Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΥΓΕΙΑ
Για να λέμε «στην υγειά μας» χρειάζεται αγώνας!

Δήλωση της Κούλας Καραμηνά - Πόθου, λογοτέχνη, δημοσιογράφου, προέδρου του Παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, γραμματέα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών, μέλους της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και άλλων φορέων

Αγαπητοί συμπατριώτες, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Ομως, πιεσμένοι από το σάπιο κοινωνικό σύστημα, ίσως να κουραστήκαμε και να παραιτηθήκαμε από το να διεκδικούμε συνεχώς. Σαν να μας κάνουν χάρη αν έχουμε γιατρό στο χωριό μια - δυο φορές την εβδομάδα. Σαν να τους χρωστάμε κι από πάνω, όταν πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακά μας.

Αλήθεια, τι κάνουμε όταν το ραντεβού για τον νοσοκομειακό γιατρό είναι μετά από τρεις μήνες; Τι κάνουμε όταν δεν υπάρχει γιατρός ανάλογης ειδικότητας για το πρόβλημά μας; Πηγαίνουμε στην Αθήνα ή στη Χίο ή όπου αλλού, δανειζόμαστε, εξαθλιωνόμαστε οικονομικά και αρχίζουν τα ταξίδια κάθε εξάμηνο ειδικά για ό,τι έχει σχέση με καρκίνο, με οφθαλμολογικά προβλήματα κ.λπ. Ταλαιπωρία, αγανάκτηση για την κοροϊδία, να εργάζεσαι, να είσαι συνταξιούχος, να έχεις πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να τρέχεις αναγκαστικά στους μεγάλους ιατρικούς ομίλους ή σε κέντρα που έχουν σύμβαση με το κράτος.

Δηλαδή, μήπως είναι υπερβολή να ζητάμε τα αυτονόητα; Μήπως δεν έχουμε κατανοήσει ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό; Δεν θα γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Με αγώνες κατακτήθηκαν τα δικαιώματα για πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αλλά σε ποια περίθαλψη; Σε νοσοκομεία με άθλιες υποδομές, με εγκατάλειψη, με υποστελέχωση υγειονομικών, με γιατρούς εξουθενωμένους από τις εφημερίες και απαξιωμένους μισθολογικά;

Πώς, αλήθεια, όταν μένουν άνθρωποι αβοήθητοι και πεθαίνουν, λόγω του ότι το ΕΚΑΒ δεν επαρκεί και δεν υπάρχει έγκαιρη παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας και πρώτων βοηθειών; Το ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνεται από διασώστες που έχουν άρτια εκπαίδευση.

Το δικαίωμα στην Υγεία είναι αναφαίρετο, έχουμε δικαίωμα σε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για ΟΛΟΥΣ.

Ο αγώνας για αποκλειστική δημόσια, δωρεάν Υγεία είναι καθήκον όλων μας να γίνει ακόμα πιο μαζικός και αποφασιστικός.

Να εξασφαλιστούν και να καλύπτονται εξολοκλήρου όλες οι κοινωνικές ανάγκες για την υγεία και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς οι νησιώτες το βιώνουμε καθημερινά με τις ελλείψεις σε παροχές, με την εγκατάλειψή μας και οικονομική επιβάρυνση όταν δεν βρίσκουμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, όταν δεν έχει δρομολόγια πλοίου και είμαστε αποκλεισμένοι, ξεχασμένοι, μα κατά τα άλλα ακρίτες, και έρχονται προεκλογικά οι κόλακες και μας τάζουν με λόγια και παραμύθια. Οι Πανάκεια, Ιασώ και Ακεσώ, κόρες ή αδελφές της θεάς Υγείας σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Ασκληπιάδες, αλλά πρωτίστως ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης, δίδαξαν περί υγείας, σώματος και ψυχής, και έμειναν οι αρχές και διδαχές τους στην παγκόσμια Ιατρική. Δεν φτάνει ο όρκος του Ιπποκράτη στους γιατρούς μας για να αντεπεξέρχονται στο δύσκολο έργο τους. Ολοι μαζί, με τη στήριξή μας στους υγειονομικούς μας, για να είμαστε καλά και να μην ξεχνάμε:

Για να λέμε «στην υγειά μας» χρειάζεται αγώνας!

Γι' αυτό, καλούμε τον λαό των νησιών μας στις κινητοποιήσεις για την Υγεία, στη Σάμο στις 2 Νοέμβρη στην πλατεία Πυθαγόρα, στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη στο παναιγαιακό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ