομική επιβάρυνση όταν δεν βρίσκουμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, όταν δεν έχει δρομολόγια πλοίου και είμαστε αποκλεισμένοι, ξεχασμένοι, μα κατά τα άλλα ακρίτες, και έρχονται προεκλογικά οι κόλακες και μας τάζουν με λόγια και παραμύθια. Οι Πανάκεια, Ιασώ και Ακεσώ, κόρες ή αδελφές της θεάς Υγείας σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Ασκληπιάδες, αλλά πρωτίστως ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης, δίδαξαν περί υγείας, σώματος και ψυχής, και έμειναν οι αρχές και διδαχές τους στην παγκόσμια Ιατρική. Δεν φτάνει ο όρκος του Ιπποκράτη στους γιατρούς μας για να αντεπεξέρχονται στο δύσκολο έργο τους. Ολοι μαζί, με τη στήριξή μας στους υγειονομικούς μας, για να είμαστε καλά και να μην ξεχνάμε:

Για να λέμε «στην υγειά μας» χρειάζεται αγώνας!

Γι' αυτό, καλούμε τον λαό των νησιών μας στις κινητοποιήσεις για την Υγεία, στη Σάμο στις 2 Νοέμβρη στην πλατεία Πυθαγόρα, στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη στο παναιγαιακό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για όλους και όλες

Δήλωση του Νίκου Παπαλεξίου, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η κατάσταση της δημόσιας Υγείας στα νησιά του Αιγαίου είναι δραματική. Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις ασθενοφόρων και προσωπικού του ΕΚΑΒ, ελλείψεις σε βασικές παροχές Υγείας συνθέτουν μια κατάσταση που ολοένα χειροτερεύει. Οι υπάρχουσες δημόσιες δομές Υγείας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τους μόνιμους κατοίκους των νησιών ούτε τις χιλιάδες των φοιτητών που φιλοξενούν τα νησιά μας, πόσο μάλλον και τις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά κάθε χρόνο. Φθάνει πια! Η Υγεία ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει επιτέλους να παρέχεται δωρεάν και να μη γίνεται εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων. Ενώνω τη φωνή μου μαζί με τις φωνές των νησιωτών για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Σήμερα η εθελοντική αιμοδοσία για τους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία

Το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ και η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, εθελοντική αιμοδοσία, αφουγκραζόμενοι την αγωνία εκατοντάδων πασχόντων με μεσογειακή αναιμία που υπομεταγγίζονται λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε αίμα.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Η πρωτοβουλία οργάνωσης μέρας εθελοντικής αιμοδοσίας, σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί και έμπρακτη στήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων των νοσοκομείων, των ασθενών και των συγγενών τους, για:

  • Πλήρη στελέχωση των τμημάτων αιμοδοσίας και μεσογειακής αναιμίας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες.
  • Πλήρη λειτουργία όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, αντικατάσταση του οχήματος μεταφοράς προσωπικού και υλικών για τις αιμοληψίες εκτός νοσοκομείου με ασφάλεια. Συστηματική προβολή, με ευθύνη του κράτους, της αξίας της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα στους νέους.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της ανάπτυξης δημόσιων υποδομών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων σε αναλώσιμα, φάρμακα κ.λπ.
  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία ενηλίκων ανά περιοχή, ώστε να ενισχυθούν όπου υπάρχουν και να δημιουργηθούν όπου δεν υπάρχουν μονάδες μεσογειακής αναιμίας, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πασχόντων!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στο ύψος των αναγκών για την απρόσκοπτη και πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων του.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων

Στάση εργασίας στην Αττική, 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη χώρα

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων Υγείας διαδηλώνουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο στάσης εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρης απεργίας στην περιφέρεια.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Με στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ. Το ραντεβού του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο είναι στις 9.30 π.μ. στο σταθμό μετρό «Ευαγγελισμός».

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση και τους πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών (...) Δεν ανεχόμαστε τα δημόσια νοσοκομεία να οδηγούνται σε συνθήκες "κατάρρευσης" λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού και να σταματούν οι χειρουργικές επεμβάσεις όπως στο Βενιζέλειο και το "Παπανικολάου". Δεν ανεχόμαστε τα δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια να αποψιλώνονται και να μετατρέπονται ουσιαστικά σε Κέντρα Υγείας, όπως π.χ. στην Ανατολική Κρήτη», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο κάλεσμά της στηλιτεύοντας παράλληλα τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Οι υγειονομικοί απαιτούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών).
  • Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς.
  • Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ και αύξησή του στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος, που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια. Ενταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες.
Στην Κρήτη

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με τον «κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι» για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης, όπου η πολιτική των «εντέλλεσθε» και των μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο φέρνει πιο κοντά το αδιέξοδο στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χαρακτηριστική της κατάστασης, εξαιτίας της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, που καλούνται να διαχειριστούν γιατροί και εργαζόμενοι των νοσοκομείων, είναι η παραίτηση του υπηρεσιακού διευθυντή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Χάρη Λυδάκη, ο οποίος αναγκάστηκε ο ίδιος να καλύψει κενό εφημερίας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Μετά από εντολή της 7ης ΥΠΕ ζητήθηκε από τον Χάρη Λυδάκη η μετακίνηση παθολόγου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για την κάλυψη εφημερίας, ωστόσο υπήρξε κώλυμα της γιατρού για την οποία είχε δοθεί η εντολή μετακίνησης στο Ρέθυμνο. Για να μην προκληθεί περαιτέρω πρόβλημα αναγκάστηκε ο ίδιος να καλύψει το κενό. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, και ο προσωρινός διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή του, με γραπτή επιστολή προς την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο. Ο ίδιος στην επιστολή του θυμίζει και προηγούμενη διατύπωση της άποψής του ότι «οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών παθολόγων από το νοσοκομείο μας σε άλλα νοσοκομεία δημιουργούν επιπλέον αποσταθεροποιητικές εστίες στην ήδη επιβαρυμένη συγκυριακή κρισιμότητα που βρίσκεται το νοσοκομείο μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο προσωρινός διοικητής είχε τοποθετηθεί από το υπουργείο Υγείας μετά την «καρατόμηση» του προηγούμενου προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι αντιδράσεις για την οριακή κατάσταση στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Προκλητικά μάλιστα το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου», όταν η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει το νοσοκομείο στην απαξίωση.

«Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός ότι "για το υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης"», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών του νομού, θυμίζοντας ότι «το ένα μετά το άλλο τμήματα και ολόκληρα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ καταρρέουν, προκαλώντας την αγανάκτηση του λαού της περιοχής, ο οποίος έχει αποκλειστεί από πολλές δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και αναγκάζεται να βάλει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Νέα κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Στο μεταξύ, νέα κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ιατρικές ενώσεις, σωματεία και φορείς της πόλης, καταγγέλλοντας τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα και ζητώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και όχι λύσεις - «μπαλώματα», οι οποίες επιτείνουν την οριακή λειτουργία των νοσοκομείων.

«Αυτήν τη στιγμή, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μία και μοναδική αγροτική γιατρός η οποία είχε προϋπηρεσία ως ειδικευόμενη στο νοσοκομείο μας καλείται να σηκώσει όλο το βάρος ενός τμήματος που είναι η "βιτρίνα" και ίσως από τα πιο δύσκολα του νοσοκομείου», σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Γιάννης Σαριδάκης. «Η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην Παθολογική Κλινική και στα περισσότερα τμήματα, ειδικά στα πρώτης γραμμής, είναι διαλυτική και τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 2 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου.

Από τα Γιάννενα στο Αγρίνιο μετακινούνται γιατροί ΜΕΘ

Στην ανακύκλωση των ελλείψεων προστίθενται τα νέα «εντέλλεσθε» σε εντατικολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που έφτασαν από την 6η ΥΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Γιατροί της ΜΕΘ Ιωαννίνων θα πρέπει να ταξιδεύουν στο Αγρίνιο για εφημερίες ώστε να παρέχουν εκεί υπηρεσίες, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των ίδιων, αλλά και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου.

Ηδη οι 12 γιατροί της ΜΕΘ έχουν υπογράψει κοινό έγγραφο στο οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους στο έγγραφο της 6ης ΥΠΕ. Σημειώνουν ότι η κάλυψη 10 εφημεριών τον μήνα από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ορθή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου. Απαιτούν την ανάκληση των «εντέλλεσθε», αφού, όπως σημειώνουν, η ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου δεν μπορεί να στηριχθεί με αυτόν τον τρόπο παρά μόνο με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα εξηγούν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η λειτουργία της ΜΕΘ του Αγρινίου χωρίς διευθυντή, με δύο μόνιμους ιατρούς και συμπλήρωση 10 εφημεριών με μετακινούμενους ιατρούς, δεν πληροί τα κριτήρια της βέλτιστης και ασφαλούς λειτουργίας για την υγεία των ασθενών της. Ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζουν ότι οι νοσηλείες των ασθενών στις ΜΕΘ είναι πολυήμερες, γεγονός που δεν επιτρέπει σε έναν ιατρό που εφημερεύει σποραδικά να γνωρίζει εις βάθος την πορεία και την εξέλιξη του ασθενούς, κάτι που είναι κρίσιμο για τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Εξανεμίστηκε ο πενιχρός προϋπολογισμός του «Σωτηρία» από τις αρχές Οκτώβρη

«Ο προϋπολογισμός εξαντλήθηκε τον Σεπτέμβρη αλλά και τα όποια ψίχουλα βρέθηκαν τελείωσαν πριν καν ολοκληρωθεί ο μισός Οκτώβριος! Τα αποτελέσματα τραγικά: Τα εργαστήρια έχουν αναστείλει εξετάσεις και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την κάλυψη των επειγόντων»: Αυτό είναι το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ) στο Σωματείο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», απαιτώντας την έκτακτη χρηματοδότηση όλων των οικονομικών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μέχρι το τέλος του έτους και αύξηση του προϋπολογισμού στο ύψος των πραγματικών - διευρυμένων αναγκών του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει τις διαρροές σύμφωνα με τις οποίες «το νοσοκομείο ετοιμάζεται να παραχωρήσει την εσωτερική διακίνηση των υλικών των ασθενών σε ιδιώτη. Παρότι υπάρχει τμήμα της νοσηλευτικής που επιτελεί αυτό το έργο (δρομείς) και των οποίων η δουλειά θα μπορούσε να βοηθηθεί, κατά πολύ, από κάποια απλά μέτρα (π.χ. αξιοποίηση του αυτοκινήτου που δωρίστηκε)». Η ΤΑΣ απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού - κάλυψη τουλάχιστον των κενών οργανικών θέσεων - και ζητά επιτακτικά να συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου, να οργανωθεί η αντίδραση στην πρώτη προσπάθεια κατάργησης τμήματος του νοσοκομείου και ιδιωτικοποίησης της δουλειάς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ