Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αμετανόητοι εγκληματίες ναζιστές

«Αμετανόητοι εγκληματίες ναζιστές». Σε αυτή την έκφραση μπορούν να συμπυκνωθούν οι απολογίες των δύο χρυσαυγιτών την περασμένη βδομάδα στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής: Του πυρηνάρχη της ΤΟ Νίκαιας Γ. Πατέλη, που έστειλε το μήνυμα για την ενεργοποίηση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και του «κομιστή» - όχι των φυλλαδίων όπως ισχυρίστηκαν - αλλά της εντολής για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά.

Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις και η ερώτηση της προέδρου στον κατηγορούμενο, αλλά και τα όσα προκύπτουν από τα λεγόμενα του Γ. Ρουπακιά:

Πρ. «Μήπως ο προορισμός σας ήταν ο Φύσσας, για τον οποίο και σταματήσατε;».

Ρουπ.«Οχι βέβαια. Ο προορισμός μου ήταν το "Κοράλι". Πού να τα ξέρω εγώ αυτά που έγιναν; Υπέθεσα ότι κάποιοι χρυσαυγίτες με μηχανάκια τους κυνήγησαν και βρέθηκαν στην Τσαλδάρη (σ.σ. ο Φύσσας και οι φίλοι του). Μάλλον υπέθεσε ο άνθρωπος ότι θέλαμε να τον περικυκλώσουμε, για αυτό και κινήθηκε όπως κινήθηκε...».

Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος έφτασε να κάνει λόγο για «μια απλή ανθρωποκτονία», που έγινε ολόκληρο θέμα και συνέβη επειδή ο Φύσσας έστριψε το σώμα του και «προσέκρουσε» στο μαχαίρι που τον πήρε στην καρδιά (!), ενώ προσπάθησε, εις μάτην, να δώσει κάλυψη στη ναζιστική οργάνωση, ανακαλώντας όψιμα όλες τις προηγούμενες καταθέσεις που συνομολογούσε την παρουσία όλων των συγκατηγορουμένων του στη δράση του τάγματος εφόδου.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του πυρηνάρχη του Πατέλη, για τα τρικάκια και το sms, σε αντίθεση όμως με αυτόν, είπε ότι ξεκίνησε από την ΤΟ Νίκαιας τάγμα εφόδου με μηχανές, το οποίο ακολούθησε. Κάποιος του είπε ότι «έπιασαν έναν δικό μας και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε», ανέφερε. Και αυτός και ο πυρηνάρχης του «δεν θυμούνταν» όνομα και διεύθυνση του μαγαζιού που υποτίθεται ότι ο ένας πήγε για να πάρει τα τρικάκια (Ρουπακιάς) και ο άλλος έκανε τις απαραίτητες συνεννοήσεις (Πατέλης).

Ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο Φύσσας του επιτέθηκε και τον χτύπησε (δεν προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση) και βέβαια δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτό που του επισημάνθηκε από τους δικαστές, για το καίριο χτύπημα στον Παύλο Φύσσα: «Φαίνεται ότι εκτελέσατε ένα καίριο χτύπημα και επαγγελματικά εκτελεσμένο...».

Ανέφερε επίσης ότι από το αστυνομικό τμήμα πήρε τον Πατέλη για να τον συμβουλευτεί για δικηγόρο και ότι στο τρίτο τηλεφώνημα του είπε «να πάρει και τον Λαγό» για να μεσολαβήσει να του βρει δικηγόρο...

Θέατρο, ασυναρτησίες...

Ο πυρηνάρχης Γ. Πατέλης, στην απολογία του, επανέλαβε τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου περί «χλευασμού» για τις πόζες με τη σημαία των «SS», ότι δήθεν έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε «αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε» και την πήρε στη Νέδα για να χλευάσει δήθεν αυτούς που το έκαναν... Επιπλέον, κάθε φορά που δεν μπορούσε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, ή δεν τον βόλευε, τα έριχνε στην έλλειψη ...ευγλωττίας ή στην αμνησία. Για το περιβόητο «ό,τι κινείται σφάζεται», ισχυρίστηκε ότι «δεν μιλούσε καλά».

Αρνήθηκε ότι υπήρξε πειθαρχικός έλεγχος και επίπτωση από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή σε βάρος του μετά τη δολοφονία Φύσσα, επιβεβαιώνοντας και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 23 Σεπτέμβρη με τον Ι. Λαγό, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Γιώργο μένεις». Να θυμίσουμε ότι μάρτυρες υπεράσπισης του αρχηγού Μιχαλολιάκου είχαν καταθέσει ακριβώς τα αντίθετα.

Και αυτός αρνήθηκε κάθε συμμετοχή και παρουσία στη δολοφονία δικαιολογώντας το sms που έστειλε στις 23.30, μετά τις συνεννοήσεις με Καζαντζόγλου - Λαγό, ότι αφορούσε διανομή φυλλαδίων για επικείμενη εκδήλωση. Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει σε ερώτηση του δικαστηρίου γιατί για τόσα λίγα φυλλάδια - όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν - κινητοποίησε τόσο μεγάλο αριθμό χρυσαυγιτών. Υποστήριξε ότι το μήνυμα που έστειλε και η δολοφονία Φύσσα είναι δύο διαφορετικά συμβάντα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Ο Πατέλης δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση ούτε για ποιο λόγο ο δολοφόνος του Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, επέλεξε από όλους, γνωστούς και φίλους, να καλέσει αυτόν μετά την προσαγωγή του για να τον ενημερώσει για το τι είχε συμβεί. Ούτε για τα μηνύματα του Ι. Λαγού για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. «Δεν ήξερε» τίποτα και για τη δολοφονική επίθεση στους αλιεργάτες, ενώ για τα περί «εντολής Λαγού» στα μηνύματα που έστελνε, ανέφερε ότι το έκανε από μόνος του, για να υπάρχει ανταπόκριση και να έρχεται κόσμος στην τοπική...

...και αλληλοκαρφώματα

Παράλληλα, στην απολογία του μέσα στη βδομάδα, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Μίχος στη δίκη για την επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, αλλάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή, είπε στο δικαστήριο ότι όταν αρνούνταν τη συμμετοχή του, «ήταν γραμμή του πρώην δικηγόρου μου (να πω ότι δεν ήμουν εκεί)... Δεν εκτελούσε αυτά που του έλεγα εγώ... Εκτελούσε εντολές της Χρυσής Αυγής, του Μιχαλολιάκου».Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ι. Λαγός ήταν στη μοτοπορεία όσο και στο σημείο της επίθεσης, λέγοντας ότι «στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Λαγός στο αυτοκίνητό του ως συνοδηγός».

Στη δίκη κατηγορούμενοι, μεταξύ των άλλων, είναι οι Ν. Μίχος και Ι. Λαγός. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, στην οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεση από τάγμα εφόδου ηγούνταν οι δύο ναζιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ