Κυριακή 6 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κείμενα:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Σε δυο κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στο άμεσο διάστημα: Στις 10 και στις 17 Μάη 2001 - που είναι η πανεργατική απεργία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αποφάσισε εξάωρες στάσεις εργασίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας στις 10.5.2001. Θα γίνουν δυο συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσουν πορείες. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

  • Την απόφαση για εξάωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 10 Μάη 2001 πήρε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Αύριο (7.5.2001), θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο δώμα του «Ευαγγελισμού», ώρα 11.30 π.μ. Θέματα της Συνέλευσης θα είναι η προκήρυξη εκλογών και το Ασφαλιστικό.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ
Προσαρμογή στις «αλυσίδες» των διαγνωστικών κέντρων

Η κυβέρνηση έκλεισε μια εκκρεμότητα δέκα χρόνων με την εύνοια των μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Παρά τους λεονταρισμούς του για τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος έκλεισε μια εκκρεμότητα δέκα ετών με την υποταγή του στην κατάσταση της αγοράς και την εύνοια των «αλυσίδων» των διαγνωστικών κέντρων.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 84, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 70/10.4.2001), δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους διαγνωστικών κέντρων, που έχουν «αλυσίδες» από τέτοιες μονάδες, να τις διατηρήσουν μέχρι και πέντε χρόνια, σε αντίθεση με το σχέδιο του ΠΔ που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και προέβλεπε την επιλογή μιας μονάδας μόνο απ' τη δημοσίευση του ΠΔ. Η έκδοση του ΠΔ για τους «όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» ήταν μια εκκρεμότητα του νόμου 2071/1992. Ακολούθησαν σχέδια επί σχεδίων τόσο απ' τη ΝΔ όσο και απ' το ΠΑΣΟΚ και τελικώς δημοσιεύτηκε ένα ΠΔ που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματίες και αποτελεί ευθεία βολή κατά των μικρών εργαστηρίων.

Το ΠΔ αποτελείται από 22 άρθρα και προβλέπει ότι δίνεται άδεια ίδρυσης σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής:

  • Επί προσωπικής εταιρίας εταίροι μπορεί να είναι μόνο γιατροί (ή οδοντίατροι)
  • Επί ιατρικής ΕΠΕ ισχύει ότι εταίροι μπορεί να είναι μόνο ιατροί και λοιποί επιστήμονες του τομέα της Υγείας, πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως βιολόγοι, ακτινοφυσικοί, πυρηνικοί φυσικοί, χημικοί, κλινικοί χημικοί, βιοχημικοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές. Περισσότεροι από τους μισούς εταίρους που εκπροσωπούν περισσότερο από το μισό του όλου εταιρικού κεφαλαίου είναι ειδικευμένοι ιατροί, κάτοχοι τίτλου ειδικότητας από αυτές που ασκούνται στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρίας.
  • Επί Ανωνύμων Εταιριών το σύνολο των μετοχών είναι υποχρεωτικά ονομαστικές. Το μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να αναλαμβάνεται ολόκληρο από ιατρούς διαφόρων κλινικών ή εργαστηριακών ειδικοτήτων.

Εάν στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου μετέχουν αφ' ενός ειδικευμένοι γιατροί και αφ' ετέρου φυσικά πρόσωπα εκτός του τομέα της Υγείας, το κατώτατο ποσοστό της πρώτης κατηγορίας είναι 51% και το ανώτατο ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας είναι 49%.

Η εύνοια προς τους μεγάλους επιχειρηματίες αποτυπώνεται στο άρθρο 21 του ΠΔ που δημοσιεύτηκε και αφορά στην προσαρμογή.

Το σχέδιο του ΠΔ που εγκρίθηκε απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβλεπε τα εξής:

  • Οι ιδιωτικοί φορείς που ήδη λειτουργούν έπρεπε να προσαρμοστούν με τις διατάξεις του ΠΔ μέσα σε οχτώ μήνες
  • Οσοι απ' τους ιδιωτικούς φορείς έχουν αναπτύξει παραρτήματα σε διάφορες περιοχές ή λειτουργούν σε διαφορετικά μη συνεχόμενα κτίρια υποχρεούνται να επιλέξουν μία μόνο μονάδα, για την οποία οφείλουν να εκδώσουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας μέσα στην οκτάμηνη προθεσμία.

Ιδού τώρα οι διατάξεις του ΠΔ που ισχύουν:

  • Οι ιδιωτικοί φορείς που με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος και παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις αυτού, με την έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας φορέα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ μέσα σε προθεσμία δυο (2) ετών από την έναρξη της ισχύος του
  • Οι ιδιωτικοί φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που κατά τη δημοσίευση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος έχουν αναπτύξει παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας ή λειτουργούν σε διαφορετικά, μη συνεχόμενα κτίρια, υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος, με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας μέσα στην προθεσμία των δυο (2) ετών της πρώτης παραγράφου. Μετά τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η ισχύς των παραπάνω αδειών και οι φορείς υποχρεούνται να περιοριστούν σε μια μόνο μονάδα, για την οποία οφείλουν να εκδώσουν την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Πάντως, εργαστηριακοί γιατροί είναι διατεθειμένοι να προσβάλουν νομικά το ΠΔ για λόγους ισότητας.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Νομοσχέδιο για την «καρδιά της μεταρρύθμισης»

Θα προωθηθεί από το υπουργείο Υγείας, μόλις πάρει την τελική έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία

Να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός» που ξεσήκωσαν οι αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Αλ.Παπαδόπουλος για να προωθήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, που θα έχει ως κύριο στόχο τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

Αλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος στις 25.4.2001, το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελεί και την καρδιά της μεταρρύθμισης. Ηδη, το υπουργείο Υγείας έχει συντάξει και αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας) σχέδιο νόμου για τη σύσταση του ΟΔΙΠΥ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διατάξεις του σχεδίου κινούνται στο πλαίσιο που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι (28.7.2001).

Μια βασική διαφορά, σε σχέση με το σχέδιο του περασμένου καλοκαιριού, είναι ότι ο ΟΔΙΠΥ θα είναι ΝΠΔΔ - και όχι ΝΠΙΔ. Ο ΟΔΙΠΥ θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων Υγείας του ΙΚΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του ΟΓΑ και του Οίκου του Ναύτη.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για τη συγκρότηση του ΟΔΙΠΥ. Ετσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αναμένει τις παρατηρήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων υπουργείων - και κυρίως του υπουργείου Εργασίας - για να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για να γίνει ο «καθιερωμένος διάλογος».

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν εξαρτά την προώθηση του νομοσχεδίου απ' την τύχη του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό. Οταν θα έχει τις παρατηρήσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων υπουργείων, θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο σύνολό της και περιορίζεται στη διαχείριση των πόρων. Ενα απ' τα βασικά ζητήματα που φαίνεται να μην έχουν λυθεί -στα πλαίσια πάντα της κυβερνητικής πολιτικής - είναι η τύχη των μονάδων ΠΦΥ του ΙΚΑ. Αν, δηλαδή, θα ενταχθούν στο ΕΣΥ ή θα παραμείνουν υπό το υπουργείο Εργασίας. Και είναι ήδη γνωστή η διαφορά ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και στον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο πάνω σ' αυτό το θέμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας τάσσεται υπέρ της σταδιακής ένταξης των μονάδων ΠΦΥ του ΙΚΑ στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (Πε.Σ.Υ).

Ο ΟΔΙΠΥ, σύμφωνα με το σχέδιο του καλοκαιριού, αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας Υγείας για τους δικαιούχους του από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας και κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι και ο ΟΔΙΠΥ θα μπορεί - κατά τα πρότυπα των Πε.Σ.Υ. - να ιδρύει Ανώνυμες Εταιρίες ή να αναθέτει εργασίες σε τρίτους για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.

Σύμπλευση της ΝΔ

Προς την κατεύθυνση της γρηγορότερης προώθησης του νομοσχεδίου πιέζει και η ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του τομεάρχη Υγείας - Πρόνοιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Κακλαμάνη (3.5.2001), που συνόδευε την κατάθεση Ερώτησής του για την εφαρμογή του αντι-ΕΣΥ νόμου 2889. «Περιμένουμε να σπάσει τη σιωπή του ο υπουργός Υγείας και να εκφράσει τις απόψεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτό του κλάδου Υγείας», ανέφερε ο Ν. Κακλαμάνης για να τονίσει: «Καμία αναθεώρηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος, που αποτελεί τη μία από τις δύο συνιστώσες του προβλήματος. Κάτι το οποίο θα συζητηθεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ και, ως συνήθως, ο κ. Σημίτης απλώς θα ακούει».

ΓΛΥΦΑΔΑ
Φιλειρηνική εκδήλωση

Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 9 του Μάη και ώρα 7.30 μ.μ. στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας 123) με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Οι επιπτώσεις από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας». Ομιλητές θα είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης και ο Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και γγ Βαλκάνιων Χημικών.

Στα «Παναθήναια»

Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν την Παρασκευή 11 Μάη και ώρα 7.00 μ.μ., στην πλατεία «Παναθήναια», Επιτροπές Ειρήνης και μαζικοί φορείς των περιοχών Γκύζη, Πολυγώνου, Αμπελοκήπων, Ελληνορώσων, Εξαρχείων, Νεάπολης και Κολωνακίου. Στην ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση και να δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια ενός ισχυρού αντιΝΑΤΟικού αντιπολεμικού κινήματος.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στη Λακωνία

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομήστις 26 και 27 Μάη στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη Λακωνίας. Σκοπός της εκδρομής, όπως τονίζουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ειρήνης Γ. Ρίτσο και Ν. Τσίρο, με εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.

ΛΑΡΙΣΑ
Πορεία Ειρήνης στις 13 Μάη

Μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής πάλης θα στείλουν για μια ακόμα φορά οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, συμμετέχοντας στην πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει από τον Τύρναβο και θα καταλήξει στη Λάρισα την Κυριακή, 13 Μάη. Η διοργάνωση της αντιπολεμικής εκδήλωσης αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου Νομού Λάρισας. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, θα γίνουν ενδιάμεσες στάσεις έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στην πλατεία της Γιάννουλης, με τελικό σταθμό την πλατεία Ταχυδρομείου.

Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνη Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ειρήνη και Πολιτισμός» τη Δευτέρα 7 Μάη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα θα γίνει γενική συνέλευση των μελών και φίλων της Επιτροπής Ειρήνης Νομού Λάρισας, στην οποία θα συζητηθεί ο απολογισμός δράσης για τη χρονική περίοδο 1999 - 2000 και θα εκλεγεί νέο προεδρείο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην Αθήνα η συνεδρίαση της Γραμματείας

Από παλιότερη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα
Από παλιότερη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα
Μέσα στο Μάη και συγκεκριμένα στις 11 και 12 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, η συνεδρίαση της Γραμματείας τουΠαγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Οπως είναι γνωστό, πέρσι τέτοια εποχή η έδρα του ΠΣΕ, με απόφαση των κινημάτων ειρήνης - μελών του ΠΣΕ, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την ευθύνη για το συντονισμό της δράσης του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, ανέλαβε η ΕΕΔΥΕ. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή 11 Μάη θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων του ΠΣΕ, τα οποία βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος.

Στις εργασίες της Γραμματείας, οι οποία είναι εξαμελής θα λάβουν μέρος, αντιπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από την Κούβα, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ρόμεζ Σάντρα.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Γραμματείας θα είναι οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να βάλει το Παγκόσμιο Φιλειρηνικό Κίνημα, για το επόμενο διάστημα, με βάση τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Συνεδρίου. Ανάμεσα στα άλλα, θα συζητηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υλοποίηση του Προγράμματος της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας», με τις οποίες παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες και προωθούνται νέοι εξοπλισμοί. Επίσης, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική Χερσόνησο, οι δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αμερικανική Ηπειρο. Παράλληλα, θα αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για την περίοδο 2001 - 2002.

Συγχρόνως, τα μέλη της Γραμματείας θα παρουσιάσουν τις πλούσιες δραστηριότητες των Εθνικών και Περιφερειακών Επιτροπών. Μέσα από την παρουσίαση των δραστηριοτήτων, των κινημάτων ειρήνης σ' όλο τον κόσμο, θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη της γραμματείας να συγκεντρώσουν ένα πλούσιο υλικό από τις δραστηριότητες των φιλειρηνικών κινημάτων και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα, αλλά και τις δυνατότητές τους. Επίσης, θα συζητηθούν οικονομικά και οργανωτικά θέματα που αφορούν το ΠΣΕ, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρει ο νέος ηλεκτρονικός κόμβος που πρόσφατα δημιουργήθηκε και δίνει τη δυνατότητα στο Παγκόσμιο Φιλειρηνικό Κίνημα, να προβάλλει τις θέσεις του, ενώ συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα στις οργανώσεις - μέλη του, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να έχουν καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα της Πορείας

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, γνωστοποιεί στους ειρηνοδρόμους το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο κείμενο της Επιτροπής, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 8: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 8.30: Εκκίνηση πορείας
  • 9.30: Νέα Μάκρη - Στάση - Ομιλίες
  • 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Ομιλίες
  • 13.00: Πικέρμι - Στάση - Ομιλίες
  • 15.30: Παλλήνη - Στάση - Ομιλίες - Κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
  • 17.30: Αγία Παρασκευή - Στάση - Ομιλίες
  • 19.30: Πλατεία Συντάγματος - Τερματισμός Πορείας διά της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας - Ομιλίες - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ
Σήμερα διαδηλώνουμε στη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη

Πραγματοποιείται η 18η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης

Κάθε χρόνο οι αντιιμπεριαλιστές της Πελοποννήσου δίνουν το αγωνιστικό «παρών»στην πορεία Κερασίτσα - Τρίπολη
Κάθε χρόνο οι αντιιμπεριαλιστές της Πελοποννήσου δίνουν το αγωνιστικό «παρών»στην πορεία Κερασίτσα - Τρίπολη
Σήμερα πραγματοποιείται η 18η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη, μια πορεία αφιερωμένη στον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Με κεντρικό σύνθημα «διαδηλώνουμε και φέτος στη γενέτειρα του μαχητή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη», τα μέλη των Παραρτημάτων της ΕΕΔΥΕ Πελοποννήσου, θα ξεκινήσουν στις 4:30 μ.μ. από την Κερασίτσα, με προορισμό την Τρίπολη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Πελοποννήσου υπογραμμίζουν:

  • Λέμε ΟΧΙ στη μετατροπή της Ελλάδας σε επιθετική δύναμη του ΝΑΤΟ. Λέμε ΝΑΙ σε ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα και στο βαλκανικό συντονισμό των κινημάτων.
  • Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην εφιαλτική πορεία που ετοιμάζουν για το λαό μας και όλη την ανθρωπότητα.
  • Να οργανώσουμε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας. Να συσπειρωθούμε όλοι όσοι συνειδητοποιούμε την ανάγκη δράσης και αντίστασης να παλέψουμε για:
  • Να διώξουμε το ΝΑΤΟ απ' την Ελλάδα και απ' όλα τα Βαλκάνια.
  • Να γυρίσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να απαγορευτεί η διέλευση ΝΑΤΟικού στρατού από τη χώρα μας και η χρησιμοποίησή της απ' αυτόν.
  • Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
  • Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο.
  • Να μη συμμετέχει η χώρα μας στον Ευρωστρατό ή άλλες δυνάμεις ταχείας επέμβασης.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η περιοχή της Τριφυλίας ή άλλη περιοχή του Μοριά για ασκήσεις της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Πελοποννήσου καλούν όλο το λαό της περιοχής να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνει την Κυριακή και είναι το ακόλουθο:

- 9:30 π.μ. Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Κερασίτσας.

- 10:30 π.μ. 4η Λαμπρακιάδα 2001 (αγώνας δρόμου παμπαίδων) από «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΕΓΕΑΣ», με τη διαδρομή ΑΛΕΑ - ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ.

- 4:30 μ.μ. Εναρξη εκδηλώσεων. Χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων.

- 5 μ.μ. Εναρξη πορείας ειρήνης. Συγκοινωνία προς Κερασίτσα (από ΚΤΕΛ στη 1 μ.μ. και συνέχεια).

- 7:30 μ.μ. Αφιξη πορείας στην πλατεία Αρεως. Η ομιλία θα γίνει από τον Ευάγγελο Μαχαίρα, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική συναυλία.

Πούλμαν για την Κερασίτσα

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για Κερασίτσα την Κυριακή 6-5-01, που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 8234.296, 8831.368, 3844.853.

ΜΑΗΣ - ΜΗΝΑΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Την ερχόμενη Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ξεδιπλώνονται πολύμορφες δραστηριότητες σ' όλη την Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Στιγμιότυπο από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπάκη, θα πορευτούν την επόμενη Κυριακή, 13 Μάη, χιλιάδες φίλοι της ειρήνης. Θα περπατήσουν από τον Τύμβο του Μαραθώνα, μέχρι την πλατεία Συντάγματος για την ειρήνη. Θα βαδίσουν στο δρόμο του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και θα διαδηλώσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν, για να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης.

Θα δηλώσουν, με το ίδιο πάθος που δήλωσε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, το 1963, όταν ξεκίνησε από τον τύμβο του Μαραθώνα τη δική του πορεία ειρήνης, την οποία οι χωροφύλακες με εντολές ανωτέρων..., δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει ποτέ, τις απλές αλλά τόσο μεγάλες λέξεις: «Θέλω να περπατήσω για την ειρήνη»...

Στα μετερίζια του αγώνα

Ολος ο μήνας που διανύουμε, ανακηρύχτηκε μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης, από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη(ΕΕΔΥΕ). Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρει μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, ενώ, παράλληλα, καλεί, όλες τις επιτροπές ειρήνης και τις μαζικές οργανώσεις, τον Μάη να ξεδιπλώσουν πολύμορφες δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα, και να ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους λαούς που αντιστέκονται. Καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να ενώσουν τη φωνή τους, να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, να δώσουν όλες τους, τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Ανεπιθύμητοι οι ιμπεριαλιστές στο Μοριά, διαδηλώνουν οι ειρηνοδρόμοι έξω από την Αμερικάνικη Βάση στον Αραξο
Ανεπιθύμητοι οι ιμπεριαλιστές στο Μοριά, διαδηλώνουν οι ειρηνοδρόμοι έξω από την Αμερικάνικη Βάση στον Αραξο
Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, όλες αυτές τι μέρες θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, συσκέψεις, συζητήσεις και πορείες για την ειρήνη. Οι «φωλιές» των γερακιών του ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανάτου, θα βρεθούν σε ανθρώπινο κλοιό, τις επόμενες μέρες. Η βάση της Σούδας, του Αραξου και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου, θα αποτελέσουν στόχους του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας, θα βρεθεί για μια ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Οι γειτονιές και οι δρόμοι της Αθήνας, οι γειτονιές κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας πρέπει να γίνουν «μετερίζια» του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Κάθε άνθρωπος που σκέφτεται το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, πρέπει να διαδηλώσει και να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να αγωνιστεί, για να σταματήσουν να παρέχονται διευκολύνσεις από την ελληνική κυβέρνηση κάθε είδους και μορφής στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Να παλέψει για να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊιές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα. Να διαδηλώσει και να απαιτήσει να καταργηθούν τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα.

Δυνατός, αλλά όχι ανίκητος ο ιμπεριαλισμός

Σήμερα που ο ιμπεριαλισμός, εξαπολύει μια επίθεση χωρίς προηγούμενο σε βάρος των λαών ολόκληρης της ανθρωπότητας, τα λαϊκά κινήματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, οφείλουν να εντείνουν τους αγώνες τους και την πάλη τους. Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν ένα λόγο παραπάνω. Βίωσαν στο πετσί τους, τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και έγιναν μάρτυρες του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Είδαν να συντελείται μια γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού, να καταστρέφεται μια χώρα και γνώρισαν την «ουράνια» απειλή. Το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ, σε βάρος του Γιουγκοσλαβικού λαού, είναι ένα έγκλημα τις συνέπειες του οποίου οι λαοί της Βαλκανικής, θα «πληρώσουν» με πολύ βαρύ τίμημα.

Ο ελληνικός λαός, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, διαδήλωσε την αντίθεσή του στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, καταδίκασε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ξεσήκωσε ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό. Τα τρία τελευταία χρόνια τα 10ήμερα ειρήνης που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα είχαν καθαρά αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό χαρακτήρα και σε πολλές των περιπτώσεων τα μέλη του φιλειρηνικού κινήματος, αντιμετωπίστηκαν από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, σαν «τρομοκράτες»... Παρά τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πήραν μέρος στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, συγκρότησαν αντιπολεμικές επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν μαζικοί φορείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και ανέπτυξαν πλούσια δράση.

Το σύνθημα του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, «ο ιμπεριαλισμός είναι δυνατός, αλλά όχι ανίκητος», είναι σύνθημα που το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα, το έκανε «σημαία» του. Στους δρόμους του αγώνα απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι μέσα στα πλαίσια της κυριαρχίας της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης, δίκαιες λύσεις προς όφελος των λαών δεν μπορούν να υπάρξουν, παρά μόνο με μετωπική σύγκρουση με αυτήν.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τώρα και με τον... πάπα!

«

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την κακή συναναστροφή», λέγει ο Αισχύλος στους «Επτά επί Θήβαις».

Και εσύ, σύντροφε, από φιλοδοξία, από κακή εκτίμηση, από καιροσκοπισμό, από απελπισία... δεν άκουσες τον ποιητή. Και διέπραξες πράξη μοιραία. Και μάλιστα, μια τέτοια μέρα, όπως η 1η του Μάη. Μια μέρα γεμάτη κατακόκκινο αίμα. Μια μέρα που έπρεπε να την τιμήσεις, όπως την τιμούσες στο παρελθόν, μαζί με τους συντρόφους σου!

Βέβαια, και εσύ και εμείς, γνωρίζουμε, πως μια πράξη είναι - πάντα - η συνέχεια μιας προηγούμενης πράξης. Και, ίσως, γι' αυτό δε θα 'πρεπε να ξαφνιαστούμε. Ομως, πονέσαμε σύντροφε. Κανένας από εμάς δε θα 'θελε να σε δει ανάμεσα σε τέτοια παρέα, και μάλιστα τέτοια μέρα! Κανένας δε χάρηκε για την αμηχανία σου, η οποία φαινόταν καθαρά στο πρόσωπό σου, ούτε για τις εκρήξεις, που σίγουρα γινότανε εσωτερικά μέσα σου. Κανένας μας δεν είπε κουβέντα προσβλητική. Ολοι μας είπαμε, τι κρίμα!

Τι κρίμα, στ' αλήθεια! Τι εικόνα θλιβερή! Εσύ πίσω από τον Σκανδαλίδη, μπροστά από τον Τσουκάτο, και δίπλα από τον Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντόπουλο. Και από κοντά ο Παυλόπουλος, της Νέας Δημοκρατίας. Τι μάζωξη ευκαιριακή και γι' αυτό τυχοδιωκτική. Τι ύπουλη και υποκριτική ενότητα. Τι ενέργεια επιλήψιμη και μάλιστα σε μέρες που οι εργαζόμενοι δέχονται κατά μέτωπο επίθεση. Σε μέρες που κρίνουμε και κρινόμαστε!

Γιατί, σύντροφε, όση καλή διάθεση και εάν έχουμε για να σε πιστέψουμε, δε χωράει στη λογική μας ότι ενήργησες από καλή πρόθεση. Οτι, τάχα, πίστεψες, έστω και προς στιγμήν, ότι η πράξη σου, να συν-παρασταθείς μαζί τους, διευκόλυνε, έστω και στο ελάχιστο την εργατική τάξη και τους αγώνες της. Η αφέλεια, όπως καταλαβαίνεις, έχει και αυτή τα όριά της. Και εσύ, άλλωστε, δεν υπήρξες ποτέ αφελής! Ούτε εμείς βέβαια!

Πίστεψέ με, και αυτή είναι η χειρότερη τιμωρία σου, κανένας μας δε θα 'θελε να δικαιωθεί με αυτόν τον τραγικό τρόπο, για τις εκτιμήσεις που κάναμε για σένα και τη φυγή σου. Είναι σαν να βλέπεις τον αδερφό σου τραυματισμένο. Ολοι λέγαμε, «δεν μπορεί, κάπου θα σταματήσει». Δε σε είχαμε ικανό να τραβήξεις τέτοια κατηφόρα. Ποιος θα πίστευε, ότι εσύ θα πήγαινες έξω από τη ΓΣΕΕ και θα πέταγες τα παράσημά σου; Πως θα ένωνες τη φωνή σου με τους νεκροθάφτες του εργατικού κινήματος. Τι δουλιά έχεις εσύ εκεί ρε Μήτσο; Αυτές λοιπόν ήταν οι διαφωνίες σου με το Κόμμα; Προσπαθείς να μας πεις πως δεν υπάρχει ενότητα χωρίς τον Τσουκάτο; Πως θα χαθούν οι εργατικοί αγώνες αν δεν τους καθοδηγεί ο Σκανδαλίδης; Είσαι, σοβαρός σύντροφε;

Θα πρέπει να ξέρεις, και σου το γράφω αυτό, γιατί θέλω να κάνω ακόμα πιο δύσκολη τη στιγμή που θα σε ελέγξει η συνείδησή σου, ότι πολλοί από εμάς, βαθιά μέσα στην ψυχή μας, θα θέλαμε να είχε κάνει λάθος το Κόμμα. Θα θέλαμε να ήταν αλήθεια, ότι ο «Μήτσος θα παραμείνει κομμουνιστής», όπως δήλωνες. Θα θέλαμε να ήταν μια άτυχης στιγμή... Μια στιγμή από αυτές που τις προβλέπει η εσωκομματική πάλη, ο πολιτικός αγώνας. Ομως, δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα σύμφωνη με τις ευχές και τις επιθυμίες. Η πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, έρχεται σαν ήλιος και φωτίζει την αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι οδοστρωτήρας... Τι κρίμα, πόσο δίκιο είχε το Κόμμα!

Και τώρα, τι να σου ευχηθούμε; Να σου πούμε και σ' ανώτερα! Πόσο ανώτερα, δηλαδή; Ας πούμε να σε δούμε στο κότερο του Βαρδινογιάννη! Μην το πάρεις, σε παρακαλώ, για ειρωνεία, (πού τέτοια όρεξη για αστεία). Σε βεβαιώνω, στα κότερα σφυρηλατείται η πραγματική εργατική ενότητα! Ρώτα τη νέα σου παρέα, αυτή ξέρει. Αυτοί θα σου πούνε, ότι πράγματι, εκεί κουβεντιάζεται το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης. Στα κότερα! Εκεί αποφασίζονται οι αλυσίδες... Πήγαινε, Μήτσο, σε περιμένουν μεγάλες δόξες!

Δόξες όμοιες με αυτές του Βαλέσα. Την άλλη φορά, να είσαι σίγουρος, εκτιμώντας το έργο σου, θα ζητήσει να σε συναντήσει και ο ίδιος ο πάπας! Και θα φωτογραφηθείτε μαζί. Οπως έκανε και με εκείνον! Το σύστημα ξέρει να εκτιμά την προσφορά, και να αποτυπώνει τέτοιες στιγμές, όχι όπως το Κόμμα, που όλο «δώσε» σου λέει. Οποιος εργάζεται για την «ενότητα» της εργατικής τάξης αμείβεται. Και εσύ, Μήτσο, φαίνεται έχεις καταλάβει το συμφέρον σου. Στο καλό, λοιπόν, σύντροφε! Βγάλτα πέρα μόνος σου!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Μας πήραν ό,τι πολυτιμότερο, τα παιδιά μας

Εφονεύθησαν εν καιρώ ειρήνης από το μαύρο χαροπούλι που έπεσε μέσα στο σπίτι τους. Η ηρωίδες Ειρήνη Κόλλια, ετών 19, και Ηρώ Παπαχαραλάμπους, ετών 17.

Μας λείπετε πολύ, αστέρια μας αγαπημένα και ξεχασμένα από το κράτος (αν λέγεται κράτος), που σας πήραν χωρίς να ρωτήσουν. Σας έκοψαν το νήμα της ζωής σας, μέσα στα καλύτερα όνειρα που κάνατε, που δεν προλάβατε να πραγματοποιήσετε, και σας έχουν ξεχάσει! Εφτασε χρόνος, ο πόνος αβάσταχτος, πολύ βαρύς και δεν αξιώθηκαν, παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα κάνουν μνημείο στον τόπο του δυστυχήματος, να βάλουν έναν ξύλινο σταυρό. Βέβαια, πέρασε ο καιρός και δε θέλουν να τους θυμίζει τίποτα από το τραγικό συμβάν. Οχι μόνον αυτό. Μας πετάνε τριάντα εκατομμύρια να κτίσουμε στο ίδιο οικόπεδο και να ζούμε με εφιάλτες από τις τραγικές στιγμές που περάσαμε. Τόσο το κοστολόγησε η επιτροπή του κράτους μας. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος δε μας γνωρίζει τώρα παρά τις υποσχέσεις ότι θα στεκόταν στο πλευρό μας, αφού έχουν τις ευθύνες για το μεγάλο κακό που μας έκαναν. Μας κατάστρεψαν υλικά και μας πήραν ό,τι πολυτιμότερο είχαμε, τα παιδιά μας.

Η πονεμένη μάνα Εφη Κόλλια
ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Εκεί που ο αθεράπευτος πόνος σμίγει με την αγανάκτηση
  • Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, όπου μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη σε σπίτι, σπέρνοντας το θάνατο σε τέσσερις νέους ανθρώπους, δύο ανυποψίαστες μαθήτριες και τους δύο πιλότους
  • Οι συγγενείς των δύο κοριτσιών περιμένουν ακόμα την αποκατάσταση και υλοποίηση των υπουργικών υποσχέσεων

Ο,τι απόμεινε από το σπίτι στην Αντίκυρα Βοιωτίας μετά την πτώση πάνω του του μαχητικού αεροπλάνου
Ο,τι απόμεινε από το σπίτι στην Αντίκυρα Βοιωτίας μετά την πτώση πάνω του του μαχητικού αεροπλάνου
ΛΙΒΑΔΕΙΑ.-

Ολοι θέλουν να λησμονήσουν. Ολοι θέλουν να θυμούνται! Ολοι θέλουν να σβήσει από το νου τους η «φωτογραφική απεικόνιση» του τραγικού γεγονότος εκείνου του «μοιραίου» πρωινού. Ολοι θέλουν να θυμούνται τον άδικο χαμό των δύο «λουλουδιών» που χάθηκαν πάνω «στον ανθό της νιότης τους», πριν καν προλάβουν να ζήσουν, καλά - καλά, τη ζωή.

Κανείς, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσει τις αιτίες και τους υπεύθυνους για το χαμό τεσσάρων νέων ανθρώπων, των εξαδέλφων, Ιωάννας - Ειρήνης Κόλλια, 19 ετών και της Αργυρώς (Ηρώς) Παπαχαραλάμπους, 17 ετών, που διάβαζαν αμέριμνες στο σπίτι τους, καθώς και των δύο πιλότων του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «F4E» («Φάντομ»), των υποσμηναγών Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη, 31 ετών, κυβερνήτη και Πολύκαρπου Μουχτούρη, 29 ετών, συγκυβερνήτη, πριν ένα χρόνο περίπου στην Αντίκυρα Βοιωτίας, όταν το αεροσκάφος σφηνώθηκε πάνω στο σπίτι που κατοικούσαν οι οικογένειες των δύο κοριτσιών.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, που, ένα χρόνο μετά, δεν έχουν απολογηθεί δημόσια για τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων, για τη συντήρηση των αεροσκαφών (ιδιαίτερα των παλαιού τύπου, όπως ήταν το «Φάντομ» που έπεσε), αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί με τα σχέδια επικίνδυνων πτήσεων και ασκήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Η βοήθεια έγινε ταλαιπωρία

Μέρη του κατεστραμμένου αεροπλάνου στην αυλή του σπιτιού
Μέρη του κατεστραμμένου αεροπλάνου στην αυλή του σπιτιού
Επιπλέον, η «αμέριστη βοήθεια για απάλυνση του πόνου», που είχε υποσχεθεί 40 ημέρες αργότερα, στο μνημόσυνο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, έχει φτάσει σε σημείο κοροϊδίας και ταλαιπωρίας για τις οικογένειες του Μπάμπη Κόλλια και της Γιάννας Σταύρου, γονέων των άτυχων παιδιών.

Αντίκυρα Βοιωτίας, ημέρα Πέμπτη, 18 Μάη 2000. Ξημέρωσε ένα ήσυχο και ήρεμο, καθημερινό πρωινό. Οι Αντικυριώτες, εργαζόμενοι στην ΠΕΣΙΝΕ οι περισσότεροι, είχαν πάει στη δουλιά τους. Οι γυναίκες, όσες δε δούλευαν, απασχολούνταν στις δουλιές του νοικοκυριού. Τα παιδιά ήταν στο σχολείο ή διάβαζαν στο σπίτι τα μεγαλύτερα ενόψει των εξετάσεων. Αυτό το τελευταίο είχαν επιλέξει οι μαθήτριες Ιωάννα - Ειρήνη Κόλλια και η εξαδέλφη της Αργυρώ (Ηρώ) Παπαχαραλάμπους. Αντί να πάνε στο σχολείο, κάθισαν να διαβάσουν στο σπίτι. Εκεί τις βρήκε ο θάνατος, με τη μορφή ενός «σύνεργου» που κατασκευάζεται για να σπέρνει το θάνατο, είτε σε «ανθρωπιστικές» αποστολές και επεμβάσεις όπως στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία και αλλού, είτε «εν καιρώ ειρήνης» δικαιολογώντας θύματα.

Λίγα χιλιόμετρα (μόλις 3 χλμ.) πιο πέρα, μέσα από το εργοστάσιο της ΠΕΣΙΝΕ, ο Μπάμπης Κόλλιας και συνάδελφοί του σχολίαζαν τη χαμηλή πτήση δύο εμφανιζόμενων πολεμικών αεροσκαφών και τους ελιγμούς που πραγματοποιούσαν ανάμεσα στα «Δύο βουνά», περιοχή «μια ανάσα» από τα ακρινά σπίτια της Αντίκυρας.

Πτήση θανάτου


Τίποτα δε μαρτυρούσε τι θα επακολουθούσε. Συνηθισμένο, εξάλλου, γεγονός οι χαμηλές πτήσεις σ' αυτό το σημείο, αφού παραδίπλα, χωμένη στο βουνό, είναι η ΝΑΤΟική βάση καυσίμων της Αντίκυρας.

10.35: Ακούγεται ο διαπεραστικός θόρυβος ενός αεροπλάνου και ακολουθεί μια τρομακτική έκρηξη. Το σημείο και η περιοχή παίρνει τα χαρακτηριστικά βομβαρδισμένου τοπίου. Το «νέο» (τραγικό στη συνέχεια) απλώνεται σ' όλο το χωριό: «Τ' αεροπλάν' έπεσε στο σπίτι του Μπάμπη» και βυθίζει όλο το χωριό, όλη την περιοχή, στο θρήνο. Το μοιραίο «Φάντομ», που συνετρίβη στις 10.35 το πρωί στην Αντίκυρα Βοιωτίας, λίγη ώρα πριν είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας σε ζεύγος, μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου, για την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσης στο Αιγαίο. Η διαδρομή τους ήταν από Ανδραβίδα, Γαλαξίδι, Κύμη, με προορισμό τη Χίο, για εκτέλεση αποστολής «εγγύς αεροπορικής υποστήριξης» ενός τάγματος πεζικού.

Η πτήση τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που είχαν, όπως εξάλλου γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ήταν «πτήση προσομοίωσης αποστολής μάχης». Δηλαδή, πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, που ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, ώστε το αεροσκάφος να μη γίνεται αντιληπτό από τα εχθρικά ραντάρ. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτού του είδους πτήσεων, προβλέπονται επικίνδυνοι ελιγμοί μέσα σε χαράδρες. Το προβλεπόμενο ύψος σε τέτοιες αποστολές είναι τα 500 πόδια (155 μέτρα περίπου).

Ο Χαράλαμπος Πλατώνης («Ρ» 19/5/2000) από το διπλανό σπίτι είδε καθαρά τι συνέβη και το καταθέτει: «Το αεροπλάνο μπήκε ανάποδα ανάμεσα στα "Δυο βουνά". Εβγαζε φωτιά και ήρθε κι έπεσε εδώ». Κι άλλες μαρτυρίες γεμάτες οργή για το έγκλημα.

«Ολες οι αναφορές μίλαγαν για σχέδιο πτήσης που οδηγούσε στο θάνατο. Μόνο η κυβέρνηση είχε βγει ξεδιάντροπα, δηλώνοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως φταίνε τα ίδια τα θύματα για την τραγωδία. Οι δύο πιλότοι, γιατί, δήθεν, ήταν ριψοκίνδυνο αυτό που έκαναν. Ισως και οι νεαρές μαθήτριες, που, αντί να πάνε στο σχολείο, επέλεξαν να μείνουν να διαβάσουν στο σπίτι». («Ρ» 19/5/2000).

Το ανθρώπινο λάθος...

Η Ηρώ Παπαχαραλάμπους
Η Ηρώ Παπαχαραλάμπους
Η πρώτη αυτή δήλωση της κυβέρνησης δεν άλλαξε, ως προς τις αιτίες της πτώσης, ούτε πολύ αργότερα στο πόρισμα ΕΔΕ των εμπειρογνωμόνων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, που συντάχθηκε στις 12 Ιούλη του 2000 και στάλθηκε στον εισαγγελέα Δημ. Μαργέλη, μετά από αίτησή του στις 21 Δεκέμβρη 2000.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «για το αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους F-4 της 18/5/2000 διενεργείται από ποινικής πλευράς προκαταρκτική εξέταση, η οποία παραγγέλθηκε από Εισαγγελία Αεροδικείου Αθηνών».

Αποφαίνεται το πόρισμα - ΕΔΕ: «Η πτώση του αεροσκάφους F-4E με S/N 511 πρέπει να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος του πληρώματος, που έχει σχέση με χειρισμούς, που έθεσαν αυτό εκτός αεροδυναμικής. Να μην ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στον αρχηγό του σχηματισμού (όνομα Σμηναγού) για το σχεδιασμό και εκτέλεση της πτήσης πάνω από κατοικημένη περιοχή σε χαμηλότερο ύψος του επιτρεπόμενου, πλην όμως να γίνουν ενέργειες από τη Μονάδα προκειμένου να προσδιοριστεί ποιες περιοχές θεωρούνται κατοικημένες».

Ενα χρόνο μετά ξεσπιτωμένοι

Πέρασε ένας χρόνος περίπου και το ερχόμενο Σάββατο 12 Μάη θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο, εκεί στη γαλήνη του οροπεδίου της Δεσφίνας, όπου από τις 19 Μάη του 2000 αναπαύονται οι δύο εξαδέλφες.

Τα Αντίκυρα, από εκείνη την ημέρα, είναι ένας τόπος καταραμένος για τις δύο οικογένειες και εξακολουθεί να είναι, όπως μας διαβεβαίωσαν ο Μπάμπης Κόλλιας και η Γιάννα Σταύρου, σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί τους στο «σπίτι» του Μπάμπη που του έχει παραχωρήσει η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» - όπως και στη Γιάννα - απ' αυτά που ανήκουν στον οικισμό «Ασπρα Σπίτια» και είναι για τους εργάτες του εργοστασίου.

Τολμήσαμε αυτή την επίσκεψη και την κουβέντα, γνωρίζοντας «εκ προοιμίου» ότι «θα ξύσουμε και πληγές» και θα ανασκαλίσουμε μνήμες, θλιβερές και τραγικές, πάνω απ' όλα ανθρώπινες αντιδράσεις γεμάτες πόνο και οργή.

Η Ειρήνη Κόλλια
Η Ειρήνη Κόλλια
Πόνο για τη θύμηση γεγονότων και καταστάσεων. Οργή γι' αυτούς «που πήραν τα παιδιά μας και το σπίτι μας και μας έχουν εγκαταλείψει τώρα με τις υποσχέσεις», λένε ο Μπάμπης Κόλλιας και η κουνιάδα του, Γιάννα Σταύρου.

Εχουμε «διαλυθεί» σαν οικογένεια, λέει ο Μπάμπης. Η γυναίκα μου μένει στη Δεσφίνα, δε θέλει να έρχεται καθόλου εδώ κάτω, η κόρη μου (η δεύτερη, η Σωτηρία) δε θέλει να μείνει στη Δεσφίνα και γω πηγαινοέρχομαι ανάμεσα σε ΠΕΣΙΝΕ - Ασπρα Σπίτια και Δεσφίνα.

Ξεσπιτωμένες και οι δύο οικογένειες, χάνοντας το «ρυθμό» της ζωής, κινδυνεύει να χάσει και τη δουλιά της η Γιάννα (εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στ' Ασπρα Σπίτια), αφού πίστεψε ότι η υπόσχεση της «αμέριστης βοήθειας» του υπουργού Αμυνας, πριν ένα χρόνο περίπου, θα γινόταν πράξη. Μόνος του (ο υπουργός) όταν είχε πάει στο μνημόσυνο υποσχέθηκε ότι θα προσλάμβαναν στην Αεροπορία τη Σωτηρία Κόλλια και τη Γιάννα Σταύρου (χαροκαμένη μάνα της Ηρώς). Πέρασαν 6 μήνες και «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Αναγκάστηκαν να κατέβουν στην Αθήνα, στο γραφείο του υπουργού, αφού «οποιαδήποτε στιγμή το γραφείο μου είναι ανοιχτό» όπως τους είχε πει. Ωρες έψαχναν από γραφείο σε γραφείο, πουθενά ο υπουργός. Μετά από ταλαιπωρία το νομικό τμήμα τούς πληροφορεί ότι είναι θέμα ημερών η κατάθεση τροπολογίας για την πρόσληψη ιδιωτών στην Αεροπορία (περίπτωση δική τους). Εφυγαν κάπως καθησυχασμένοι, «διατηρώντας τις αμφιβολίες μας», θα μας πει ο Μπάμπης.

Στο «περίμενε»

Εν τω μεταξύ η Γιάννα δηλώνει παραίτηση απ' τη δουλιά της για το τέλος του Μάρτη του 2001, αφού ήταν, πλέον, σίγουρο ότι θα είχαν γίνει οι προσλήψεις τους. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά κοντεύει να χάσει τη δουλιά της, χωρίς να υπάρχει απάντηση απ' το υπουργείο Αμυνας.

«Μας διαλύσανε και μας κάνουν να τρέχουμε σαν ζητιάνοι» μας λέει γεμάτη αγανάκτηση. Συνέχεια μας εμπαίζουν. Είχαμε ένα σπίτι που το πήραν μαζί με τα παιδιά μας. Πού θα μείνω, αν η ΠΕΣΙΝΕ μας βγάλει;

Μας δίνουν 30 εκατ. δρχ. για να ξανακατασκευάσουμε σπίτι στο ίδιο μέρος. Μα, μπορούμε να μείνουμε εκεί με τους «εφιάλτες μας»; είναι το ερώτημά τους. Φτάνουν αυτά τα λεφτά; Είχαν υποσχεθεί ότι στο χώρο του γκρεμισμένου, πλέον, σπιτιού θα αναγειρόταν μνημείο για τα αδικοχαμένα κορίτσια και τους πιλότους. Ούτε αυτό έγινε. Είχαν παραγγείλει δυο προτομές των παιδιών μας και δεν τις πλήρωναν.

Ζούνε ξεσπιτωμένοι, αποκομμένοι απ' τη γυναίκα, τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους. Ακόμα ηχούν στ' αυτιά τους οι λέξεις μια - μια του υπουργού Αμυνας: «Θα κάνω ό,τι μπορεί να γίνει για να απαλύνω τον πόνο σας, μέχρι και ελευθέρας θα σας βγάλω για να έρχεστε όποτε θέλετε στο υπουργείο». Δυο φορές, πάντως, που πήγαν, μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες συνάντησαν και τη μια φορά, τυχαία στο διάδρομο, τον υφυπουργό Δ. Αποστολάκη που τους... κορόιδεψε.

Κατανοητή και δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους: Υπάρχει κράτος πρόνοιας; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει, γι' αυτό ένα χρόνο τώρα αργοπεθαίνουμε. Εμάς τα παιδιά μας φύγανε ήρωες εν καιρώ ειρήνης. Δε θα το βάλουμε κάτω, θα συνεχίσουμε, θα αγωνιστούμε, θα μείνουμε όρθιοι. Ούτε ευχαριστώ θα πω, ούτε υποχρεωμένη νιώθω. Απαιτώ, μας λέει η Γιάννα. Ο κάθε γονιός, ο κάθε εργαζόμενος περιμένει τη συμπαράσταση από το κράτος. Αν δεν τη δίνουν θα τη διεκδικήσουμε μαζί με το δίκιο μας.

Στο μνημόσυνο έδειξαν (οι υπουργοί) ένα άλλο πρόσωπο, άλλον εαυτό. Τώρα δείχνουν μέχρι πού φτάνει η κοινωνική αναλγησία τους, επισημαίνουν. Θα παλέψουμε για τα αδικοχαμένα παιδιά μας.


Γ. Π.

Γ. ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗΣ
Αντιμετώπιση των αγώνων με ένταση της καταστολής

Avaton

«Η ασφάλεια της κοινωνίας και των πολιτών αποτελεί οπωσδήποτε ένα σημαντικό αγαθό. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Σημαντικότερο όμως αγαθό συνιστά η ελευθερία και ο νομικός πολιτισμός που στηρίχτηκε σε αυτή. Η ασφάλεια μέσα σε μια κοινωνία - φυλακή χωρίς ατομικά δικαιώματα και εγγυήσεις για την προστασία τους δεν έχει αξία. Οταν μάλιστα η στέρηση των ελευθεριών δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την ασφάλεια, τότε παίρνει τις διαστάσεις κοινωνικής δουλείας».

Η τελευταία προειδοποίηση απευθύνθηκε από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Γιάννη Μανωλεδάκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κατά του «τρομονόμου» που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Ο Γ. Μανωλεδάκης αναφερόμενος στον «τρομονόμο» διαπίστωσε πως «αν το σχέδιο γίνει τελικά νόμος του κράτους, οι ελευθερίες των πολιτών, ενόψει μιας αμφίβολης εξασφάλισής τους από το οργανωμένο έγκλημα, θα τεθούν σε κίνδυνο, χωρίς, τουλάχιστον, να υπάρξει ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα προς την κατεύθυνση της κοινής ειρήνης». Επισήμανε ότι το νέο σχέδιο νόμου είναι βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό, αλλά δεν απομακρύνεται από τις βασικές θέσεις του αρχικού. Παρά, δε, τις βελτιώσεις παραμένει μια επικίνδυνη παρέμβαση για τις ελευθερίες των πολιτών.

«Η επέκταση των αυστηρών ρυθμίσεων και στις ενώσεις για τέλεση πλημμελημάτων, δηλαδή και ελαφρών ακόμη εγκλημάτων, αλλάζει τη φυσιογνωμία του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στο σύνολό τους», πρόσθεσε. «Βέβαια είναι κοινή διαπίστωση ότι το έγκλημα έχει αυξηθεί και σε έκταση και σε ένταση. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι η απλοϊκή, παραπλανητική, υποκριτική, αλλά από πρώτη άποψη λογική θέση, ότι το οργανωμένο έγκλημα, αντιμετωπίζεται με αυστηρούς νόμους και αντίστοιχη συρρίκνωση της ελευθερίας μας, είναι εντελώς εσφαλμένη».

Από την εκδήλωση κατά του «τρομονόμου», που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»(Στην ένθετη φωτο ο Γ. Μανωλεδάκης)

Avaton

Από την εκδήλωση κατά του «τρομονόμου», που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»(Στην ένθετη φωτο ο Γ. Μανωλεδάκης)
Ο καθηγητής Ποινικού Δίκαιου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η διαφορά του οργανωμένου εγκλήματος από το κοινό, είναι ότι το πρώτο έχει τη δυνατότητα να στηρίζεται στην υποστήριξη στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τα οποία μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε ανώτερες θέσεις της κρατικής ιεραρχίας. Ετσι «το μεν οργανωμένο έγκλημα αντιμετωπίζεται, βασικά, με την εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού, ιδίως με την εξυγίανση και την καλή οργάνωση του υπαλληλικού και αστυνομικού μηχανισμού του κράτους. Το δε κοινό έγκλημα αντιμετωπίζεται με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού και την ενδυνάμωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι το ένα δεν εμποδίζει το άλλο, ο Γ. Μανωλεδάκης είπε ότι η αναγκαιότητα της λήψης ενός κοινωνικού μέτρου κρίνεται από το αποτέλεσμά του, αφού σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά. «Οταν με αυστηρή νομοθεσία καθεαυτή δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει το έγκλημα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει μια κατάσταση ανελευθερίας και κοινωνικής ομηρίας στον κοινωνικό μας χώρο, ασφαλώς δεν μπορεί να κριθεί ως μέτρο κοινωνικά πρόσφορο και επιτρεπτό. To ότι οι τρομοκράτες, οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών και όπλων, οι παράνομοι διακινητές επικίνδυνων υλικών και ουσιών, οι μεγαλέμποροι της πορνείας, οι δουλέμποροι δε συλλαμβάνονται και δεν εξουδετερώνονται δεν οφείλεται ούτε στην έλλειψη ποινικών νόμων, ούτε στην επιείκεια ή την ανεπάρκεια αυτών που υπάρχουν. Η ελληνική νομοθεσία είναι απολύτως επαρκής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η σκλήρυνση της ποινικής καταστολής δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη υπό την καθοδήγηση και τις ευλογίες των ΗΠΑ. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η περίφημη διακήρυξη της Ευρώπης των λαών, αποδείχτηκε χίμαιρα και αντικαθιστάται από την Ευρώπη του χρήματος και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο το διεθνές δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα προσδιορίζεται από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και καθιερώνεται το δίκαιο του ισχυρότερου», υπογράμμισε. «Σε μια τέτοια πραγματικότητα, σήμερα, το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς διευρύνεται. Ολόκληροι λαοί ή ομάδες πληθυσμών περιθωριοποιούνται και οδηγούνται σε απελπισία και εξαθλίωση. Για την αντιμετώπιση της κοινωνικής έκρηξης που έρχεται, οι ισχυροί της γης χρειάζονται αυστηρή, σκληρή ποινική νομοθεσία και Δικαιοσύνη προκειμένου -όχι να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα το οποίο και οι ίδιοι πολλές φορές υποθάλπουν- να τιθασεύσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις και να εξουδετερώσουν τους αντίπαλους της «νέας τάξης πραγμάτων». Αυτούς έχει ως στόχο η σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχεδιαζόμενη και επιχειρούμενη σήμερα ένταση της ποινικής καταστολής και σε αυτούς θα εφαρμοστούν οι νέοι αυστηροί ποινικοί νόμοι για την αντιμετώπιση του δήθεν οργανωμένου εγκλήματος».

Αναφερόμενος στον «τρομονόμο» επισήμανε ότι «το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα σε αυτό το κλίμα και το σχεδιασμό εντάσσεται και δεν πρέπει να το δούμε σαν μια δική μας αποκλειστικά μεμονωμένη περίπτωση και μια άστοχη νομοθετική επέμβαση. Μέτρα αντικοινωνικά όπως αυτά που επιχειρούνται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και μέτρα ποινικής καταστολής όπως αυτά του σχεδίου, πάνε χέρι-χέρι. Και υπηρετούν την ίδια παγκόσμια και πανευρωπαϊκή λογική».

«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Δράση τώρα να μην κατατεθεί

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές το τελικό κείμενο του «τρομονόμου». Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η απόσυρσή του

Το «λίφτινγκ» και οι «πλαστικές» επεμβάσεις, που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, για να «καλλωπίσει» τον «τρομονόμο», δεν αλλάζουν την ουσία του και το τελικό κείμενο του «τρομο-νομοθετήματος» είναι το ίδιο με εκείνο που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 12 του Μάρτη.

«Σ' αυτό το αντιδημοκρατικό έκτρωμα, όπως επισήμανε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα κατά του "τρομονόμου" ο Δ. Καλτσώνης, δε χωράει καμιά βελτίωση και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η απόσυρσή του».

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τελικά κατέθεσε στο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Σμβουλίου, Σ. Κοσμίδη, το νομοσχέδιο με ελάχιστες βελτιώσεις, που δεν αλλάζουν το γενικό πνεύμα και τις κατευθυντήριες γραμμές του.

Με τον «τρομονόμο» καθιερώνεται η «έννομη βία» στην πολιτική ζωή της χώρας, ο χαφιεδισμός και η πρακτική της κατάδοσης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οπως δε αναφέρει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των δικηγόρων της Αθήνας, το νομοσχέδιο αυτό «αποτελεί κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ικανοποιούν ξένες απαιτήσεις

Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης, «οι νέες τροποποιήσεις δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης αποτελεσμάτων, αλλά της ικανοποίησης ξένων απαιτήσεων, και μάλιστα εν γνώσει ότι οι ξένες απαιτήσεις δεν ανταποκρίνονται σε ελληνικές ανάγκες, αλλά απεναντίας στις δικές τους ανάγκες, και, παρά τις μικροβελτιώσεις, το πράγμα δεν αντιμετωπίζεται, απλώς βελτιώνονται οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».


Ειδικότερα, στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου και με τις... βελτιώσεις για τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης υπάρχει πάλι σκόπιμα σύγχυση των εννοιών «τρομοκρατία» και «οργανωμένο έγκλημα» και ανοίγει το δρόμο να κατηγορηθούν άτομα που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, να ποινικοποιείται η λαϊκή δράση. Για παράδειγμα, για μέλη αγροτικών οργανώσεων που θα καταλάβουν το οδόστρωμα, προβάλλοντας αιτήματα του κλάδου τους, κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν διατάξεις του «τρομονόμου». Για πρώτη φορά τιμωρούνται όλες οι προπαρασκευαστικές πράξεις για την «τρομοκρατία» και το «οργανωμένο έγκλημα» (όσες έγιναν έστω και αν δεν είχαν αποτέλεσμα).

Ελαφρυντικά για καταδότες

Παραμένουν τα λεγόμενα «μέτρα επιείκειας», τα οποία προωθούν το χαφιεδισμό μεταξύ μελών ομάδων ή οργανώσεων. Οι μετανοούντες, που θα συνδράμουν τις αστυνομικές και διωκτικές αρχές στο έργο τους προτού συμβεί το έγκλημα, μένουν ατιμώρητοι, ενώ σε κάθε περίπτωση, αν καταγγείλουν εκ των υστέρων, αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Τα «ελαφρυντικά» μέτρα ισχύουν και για τους αλλοδαπούς που θα βοηθήσουν το έργο της Αστυνομίας, καθώς αναστέλλεται η απέλασή τους.

Καταργούνται οι ένορκοι στα πολιτικά εγκλήματα, ένας λαϊκός θεσμός, που, έστω και σ' αυτή την αστική Δικαιοσύνη, μπορεί να συμβάλει σε δικαιότερη απονομή της, με αποτέλεσμα να λείπει το λαϊκό στοιχείο από τόσες σοβαρές δίκες. Στο εξής οι πολιτικές δίκες θα εκδικάζονται μόνο από το Τριμελές και Πενταμελές Εφετείο.

Για την εξέταση του DNA, όπου δέχτηκε και τις σφοδρότερες επικρίσεις, καθώς δημιουργούνται οργουελικές καταστάσεις, τελικά παραμένει ο υποχρεωτικός έλεγχος του γενετικού υλικού. Ετσι, στο τελικό κείμενο προβλέπεται η εξέταση του γενετικού υλικού σε σοβαρές ενδείξεις διάπραξης εγκλήματος και η πραγματοποίησή της σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο, με δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας (ύστερα από ένσταση του υπόπτου), αν το δείγμα βρεθεί θετικό. Τέλος, προστίθεται ότι η καταστροφή του δείγματος - αν το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό - θα γίνεται παρουσία του ενδιαφερόμενου, του συνηγόρου του και τεχνικού συμβούλου του.

Επεκτείνεται η άρση του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η καταγραφή με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα μέσα. Το άρθρο 5 επιφέρει τις πιο «πονηρές διατάξεις». Εκτός από τις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες, πλήττεται και η αμεσότητα της δίκης με το θεσμό της «τηλεδιάσκεψης» και το δικαστήριο σε ορισμένες περιπτώσεις αποδέχεται ακόμη και ανώνυμες καταθέσεις.

Από την παρακολούθηση με συσκευές ήχου ή εικόνας εξαιρείται μόνο η κατοικία, ενώ ασαφές είναι αν ισχύει το ίδιο και για το χώρο εργασίας. Στο νομοσχέδιο δε γίνεται καμιά αναφορά για τους χώρους εργασίας, ενώ στην αιτιολογική έκθεση εξηγείται ότι από την παρακολούθηση θα εξαιρείται τόσο ή ιδιωτική όσο και η επαγγελματική κατοικία.

Θεσμοθετείται η είσοδος προβοκατόρων σε πολιτικές και εγκληματικές οργανώσεις, για πράξεις που είναι «απολύτως αναγκαίες» για τη διακρίβωση εγκλημάτων. Ωστόσο, και πάλι η διάταξη είναι πολύ ασαφής και δεν περιγράφονται με ακρίβεια οι αξιόποινες πράξεις, στις οποίες μπορεί να εισέλθει ο μυστικός αστυνομικός σε μια εγκληματική οργάνωση και για τις οποίες μένει ατιμώρητος. Γι' αυτό και απαιτείται λαϊκή δράση για να μην κατατεθεί.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί γνώμες δύο έγκριτων επιστημόνων του νομικού κόσμου, για το νόμο-έκτρωμα. Αποσπάσματα από την εισήγηση του καθηγητήΠοινικού Δικαίου του ΑΠΘ Γιάννη Μανωλεδάκη, που έγινε στην εκδήλωση κατά του «τρομονόμου», την οποία διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, και άρθρο του Χ. Παπαχαραλάμπους, διδάκτορα Νομικής και δικηγόρου.

Χ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Νομοσχέδιο περί «οργανωμένου εγκλήματος»: Το κακόν ουκ απογίγνεται...

Για «ενοχλητικές και απωθητικές ουλές» στο σώμα του ισχύοντος ποινικού μας δικαίου, κάνει λόγο ο Χ. Παπαχαραλάμπους, διδάκτορας Νομικής και δικηγόρος, αναφερόμενος στον τρομονόμο, στην άποψη που εκφράζει σήμερα με άρθρο του στο «Ρ». Ο Χ. Παπαχαραλάμπους ήταν μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης που συνέταξε τον τρομονόμο, αλλά παραιτήθηκε από αυτή. Συμμετέχει στην επιτροπή αγώνα κατά του τρομονόμου που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Ολόκληρο το κείμενό του έχει ως εξής:

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιστράτευσε, ως φαίνεται, τη - μη αμφισβητούμενη - δημοκρατική του ευαισθησία για να βελτιώσει τη "βαβυλωνιάδα" που ανακοινώθηκε επίσημα προ διμήνου περίπου ως νομοσχέδιο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Οσο φιλότιμη όμως και αν υπήρξε η προσπάθεια, θαύματα, όπως είναι φυσικό, δε γίνονται, και μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να ανατάξει τη βαριά βλάβη που επέρχεται στο ποινικό μας σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, σε δικονομικό επίπεδο: α) με τη διατήρηση της κατάργησης της αναίρεσης κατά παραπεμπτικών βουλευμάτων εμποδίζεται ο έλεγχος από το Ακυρωτικό μας της ορθότητας εφαρμογής του ενδογενώς προβληματικού αυτού νομικού πλαισίου, β) ο έλεγχος του βιογενετικού υλικού εξακολουθεί να αφορά και τους παντοειδείς υπόπτους, ενώ δεν ορίζεται ότι θα αποτελεί το έσχατο διαγνωστικό μέσο, το δε υλικό θα μπορεί να συλλέγεται σε "τράπεζα δεδομένων" υπό ασαφείς όρους, γ) οι ανώνυμες επιβαρυντικές καταθέσεις θα μπορούν προδικαστικά να δικαιολογούν τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας με την επιβολή προσωρινής κράτησης, αλλά δε θα αξιοποιούνται μόνες στο ακροατήριο (καίτοι θα προέρχονται από μάρτυρες εξ ορισμού τεκμαιρόμενους ως ουσιώδεις!), δ) η "επιθετική" ανάκριση έχει όρους που συγχέονται με αυτούς της σχετικής ειδικής μας νομοθεσίας (που αυτούσια εισάγεται στο κωδικοποιημένο corpus της δικονομίας μας!), κατά τρόπο χαώδη, χωρίς μέριμνα για το βαρύ φορτίο που επωμίζεται ο εφαρμοστής του δικαίου, ε) τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια τίθενται συλλήβδην εκποδών. Και ναι μεν τα δικαστικά συμβούλια παρέχουν εγγυήσεις, δεν αποτελούν όμως πανάκεια για την άρση των νομοθετικών γενικοτήτων.

Αλλά η αχίλλειος πτέρνα του νομοσχεδίου, που μολύνει μεταστατικά (ως "Κώδικας μέσα στον Κώδικα") το όλο μόρφωμα και κατ' επέκταση το σύστημα ποινικής προστασίας συνολικά, βρίσκεται στην ουσιαστική του διάταξη, το νέο άρθρο 187 ΠΚ. Εδώ εκδικείται το ουσιαστικό δίκαιο, τη βίαιη επιστράτευσή του, τον υποσκελισμό και τη χειραγώγησή του για τις ανάγκες της "νέου τύπου" δικονομίας. Κατά παραβίαση του πνεύματος (αλλά και του γράμματος) της σύμβασης του Παλέρμο ποινικοποιούνται οι εγκληματικές ενώσεις και όχι το οργανωμένο έγκλημα, όσο και αν παραπλανούν οι σχετικοί τίτλοι και όσο και αν εισάγονται ανεπεξέργαστοι νεοπαγείς όροι αμφιλεγόμενης ακρίβειας, όπως "δομημένη ομάδα" με "διαρκή δράση". Και βέβαια το "τέχνημα" να εισαχθεί και ο σκοπός υλικού οφέλους στη διάταξη ως επιβαρυντική μόνο περίπτωση είναι εμβαλωματικό και απειθεί προς την επιταγή της σύμβασης του Παλέρμο. Τούτο διότι, ο σκοπός αυτός κατά την αληθή έννοια της σύμβασης είναι το βασικό εννοιολογικό στοιχείο του οργανωμένου εγκλήματος και δεν είναι επιπρόσθετο και τυχαίο "συμβεβηκός" του.

Περαιτέρω, με το ατιμώρητο της απλής συνέργειας γενικά, "ευλογείται" ακουσίως η εγγύς προς την εγκληματική ένωση κείμενη περιφέρεια. Η επίλυση του κολοσσιαίου θέματος της συρροής του άρθρου 187 ΠΚ με την τέλεση των σχεδιασθέντων εγκλημάτων παρακάμπτεται με την απάλειψη της αρχικής ρύθμισης και μετακυλίεται απλώς στους ώμους του δικαστή (!). Παρά τη μείωση των πλαισίων ποινής για τα εκρηκτικά, εξακολουθεί να τιμωρείται η προπαρασκευή στο μη οργανωμένο έγκλημα του άρθρου 272 ΠΚ με την ποινή της αυτουργίας στο οργανωμένο έγκλημα του νέου άρθρου 187 ΠΚ, κατά πλήρη ανατροπή της αναλογίας απαξίας και κυρώσεων! Φυσικά, τα πλημμελήματα παραμένουν αμετακίνητα στο νέο άρθρο, αντί να κακουργηματοποιηθούν μετά από ενδελεχή επιλογή πρώτα κάποια από αυτά και στη συνέχεια να εισαχθούν σε αυτό.

Συμπέρασμα: η φιλότιμη "πλαστική επέμβαση" δεν επέτυχε, δεν ήταν δυνατόν να πετύχει. Οι δυσμορφίες είναι πάντα εκεί, ενοχλητικές και απωθητικές ουλές στο σώμα του ισχύοντος ποινικού μας δικαίου...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ