Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα όρια της «επιχειρηματικής λογικής»...

Η εταιρεία εξαντλεί τα ...«περιθώρια της επιχειρηματικής λογικής». Ετσι ενημερώνει και εξηγεί ο υπεύθυνος του εργοταξίου της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ» στο Μελίσσι Κορίνθου - με σημείωμα που έστειλε χτες στους εργάτες - τι καθορίζει αν και πότε θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Τόσο τους υποτιμούν και τους προσβάλλουν, που θεωρούν την επιχειρηματολογία τους επαρκή για να καταλάβουν οι εργάτες και να σταματήσουν να διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν πάρει μεροκάματο εδώ κι ένα μήνα...

Τι σημαίνει, όμως, «επιχειρηματική λογική»; Μήπως είναι η ανάγκη του εργάτη να καλύπτει το νοίκι κάθε μήνα, να πληρώνει τα φροντιστήρια, τα πανάκριβα φάρμακα, τα τρόφιμα και ό,τι άλλο συνεπάγεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας που μαστίζουν τη λαϊκή οικογένεια; Μήπως είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και μέτρων υγιεινής, που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ακεραιότητα των εργατών; Οχι, βέβαια. Γνώμονας αυτής της λογικής είναι η «ανταγωνιστικότητα». Το μέγιστο κέρδος.

Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να παίρνει κάθε επιχειρηματίας το «δικαίωμα» και, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, να δηλώνει με θράσος σε εργάτες, που δουλεύουν από το ξημέρωμα για να θησαυρίζει εκείνος, «δεν μπορώ να πληρώσω». Μόνη διέξοδος, η συσπείρωση στα συνδικάτα, η πάλη σε ταξική κατεύθυνση, η σύγκρουση με τα συμφέροντα και τους υπηρέτες του κεφαλαίου. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

Εμπαίζει...

Είναι γνωστό πως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με δύο μέτρα και δύο σταθμά κρίνει τα κόμματα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία για λογαριασμό του κεφαλαίου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για ευνόητους λόγους. Ορισμένες φορές, όμως, το παρακάνει. Οπως προχτές, που ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, απ' την Ηλεία όπου περιόδευσε, δήλωσε με βεβαιότητα: «Φωτιά σε καμένη γη, μόνο με κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να δει κανείς» (Μόνο;!). Και παρακάτω απεφάνθη: «Η ΝΔ είναι κυβέρνηση χαμηλών δυνατοτήτων, που αφήνει καμένη γη όχι συμβολικά, αλλά και στην κυριολεξία και θα πρέπει το συντομότερο να φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας, με το στήσιμο της κάλπης να αποτελεί πλέον μονόδρομο». Κατά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, το πρόβλημα έγκειται στις «μειωμένες δυνατότητες» της κυβέρνησης. Και όχι στις εξαιρετικές της δυνατότητες και ικανότητες να ασκεί πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την εμπορευματοποίηση γης και δασών, όπως, άλλωστε, έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς εναντίον του λαού. Δεν είναι πρόβλημα η ίδια η εξουσία του κεφαλαίου και η πολιτική που το υπηρετεί. Αναδεικνύοντας ως μόνο πρόβλημα μια δήθεν «ανίκανη» κυβέρνηση, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά για δήθεν εύκολες λύσεις που θα προέλθουν απ' την κάλπη και ψηφοθηρεί εμπαίζοντας το λαό.

Ακόμα δεν τον είδανε...

Για δεύτερη φορά μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου για την υπογραφή των συμβάσεων για την εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλη την επικράτεια. Σ' αυτό αναφέρεται ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του υπουργείου Υγείας» και ότι «επιτεύχθηκε έκπτωση 32,19% από την αρχική προϋπολογισθείσα δαπάνη».

Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στις υψηλές τιμές που καθόρισαν οι δυο ενδιαφερόμενες εταιρείες και, μάλιστα, κατά της κατακύρωσης με αυτούς τους όρους τάχτηκε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Το υπουργείο Υγείας, βέβαια, βιάζεται να καυχηθεί ότι γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειας του μεταγγιζόμενου αίματος σε όλη τη χώρα. Και αυτό όταν ο μοριακός έλεγχος υπάρχει ακόμα μόνο στις συμβάσεις και ενώ η εφαρμογή του στην πράξη αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και στους αναγκαίους χώρους στα κέντρα μοριακού ελέγχου και στις αιμοδοσίες της χώρας. Οπότε τα μεγάλα λόγια περισσεύουν...

Ανταμοιβή ύψους 30.992.840,99 ευρώ...

Το επιβατηγό οχηματαγωγό «Δημητρούλα» είναι ένα από τα πλέον υπερήλικα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας, με έτος ναυπήγησης το 1977. Παρά το γεγονός ότι το 31χρονο σαπάκι έχει απασχολήσει άπειρες φορές την επικαιρότητα για τις βλάβες και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και ταξιδιού που επιφυλάσσει για ναυτεργάτες και επιβάτες, ο πλοιοκτήτης του, Γεράσιμος Αγούδημος, της γνωστής εταιρείας «GA FERRIES», δε λέει να το αποσύρει. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού το συγκεκριμένο καράβι, όπως και όλα τα γηραιά πλοία, συνεχίζουν να αποφέρουν κέρδη με ουρά στους εφοπλιστές, που αδιαφορούν για το αν οι σκυλοπνίχτες τους αντέχουν να ταξιδεύουν ακόμα.

Το «Δημητρούλα», χτες λαχτάρισε για μια ακόμα φορά τους 193 επιβάτες του. Το ξημέρωμα της Τρίτης οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου του από το λιμάνι των Λειψών (εκτελεί το «άγονο» δρομολόγιο Πειραιάς, Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κω, Σύμη, Ρόδος), εξαιτίας σοβαρής βλάβης. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το πλοίο παρουσίασε πρόβλημα αναρρόφησης θαλάσσης - ψύξης στις δύο από τις τέσσερις μηχανές του. Είναι βέβαιο ότι το σαπιοκάραβο θα συνεχίσει να σκορπά φόβο και ανασφάλεια στους ναυτεργάτες και στους νησιώτες. Αλλωστε, με σαπάκια τύπου «Δημητρούλα», οι εφοπλιστές έχουν στήσει «πανηγύρι» στις πλάτες των εργαζομένων, απομυζώντας πάνω από 225 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις την τελευταία εννιαετία, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο «Ρ».

Σ' αυτό το αντιλαϊκό «γλέντι», ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος και ο όμιλος «GA FERRIES» υπήρξαν από τους πρωτοπανηγυριώτες. Το ίδιο το «Δημητρούλα» έχει επιδοτηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 6.717.618,44 ευρώ! Οπως μάλιστα μας θυμίζει ένα σημείωμα των ναυτεργατών της ΠΕΜΕΝ, που στάλθηκε με αφορμή τη χτεσινή βλάβη στο «Δημητρούλα», ο Αγούδημος «είναι ένας από τους πιο ευνοημένους της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠAΣOK, με πακτωλό επιδοτήσεων από το αστικό κράτος για τυχοδιωκτικές ενέργειες ενάντια στους ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών. Ηταν αυτός που πρωτοστάτησε με την κάλυψη του ΠAΣOK, της ΝΔ και της ιδιωτικής εταιρείας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ", στη μείωση της χωρητικότητας της Γ΄ οικονομικής θέσης των πλοίων της εταιρείας του, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - πέρα από τις αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια - να αγοράζουν εισιτήρια δήθεν διακεκριμένης θέσης αποκομίζοντας υπερκέρδη από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Ετσι ΝΔ και ΠAΣOK εκτιμώντας την ενεργό συμμετοχή του Γεράσιμου Αγούδημου στον κρατικό απεργοσπαστικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες του στην αστική τάξη, στην τάξη του, για τη στυγνή εκμετάλλευση των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών, τον αντάμειψε με κρατικές επιδοτήσεις με το ποσόν των 30.992.840,99 ευρώ, για τα υπερήλικα σαπιοκάραβα της εταιρείας του που είναι δρομολογημένα στην ακτοπλοΐα». Και για να μην ξεχνάμε, ο ίδιος ο εφοπλιστής εμφανίζεται να ποζάρει στις φωτογραφίες από το ματοκύλισμα του λιμανιού, το Μάη του 2002. Τότε που καθοδηγούσε το κατασταλτικό χτύπημα σε βάρος των ναυτεργατών και των εργαζομένων οι οποίοι τους στήριζαν στη μεγάλη τους απεργία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

«Καπιταλισμός Air»

Την εποχή των ανατροπών, και τι δε γραφόταν για την «ΑΕΡΟΦΛΟΤ», τη σοβιετική αεροπορική εταιρεία. Πόσο αναξιόπιστη τάχα ήταν, πόσες ελλείψεις υπήρχαν, πόσο ανασφαλείς ένιωθαν οι επιβάτες κλπ. Και όλα αυτά όχι για να στιγματιστεί απλά μια αεροπορική εταιρεία, αλλά για να κατηγορηθεί συνολικά η ΕΣΣΔ, η εργώδης προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τα επιτεύγματά της.

Στον καπιταλισμό, μέσα σε μία μόλις βδομάδα: Κατέπεσε αεροσκάφος της ιδιωτικής «Spanair» στέλνοντας στο χαμό 154 ανθρώπους. Αλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στη Γουατεμάλα, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τη συντριβή αεροπλάνου ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας. Επίσης αεροπλάνο της ιδιωτικής εταιρείας «EasyJet», με 130 επιβάτες, προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση καθώς από το χώρο του πιλοτηρίου αναδύονταν καπνοί. Στο Κιργιστάν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, αεροσκάφος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Itek Air» σκοτώνοντας 65 ανθρώπους. Εξάλλου 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν το αεροπλάνο της ιρλανδικής «Ryanair» πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση, λόγω αποσυμπίεσης στην καμπίνα. Σε ένα άλλο περιστατικό, αεροσκάφος της εταιρείας «Air Dolomiti», θυγατρικής της «Lufthansa», δεν πραγματοποίησε απογείωση από το Μόναχο, όταν καπνοί αναδύθηκαν στο βασικό σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου. Και ποιος δε θυμάται σε Ελλάδα και Κύπρο, τη συντριβή αεροπλάνου της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» και το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Παρεμπιπτόντως ούτε ένας από την εταιρεία δεν έχει οδηγηθεί στη φυλακή.

Αλήθεια, περιμένει κανείς όσοι ανέπτυσσαν κάποτε σενάρια για την «ΑΕΡΟΦΛΟΤ» και τη σοβιετική της πορεία, να μιλήσουν και για τα «υπαρκτά» αεροπορικά δυστυχήματα - εγκλήματα επί καπιταλισμού;


Αστάθεια σας πρέπει, κυρία Μπακογιάννη

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση για την οικονομική πολιτική», είπε στο «Πρωινό Μέγκα» η Ντόρα Μπακογιάννη! Μία υπάρχει, επανέλαβε! Αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση!..

Καθόλου περίεργο. Η κυρία Μπακογιάννη παριστάνει ότι δε γνωρίζει την πρόταση του ΚΚΕ, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άκουσε ποτέ το ΚΚΕ, που λέει να χτυπηθούν τα κέρδη, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για παράδειγμα.

Καθόλου περίεργο. Στο οπτικό πεδίο της δεν υπάρχουν κέρδη του κεφαλαίου. Κι όταν υπάρχουν, είναι για να αυξάνονται κι όχι για να μην αυξάνονται. Κατά τ' άλλα, χύνει κι αυτή κροκοδείλια δάκρυα για τους χαμηλόμισθους! Αλλά τι να γίνει; Υπάρχει οικονομική κρίση, είπε.

Πάντα υπάρχει ένα πρόσχημα για να υπηρετείς το κεφάλαιο, όταν εκεί είσαι ταγμένη, κυρία Μπακογιάννη. Πότε η κρίση, πότε η ανταγωνιστικότητα, πότε οι μαύρες τρύπες. Πάντα. Και σ' αυτή την περίπτωση δε βλέπεις, δε γνωρίζεις ούτε την άλλη πρόταση. Θεωρείς ότι δεν υπάρχει.

Γι' αυτό και ζήτησε σταθερή κυβέρνηση! Για να συνεχιστεί η επίθεση από σταθερές θέσεις. Αλλά και μόνο απ' αυτό πρέπει να βγει το συμπέρασμα ότι χρήσιμο για τους εργαζόμενους είναι να υπάρχουν όσο γίνεται πιο ασταθείς αστικές κυβερνήσεις, μέχρι ο λαός να τις ανατρέψει.

Για να μην ξεχνιόμαστε

«Ξεκινά σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων» θριαμβολογεί ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής» και καταγράφει τα «κούφια» αιτήματα της ΓΣΕΕ. Προαναγγέλλει, μάλιστα, «μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ». Η προσπάθειά τους να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη. Από τη «μύγα» της «κοινωνικής συναίνεσης» προσπαθούν να βγάλουν το «ξίγκι» της δήθεν σύγκρουσης ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και την κυβέρνηση, για να δώσουν, για μια ακόμη φορά, πόντους στη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Να αθωώσουν, δηλαδή, τις δυνάμεις εκείνες, που, αφού έβαλαν την υπογραφή τους στην αύξηση του ενός ευρώ, έρχονται τώρα να παραστήσουν τους υπερασπιστές, τάχα, του λαϊκού εισοδήματος, ζητώντας ψίχουλα από το τραπέζι των μεγαλοεργοδοτών και των κομμάτων τους.

Αυτή είναι η τακτική των οπορτουνιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι χιλιοϊδωμένη. Μόνο που οι εργαζόμενοι τούς παίρνουν ολοένα και περισσότερο χαμπάρι. Το περσινό φιάσκο, άλλωστε, δύσκολα ξεχνιέται. Και τότε, όπως και τώρα, η «Αυγή» και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ψηλώσουν την κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 8 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Βρέθηκαν, όμως, στα κρύα του λουτρού, όταν η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ διέσχιζε την πόλη και οι ισχνές δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός «σήμαναν σιωπητήριο» αμέσως μετά την πασαρέλα της συγκέντρωσης και οι εργατοπατέρες έσπευσαν να πάρουν θέση στην πρωθυπουργική δεξίωση. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε πέρυσι η ...«μεγάλη κινητοποίηση», που με πρωτοσέλιδο στόμφο για μια ακόμα χρονιά προπαγανδίζει η «Αυγή».

Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την επίθεση

Μια ακόμα μελέτη της ΕΕ για το Δημογραφικό προαναγγέλλει ένταση της κινδυνολογίας, σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την «ανάγκη» αυτά να αυξηθούν, υπό το φόβο να ...ξεμείνει το κεφάλαιο από εργατικά χέρια. Σύμφωνα με μελέτη για την εξέλιξη του πληθυσμού στην ΕΕ, μέχρι το 2060 θα τριπλασιαστούν οι 80άρηδες και θα μειωθούν δραματικά οι γεννήσεις στα σημερινά 27 κράτη - μέλη. Ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί στα 521 εκατομμύρια το 2035 (από 495 εκατομμύρια σήμερα) για να πέσει στα 506 εκατομμύρια το 2060. Από το 2015 οι θάνατοι σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουν τις γεννήσεις και η αύξηση του πληθυσμού θα οφείλεται μόνο στην είσοδο μεταναστών στην ΕΕ. Ωστόσο, και η μετανάστευση αναμένεται να «παγώσει» από το 2035 και έπειτα, οπότε και θα αρχίσει η πτώση του πληθυσμού.

Ασχετα με το πόσο πραγματική ή όχι είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, γεγονός παραμένει ότι τέτοιου είδους μελέτες απέχουν πολύ από την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών της υπογεννητικότητας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Το κεφάλαιο ξέρει καλά ότι οι γεννήσεις πέφτουν επειδή το κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού είναι δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, για την οποία υπεύθυνος δεν είναι άλλος από το ίδιο το κεφάλαιο και την υπερκερδοφορία του. Αντίθετα, η ΕΕ χρησιμοποιεί τέτοια στοιχεία για να δικαιολογήσει την εξελισσόμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μια επίθεση που δεν είχε σταματήσει ακόμα και όταν οι γεννήσεις τραβούσαν την ανιούσα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσάκισμα του ιμπεριαλισμού

Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος θεωρεί ότι ο Καύκασος και τα όσα εκεί διαδραματίζονται δεν αφορούν στην Ελλάδα και το λαό της. Κάθε λαός πρέπει να ανησυχεί, να αντιδρά, σε όποιο πεδίο κι αν εκδηλώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, το «ωστικό κύμα» της οποίας μπορεί να συμπαρασύρει στον όλεθρο τους πάντες. Πολύ περισσότερο, ο ελληνικός λαός, που βρίσκεται κυριολεκτικά «ζωσμένος» από «βραδυφλεγείς βόμβες» - Βαλκάνια, Καύκασος, Μέση Ανατολή - και που βλέπει τη χώρα του, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ τώρα, να αυξάνει την εμπλοκή της στα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Με δική τους ευθύνη, η Ελλάδα τυλίγεται όλο και πιο σφιχτά σε ένα κουβάρι ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που διαρκώς οξύνονται. Κατ' επιταγή της άρχουσας τάξης και για τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα, απ' τη μια συνάπτονται συμφωνίες διέλευσης από ελληνικά εδάφη ρώσικου πετρελαίου και φυσικού αερίου και απ' την άλλη αυξάνεται η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της «συμμαχίας» με τις ΗΠΑ, σε χώρες όπου καμιά δουλειά δεν έχουν ελληνικά στρατιωτικά τμήματα να βρίσκονται. Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα για τα κέρδη του κεφαλαίου, υπονομεύοντας το δικαίωμα του λαού να ζει ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους άλλους λαούς. Η προπαγάνδα τους περί της ασφάλειας που παρέχει η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς τους οργανισμούς δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Οι φορείς του πολέμου καμιά ασφάλεια δεν μπορούν να παράσχουν σε κανέναν.

Τα γεγονότα του Καυκάσου μπορεί και πρέπει να παραδειγματίσουν. Να δράσουν καταλυτικά στην απάθεια, στην αναμονή, στη μοιρολατρία. Κάθε λαός στη χώρα του έχει τη δύναμη και κυρίως το συμφέρον να χαράξει το δικό του δρόμο, διαμορφώνοντας το αντίπαλο δέος στο μεγάλο κεφάλαιο, στους πολιτικούς και άλλους εκπροσώπους του. Ο ιμπεριαλισμός θέλει τους λαούς διαιρεμένους για να βασιλεύει. Οι λαοί θέλουν να ζουν αδελφωμένοι και μπορούν να το πετύχουν. Μπορεί να το πετύχει ο ελληνικός λαός, στηρίζοντας την πολιτική που αντιτίθεται στις ιμπεριαλιστικές επιλογές και δεσμεύσεις, στα πολεμοκάπηλα σχέδια, που λέει ΟΧΙ σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που αναφέρεται στην προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας, της συναδέλφωσης των λαών, στην προοπτική του σοσιαλισμού.

Στηρίζοντας την πολιτική και τους αγώνες του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του. Ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Απαιτώντας μαζί με το ΚΚΕ καμία εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καμία συμμετοχή σε δήθεν «ειρηνευτικές αποστολές», να κλείσει τώρα η βάση στη Σούδα, να επιστρέψουν ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, ούτε ένας Ελληνας στρατιώτης έξω απ' τα σύνορα της Ελλάδας.

Η φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού μ' αυτό το πλαίσιο πρέπει τώρα να αναπτυχθεί, να οξυνθεί. Καθίσταται επιτακτικά αναγκαία, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση απ' τη Ρωσία της Οσετίας και της Αμπχαζίας, την παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, εξελίξεις που μυρίζουν μπαρούτι. Η με τέτοια περιεχόμενο και κατεύθυνση λαϊκή πάλη μπορεί να ματαιώσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να συντρίψει τον ιμπεριαλισμό και να αναπτερώσει την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου, ασφαλούς και ειρηνικού, απαλλαγμένου απ' την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ