Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Σχεδιασμοί για το κεφάλαιο, με τον λαό ξεκρέμαστο σε καμένο τόπο

Από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά τον περασμένο Αύγουστο
Από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά τον περασμένο Αύγουστο
Πέντε μήνες σχεδόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια για τα λαϊκά στρώματα παραμένει δραματική, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τα αιτήματα των πυρόπληκτων για 100% αποζημίωση των ζημιών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παρά τους κομπασμούς για τη δήθεν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της, έχει αφήσει τον λαό της περιοχής «ξεκρέμαστο» σε έναν καμένο τόπο, να παλεύει μόνος για την επιβίωσή του.

Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης, στήριξης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος. Δεν δίνει καμία απάντηση στο πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς ελιές, πώς θα εξασφαλίσουν οι κτηνοτρόφοι τροφή για τα κοπάδια τους, πώς οι μικροί επαγγελματίες θα ανασάνουν από τα συσσωρευμένα χρέη και με κλειστά ή σε υπολειτουργία τα μαγαζιά τους, πώς, πού και με τι όρους και δικαιώματα θα βρουν οι εργαζόμενοι δουλειά.

Τα λειψά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα δεν μπορούν να προστατέψουν τον λαό της περιοχής από τους κινδύνους του φετινού χειμώνα. Παραμένει το πρόβλημα της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Χαρακτηριστικά:

Από τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Αθήνα τον Νοέμβρη
Από τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Αθήνα τον Νοέμβρη
- Δεν έχουν ξεκινήσει σχεδιασμένα, βασικά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπως διαπιστώθηκε από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχές στο παραλιακό μέτωπο από Αγία Αννα μέχρι Βασιλικά και σε άλλα μέρη. Τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα δεν καλύπτουν την έκταση της πληγείσας περιοχής και ούτε επαρκούν για την αντιπλημμυρική τους προστασία.

- Δεν έχει εξασφαλιστεί συνολικά το δικαίωμα στη δουλειά στον κλάδο των ρετσινάδων - δασεργατών. Εργάζονται περιστασιακά και με χαμηλή αμοιβή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της μόνιμης απασχόλησης για τις απαραίτητες εργασίες στο δάσος για 15 έτη, και όχι μόνο για 7, όπως έχει ανακοινωθεί.

- Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες - ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο. Οι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών στα ελαιοπερίβολα θα ξεκινήσουν την άνοιξη, ενώ οι αποζημιώσεις θα δοθούν από πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Τα δέντρα που θα βγάλουν έστω και λίγα πράσινα φύλλα δεν θα αποζημιωθούν. Για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που έχασαν το εισόδημά τους δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Οι συκοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από τη «Μήδεια» και την ενίσχυση για τις επιπτώσεις από την πανδημία.

- Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, γενικότερα σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

- Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει, καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών το επόμενο διάστημα.

- Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος της ζημιάς και δεν έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν τροφές για τα μελισσοσμήνη.

- Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκαν.

Η δραματική κατάσταση που άφησε πίσω της η πυρκαγιά έρχεται να προστεθεί στο ήδη υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο του λαού της περιοχής, εξαιτίας της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του με το κριτήριο του κόστους - οφέλους, που εφαρμόζουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Τα Κέντρα Υγείας σε Ιστιαία και Μαντούδι υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και υποδομές, κάτω από τη χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης των μαθητών της περιοχής, υποβαθμίζει σχολεία και συγχωνεύει τάξεις σε πυρόπληκτα χωριά.

Ανασυγκρότηση για τις ανάγκες των ομίλων με αλλαγές χρήσης γης

Το «σχέδιο ανασυγκρότησης» που προωθούν η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου, το οποίο έχει την αποδοχή και τη συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Περιφέρεια και δήμους, δεν έχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

Δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων σε κανένα επίπεδο, δεν προβλέπει κανένα άμεσο έργο υποδομών σε οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών και των παιδιών της περιοχής, σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας κ.λπ.

Κυβέρνηση και Μπένος μιλούν για ένα «ολιστικό» σχέδιο ανασυγκρότησης με «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα, προσπαθώντας να ενσωματώσουν τον λαό της περιοχής και να αποκρύψουν τον ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των σχεδιασμών τους, ότι η περιβόητη «αναγέννηση» της περιοχής δεν αφορά τις ανάγκες του λαού και δεν λύνει τα προβλήματά του αλλά υπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, των κατασκευών, της «πράσινης» Ενέργειας, της αγροδιατροφής κ.ά.

Το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι το πώς θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο κρατικών και συνεργατικών υποδομών ώστε να στηριχτούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή, που θα εκμεταλλευτούν ως «φιλέτα» την καμένη γη και ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους.

Η προτεραιότητα στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στον χαρακτηρισμό χρήσης γης, στο να μπει «τάξη», όπως λένε, δεν αφορά τον λαό της περιοχής, που δεν μπορεί να ξαναφτιάξει το σπίτι, τις αποθήκες, να αντικαταστήσει τα μηχανήματα που έχασε. Αφορά τους μελλοντικούς επενδυτές, που θα μπορούν, χωρίς κανένα πλέον εμπόδιο, να αγοράσουν κοψοχρονιά φιλέτα παραλιακά, στο βουνό κ.α. και να στήσουν τις μεγάλες τους επιχειρηματικές μονάδες με μειωμένο κόστος.

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ που επιβιώνουν με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις, χωρίς να μπορούν να «πατήσουν» στα πόδια τους, προετοιμάζεται το έδαφος για να οδηγηθούν ως εργαζόμενοι με σαρωμένα δικαιώματα στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Η πείρα για το τι σημαίνει για τον λαό η μετατροπή της περιοχής του σε «Eldorado» είναι αποκαλυπτική. Το παράδειγμα της Μεσσηνίας, όπου η μεγάλη ξενοδοχειακή και τουριστική μονάδα πλασάρεται από την επιτροπή «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας ως πρότυπο, είναι ενδεικτικό. Ενα μεγάλο τμήμα του νομού έχει μετατραπεί σε ατομική ιδιοκτησία του επιχειρηματικού ομίλου, λειτουργεί ως ξεχωριστή, κλειστή πολιτεία, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα, παραλία, μαρίνες, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, αγροτικές εκτάσεις, σύγχρονο οδικό δίκτυο, εργολαβίες για συντήρηση (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.).

Στις υποδομές και υπηρεσίες αυτές ο λαός της περιοχής δεν έχει καμία πρόσβαση, αφού όλα αυτά απευθύνονται στον «υψηλό», ακριβό, ξένο τουρισμό. Οι ντόπιοι δουλεύουν στις επιχειρήσεις με σαρωμένα δικαιώματα, χαμηλούς μισθούς και υψηλή εντατικοποίηση την τουριστική σεζόν. Οι αγρότες βγάζουν ένα μεροκάματο πουλώντας τα καλύτερα προϊόντα τους στον όμιλο, ο οποίος «πλασάρει» αγροτουρισμό και αναπτύσσει δικό του brand name στην παραγωγή λαδιού. Οι μικροί επαγγελματίες στον τουρισμό προσπαθούν να «τσιμπήσουν» ό,τι μπορούν από την άνοδο του τουρισμού στην περιοχή. Με άλλα λόγια, στην ίδια περιοχή αναπτύσσονται τεράστια κέρδη, πλούτος, υποδομές και υπηρεσίες, ενώ δίπλα προσπαθούν να επιβιώσουν οι λαϊκές δυνάμεις, όπως μπορούν. Αυτή η εικόνα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δραματική για τον λαό της Βόρειας Εύβοιας εάν σκεφτούμε ότι είναι ήδη κατεστραμμένος και εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

«Φιλετάρισμα» της καμένης γης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου, η γενική κατεύθυνση του σχεδίου «ανασυγκρότησης» περιλαμβάνει ως επίκεντρο το «νέο δάσος», το οποίο θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και περιμετρικά την ανάπτυξη θεματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στα Λουτρά Αιδηψού προωθείται η περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ενώ οι περιοχές Λίμνης - Ροβιών και Αγίας Αννας - Βασιλικών προορίζονται ως πόλοι τουριστικής ανάπτυξης. Στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας προβλέπεται ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα και οικοτουρισμού και στην περιοχή Μαντουδίου η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση, βιομηχανία, υπηρεσίες).

Για τη διαχείριση του νέου δάσους θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης με έδρα τη Στροφυλιά, που θα έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα του δάσους. Η έννοια του οικονομικά βιώσιμου δάσους προωθείται ως μοντέλο διαχείρισης στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης.

Ηδη μονοπώλια τοποθετούν κεφάλαια σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες επιδοτούνται αδρά από την ΕΕ. Στόχος είναι η επιχειρηματική εκμετάλλευση κάθε πόρου και παραγωγικής δυνατότητας του δάσους (ξύλευση, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.ά.), η αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή Ενέργειας, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης, μονοπώλια ενδιαφέρονται για τη διαχείριση δασών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε carbon credits (αγορά ρύπων), ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για την περιοχή του Μαντουδίου, όπου ήδη υπάρχει επιβάρυνση στον άνθρωπο και το περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότητα στα λατομεία και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λευκόλιθου, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός επιδιώκει να διαμορφωθούν ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είτε αφορούν την εξόρυξη είτε άλλους τομείς, όπως η Ενέργεια και η μεταποίηση.

Αγώνας με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

Απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της να παραδώσει την περιοχή στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας αντιτάσσει τον αγώνα για τις δικές του ανάγκες, για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, όπως το συλλαλητήριο και η συναυλία στον κόμβο της Στροφυλιάς, το συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με πληγέντες από άλλες περιοχές της χώρας, αποτελούν παρακαταθήκη και παράλληλα άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Αποκούμπι του λαού της Βόρειας Εύβοιας στον αγώνα και στις δυσκολίες για να σταθεί στα πόδια του είναι η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει ακόμη να εκφράζεται, είτε αφορά είδη πρώτης ανάγκης είτε πολιτιστικές δράσεις.

Μετά τις θεατρικές παραστάσεις και τα δώρα που μοίρασε στα παιδιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, για τις μέρες των γιορτών έχουν προγραμματιστεί μια σειρά ακόμη από πολιτιστικές δραστηριότητες:

Την Κυριακή 2/1, στις 16.30 στην αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας προγραμματίζεται μια ακόμη εκδήλωση για παιδιά, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει face painting, ζωγραφική, χαρτοτεχνία, συνομιλία με παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες Δρέσδης και Βερολίνου, που ετοίμασαν ξεχωριστά δώρα για τα παιδιά, και αφήγηση παραμυθιού από τη Θεατρική Ομάδα Ιστιαίας. Στις 8 και 9/1 θα ανέβει η παράσταση «Ενας ήρωας με παντούφλες» από τη Θεατρική Ομάδα «Εκτός Σχεδίου», σε Λίμνη και Κήρινθο.


Γ. Δ.

10 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Οι πληγές από τις καταστροφές παραμένουν

Χειμώνας αγωνίας για εκατοντάδες πληγέντες που βλέπουν το χτίσιμο νέων σπιτιών και την παροχή στοιχειωδών μέτρων στήριξης να καθυστερούν τραγικά

Στον καταυλισμό στο Μεσοχώρι οι σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες με το γιορτινό πνεύμα της εποχής
Στον καταυλισμό στο Μεσοχώρι οι σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες με το γιορτινό πνεύμα της εποχής
Με τον ερχομό του 2022, εκατοντάδες οικογένειες στον νομό Λάρισας και σε άλλα χωριά της Θεσσαλίας, που έζησαν τις καταστροφικές συνέπειες από τους σεισμούς του περασμένου Μάρτη, εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία για το πότε θα μπουν ξανά σε καινούρια σπίτια, για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού κάθε μέρα που περνάει, διαπιστώνουν τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε ξανά σε σεισμόπληκτα χωριά του νομού Λάρισας για να συζητήσει με τους πληγέντες για τις αγωνίες τους και την προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους.

Δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης στα κοντέινερ

Σε όλη τη Θεσσαλία, περίπου 150 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ. Συναντήσαμε κάποιες από αυτές στο Μεσοχώρι τις μέρες των γιορτών.

«Σε λίγο κλείνει ένας χρόνος και δεν ξέρουμε πότε θα χτίσουμε ξανά τα σπίτια μας. Μακάρι του χρόνου τα Χριστούγεννα να είμαστε σε κανονικά σπίτια», μας λέει με μεγάλη στεναχώρια ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ανθρώπων, συμπληρώνοντας: «Μετά τον καύσωνα του καλοκαιριού και τις βροχές που γέμιζαν ακόμα και το κοντέινερ με νερά, εδώ και 2 μήνες αντιμετωπίζουμε το κρύο. Ειδικά τα βράδια, πολλές φορές δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, αφού η θέρμανση από το κλιματιστικό δεν επαρκεί και η υγρασία από τον Τιταρήσιο (σ.σ. το διπλανό ποτάμι όπου έχει στηθεί ο καταυλισμός) μας τρυπά τα κόκαλα».

Σε όλα τα χωριά της περιοχής, η διαβίωση στους καταυλισμούς είναι δύσκολη. Στο Μεσοχώρι, οι πληγέντες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ούτε για να πιουν ούτε για να μαγειρέψουν αφού η μεταφορά του δεν γίνεται από σωλήνες ύδρευσης αλλά άρδευσης. Συνολικά, δεν υπάρχουν ειδικά κοντέινερ για κάποιες εργασίες (π.χ. πλύσιμο ρούχων) ή για μελέτη μαθητών, ενώ υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης με το ίντερνετ, η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπής. Οι περισσότεροι οικίσκοι είναι χωρίς εξωτερικά σκέπαστρα για προστασία από τις βροχές, ενώ στα τέλη Νοέμβρη είχε καεί ένας οικίσκος στο Μεσοχώρι, από βραχυκύκλωμα στον πίνακα. Οπως μας λένε οι κάτοικοι, «σε κάθε οικίσκο μπορεί να λειτουργεί μία ηλεκτρική συσκευή γιατί υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Δεν νιώθουμε ασφαλείς και την ίδια ώρα απουσιάζει οποιοδήποτε μέσο αντιπυρικής προστασίας στον καταυλισμό».

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα

Μήνες μετά ακόμα δεν έχουν μαζευτεί τα μπάζα από τα κατεστραμμένα σπίτια στο Δαμασούλι Τυρνάβου
Μήνες μετά ακόμα δεν έχουν μαζευτεί τα μπάζα από τα κατεστραμμένα σπίτια στο Δαμασούλι Τυρνάβου
Για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών που επλήγησαν η χρονιά ήταν δύσκολη, όπως και για το σύνολο του λαού, με την ακρίβεια στα ύψη, συσσώρευση νέων χρεών και υποχρεώσεων που αρχίζουν σιγά σιγά να «σκάνε». Πολλοί από αυτούς είναι αγρότες και είδαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να καταστρέφονται από τον παγετό του Απρίλη και από το καλοκαιρινό χαλάζι.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσοχωρίου, Γιάννης Γκανάς, μας λέει ότι οι αμπελοκαλλιεργητές ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις, οι οποίες προβλέπεται να δοθούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, ενδεχομένως και αργότερα. «Θα θέλαμε τα χρήματα τώρα, ώστε να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα μέρος και για την επισκευή των σπιτιών μας, τώρα που έχει ανοίξει και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ανεβεί πάρα πολύ και τα χρήματα που δίνονται για τη στεγαστική αρωγή, δυστυχώς, δεν επαρκούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι ενώ μένουν στους οικίσκους, πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος σε ό,τι αφορά τα πάγια και τον ΕΝΦΙΑ.

Οι υποσχέσεις για νέα σπίτια και αποζημιώσεις στο 100% έγιναν καπνός

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης για τα κατεδαφιστέα και μη κατοικήσιμα σπίτια και στην καταβολή των αποζημιώσεων επιβεβαιώνουν ότι ένα κράτος και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού ως κόστος, που θέλουν να το μειώσουν ή και να απαλλαγούν από αυτό, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και την αποκατάστασή του.

Η απομάκρυνση των μπαζών από τα γκρεμισμένα σπίτια και η κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων έχουν προχωρήσει κυρίως στο Δαμάσι, ενώ καθυστερούν στα περισσότερα χωριά του δήμου Ελασσόνας.

Παράλληλα, δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες και η κατασκευή νέων σπιτιών, αφού οι αποζημιώσεις που έχουν εξαγγελθεί (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο) δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να πρέπει να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους, πέφτοντας έτσι στα νύχια τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες. Για την κατεδάφιση σπιτιού, αποθηκευτικού και επαγγελματικού χώρου, χρειάζεται υποχρεωτικά η διακοπή της ηλεκτροδότησης, όμως μετά για την επανασύνδεση θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά ως εγγύηση.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (μετά από 9 μήνες) για να δοθεί προκαταβολή από τα ποσά έως 14.000 ευρώ για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα» και έως 3.000 για τα «πράσινα» σπίτια, αποδεικνύεται «σταγόνα στον ωκεανό», αφού είναι μικρά ποσά σε σχέση με τις ζημιές, ενώ προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου από την κάθε πληγείσα οικογένεια, που θα υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό ο οποίος πρέπει να πληρωθεί.

Πολλές οικογένειες που τα σπίτια τους κρίθηκαν είτε «κόκκινα» είτε «κίτρινα», δεν έχουν καταθέσει ακόμα φάκελο, γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν την αμοιβή σε ιδιώτη μηχανικό, η οποία ανάλογα με το σπίτι ή και άλλους χώρους που έπαθαν ζημιά, ξεκινά από 700 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ, για τα οποία το κράτος δεν καλύπτει τίποτα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτει το 100%.

Αρκετοί των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «πράσινα», δηλαδή έπαθαν μικρότερες ζημιές, δεν θα κάνουν καν αίτηση αν το κόστος της ζημιάς είναι μικρότερο, ίσο ή και λίγο πάνω από τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει στον μηχανικό για τον φάκελο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έπαθε ζημιά 700, 800 ευρώ και πρέπει να πληρώσει 1.000 ευρώ στον μηχανικό, όχι μόνο δεν θα πάρει χρήματα αλλά θα κληθεί να πληρώσει κι από πάνω!!!

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις και στις αποζημιώσεις που είχαν εξαγγελθεί. Οι σεισμόπληκτοι διαπιστώνουν ότι εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες», οι διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκατοντάδες οικογένειες.

Για παράδειγμα, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά από επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα» ενώ έχουν σοβαρά προβλήματα.

Από το αρχικό έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ αποκλείστηκαν δεκάδες οικογένειες, ενώ απ' αυτούς που εντάχθηκαν αρκετοί δεν το έλαβαν ακόμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δεκάδων οικογενειών που αποκλείστηκαν από την καταβολή τόσο του έκτακτου βοηθήματος των 600 ευρώ όσο και από τις αποζημιώσεις για ζημιές στα σπίτια τους και στην οικοσκευή τους, με τη δικαιολογία ότι το σπίτι στο χωριό δεν αποτελεί την 1η κατοικία τους.

Οι αποζημιώσεις για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές καθυστερούν πολύ για αρκετούς πληγέντες. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών και επιχειρήσεων (μικρομάγαζα, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κ.ά.), για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσκολεύουν έως και απαγορεύουν στους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση.

Ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές, με ευθύνη του κράτους

Δέκα μήνες μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των επαρχιακών δρόμων, των έργων αποχέτευσης. Ζημιές παραμένουν και στο αρδευτικό δίκτυο, με τους αγρότες να δυσκολεύονται να ποτίσουν τα χωράφια τους. Με εξαίρεση το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι, στα χωριά Δένδρα - Πλατανούλια, στη Φαλάνη, στη Φαρκαδόνα, η αποκατάσταση των σχολείων από τις καταστροφές που έχουν υποστεί δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μαζί με τα παραπάνω, είναι προκλητική εκ μέρους της κυβέρνησης η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής.

Αποκούμπι η αλληλεγγύη και η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης

Με σύνθημα «Κανένας μόνος του», σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, μαζικοί φορείς, όλο το προηγούμενο διάστημα, στάθηκαν δίπλα στους πληγέντες, δίνοντας κουράγιο, συμβάλλοντας στην πραγματική ανακούφισή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 31 Δεκέμβρη, αντιπροσωπεία μαζικών φορέων θα επισκεφτεί τους σεισμόπληκτους στο Μεσοχώρι για να παραδώσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή ο Χάρης Νούσιας, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης, σημειώνει πως «η έκφραση της αλληλεγγύης αποτελεί βασικό όρο ώστε να μείνουν όρθιοι οι σεισμόπληκτοι, να καλλιεργηθεί η αξία της οργανωμένης, συλλογικής δράσης. Η πρωτοβουλία μας δεν έχει καμία σχέση με το ενδιαφέρον διαφόρων χορηγών και επιχειρήσεων που υποκαθιστούν την κρατική ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα κάνουν γαργάρα ότι η αντιλαϊκή πολιτική του "κόστους - οφέλους" για το κεφάλαιο συνθλίβει τις ανάγκες του λαού, αφήνοντάς τον απροστάτευτο πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή.

Οι σεισμόπληκτοι έχουν συσσωρεύσει πλέον πολύτιμη πείρα για να διακρίνουν ότι όσες λύσεις δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης πίεσης και διεκδίκησης. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, χρειάζεται να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές».


Γ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ