Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Σχεδιασμοί για το κεφάλαιο, με τον λαό ξεκρέμαστο σε καμένο τόπο

Από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά τον περασμένο Αύγουστο
Από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά τον περασμένο Αύγουστο
Πέντε μήνες σχεδόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια για τα λαϊκά στρώματα παραμένει δραματική, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τα αιτήματα των πυρόπληκτων για 100% αποζημίωση των ζημιών, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παρά τους κομπασμούς για τη δήθεν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της, έχει αφήσει τον λαό της περιοχής «ξεκρέμαστο» σε έναν καμένο τόπο, να παλεύει μόνος για την επιβίωσή του.

Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης, στήριξης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος. Δεν δίνει καμία απάντηση στο πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς ελιές, πώς θα εξασφαλίσουν οι κτηνοτρόφοι τροφή για τα κοπάδια τους, πώς οι μικροί επαγγελματίες θα ανασάνουν από τα συσσωρευμένα χρέη και με κλειστά ή σε υπολειτουργία τα μαγαζιά τους, πώς, πού και με τι όρους και δικαιώματα θα βρουν οι εργαζόμενοι δουλειά.

Τα λειψά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα δεν μπορούν να προστατέψουν τον λαό της περιοχής από τους κινδύνους του φετινού χειμώνα. Παραμένει το πρόβλημα της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει, καθώς δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Χαρακτηριστικά:

Από τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Αθήνα τον Νοέμβρη
Από τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Αθήνα τον Νοέμβρη
- Δεν έχουν ξεκινήσει σχεδιασμένα, βασικά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπως διαπιστώθηκε από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχές στο παραλιακό μέτωπο από Αγία Αννα μέχρι Βασιλικά και σε άλλα μέρη. Τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα δεν καλύπτουν την έκταση της πληγείσας περιοχής και ούτε επαρκούν για την αντιπλημμυρική τους προστασία.

- Δεν έχει εξασφαλιστεί συνολικά το δικαίωμα στη δουλειά στον κλάδο των ρετσινάδων - δασεργατών. Εργάζονται περιστασιακά και με χαμηλή αμοιβή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα της μόνιμης απασχόλησης για τις απαραίτητες εργασίες στο δάσος για 15 έτη, και όχι μόνο για 7, όπως έχει ανακοινωθεί.

- Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες - ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο. Οι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών στα ελαιοπερίβολα θα ξεκινήσουν την άνοιξη, ενώ οι αποζημιώσεις θα δοθούν από πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Τα δέντρα που θα βγάλουν έστω και λίγα πράσινα φύλλα δεν θα αποζημιωθούν. Για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που έχασαν το εισόδημά τους δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Οι συκοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από τη «Μήδεια» και την ενίσχυση για τις επιπτώσεις από την πανδημία.

- Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, γενικότερα σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

- Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει, καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών το επόμενο διάστημα.

- Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος της ζημιάς και δεν έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν τροφές για τα μελισσοσμήνη.

- Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% κατοικίες, υποδομές, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκαν.

Η δραματική κατάσταση που άφησε πίσω της η πυρκαγιά έρχεται να προστεθεί στο ήδη υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο του λαού της περιοχής, εξαιτίας της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του με το κριτήριο του κόστους - οφέλους, που εφαρμόζουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Τα Κέντρα Υγείας σε Ιστιαία και Μαντούδι υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και υποδομές, κάτω από τη χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης των μαθητών της περιοχής, υποβαθμίζει σχολεία και συγχωνεύει τάξεις σε πυρόπληκτα χωριά.

Ανασυγκρότηση για τις ανάγκες των ομίλων με αλλαγές χρήσης γης

Το «σχέδιο ανασυγκρότησης» που προωθούν η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου, το οποίο έχει την αποδοχή και τη συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Περιφέρεια και δήμους, δεν έχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

Δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων σε κανένα επίπεδο, δεν προβλέπει κανένα άμεσο έργο υποδομών σε οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών και των παιδιών της περιοχής, σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας κ.λπ.

Κυβέρνηση και Μπένος μιλούν για ένα «ολιστικό» σχέδιο ανασυγκρότησης με «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα, προσπαθώντας να ενσωματώσουν τον λαό της περιοχής και να αποκρύψουν τον ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα των σχεδιασμών τους, ότι η περιβόητη «αναγέννηση» της περιοχής δεν αφορά τις ανάγκες του λαού και δεν λύνει τα προβλήματά του αλλά υπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, των κατασκευών, της «πράσινης» Ενέργειας, της αγροδιατροφής κ.ά.

Το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι το πώς θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο κρατικών και συνεργατικών υποδομών ώστε να στηριχτούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή, που θα εκμεταλλευτούν ως «φιλέτα» την καμένη γη και ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους.

Η προτεραιότητα στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στον χαρακτηρισμό χρήσης γης, στο να μπει «τάξη», όπως λένε, δεν αφορά τον λαό της περιοχής, που δεν μπορεί να ξαναφτιάξει το σπίτι, τις αποθήκες, να αντικαταστήσει τα μηχανήματα που έχασε. Αφορά τους μελλοντικούς επενδυτές, που θα μπορούν, χωρίς κανένα πλέον εμπόδιο, να αγοράσουν κοψοχρονιά φιλέτα παραλιακά, στο βουνό κ.α. και να στήσουν τις μεγάλες τους επιχειρηματικές μονάδες με μειωμένο κόστος.

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ που επιβιώνουν με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις, χωρίς να μπορούν να «πατήσουν» στα πόδια τους, προετοιμάζεται το έδαφος για να οδηγηθούν ως εργαζόμενοι με σαρωμένα δικαιώματα στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Η πείρα για το τι σημαίνει για τον λαό η μετατροπή της περιοχής του σε «Eldorado» είναι αποκαλυπτική. Το παράδειγμα της Μεσσηνίας, όπου η μεγάλη ξενοδοχειακή και τουριστική μονάδα πλασάρεται από την επιτροπή «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας ως πρότυπο, είναι ενδεικτικό. Ενα μεγάλο τμήμα του νομού έχει μετατραπεί σε ατομική ιδιοκτησία του επιχειρηματικού ομίλου, λειτουργεί ως ξεχωριστή, κλειστή πολιτεία, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα, παραλία, μαρίνες, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, αγροτικές εκτάσεις, σύγχρονο οδικό δίκτυο, εργολαβίες για συντήρηση (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.).

Στις υποδομές και υπηρεσίες αυτές ο λαός της περιοχής δεν έχει καμία πρόσβαση, αφού όλα αυτά απευθύνονται στον «υψηλό», ακριβό, ξένο τουρισμό. Οι ντόπιοι δουλεύουν στις επιχειρήσεις με σαρωμένα δικαιώματα, χαμηλούς μισθούς και υψηλή εντατικοποίηση την τουριστική σεζόν. Οι αγρότες βγάζουν ένα μεροκάματο πουλώντας τα καλύτερα προϊόντα τους στον όμιλο, ο οποίος «πλασάρει» αγροτουρισμό και αναπτύσσει δικό του brand name στην παραγωγή λαδιού. Οι μικροί επαγγελματίες στον τουρισμό προσπαθούν να «τσιμπήσουν» ό,τι μπορούν από την άνοδο του τουρισμού στην περιοχή. Με άλλα λόγια, στην ίδια περιοχή αναπτύσσονται τεράστια κέρδη, πλούτος, υποδομές και υπηρεσίες, ενώ δίπλα προσπαθούν να επιβιώσουν οι λαϊκές δυνάμεις, όπως μπορούν. Αυτή η εικόνα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δραματική για τον λαό της Βόρειας Εύβοιας εάν σκεφτούμε ότι είναι ήδη κατεστραμμένος και εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

«Φιλετάρισμα» της καμένης γης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου, η γενική κατεύθυνση του σχεδίου «ανασυγκρότησης» περιλαμβάνει ως επίκεντρο το «νέο δάσος», το οποίο θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και περιμετρικά την ανάπτυξη θεματικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στα Λουτρά Αιδηψού προωθείται η περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ενώ οι περιοχές Λίμνης - Ροβιών και Αγίας Αννας - Βασιλικών προορίζονται ως πόλοι τουριστικής ανάπτυξης. Στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας προβλέπεται ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα και οικοτουρισμού και στην περιοχή Μαντουδίου η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση, βιομηχανία, υπηρεσίες).

Για τη διαχείριση του νέου δάσους θα δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης με έδρα τη Στροφυλιά, που θα έχει ως αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα του δάσους. Η έννοια του οικονομικά βιώσιμου δάσους προωθείται ως μοντέλο διαχείρισης στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης.

Ηδη μονοπώλια τοποθετούν κεφάλαια σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες επιδοτούνται αδρά από την ΕΕ. Στόχος είναι η επιχειρηματική εκμετάλλευση κάθε πόρου και παραγωγικής δυνατότητας του δάσους (ξύλευση, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.ά.), η αξιοποίηση της βιομάζας για παραγωγή Ενέργειας, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης, μονοπώλια ενδιαφέρονται για τη διαχείριση δασών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε carbon credits (αγορά ρύπων), ώστε να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για την περιοχή του Μαντουδίου, όπου ήδη υπάρχει επιβάρυνση στον άνθρωπο και το περιβάλλον από την εξορυκτική δραστηριότητα στα λατομεία και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λευκόλιθου, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός επιδιώκει να διαμορφωθούν ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είτε αφορούν την εξόρυξη είτε άλλους τομείς, όπως η Ενέργεια και η μεταποίηση.

Αγώνας με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

Απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της να παραδώσει την περιοχή στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας αντιτάσσει τον αγώνα για τις δικές του ανάγκες, για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, όπως το συλλαλητήριο και η συναυλία στον κόμβο της Στροφυλιάς, το συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με πληγέντες από άλλες περιοχές της χώρας, αποτελούν παρακαταθήκη και παράλληλα άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Αποκούμπι του λαού της Βόρειας Εύβοιας στον αγώνα και στις δυσκολίες για να σταθεί στα πόδια του είναι η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει ακόμη να εκφράζεται, είτε αφορά είδη πρώτης ανάγκης είτε πολιτιστικές δράσεις.

Μετά τις θεατρικές παραστάσεις και τα δώρα που μοίρασε στα παιδιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, για τις μέρες των γιορτών έχουν προγραμματιστεί μια σειρά ακόμη από πολιτιστικές δραστηριότητες:

Την Κυριακή 2/1, στις 16.30 στην αίθουσα Πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας προγραμματίζεται μια ακόμη εκδήλωση για παιδιά, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει face painting, ζωγραφική, χαρτοτεχνία, συνομιλία με παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες Δρέσδης και Βερολίνου, που ετοίμασαν ξεχωριστά δώρα για τα παιδιά, και αφήγηση παραμυθιού από τη Θεατρική Ομάδα Ιστιαίας. Στις 8 και 9/1 θα ανέβει η παράσταση «Ενας ήρωας με παντούφλες» από τη Θεατρική Ομάδα «Εκτός Σχεδίου», σε Λίμνη και Κήρινθο.


Γ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονόδρομος για τον λαό να συνεχίσει τον συλλογικό αγώνα για να μείνει στον τόπο του (2021-12-14 00:00:00.0)
Εκλογές στο Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών (2021-11-05 00:00:00.0)
Με συνελεύσεις, οργάνωση και συντονισμό κλιμακώνουν τον αγώνα (2021-09-10 00:00:00.0)
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντά στα σχέδια της κυβέρνησης (2021-09-09 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης (2021-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ