Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΦΕΑ 1967-1974
Για τα 45 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας

Την Τρίτη 23 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974), διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τα 45 χρόνια από την 23η Ιούλη του 1974 (μέρα κατάρρευσης της δικτατορίας). Θα κατατεθούν στεφάνια και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Γιώργο Λουκά, πρόεδρο του Μητρώου Αγωνιστών Κύπρου και από τον Σπύρο Χαλβατζή, πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Εκδήλωση μνήμης στην Ευκαρπία

Εκδήλωση μνήμης για τους 14 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία τον Ιούλη του 1944 διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Παύλου Μελά του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 22 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας Ευκαρπίας. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο της εκτέλεσης.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αμετανόητοι εγκληματίες ναζιστές

«Αμετανόητοι εγκληματίες ναζιστές». Σε αυτή την έκφραση μπορούν να συμπυκνωθούν οι απολογίες των δύο χρυσαυγιτών την περασμένη βδομάδα στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής: Του πυρηνάρχη της ΤΟ Νίκαιας Γ. Πατέλη, που έστειλε το μήνυμα για την ενεργοποίηση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και του «κομιστή» - όχι των φυλλαδίων όπως ισχυρίστηκαν - αλλά της εντολής για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά.

Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις και η ερώτηση της προέδρου στον κατηγορούμενο, αλλά και τα όσα προκύπτουν από τα λεγόμενα του Γ. Ρουπακιά:

Πρ. «Μήπως ο προορισμός σας ήταν ο Φύσσας, για τον οποίο και σταματήσατε;».

Ρουπ.«Οχι βέβαια. Ο προορισμός μου ήταν το "Κοράλι". Πού να τα ξέρω εγώ αυτά που έγιναν; Υπέθεσα ότι κάποιοι χρυσαυγίτες με μηχανάκια τους κυνήγησαν και βρέθηκαν στην Τσαλδάρη (σ.σ. ο Φύσσας και οι φίλοι του). Μάλλον υπέθεσε ο άνθρωπος ότι θέλαμε να τον περικυκλώσουμε, για αυτό και κινήθηκε όπως κινήθηκε...».

Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος έφτασε να κάνει λόγο για «μια απλή ανθρωποκτονία», που έγινε ολόκληρο θέμα και συνέβη επειδή ο Φύσσας έστριψε το σώμα του και «προσέκρουσε» στο μαχαίρι που τον πήρε στην καρδιά (!), ενώ προσπάθησε, εις μάτην, να δώσει κάλυψη στη ναζιστική οργάνωση, ανακαλώντας όψιμα όλες τις προηγούμενες καταθέσεις που συνομολογούσε την παρουσία όλων των συγκατηγορουμένων του στη δράση του τάγματος εφόδου.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του πυρηνάρχη του Πατέλη, για τα τρικάκια και το sms, σε αντίθεση όμως με αυτόν, είπε ότι ξεκίνησε από την ΤΟ Νίκαιας τάγμα εφόδου με μηχανές, το οποίο ακολούθησε. Κάποιος του είπε ότι «έπιασαν έναν δικό μας και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε», ανέφερε. Και αυτός και ο πυρηνάρχης του «δεν θυμούνταν» όνομα και διεύθυνση του μαγαζιού που υποτίθεται ότι ο ένας πήγε για να πάρει τα τρικάκια (Ρουπακιάς) και ο άλλος έκανε τις απαραίτητες συνεννοήσεις (Πατέλης).

Ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο Φύσσας του επιτέθηκε και τον χτύπησε (δεν προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση) και βέβαια δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτό που του επισημάνθηκε από τους δικαστές, για το καίριο χτύπημα στον Παύλο Φύσσα: «Φαίνεται ότι εκτελέσατε ένα καίριο χτύπημα και επαγγελματικά εκτελεσμένο...».

Ανέφερε επίσης ότι από το αστυνομικό τμήμα πήρε τον Πατέλη για να τον συμβουλευτεί για δικηγόρο και ότι στο τρίτο τηλεφώνημα του είπε «να πάρει και τον Λαγό» για να μεσολαβήσει να του βρει δικηγόρο...

Θέατρο, ασυναρτησίες...

Ο πυρηνάρχης Γ. Πατέλης, στην απολογία του, επανέλαβε τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου περί «χλευασμού» για τις πόζες με τη σημαία των «SS», ότι δήθεν έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε «αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε» και την πήρε στη Νέδα για να χλευάσει δήθεν αυτούς που το έκαναν... Επιπλέον, κάθε φορά που δεν μπορούσε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, ή δεν τον βόλευε, τα έριχνε στην έλλειψη ...ευγλωττίας ή στην αμνησία. Για το περιβόητο «ό,τι κινείται σφάζεται», ισχυρίστηκε ότι «δεν μιλούσε καλά».

Αρνήθηκε ότι υπήρξε πειθαρχικός έλεγχος και επίπτωση από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή σε βάρος του μετά τη δολοφονία Φύσσα, επιβεβαιώνοντας και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 23 Σεπτέμβρη με τον Ι. Λαγό, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Γιώργο μένεις». Να θυμίσουμε ότι μάρτυρες υπεράσπισης του αρχηγού Μιχαλολιάκου είχαν καταθέσει ακριβώς τα αντίθετα.

Και αυτός αρνήθηκε κάθε συμμετοχή και παρουσία στη δολοφονία δικαιολογώντας το sms που έστειλε στις 23.30, μετά τις συνεννοήσεις με Καζαντζόγλου - Λαγό, ότι αφορούσε διανομή φυλλαδίων για επικείμενη εκδήλωση. Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί για τόσα λίγα φυλλάδια - όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν - κινητοποίησε τόσο μεγάλο αριθμό χρυσαυγιτών. Υποστήριξε ότι το μήνυμα που έστειλε και η δολοφονία Φύσσα είναι δύο διαφορετικά συμβάντα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Ο Πατέλης δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση ούτε για ποιο λόγο ο δολοφόνος του Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, επέλεξε από όλους, γνωστούς και φίλους, να καλέσει αυτόν μετά την προσαγωγή του για να τον ενημερώσει για το τι είχε συμβεί. Ούτε για τα μηνύματα του Ι. Λαγού για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. «Δεν ήξερε» τίποτα και για τη δολοφονική επίθεση στους αλιεργάτες, ενώ για τα περί «εντολής Λαγού» στα μηνύματα που έστελνε, ανέφερε ότι το έκανε από μόνος του, για να υπάρχει ανταπόκριση και να έρχεται κόσμος στην τοπική...

...και αλληλοκαρφώματα

Παράλληλα, στην απολογία του μέσα στη βδομάδα, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχος στη δίκη για την επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, αλλάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή, είπε στο δικαστήριο ότι όταν αρνούνταν τη συμμετοχή του, «ήταν γραμμή του πρώην δικηγόρου μου (να πω ότι δεν ήμουν εκεί)... Δεν εκτελούσε αυτά που του έλεγα εγώ... Εκτελούσε εντολές της Χρυσής Αυγής, του Μιχαλολιάκου».Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ι. Λαγός ήταν στη μοτοπορεία όσο και στο σημείο της επίθεσης, λέγοντας ότι «στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Λαγός στο αυτοκίνητό του ως συνοδηγός».

Στη δίκη κατηγορούμενοι, μεταξύ των άλλων, είναι οι Ν. Μίχος και Ι. Λαγός. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, στην οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεση από τάγμα εφόδου ηγούνταν οι δύο ναζιστές.

ΑΤΤΙΚΗ
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ξύπνησε μνήμες 1999

Επιτακτική η ανάγκη να παρθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Eurokinissi

Επιφανειακός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθήνας, χτύπησε στις 2.13 το μεσημέρι της Παρασκευής την Αττική, με το επίκεντρο 20 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Εκτιμήσεις ανέφεραν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε μικρή απόσταση βόρεια της Μαγούλας, στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Εκτιμάται δε πως το εστιακό βάθος του σεισμού, η διάρκεια του οποίου ήταν 10 - 15 δευτερόλεπτα, ήταν στα 12 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως ήταν επιφανειακός και ιδιαίτερα αισθητός. Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό υπήρξαν διακοπές στις τηλεπικοινωνίες, σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μικρή αναστάτωση σημειώθηκε σε Γλυφάδα, Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ομόνοια και Σύνταγμα. Πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους, καθώς η δόνηση ήταν ιδιαίτερα δυνατή. Ενα 8χρονο παιδί τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση καμινάδας στο Καματερό και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Παίδων», ενώ άλλα δύο άτομα πήγαν στο «Θριάσειο» Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας Αττικής, και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.

Την κατάρρευση δύο κτιρίων, μίας παλιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ενός ακατοίκητου κτιρίου στα Πετράλωνα και φθορές σε κτίρια στον Πειραιά, στην περιφερειακή οδό Αιγάλεω και στο Μοναστηράκι επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του για το σεισμό. Εκανε γνωστό ότι δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ότι η Πυροσβεστική είχε δεχτεί κλήσεις για απεγκλωβισμούς ανθρώπων από ανελκυστήρες. Επιβεβαίωσε δε τα προβλήματα που υπήρξαν στις τηλεπικοινωνίες, λέγοντας ότι σημειώθηκαν λόγω υπερφόρτωσης.

Κομμάτια από την οροφή του κτιρίου του σταθμού του ΗΣΑΠ και του μετρό στο Μοναστηράκι έπεσαν λόγω του σεισμού, ενώ έπεσε παλιός ταινιόδρομος μήκους 100 μέτρων στην πύλη 1 θέση Κράκαρη στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά το σεισμό σημειώθηκε στις 3.11 μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ, ενώ συνολικά μέχρι το απόγευμα είχαν καταγραφεί δώδεκα μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού στην Αττική, ένα ελικόπτερο «Super Puma» και ένα συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής περιπολούσαν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονταν στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες. Κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και περιπολούσαν 150 πυροσβεστικά οχήματα με 350 πυροσβέστες. Η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούσαν παροχή βοήθειας και οι 31 απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα. Κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια είχε δεχτεί το ΕΚΑΒ. Στο ΨΝΑ Δαφνίου, μετά το σεισμό, προσωπικό και νοσηλευόμενοι παρέμειναν για μία ώρα εκτός κτιρίων, ενώ είχαν αρχίσει να ανακαλούνται ρεπό και να ενισχύονται οι βάρδιες.

Εντονο μποτιλιάρισμα είχε προκληθεί σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αττικής λόγω της διακοπής της λειτουργίας φαναριών. Συγκεκριμένα, μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στην Κηφισίας, στην Ποσειδώνος, στη Χαμοστέρνας, στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας και σε άλλους κεντρικούς δρόμους. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες εντοπίζονταν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση, που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Ο νέος σεισμός στην Αθήνα, που ιδιαίτερα στους κατοίκους των βορειοδυτικών συνοικιών της πρωτεύουσας ξύπνησε μνήμες του 1999, υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμένης αντισεισμικής προστασίας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες λαϊκών οικογενειών. Από τύχη δεν είχαμε θύματα ή μεγαλύτερες καταστροφές. Η ανάγκη αυτή δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα, αλλά αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο, αφού και οι κρατικές υπηρεσίες και υποδομές αδυνατούν αλλά και το κριτήριο του κέρδους στις κατασκευές δημιουργεί κακοτεχνίες, ενώ βεβαίως δεν παίρνονται μέτρα ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους.

Οπως μάλιστα κατήγγειλαν πολλοί εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη», σε πολλές επιχειρήσεις η εργοδοσία ανάγκασε τους εργαζόμενους να γυρίσουν στους χώρους δουλειάς μετά το σεισμό. Κι αυτό ενώ σε αποθήκες, βιομηχανίες και αλλού, σύμφωνα πάλι με όσα καταγγέλλονται στον «Ριζοσπάστη», σοβάδες και αντικείμενα έφυγαν, με κίνδυνο για τους εργαζόμενους, ενώ πολλοί χώροι δουλειάς είναι ακατάλληλοι, άλλοι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την καταλληλότητά τους και βέβαια στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι κάνουν οι εργαζόμενοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Είκοσι χρόνια μετά το σεισμό της Πάρνηθας, δεν πρέπει να ξαναθρηνήσουμε νέες «Ρικομέξ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ