Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
«Στο πόδι» σε όλη τη χώρα για την επιτυχία της απεργίας

Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη η μεγάλη μάχη σε όλα τα εργοτάξια και τα γιαπιά

Από συζητήσεις σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία
Από συζητήσεις σε εργοτάξια μπροστά στην απεργία
Μέρα με τη μέρα ξεδιπλώνεται ο απεργιακός σχεδιασμός από τα Συνδικάτα Οικοδόμων και την Ομοσπονδία σε όλη τη χώρα, για να «νεκρώσει» κάθε γιαπί και κάθε εργοτάξιο στις 8 Νοέμβρη, για να διατρανωθούν με μαζικές συγκεντρώσεις τα δίκαια αιτήματά τους.

Στο πλαίσιο της απεργιακής προετοιμασίας, πραγματοποιούνται εξορμήσεις και περιοδείες, παρεμβάσεις κάθε είδους στα εργοτάξια και ειδικά στα μεγάλα έργα, όπου, αποτελώντας «επενδυτικά ορόσημα» για τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, για να πιαστούν στόχοι και χρονοδιαγράμματα, η εργοδοσία επιχειρεί να καταπατήσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Απέναντί της βρίσκει την αποφασιστική και άμεση παρέμβαση των συνδικάτων, με όπλο τη ΣΣΕ που κατάφεραν να υπογράψουν με τις απεργιακές τους μάχες τα προηγούμενα χρόνια.

«Ακύρωσαν» στην πράξη την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας

Στο πλαίσιο αυτό, παρέμβαση στα εργοτάξια του Ελληνικού έκανε την Κυριακή 29 Οκτώβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια της εργοδοσίας των AVAX, ΕΘΝΟΚΑΤ και των εργολάβων τους να κατοχυρώσουν ότι οι οικοδόμοι θα δουλεύουν και τις Κυριακές στην «εμβληματική επένδυση».

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, οι εταιρείες υποχρέωσαν τους εργάτες «να δουλέψουν την Κυριακή, ανασφάλιστοι και αδήλωτοι φυσικά, αφού είναι παράνομο έστω και με αυτήν την αντεργατική νομοθεσία».

Ωστόσο, μετά από την οργανωμένη παρουσία του Συνδικάτου, οι εργασίες σταμάτησαν πριν καν ξεκινήσουν «και έτσι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της εργοδοσίας».

Το Συνδικάτο σημειώνει πως αποτελεί πρόκληση «το γεγονός ότι στο εργοτάξιο της υπογειοποίησης που διαχειρίζεται η AVAX, κλήθηκε και η αστυνομία για να τους "προστατέψει"! Φυσικά έφυγαν άπραγοι μετά από την αποφασιστική στάση των μελών της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων».

Καταγγέλλοντας την απαράδεκτη προσπάθεια της εργοδοσίας των εταιρειών αυτών να επιβάλει δουλειά τις Κυριακές, σημειώνει: «Δεν θα τους περάσει. Θα συνεχίσουμε με την οργανωμένη παρέμβασή μας, με όπλο την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων, την επιβολή ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς, ωραρίων και μισθών».

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους και στα κατασκευαστικά έργα του Ελληνικού να δώσουν απάντηση και με τη μαζική τους συμμετοχή στην πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης προετοιμάζει την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης που ξεδιπλώνει, χτες πραγματοποίησε περιοδεία στο αμαξοστάσιο και σε στέκια οικοδόμων στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά.

Για σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζει περιοδεία στο εργοτάξιο «Ανατόλια», στους εργαζόμενους στις πρόδρομες εργασίες του Flay over και στο σκάμμα του μετρό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Αύριο, Τετάρτη, στο εργοτάξιο στο ΦIΞ και στα σκάμματα του μετρό στην Καλαμαριά. Την Πέμπτη 2/11, στα εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης και στο σκάμμα του μετρό στη Βενιζέλου. Την Παρασκευή 3/11 στο εργοτάξιο του «ΔIABAΛKANIKOY» και το Σάββατο σε γιαπιά στη Θέρμη.

Στο επίκεντρο η οργάνωση της απεργίας και στη Θεσσαλία

Πανθεσσαλική σύσκεψη των σωματείων στη Λάρισα πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, την Κυριακή, ενόψει της πανοικοδομικής απεργίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν η οργάνωση της απεργίας αλλά και οι εξελίξεις στον κλάδο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αυτά που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν η διεκδίκηση από την κυβέρνηση να κηρύξει υποχρεωτική την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αναγνώριση και η διανομή των «υπέρ αγνώστων ενσήμων», η τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, το έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς οικοδόμους και εργαζόμενους στις κατασκευές και στα συναφή επαγγέλματα, η υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.

Ταυτόχρονα, τα μέλη των διοικήσεων μετέφεραν την ανάγκη να ενταθούν τις επόμενες μέρες οι περιοδείες σε γιαπιά και άλλους χώρους προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ