Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Η φασιστική ιδεολογία

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»

(Θ` ΜΕΡΟΣ)

Ο φασισμός και η φιλοσοφία και η επιστήμη

Ανάλογη είνε η θέση του φασισμού απέναντι στη φιλοσοφία. H αστική τάξη στην επαναστατική περίοδο, χτυπώντας τη σχολαστική και την «υπέρ λόγον» φιλοσοφία που επικρατούσε σ' όλο το μεσαίωνα, ξαναζωντάνεψε την πίστη του ανθρώπου στο λογικό του και στα αισθητήριά του. Από τη μια μεριά ο Ντεκάρτ, ο Σπινόζα, ο Λάιμπνιτς θεμελιώνουνε την ορθολογιστική μεταφυσική και από την άλλη μεριά ο Φραγκίσκος Βάκωνας, ο Τζων Λοκκ, θεμελιώνουνε τον εμπειρισμό και οι γάλλοι φιλόσοφοι του 18ου αιώνα προχωρούνε ως το συνακόλουθο μηχανικό υλισμό. Ο Καντ με την κριτική του φιλοσοφία προσπαθεί να συνθέσει τον ορθολογισμό και τον εμπειρισμό σε μια οριστική γνωσιοθεωρία αντιμεταφυσική, για ν' αφαιρέσει τη βάση σε κάθε μεταφυσική είτε ιδεαλιστική είτε υλιστική, ουσιαστικά όμως για να συμβιβάσει το λογικό με τη θρησκεία θεμελιώνοντάς την απάνω στον πραχτικό λόγο.

Και τούτο, γιατί η φιλοσοφία του εκπροσωπούσε το συμβιβασμό της φεουδαρχίας με την αστική τάξη και δημιουργούσε την κοσμοθεωρία της νέας κυριαρχίας, που επήγαζε από το συμβιβασμόν αυτόν. Η νέα αυτή κυριαρχία όμως δεν μπορούσε να σταθεί απάνω στην κριτική φιλοσοφία του Καντ, είχεν ανάγκη από μια μεταφυσική φιλοσοφία, που προσπάθησαν να τη δώσουνε ο Φίχτε, ο Σέλιγγ και ο Χέγγελ, οι δημιουργοί της κλασικής ιδεαλιστικής γερμανικής φιλοσοφίας.

Οι ακατανίκητες όμως ανάγκες της οικονομικής εξέλιξης του καπιταλισμού, δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν παρά με μιαν αδιάκοπη εξέλιξη των φυσικών επιστημών. Η σύγκρουση της ιδεαλιστικής μεταφυσικής με τις φυσικές επιστήμες είχε για αποτέλεσμα στο 19ο αιώνα από τη μια μεριά το γκρέμισμα της ιδεαλιστικής μεταφυσικής και από την άλλη μεριά την εξέλιξη του εμπειρισμού και του θετικισμού και τη συνέχιση του μηχανικού υλισμού. Με τον κορεσμό της οικονομικής ανάπτυξης του καπιταλισμού στα τέλη του 19ου αιώνα και τη μεταστροφή της αστικής τάξης προς τη συντηρητικότητα, ξαναγεννιέται η κριτική φιλοσοφία και η μεταφυσική. Ο εμπειρισμός και ο μηχανικός υλισμός έφτασαν στα σύνορα της δυναμικότητάς τους. Στο μεταξύ όμως οι επαναστατικές δυνάμεις της νέας κοινωνικής τάξης, του προλεταριάτου, είχανε δημιουργήσει νέα φιλοσοφία, το διαλεχτικό υλισμό, που ξεπερνώντας τις αδυναμίες του μηχανικού υλισμού και του απλού εμπειρισμού, θεμελίωσε νέα κοσμοθεωρία, που αγκαλιάζει και ερμηνεύει και το φυσικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο φασισμός λοιπόν, συνεχίζοντας και αποκορυφώνοντας την αντιδραστική και αντεπαναστατική τάση της αστικής κυριαρχίας και στο επίπεδο της φιλοσοφίας, είνε κατ' αρχήν οχτρός και του εμπειρισμού και του θετικισμού και του υλισμού, και του μηχανικού και του διαλεχτικού. Ευνοεί κατ' αρχήν κάθε σύστημα, που ανοίγει το δρόμο στο μυστικισμό, κάθε σύστημα που χτυπάει και αρνιέται το απόλυτο κύρος του νόμου της αιτιότητας και στο φυσικό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι, κάθε σύστημα που υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα την παρέμβαση υπερφυσικών δυνάμεων στην πορεία του κόσμου. Η κοσμοθεωρητική στάση της αστικής κυριαρχίας στην περίοδο της απολυταρχίας της μοιάζει καταπληχτικά με την κοσμoθεωρητική στάση της δουλοχτητικής κυριαρχίας στην περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αναζήτηση νέων θρησκειών, αποδοχή του ανατολικού μυστικισμού, θεοσοφία, ανθρωποσοφία, νεοεγελιανισμός, μπερξονισμός, νεοπλατωνισμός, νεοαριστοτελισμός, κάθε τι που οδηγεί στο μυστήριο ή στην αποδοχή μιας υπερφυσικής πραματικότητας, που αναίτια καθορίζει την τύχη του ανθρώπου, είνε καλοπρόσδεχτα, βρίσκουν απήχηση, έδαφος ευνοϊκό. Ο Τζοβάνι Τζεντίλε στην Ιταλία, ο Χαϊντέγγερ στη Γερμανία είνε οι χαραχτηριστικοί εκπρόσωποι φασιστικής φιλοσοφίας.

Η ενότητα της φασιστικής κοσμοθεωρίας έγκειται στην άρνηση του υλισμού κάθε μορφής, θετική όμως ενότητα δεν υπάρχει. Η εσωτερική διάσπαση εξακολουθεί. Γιατί και σε τούτο το επίπεδο ο φασισμός μπερδεύεται μέσα στις εσωτερικές αντιφάσεις του. Δεν μπορεί να σταματήσει ολότελα, όπως θα ήθελε, την επιστημονική έρευνα, γιατί οι φυσικές επιστήμες είνε απόλυτα χρήσιμες στην τεχνική και χωρίς την τεχνική δε μπορεί να συνεχίσει τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Αν ο φασισμός κατόρθωνε να επιτύχει μια απόλυτα κλειστή οικονομία, αν ο φασισμός φτάσει ποτές σε μια απόλυτα κλειστή διευθυνόμενη παγκόσμια οικονομία με καπιταλιστική βάση - πράμα αδύνατο, γιατί κλείνει μέσα του μιαν ανυπερνίκητη αντίφαση - θα σταματούσε την εξέλιξη της τεχνικής και της επιστήμης και ένας νέος μεσαίωνας θ' απλωνότανε σ' όλη την ανθρωπότητα.

Γι' αυτό και η θέση του φασισμού απέναντι στην επιστήμη διέπεται από την ίδια αντίφαση. Κατ' αρχήν ο φασισμός είνε αντιεπιστημονικός. Δε θέλει ούτε την απεριόριστη εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης στο φυσικό γίγνεσθαι, που φέρνει μιαν αδιάκοπη τελειοποίηση της τεχνικής και οξύνει την αντίφαση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις, ούτε την απεριόριστη εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είνε οχτρός της λεφτεριάς της επιστήμης, θέλει μιαν επιστήμη απόλυτα υποταγμένη στους σκοπούς του, μιαν επιστήμη όχι μόνο ακίντυνη για την αστική κυριαρχία, παρά και εξυπηρετική της κυριαρχίας των εκμεταλλευτών. Και προ πάντων δε θέλει μιαν επιστήμη, που να δίνει λύσεις στα κοσμοθεωρητικά και βιοθεωρητικά προβλήματα αντίθετες προς τις ροπές του.

Μια παγκόσμια επικράτηση του φασισμού θα εσήμαινε τον όλεθρο της επιστήμης. Και τούτο όμως είνε αδύνατο να γίνει, γιατί ο φασισμός με την ιμπεριαλιστική του τάση προκαλεί συγκρούσεις και αντιθέσεις εσωτερικές και εξωτερικές, που δεν τον αφήνουνε να κλείσει οριστικά το δρόμο σε κάθε πρόοδο της ανθρωπότητας.

Αύριο το Ι' Μέρος

ΗΠΑ
Για λογαριασμό του στρατού ή της CIA δούλευε ο «αποστολέας» του άνθρακα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οπως φαίνεται όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» - μεταξύ αυτών σαφέστατα και η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους! - γνωρίζουν επ' ακριβώς ποιος Αμερικανός επιστήμονας - και ενδεχόμενα «ποιοι» πίσω απ' αυτόν... - έστελνε τις επιστολές με άνθρακα...

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για Αμερικανό επιστήμονα που έχει εργαστεί σε προγράμματα που διενέργησε και χρηματοδότησε στο παρελθόν (έως και πριν από πέντε χρόνια...) είτε ο αμερικανικός στρατός είτε... η «πανταχού παρούσα» CIA.

Χτεσινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ABC αναφέρει ότι η λίστα υπόπτων Αμερικανών επιστημόνων που εξετάζουν οι πράκτορες του FBI περιλαμβάνουν έως και 200 άτομα, που εργάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια σε μυστικά προγράμματα του στρατού στο Ερευνητικό Κέντρο Μολυσματικών Ασθενειών στο Φρούριο Ντέτρικ στην έρημο της Γιούτα και σε μυστικές εγκαταστάσεις στο Μπατέλ του Οχάιο, που έφτιαχνε για λογαριασμό της CIA το συγκεκριμένο είδος άνθρακα (τύπου Ames) που βρέθηκε σε επιστολές προς τη Γερουσία και είχε υποστεί επεξεργασία ώστε να προκαλεί αναπνευστικής μορφής άνθρακα στα υποψήφια θύματά τους.

Το ABC μετέδωσε πως οι πράκτορες του FBI θεωρούν ότι ο βασικότερος ύποπτος είναι ένας επιστήμονας που εργαζόταν στη μυστική μονάδα «έρευνας» του άνθρακα στο Μπατέλ του Οχάιο και ο οποίος λέγεται πως είχε απειλήσει αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη πως θα χρησιμοποιήσει τον άνθρακα. Το ίδιο πρόσωπο φέρεται πως ήταν δυσαρεστημένο γιατί είχε διωχτεί δύο φορές απ' το συγκεκριμένο «ερευνητικό» πρόγραμμα...

Ωστόσο, δημοσιογράφος του ABC υποστήριξε πως μετά από επικοινωνία με τον ύποπτο, ο τελευταίος διέψευσε πως χρησιμοποίησε τον άνθρακα ως τρομοκρατικό όπλο και πως απολύθηκε απ' το «ερευνητικό» πρόγραμμα του Μπατέλ στο Οχάιο. Πρόσθεσε μάλιστα πως δέχτηκε επισκέψεις πρακτόρων του FBI... λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη (!) και πως αυτοί προέβησαν σε κατ' οίκον έρευνες προχωρώντας στην κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και άλλων υλικών που είχε στο γραφείο του σπιτιού του.

Σύμφωνα, πάλι, με την ειδική σε θέματα βιολογικών όπλων και προεδρεύουσα της αρμόδιας «Επιτροπής της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων», Μπάρμπαρα Χατς Ρόζενμπεργκ, η λίστα των υπόπτων είναι κατά πολύ μικρότερη «και σίγουρα δεν περιλαμβάνει περισσότερα από πενήντα άτομα».

«Θεωρώ πως η κυβέρνηση γνωρίζει ποιος ή ποιοι είναι πίσω απ' τις επιθέσεις μέσω των επιστολών με άνθρακα, και εάν δεν το γνωρίζει επακριβώς, κοντεύει να το μάθει», δήλωσε η Δρ. Ρόζενμπεργκ στην εφημερίδα «Χρονικά του Σαν Φραντσίσκο». Η ίδια μάλιστα θεώρησε «κόλαφο» (για την ασφάλεια των μυστικών προγραμμάτων του στρατού και της CIA για τα βιολογικά όπλα) το πολύ πιθανό, όπως είπε, ενδεχόμενο να αποδειχθεί τελικώς πως ο ένοχος για την αποστολή των επιστολών με άνθρακα ήταν Αμερικανός επιστήμονας που εργαζόταν σε κρατικά προγράμματα!

ΗΠΑ
Νέα μέτρα κατά της... τρομοκρατίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Επιπρόσθετα μέτρα για την εξάρθρωση του οικονομικού δικτύου που στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις ως μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε χτες ο Τζορτζ Μπους.

Την ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την ομιλία του στον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου όπου έκανε και τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που τον χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχή». Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πάγωμα λογαριασμών οργανώσεων, εταιριών και ατόμων που εκτιμάται ότι συνδέονται με την τρομοκρατία και ειδικότερα με την «Αλ Κάιντα» του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Μαθήματα διάχυσης του πολέμου»

Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη, το Ιράκ, παραμένουν εν δυνάμει στόχοι. Την ίδια στιγμή το κυνηγητό κατά της «Αλ Κάιντα» έχει ήδη επεκταθεί στο γειτονικό Πακιστάν

Αμερικανοί πεζοναύτες στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΑΛΙΖΑΪ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΪΡΟ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ πια ήδη ο πόλεμος έχει διαχυθεί εκτός των αφγανικών συνόρων, στο γειτονικό Πακιστάν, όπου πια αναζητούνται μέλη της Αλ Κάιντα αλλά και ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, τη διάχυση του πολέμου και εκτός της «στενής περιοχής» της Κεντρικής Ασίας έχουν αναλάβει εδώ και καιρό οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Χτες στο «βήμα ανέβηκε» η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις...

... όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» διαιώνισε το «στόχο» της εξάρθρωσης όλων των πυρήνων της «Αλ Κάιντα» «που μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε χώρα εκτός του Αφγανιστάν» και «αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να καταστήσουμε ανενεργούς τους εν υπνώσει πυρήνες της "Αλ Κάιντα" που βρίσκονται εκτός του Αφγανιστάν» ώστε να αποτραπούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες εννοεί.

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Σομαλία όπου έχουν εγκατασταθεί ισλαμικές οργανώσεις προσκείμενες στον Μπιν Λάντεν, αλλά και στο Σουδάν και την Υεμένη, η Ράις δήλωσε ότι «θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν θα έχει τελειώσει η αποστολή μας στο Αφγανιστάν»... «διαθέτουμε πολλά μέσα για να αναλάβουμε δράση σε ό,τι αφορά τους πυρήνες που μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα μέρη»...«δε θέλουμε να αναπαραγάγουμε με συστηματικό τρόπο ό,τι κάναμε στο Αφγανιστάν».

Αναφερόμενη στην οργάνωση Χεζμπολάχ η Ράις διευκρίνισε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και ειδικότερα την τρομοκρατική δράση εναντίον του Ισραήλ κάτι που «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το ανεχθούν» και συνεπώς... «η Χεζμπολάχ και εκείνοι που την υποστηρίζουν πρέπει να καταλάβουν ότι για το λόγο αυτό βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατών και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση».

Ξανά και πάλι το Ιράκ

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη στην «Αλ Χαγιάτ», η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν ξέχασε και το Σαντάμ Χουσεΐν, και το Ιράκ, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος και το Ιράκ θα ζήσουν καλύτερα χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία». Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να απαλλαγούν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ακόμη και αν αυτό συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, απάντησε: «Πιστεύουμε ότι το πιθανότερο είναι ότι δε θα συνεργαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια της περιοχής». «Πρόκειται για ένα καθεστώς που απειλεί την περιοχή, τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα των φιλικών μας χωρών. Απειλεί επίσης το λαό του. Επιδιώκει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής» ήταν η απάντηση της Ράις σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος εναντίον του Ιράκ, που παραμένει καθώς φαίνεται δραματικά ανοιχτό ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του και την κατακλείδα της Ράις: «ο Πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση. Εχουμε στη διάθεσή μας πολλά μέσα εναντίον του ιρακινού καθεστώτος»...

Ενα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί στην άποψη της διάχυσης του πολέμου και στην περιοχή του Κόλπου παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, είναι και το χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Τέλεγκραφ», όπου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει τα αρχηγεία του 3ου Σώματος του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στο Κατάρ εδώ και δύο βδομάδες αλλά και περίπου 20.000 στρατιώτες.

Οσον αφορά το ίδιο το Αφγανιστάν, ή μάλλον καλύτερα το Πακιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες μέλη της «Αλ Κάιντα» συνελήφθησαν τη νύχτα της Τετάρτης από τις πακιστανικές αρχές, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τα οποία διέφυγαν την Τετάρτη, κατά τη μεταφορά τους σε φυλακή της χώρας. Στόχος των πακιστανικών αρχών, όμως, είναι και ο ίδιος ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος, τον οποίο πληροφορίες θέλουν να έχει περάσει στο Πακιστάν και να κρύβεται στα βουνά. Τις πληροφορίες αυτές θεωρούν βάσιμες και οι ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «άριστη» συνεργασία του Πακιστάν με τις αμερικανικές αρχές. Η συνεργασία με το Πακιστάν είναι απολύτως άριστη, ιδιαιτέρως με τις στρατιωτικές αρχές, επισήμανε ο Πάουελ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό Πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ, για να τον ευχαριστήσει για τη στάση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ