Κυριακή 6 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Δράση τώρα να μην κατατεθεί

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές το τελικό κείμενο του «τρομονόμου». Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η απόσυρσή του

Το «λίφτινγκ» και οι «πλαστικές» επεμβάσεις, που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, για να «καλλωπίσει» τον «τρομονόμο», δεν αλλάζουν την ουσία του και το τελικό κείμενο του «τρομο-νομοθετήματος» είναι το ίδιο με εκείνο που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 12 του Μάρτη.

«Σ' αυτό το αντιδημοκρατικό έκτρωμα, όπως επισήμανε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα κατά του "τρομονόμου" ο Δ. Καλτσώνης, δε χωράει καμιά βελτίωση και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η απόσυρσή του».

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τελικά κατέθεσε στο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Σμβουλίου, Σ. Κοσμίδη, το νομοσχέδιο με ελάχιστες βελτιώσεις, που δεν αλλάζουν το γενικό πνεύμα και τις κατευθυντήριες γραμμές του.

Με τον «τρομονόμο» καθιερώνεται η «έννομη βία» στην πολιτική ζωή της χώρας, ο χαφιεδισμός και η πρακτική της κατάδοσης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οπως δε αναφέρει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των δικηγόρων της Αθήνας, το νομοσχέδιο αυτό «αποτελεί κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ικανοποιούν ξένες απαιτήσεις

Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης, «οι νέες τροποποιήσεις δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης αποτελεσμάτων, αλλά της ικανοποίησης ξένων απαιτήσεων, και μάλιστα εν γνώσει ότι οι ξένες απαιτήσεις δεν ανταποκρίνονται σε ελληνικές ανάγκες, αλλά απεναντίας στις δικές τους ανάγκες, και, παρά τις μικροβελτιώσεις, το πράγμα δεν αντιμετωπίζεται, απλώς βελτιώνονται οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».


Ειδικότερα, στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου και με τις... βελτιώσεις για τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης υπάρχει πάλι σκόπιμα σύγχυση των εννοιών «τρομοκρατία» και «οργανωμένο έγκλημα» και ανοίγει το δρόμο να κατηγορηθούν άτομα που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, να ποινικοποιείται η λαϊκή δράση. Για παράδειγμα, για μέλη αγροτικών οργανώσεων που θα καταλάβουν το οδόστρωμα, προβάλλοντας αιτήματα του κλάδου τους, κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν διατάξεις του «τρομονόμου». Για πρώτη φορά τιμωρούνται όλες οι προπαρασκευαστικές πράξεις για την «τρομοκρατία» και το «οργανωμένο έγκλημα» (όσες έγιναν έστω και αν δεν είχαν αποτέλεσμα).

Ελαφρυντικά για καταδότες

Παραμένουν τα λεγόμενα «μέτρα επιείκειας», τα οποία προωθούν το χαφιεδισμό μεταξύ μελών ομάδων ή οργανώσεων. Οι μετανοούντες, που θα συνδράμουν τις αστυνομικές και διωκτικές αρχές στο έργο τους προτού συμβεί το έγκλημα, μένουν ατιμώρητοι, ενώ σε κάθε περίπτωση, αν καταγγείλουν εκ των υστέρων, αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Τα «ελαφρυντικά» μέτρα ισχύουν και για τους αλλοδαπούς που θα βοηθήσουν το έργο της Αστυνομίας, καθώς αναστέλλεται η απέλασή τους.

Καταργούνται οι ένορκοι στα πολιτικά εγκλήματα, ένας λαϊκός θεσμός, που, έστω και σ' αυτή την αστική Δικαιοσύνη, μπορεί να συμβάλει σε δικαιότερη απονομή της, με αποτέλεσμα να λείπει το λαϊκό στοιχείο από τόσες σοβαρές δίκες. Στο εξής οι πολιτικές δίκες θα εκδικάζονται μόνο από το Τριμελές και Πενταμελές Εφετείο.

Για την εξέταση του DNA, όπου δέχτηκε και τις σφοδρότερες επικρίσεις, καθώς δημιουργούνται οργουελικές καταστάσεις, τελικά παραμένει ο υποχρεωτικός έλεγχος του γενετικού υλικού. Ετσι, στο τελικό κείμενο προβλέπεται η εξέταση του γενετικού υλικού σε σοβαρές ενδείξεις διάπραξης εγκλήματος και η πραγματοποίησή της σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο, με δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας (ύστερα από ένσταση του υπόπτου), αν το δείγμα βρεθεί θετικό. Τέλος, προστίθεται ότι η καταστροφή του δείγματος - αν το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό - θα γίνεται παρουσία του ενδιαφερόμενου, του συνηγόρου του και τεχνικού συμβούλου του.

Επεκτείνεται η άρση του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η καταγραφή με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα μέσα. Το άρθρο 5 επιφέρει τις πιο «πονηρές διατάξεις». Εκτός από τις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες, πλήττεται και η αμεσότητα της δίκης με το θεσμό της «τηλεδιάσκεψης» και το δικαστήριο σε ορισμένες περιπτώσεις αποδέχεται ακόμη και ανώνυμες καταθέσεις.

Από την παρακολούθηση με συσκευές ήχου ή εικόνας εξαιρείται μόνο η κατοικία, ενώ ασαφές είναι αν ισχύει το ίδιο και για το χώρο εργασίας. Στο νομοσχέδιο δε γίνεται καμιά αναφορά για τους χώρους εργασίας, ενώ στην αιτιολογική έκθεση εξηγείται ότι από την παρακολούθηση θα εξαιρείται τόσο ή ιδιωτική όσο και η επαγγελματική κατοικία.

Θεσμοθετείται η είσοδος προβοκατόρων σε πολιτικές και εγκληματικές οργανώσεις, για πράξεις που είναι «απολύτως αναγκαίες» για τη διακρίβωση εγκλημάτων. Ωστόσο, και πάλι η διάταξη είναι πολύ ασαφής και δεν περιγράφονται με ακρίβεια οι αξιόποινες πράξεις, στις οποίες μπορεί να εισέλθει ο μυστικός αστυνομικός σε μια εγκληματική οργάνωση και για τις οποίες μένει ατιμώρητος. Γι' αυτό και απαιτείται λαϊκή δράση για να μην κατατεθεί.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί γνώμες δύο έγκριτων επιστημόνων του νομικού κόσμου, για το νόμο-έκτρωμα. Αποσπάσματα από την εισήγηση του καθηγητήΠοινικού Δικαίου του ΑΠΘ Γιάννη Μανωλεδάκη, που έγινε στην εκδήλωση κατά του «τρομονόμου», την οποία διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, και άρθρο του Χ. Παπαχαραλάμπους, διδάκτορα Νομικής και δικηγόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ