Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Με την αποφασιστική τους παρέμβαση βάζουν εμπόδια στην παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους

Από τη μαζική αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων που «πάγωσε» τις απολύσεις
Από τη μαζική αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων που «πάγωσε» τις απολύσεις
Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας αποτράπηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για την έγκριση της προκήρυξης διαγωνισμού και την παράδοση των υπηρεσιών σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης σε εργολάβο.

Η κινητοποίηση και η στάση εργασίας έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ η διοίκηση έσπευσε να ειδοποιήσει τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφτασαν στον χώρο, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στάθηκαν ανυποχώρητοι, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί απαρτία στο ΔΣ και να ακυρωθεί η συνεδρίαση.

Στο νοσοκομείο Πρέβεζας, 15 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη, απειλούνται με απόλυση τη στιγμή που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι η πρόταση των εργολαβικών υπηρεσιών «εκτός από την ανήθικη διάσταση που έχει για αυτούς τους εργαζόμενους είναι και πιο κοστοβόρα. Είναι ξεκάθαρα μία πολιτική επιλογή ολομέτωπης σύγκρουσης με κάθε εργασιακό δικαίωμα και με κάθε έννοια δημόσιου συστήματος Υγείας».

«Ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου ξέρουμε πολύ καλά πως μετά τους 15 εργαζόμενους με ΣΟΧ ακολουθούν και οι 60 ελαστικά εργαζόμενοι που απασχολούνται ως επικουρικό προσωπικό. Μια εξέλιξη που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, παραμένοντας σε αγωνιστική εγρήγορση και αποφασισμένοι να κάνουν νέα κινητοποίηση όταν οριστεί το επόμενο ΔΣ.

Και το Σωματείο δεσμεύεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, προκειμένου να γίνει πράξη η παραμονή στη δουλειά των εργαζομένων, να μην απολυθούν, να μην προχωρήσει η εργολαβοποίηση.

12 νεκροί με covid και 3 με γρίπη

12 άνθρωποι με covid έχασαν τη ζωή τους, ενώ 22 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (βδομάδα 26 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου). Εγιναν επίσης 208 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα δείχνει μείωση της κυκλοφορίας του ιού και στις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Το ίδιο διάστημα αναφέρονται 3 θάνατοι από γρίπη και 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Εξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε χτες στην Πάτρα μετά και το 3ο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (το πρώτο δηλώθηκε στις 11/1/24) σε φοιτητή σε πανεπιστημιακή σχολή της πόλης. Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα, το τελευταίο δίμηνο έχουν δηλωθεί 12 κρούσματα της νόσου.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει επίσης ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών.

Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

Την ομολογία για τις διαχρονικές ελλείψεις αίματος στη χώρα συνόδευσαν τα νέα ευχολόγια της κυβέρνησης σχετικά με το οξυμένο αυτό πρόβλημα που πλήττει όσους έχουν ανάγκη τις συστηματικές μεταγγίσεις, δηλαδή τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Σ΄ αυτό το πνεύμα, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους - κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και της Πανελλήνιας Εταιρείας Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, επανέλαβε τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις» του τελευταίου έτους για προσπάθεια συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας των δεδομένων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Οπως είπε, το επόμενο δίμηνο θα γίνει η συγκεντροποίηση και η κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του Νομού Αττικής από το ΕΚΕΑ και σταδιακά θα ενταχθεί όλη η χώρα.

Ωστόσο, τα παραπάνω ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος, αλλά όχι στην αντιμετώπισή του, καθώς παραμένουν η έλλειψη προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο τεχνολογικός εξοπλισμός που αχρηστεύεται, η μία αίθουσα αιμοδοσίας του ΕΚΕΑ που λειτουργεί αντί για 4, η ανυπαρξία κινητών ομάδων αιμοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και τη ΣΕΑΑΝ είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει προς επεξεργασία τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αίμα, κάτι το οποίο δεν έγινε «γιατί οι διεκδικήσεις μας έχουν κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία», όπως σχολίαζαν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ.

«Σε κίνδυνο είναι τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία και οι χρόνιοι πάσχοντες. Η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων είναι έκφραση της υποχρηματοδότησης και η έλλειψη προσωπικού είναι έκφραση μιας συνειδητής επιλογής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, για συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου τομέα Υγείας, για να βαθύνει η εμπορευματοποίηση της Υγείας», κατήγγειλαν επίσης οι πάσχοντες και οι συγγενείς τους την περασμένη Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

ΚΟΒ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας

Ενας χρόνος πέρασε από την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Παιδοογκολογικό

Από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
«Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Παιδοογκολογικό στη Βουλή, εν μέσω κινητοποιήσεων και αντιδράσεων των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία, συλλόγων γονέων και σωματείων από εργασιακούς χώρους. Περίοδος κινητοποιήσεων που συνέπεσε με το έγκλημα στα Τέμπη, αποδεικνύοντας στην πράξη πως το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Παρότι οι εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του αφηγήματός της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΚΟΒ Παίδων της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την κατάσταση που βρέθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας τα χρόνια της πανδημίας, λόγω των περικοπών που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και ότι «σήμερα, συνεχίζει να αγνοεί τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στη δημόσια Υγεία, με τα γνωστά αποτελέσματα στις λίστες αναμονής και τις ουρές των υπερφορτωμένων νοσοκομείων. Αδιαφορώντας προκλητικά για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζει την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ξεκίνησαν και συντήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ετσι, μέσα σε αυτήν την κατάσταση «ήρθαν και τα πρώτα νοσοκομεία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στην ίδια λογική που θέλει η υγεία μας να αποτελεί κόστος, δεν δίστασε να παραδώσει ακόμα και τη μονάδα καρκινοπαθών παιδιών στους γνωστούς "φιλάνθρωπους" επιχειρηματίες που θησαυρίζουν! Η δομή αυτή θα εξαρτάται οικονομικά από τα "νοσήλια των παιδιών" και από το δημόσιο σύστημα Υγείας, άρα κερδισμένος θα βγαίνει πάλι ο ιδιώτης, που θα πληρώνεται τόσο από την τσέπη του γονέα όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία του κάθε εργαζόμενου. Η πολυδιαφημιζόμενη αυτή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έρχεται να φέρει στην πράξη μια σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα που κανείς δεν έχει προβλέψει, δεν έχει απαντήσει στους ασθενείς και στους εργαζόμενους για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Οσο για τους εργαζόμενους στα δύο Νοσοκομεία "Αγία Σοφία" και ".Π & Α. Κυριακού", δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο για τις συμβάσεις και τους όρους που μελλοντικά θα εργαστούν στα συγκεκριμένα τμήματα. Μάλιστα, γίνεται λόγος πως οι οργανικές τους θέσεις θα παραμείνουν ως έχουν, με τη μόνη διαφορά ότι αντί να εργάζονται στις καθορισμένες θέσεις τους θα συνεπικουρούν με μετακινήσεις στο Παιδοογκολογικό Νοσοκομείο», αναφέρει και προσθέτει:

«Αρα μετά από όλα τα παραπάνω γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

-- Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα;

-- Τι θα γίνει αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στη Μονάδα Παίδων;

-- Πώς θα καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά σε μόνιμο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από τη στιγμή που δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις;

-- Ποια είναι η εργασιακή σχέση του προσωπικού με το ΝΠΙΔ; Αλλάζουν καθεστώς εργασίας και συμβάσεις; Γιατί τους μοιράζονται αυτές οι αιτήσεις μετακίνησης;

-- Τι γίνεται με τα εργασιακά τους δικαιώματα;

-- Εφόσον θα υπηρετεί προσωπικό που έχει οργανική θέση στα Παίδων στο ΝΠΙΔ, αυτό το προσωπικό θα φαίνεται στα "χαρτιά" ότι ανήκει στα Παίδων, οπότε τι θα γίνει στη συνέχεια με τον υπολογισμό των κενών θέσεων και των προκηρύξεων αφού θα υπάρχει ένα κομμάτι προσωπικού που θα φαίνεται ότι καλύπτει θέσεις στα Παίδων ενώ δεν το κάνει;

-- Τι θα γίνει με τον αριθμό κλινών που αποσπώνται από τα Παίδων και μετακινούνται στο Παιδοογκολογικό;

-- Τι θα γίνει με τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους ιατρούς που τόσα χρόνια εκπαιδεύονταν ως rotation στα Παιδοογκολογικά Τμήματα;

-- Θα υπάρχουν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων με διαφορετικούς όρους και συμβάσεις εργασίας;

Γιατί τόσο μεγάλη τελικά η πρεμούρα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη μετατροπή του Παιδοογκολογικού σε "Μ. Βαρδινογιάννη ΑΕ", ενώ τα ερωτήματα είναι τεράστια, χωρίς καμία απάντηση από τη διοίκηση και το υπουργείο. Ξέρουμε ότι η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Ογκολογικών Τμημάτων δεν εξυπηρετεί το καλό μας αλλά έρχεται για να βαθύνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματική λειτουργία της Υγείας».

Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά, που παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, που ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών, τα οποία πάσχουν από αιματολογικές νόσους και καρκίνο, και των οικογενειών τους, πρέπει να σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και «να μην το επιτρέψουμε καθότι αυτή η απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω επιχειρηματική λειτουργία συνολικά της δημόσιας Υγείας, όπως έγινε και με το Νοσοκομείο Σαντορίνης, τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Αυτή είναι η συνολική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, οι δικές μας όμως ανάγκες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες!

Το 2024 κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση στη φροντίδα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους! Με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους! Με εξασφάλιση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των αυξημένων αναγκών αυτών των Τμημάτων. Με τη δημιουργία και άλλων Κέντρων εκτός Αθήνας που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες», καταλήγει η Οργάνωση του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ