Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
Με εφτά γιατρούς και μια νοσηλεύτρια

Το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, το νησί έχει 70.000 κατοίκους

Στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, καθώς και την ακατάλληλη κτιριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, αφορά η Ερώτηση, που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

«Μικρό δείγμα της γενικότερης αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) των Βορείων Σποράδων και ειδικότερα αυτό της Σκιάθου», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και συνεχίζουν: «Η κτιριακή υποδομή του ΚΥ Σκιάθου είναι ακατάλληλη, ο εξοπλισμός του ανεπαρκής και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες, ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη ο Οργανισμός του Κέντρου, ο οποίος έγινε με βάση τους 5.000 κατοίκους του νησιού και χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες του. Ωστόσο η Σκιάθος, την περίοδο από τον Απρίλη ως τον Οκτώβρη κάθε χρόνο, φιλοξενεί πάνω από 70.000 ανομοιογενή πληθυσμό, ο οποίος προέρχεται από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Δηλαδή, για περισσότερο από μισό χρόνο, μετατρέπεται μετά το Βόλο στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Μαγνησίας, με πάμπολλα και όλων των ειδών περιστατικά υγείας, τα οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν δύο γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τέσσερις αγροτικοί, ένας παιδίατρος και μια νοσηλεύτρια! Δεν υπάρχουν ορθοπεδικός, χειρουργός, καρδιολόγος, γυναικολόγος, ακτινολόγος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «είναι χαρακτηριστική, επίσης, η έλλειψη γιατρού με ειδικότητα ιατροδικαστή. Η έλλειψη αυτή δημιουργεί δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία των ανθρώπων, αφού δεν υπάρχει καν ο κατάλληλος χώρος και εξοπλισμός για τη διατήρηση των νεκρών. Εχει αναφερθεί περιστατικό νεκρού, που έφτασε σε κατάστασης σήψης στη Λάρισα.

Και παρόλο που ο Αύγουστος έχει ήδη αρχίσει, το εποχικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει σταλεί ακόμη, ενώ οι ονομαζόμενοι επισκέπτες έχουν να εμφανιστούν στο ΚΥ εδώ και κάμποσα χρόνια. Ακόμα και το ασθενοφόρο του Κέντρου είναι παλαιότατο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του ΚΥ Σκιάθου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και μηχανήματα, να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο και να δημιουργηθεί η κατάλληλη κτιριακή υποδομή.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος

«Η ενίσχυση της Πανεπιστημονικής είναι επιτακτικά αναγκαία, γιατί με τις θέσεις και τη συνέπειά της αποτελεί κρίκο ενότητας, γιατί εξασφαλίζει το αγωνιστικό

Η αναγκαία συμπαράταξη γιατρών και ασφαλισμένων προϋποθέτει τη διαμόρφωση διευρυμένου διεκδικητικού πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η αναγκαία συμπαράταξη γιατρών και ασφαλισμένων προϋποθέτει τη διαμόρφωση διευρυμένου διεκδικητικού πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία, η δυναμική αυτού του αγώνα, η συμπαράσταση από τις οργανώσεις των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων έδωσαν αυτοπεποίθηση στους γιατρούς. Οι γιατροί απαιτούσαν από τις Διοικήσεις της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ να τσαλακώσουν τη λογική του υπουργείου "δε συζητάω με απεργούς", να βάλουν στην άκρη τους διαμεσολαβητές και τους αποπροσανατολιστικούς διαλόγους».

Τα παραπάνω επισημαίνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ σε προκήρυξη - ανασκόπηση του πρόσφατου αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ.

«Ολα έδειχναν, συνεχίζει η προκήρυξη, ότι, υπήρχαν οι διαθέσεις και οι αντοχές στους γιατρούς, αλλά και οι προϋποθέσεις, ο αγώνας αυτός να κλιμακωθεί, να διευρυνθεί και να έχει αποτελέσματα. Οι ηγεσίες όμως, της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ "παιδιά" της ίδιας παράταξης της ΝΔ μαζί με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ επιχείρησαν σε αυτή την κρίσιμη φάση να διασπάσουν τους γιατρούς και να μπλοκάρουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με προσχηματικούς διαλόγους».

«Οι αυταπάτες όμως πρέπει να τελειώσουν», τονίζει η Πανεπιστημονική και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση που αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για το χτύπημα του αγώνα των γιατρών, αποθρασύνεται μέσα από τη διαδικασία του «διαλόγου».

«Είναι φανερό, ότι τα παζάρια δεν υπηρετούν την επίλυση των προβλημάτων των γιατρών και των εργαζομένων. Πρώτα και κύρια διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιδραστικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης. Στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Στις απολύσεις των συμβασιούχων γιατρών, στην εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας, στην ακύρωση κατακτημένων δικαιωμάτων και στην ομηρία των γιατρών», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική.

«Ο αγώνας των γιατρών δεν τέλειωσε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «Και τούτο γιατί τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Οι εμπειρίες και οι παρακαταθήκες αυτού του αγώνα, η δύναμη της ενότητας στη δράση, η επιλογή ενωτικών αιτημάτων και μορφών πάλης, η ανάγκη όχι μόνο της συμπαράστασης, αλλά της συμπαράταξης με τις οργανώσεις των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, που πρέπει να ενισχυθεί πάρα πέρα, είναι η πρώτη μας κατάκτηση».

Η Πανεπιστημονική επισημαίνει επίσης ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης να επιλύσει τα δίκαια αιτήματα των γιατρών, ο αυταρχισμός, η βία, η ποινικοποίηση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, αποκαλύπτουν στα μάτια και των πιο δύσπιστων, ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ παίρνουν πρόσθετα μέτρα για την υλοποίηση της πολιτικής, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δείχνουν ότι ο αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ θα είναι μακρύς και δύσκολος.

«Σε αυτή τη φάση χρειάζεται όλοι να σκεφτούμε, να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε και το εσωτερικό μέτωπο των γιατρών να ενισχυθεί και οι αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες να προετοιμαστούν. Η ενίσχυση της ΔΠΚ είναι επιτακτικά αναγκαία, γιατί με τις θέσεις και τη συνέπειά της αποτελεί κρίκο ενότητας, γιατί εξασφαλίζει το αγωνιστικό πνεύμα και την προοπτική του αγώνα», αναφέρει η προκήρυξη.

Η δημιουργία, συνεχίζει η ανακοίνωση, Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και στους Συλλόγους, διευκολύνει και διασφαλίζει την κοινή δράση, μπορεί να αντιπαλέψει αποφασιστικά διασπαστικές ενέργειες, να συμβάλλει στη διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, να ενισχύσει την αγωνιστική συσπείρωση και δράση που να αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης.

Η αναγκαία συμπαράταξη γιατρών και ασφαλισμένων προϋποθέτει τη διαμόρφωση διευρυμένου, διεκδικητικού πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που να διασφαλίζει:

  • Το Δημόσιο, ενιαίο και Δωρεάν χαρακτήρα.
  • Την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Τη δημιουργία Κέντρων Υγείας (ΚΥ) που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών και των οικογενειών τους.
  • Την απορρόφηση όλων των γιατρών με σχέση μονιμότητας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς και εξέλιξη.

Και η προκήρυξη καταλήγει με το κάλεσμα της Πανεπιστημονικής προς τους γιατρούς του ΙΚΑ για άμεση δράση, για «να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
«Κλειστή» η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο, αλλά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού

Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αντιμετωπίζει το σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σάμου «Ο Αγιος Παντελεήμων», με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων και της Πάτμου, που αποτελούν τις περιοχές ευθύνης του.

Τα σημαντικά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σάμου έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο και Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη.

Εδώ και ένα χρόνο, επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές, η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είναι έτοιμη, αλλά δε λειτουργεί, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Αντίστοιχα, εδώ και δυο χρόνια, το Τμήμα Αιμοδοσίας δεν μπορεί να καλύψει νυχτερινές βάρδιες, ενώ εδώ και τρία χρόνια, το Φαρμακείο λειτουργεί με μια φαρμακοποιό που εφημερεύει καθημερινά και η οποία έχει υποβάλει την παραίτησή της. Επίσης, το νοσοκομείο δε διαθέτει πνευμονολόγο, ενώ πολλές είναι οι ειδικότητες που λειτουργούν με ένα μόνο γιατρό (Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία, οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, ουρολόγος).

Ανάλογες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ασθενοφόρα κινούνται χωρίς τραυματιοφορείς και συχνά δίχως και γιατρούς. Το ίδιο συμβαίνει και στο διοικητικό προσωπικό: Αν και αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν, τα τελευταία 16 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη.

«Ολη αυτή η κατάσταση δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες, με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που, όταν συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, τα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στο νησί, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (μετάβαση σε άλλο νοσοκομείο). Πώς, όμως, να γίνει αυτό, με τα κενά στη στελέχωση του νοσοκομείου Σάμου;», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, ερωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στη στελέχωση του νοσοκομείου Σάμου με την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ