Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καταιγίδα φορο-ψεμάτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα τερατώδη ψέματα και τη δοκιμασμένη τακτική του διαίρει και βασίλευε χρησιμοποιεί ακόμα μια φορά η κυβέρνηση για να περάσει τα νέα έκτακτα φορομπηχτικά μέτρα με το όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Το ψέμα, που μπορεί να γίνει πιστευτό όχι μόνο επειδή επαναλαμβάνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, αλλά και επειδή είναι τρομακτικό, είναι πως από τα νέα μέτρα «δε θίγονται καθόλου οι μισθωτοί και συνταξιούχοι»(!). Και αυτό όταν στα μέτρα περιλαμβάνονται χιλιάδες μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο περίπου έναν από τους μισθούς φτώχειας που παίρνουν το χρόνο. Επίσης οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που θα πληρώσουν την αύξηση κατά 20% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, όπως και την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ασφαλώς θα πληρώσουν και την επικείμενη αύξηση σε ποτά και τσιγάρα. Με άλλα λόγια, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακριβώς επειδή πλήττονται κυρίως μέσω των έμμεσων φόρων, θα συνεχίσουν να είναι τα μεγάλα υποζύγια των φορολογικών βαρών και, μάλιστα, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους κυβερνώντες, θα πληρώνουν περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Τα ψέματα βέβαια των κυβερνώντων έχουν κοντά ποδάρια...

Κατασκευασμένη συναίνεση

Η κυβέρνηση «φαίνεται να έχει πείσει τους πολίτες και να έχει αποσπάσει τη συναίνεση της πλειονότητας», σπεύδει να αποφανθεί το «Βήμα της Κυριακής» επικαλούμενο τη σχετική δημοσκόπηση για τα νέα φορομπηχτικά μέτρα. Φυσικά πρόκειται για δημοσκοπική υφαρπαγή της συναίνεσης, καθώς η διατύπωση της ερώτησης είναι τέτοια που «προδικάζει» και την απάντηση. Ιδού πώς... «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται (!) να επιβάλει πρόσθετο φόρο σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επειδή δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Συμφωνείτε να μπει πρόσθετος φόρος;». Απολύτως αναμενόμενο είναι σε μια τέτοια ερώτηση οι πάντες να απαντήσουν καταφατικά, και από αυτή την άποψη είναι απορίας άξιο που μόνο το 57,6% δηλώνει ότι συμφωνεί. Φυσικά η ερώτηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο των φορομπηχτικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και τους κεφαλικούς φόρους που επιβάλλει, κυρίως σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών που πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Αλλά αν θέλουν τα συγκροτήματα των ΜΜΕ να στηρίξουν τα αντιλαϊκά μέτρα, βρίσκουν τρόπους...

Ιδιαίτερα «καρποφόρες» οι μπίζνες στην Υγεία

Οι πολιτικές αλώσεις του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, που υπηρετήθηκαν πιστά και με τον ίδιο ζήλο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποδείχτηκαν ιδιαίτερα καρποφόρες για όλους εκείνους που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν μπίζνες στο χώρο της Υγείας. Το ότι οι πολιτικές εμπορευματοποίησης της Υγείας εξασφάλισαν παχυλά κέρδη σε μια μικρή ομάδα μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ομολογούν οι ίδιοι.

Αδιάψευστος μάρτυρας και τα οικονομικά αποτελέσματα της ιδιωτικής εταιρείας «Euromedica» (στην οποία ανήκει το «ΙΑΣΩ»). Σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χτες, στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 19,1 εκατ. ευρώ και ο τζίρος στα 113,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,3% και 8,9% αντίστοιχα, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας δεν παραλείπει να εξηγήσει και τους λόγους, για τους οποίους τα κέρδη και ο τζίρος της εταιρείας συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, σημειώνοντας: «Τα αυξημένα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου "Euromedica" οφείλονται αφ' ενός στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των μονάδων που προϋπήρχαν στον όμιλο και αφ' ετέρου στις 14 νέες μονάδες που προστέθηκαν σ' αυτόν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω συστάσεων νέων εταιρειών».

Και καλά, τα μεγάλα αφεντικά της «Euromedica» προπαγανδίζουν την επιχειρηματικότητά τους, αλλά ο γρήγορος και εύκολος θησαυρισμός τους από τις μπίζνες στην Υγεία οφείλεται στις πολιτικές συστηματικής και συνειδητής ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του τομέα Υγείας, τις οποίες υπηρετούν το ίδιο καλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι στενοχώριες της υπουργού Απασχόλησης...

Ηταν αρκετή μια δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ την περασμένη Παρασκευή, για να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθούν οι συνένοχοι στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων 700.000 εργατοϋπαλλήλων, που βγάζουν το μεροκάματο μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. «Συμπεριφορές τέτοιου είδους, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σε μια δημοκρατική κι ευνομούμενη πολιτεία. Οπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν τη γόνιμη διεκδίκηση και τον κοινωνικό διάλογο για την ουσιαστική προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων» είπε η υπουργός Απασχόλησης σχολιάζοντας τη διακοπή από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ της συνεδρίασης της Επιτροπής, που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε για να ντύσει με επιστημονικοφάνεια την κατακρεούργηση της λίστας.

Στη «δημοκρατική» και «ευνομούμενη» πολιτεία της κας Πετραλιά, 84 εργάτες έχουν χάσει από το Γενάρη τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα», σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία, με τους εργοδότες να μένουν ανέγγιχτοι. Σ' αυτή την «ευνομούμενη» πολιτεία, το ΙΚΑ καταγράφει δυο δεκάδες κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών στη χώρα μας, όταν τα πραγματικά στατιστικά μεγέθη κάνουν λόγο για 2.500 θανάτους ετησίως και εκατοντάδες χιλιάδες νοσούντες κάθε χρόνο. Η «δημοκρατική» πολιτεία της κας Πετραλιά και των συμφερόντων που υπηρετεί είναι μέλος μιας άλλης «ευνομούμενης» κοινότητας, της ΕΕ, όπου κάθε 3,5 λεπτά ένας εργάτης χάνει τη ζωή του από εργατικό «ατύχημα» ή επαγγελματική ασθένεια.

Σ' αυτή την «ευνομούμενη» και «δημοκρατική» πολιτεία, η αντίδραση με κάθε μορφή πάλης στο πολιτικό και φυσικό έγκλημα σε βάρος 700.000 εργαζομένων, δεν είναι απλά δικαίωμα, αλλά υποχρέωση κάθε εργάτη και εργάτριας. Γιατί η κατάργηση της λίστας των ΒΑΕ ισοδυναμεί με μαζική εξόντωση χιλιάδων μεροκαματιάρηδων, που με στατιστική ακρίβεια δε θα προφτάσουν να πάρουν σύνταξη. Και όσοι το καταφέρουν, θα ζουν με σακατεμένη την υγεία τους. Σ' αυτή την ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία, που τα κέρδη των εισηγμένων στο Xρηματιστήριο εταιρειών ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ και το μέσο μεροκάματο δεν ξεπερνάει τα 14 ευρώ για τους μισούς μισθωτούς, άλλος δρόμος δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πέρα από την ένταση της ταξικής πάλης, με κάθε μέσο, με κάθε μορφή, που κάθε φορά θα επιλέγει το μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Οσο για τη στενοχώρια της υπουργού Απασχόλησης για τον «κοινωνικό διάλογο», είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη. Το ΠΑΜΕ δεν υπήρξε ποτέ συνομιλητής στα τραπέζια της συναίνεσης και του «κοινωνικού εταιρισμού». Γι' αυτές τις δουλειές η κυβέρνηση έχει τους υποτακτικούς της, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που την Παρασκευή καταϊδρωμένη έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση μετά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, μην τυχόν και χαθεί από τα κανάλια και ξεμπροστιαστεί για την ουσιαστική της συμφωνία με τη στρατηγική που καταργεί τα ΒΑΕ. Αλλά η γονυκλισία της πλειοψηφίας υπερτερεί ακόμα και της δημαγωγίας της. Γι' αυτό ζητάει από την κυβέρνηση να απορρίψει το πόρισμα της Επιτροπής. Λες και το πρόβλημα είναι με ποιανού το πόρισμα θα δικαιολογηθεί η ήδη ειλημμένη πολιτική απόφαση, να καταργηθούν τα ΒΑΕ. Καθείς εφ' ω ετάχθη...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Οι συμπράξεις - παράδοση στον ιδιωτικό τομέα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ υποτίθεται ότι έχουμε από χτες «10ήμερο προσφορών», όμως άλλοι φαίνεται να το εφαρμόζουν...

Οπως μάθαμε, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να δρομολογήσει έργα με προϋπολογισμό κοντά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Αυτό κι αν είναι προσφορά, δηλαδή. Αν δείτε, μάλιστα, και τις συμβάσεις που υπογράφουν, σχεδόν πληρώνουμε τους ιδιώτες, γιατί ...μας κάνουν τη χάρη να συνεργαστούν με το κράτος.

Φυσικά, στο τέλος κάθε έργου αμείβονται πλουσιοπάροχα και εννοείται πως ό,τι κατασκευάζεται είναι στη διάθεσή τους για τα επόμενα 50 χρόνια προς εκμετάλλευση.

Οσο για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτοί τσακώνονται για το ...ποιανού ιδέα ήταν όλες αυτές οι συμβάσεις και για το ποιος εφαρμόζει περισσότερες.

ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ η Ντόρα Μπακογιάννη, δύσκολα θα βρεθεί βουλευτής της ΝΔ να καταψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

(Εδώ μέχρι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να βρουν τρόπο να τα καταψηφίζουν, όσα καταψηφίζουν).

Ομως, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους κυβερνητικούς βουλευτές να λένε ότι «ίσως» να καταψηφίζουν, ή πως είναι «σκεπτικοί» ή ότι θα καταψήφιζαν υπό άλλες συνθήκες.

Βλέπετε, τα λόγια τσάμπα είναι. Και δημοσιότητα επιφέρουν, και εκλογική πελατεία.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ με την υπόθεση του «ντόπινγκ» στην Ελλάδα. Κατατέθηκε νομοσχέδιο από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη.

Διότι αυτό ήταν το πρόβλημα, βρε παιδιά. Δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός καθορίζεται κατ' αποκλειστικότητα από επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών και μεγαλο-εταιρειών, είναι μια μικρή λεπτομέρεια.

Ολοι αυτοί θα πειστούν για την ανάγκη της «ευγενούς άμιλλας» και των ιδανικών του ανόθευτου ανταγωνισμού. Οπως συμβαίνει παντού άλλωστε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η επιστήμη της συκοφαντίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε επιστήμη έχει αναγάγει τη συκοφαντία και τον αντικομμουνισμό η «ΑΥΓΗ». Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην Ικαρία και το θέμα της κατασκευής προβλήτας στον Εύδηλο, υπάρχει ρεπορτάζ στην κυριακάτικη «ΑΥΓΗ» με τίτλο: «Οταν το ΚΚΕ έρχεται στην εξουσία...» (αυτή φαίνεται πως είναι η μόνιμη αγωνία τους).

Σε όλο το πόνημα που σφύζει από ανακρίβειες (αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση στη σελ. 15 του σημερινού «Ρ») γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθούν οι δήμαρχοι του νησιού που μαζί με τους κατοίκους, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις με μαζική συμμετοχή, αποφάσισαν να γίνει το έργο.

Εκτός όμως από αυτό, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ υπάρχουν αναφορές που αποκαλύπτουν ποια είναι η πρεμούρα τους, όπως «... αυτοί οι τρεις τοπικοί άρχοντες πολιτεύονται, απολύτως ταυτισμένοι, προφανώς καθοδηγούμενοι από το κογκλάβιο του Περισσού». Επιπλέον, η «ΑΥΓΗ» εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι πρέπει να παρέμβει το κράτος αφού το νησί ελέγχεται από κομμουνιστές! Λέει λοιπόν το πόνημα: «Επί της ουσίας και λόγω της παντελούς απουσίας του κράτους, το νησί ελέγχεται απολύτως από το ΚΚΕ». Τι να υποθέσουμε, ότι εάν κυβερνούσε ο ΣΥΝ θα είχαμε καμιά απόβαση στην Ικαρία για να αποκατασταθεί η τάξη; Ή μήπως πρέπει να θυμίσουμε στην «ΑΥΓΗ» και το ΣΥΝ ότι οι τρεις δήμαρχοι είναι εκλεγμένοι;

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΝ και η «ΑΥΓΗ» προσπαθούν να ρίξουν για μια φορά ακόμη αντι-ΚΚΕ λάσπη. Μόνο που δεν καταφέρνουν τίποτα άλλο από το να αποκαλυφθούν. Γιατί, καλές είναι οι δήθεν οικολογικές ανησυχίες αλλά αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκουν είναι η συκοφαντία, χωρίς να υπολογίζουν καν τις ανάγκες των κατοίκων της Ικαρίας που θέλουν να προχωρήσει το έργο.

Η «διαχείριση»...

Η διαχείριση του συστήματος είναι το απόγειο της πολιτικής του «ΣΥΡΙΖΑ», όπως διατυπώνεται με σειρά άρθρων στην προχτεσινή «Αυγή». Μέχρι εκεί λοιπόν φτάνουν οι «αριστερές» φιλοδοξίες του. Στην «αναδιανομή του εισοδήματος», την «ενίσχυση του δημόσιου τομέα» και τη «ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη»... Αλήθεια, ενίσχυση ποιου δημόσιου τομέα υπονοούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτού του δημόσιου που χρόνια τώρα με τον ένα ή άλλο τρόπο υπηρετούσε τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών τρωκτικών του δημόσιου χρήματος; Και για ποια αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης μιλάνε; Υπήρξε άραγε ποτέ στη χώρα μας, έστω τις τελευταίες δεκαετίες; Φυσικά όχι. Ολα τα παραπάνω δε λέγονται τυχαία. Είναι ψάρεμα σε θολά νερά, για τα δήθεν καλά παλιά χρόνια της «Πασοκικής» διακυβέρνησης, που πρέπει να επανέλθουν, αλλά πλέον με νέο κοστούμι και καπέλο, αυτό του «ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ».

... και τα τερτίπια

Εκεί όμως που δυσκολεύονται να εξηγήσουν την τακτική τους, είναι στη συμπόρευσή τους σε συνδικαλιστικό επίπεδο με τις δυνάμεις του δικομματισμού, την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Γράφουν λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΝ ότι «απαιτείται μια ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση (...) τα συνδικάτα θα μπορούσαν να έχουν ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια εφόσον εγκαταλείψουν τη συμβιβαστική και ηττοπαθή στάση για την οποία ευθύνονται οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ». Καλά, περιμένει - πιστεύει κάποιος σοβαρός άνθρωπος και μάλιστα συνδικαλιστής, ότι η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ θα αλλάξουν τη στρατηγική τους; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε εννοείται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις παρατάξεις και να πορευτούν ενάντια και στην πολιτική τους και στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ - για άλλη μια χρονιά πάνε να διαδηλώσουν μαζί με τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Να τους δώσουν, δηλαδή, για μια ακόμη φορά το πολυπόθητο άλλοθι, σαν καλά ΣΥΝαιτεράκια στο ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Νέο κρούσμα ποινικοποίησης

Η ποινικοποίηση μιας ακόμη εργατικής κινητοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη φορά από την εργοδοσία των Ελληνικών Πετρελαίων. Η διοίκηση του ομίλου - υπό τη διεύθυνση πλέον του επιχειρηματία Λάτση - σέρνει στα δικαστήρια το πανελλαδικό σωματείο ζητώντας με ασφαλιστικά μέτρα να κρίνει παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χτες με 4ωρη στάση εργασίας και την αυριανή 24ωρη απεργία. Βασικό αίτημα του σωματείου να μην προχωρήσει η διοίκηση του ομίλου στην αλλαγή του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων των γραφείων, καθώς δημιουργούνται πολλά κοινωνικά προβλήματα στις οικογένειες των εργαζομένων. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε χτες και μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου. Με δεδομένο το ιστορικό ανάλογων υποθέσεων, η Δικαιοσύνη καλείται για μια ακόμα φορά να παίξει επάξια το ρόλο της υπέρ του εργοδότη, αφού 9 στις 10 προσφυγές κρίνονται σε βάρος των εργαζομένων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανατρέψτε την κυρίαρχη πολιτική

Οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που όλο και περισσότερο υποφέρουν από τις συνέπειες της σκληρής ταξικής πολιτικής, την οποία με ταξική συνέπεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στο στόχαστρο όχι μόνο αυτής της πολιτικής, αλλά και της προπαγάνδας που τη συνοδεύει. Αμεσος αλλά και απώτερος στόχος των κέντρων εξουσίας της πλουτοκρατίας είναι από τη μια η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και από την άλλη η εξασφάλιση για το παρόν αλλά και για το μέλλον, ότι αυτή η πολιτική θα γίνεται αποδεκτή από τα λαϊκά στρώματα και ότι δε θα μπουν σε διαδικασία αμφισβήτησης και ανατροπής της.

Καθημερινός λοιπόν και χωρίς ανάπαυλα, είναι ο βομβαρδισμός του λαού με νέα μέτρα, όπως η νέα φορολογική καταιγίδα, η κατεδάφιση των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η πλήρης εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας κλπ. Η πολιτική αυτή συνοδεύεται και από ένα πλέγμα προπαγάνδας με κύριο χαρακτηριστικό την πολιτική υποκρισία, τον αποπροσανατολισμό, βασικά εργαλεία εξαπάτησης του λαού.

Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις, που κοινός παρονομαστής τους είναι, όχι ασφαλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που με κάθε ευκαιρία καταγράφεται από τα διάφορα «γκάλοπ», αλλά η διαχείρισή της και τελικά η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων. Στα πλαίσια αυτά κινούνται οι διάφορες ψευδεπίγραφες «εναλλακτικές» λύσεις που φιγουράρουν το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, στιγματισμένο από την ανυποληψία της πολιτικής που επί τόσα χρόνια εφάρμοσε, επιβεβαιώνει αυτό που είναι και επί της ουσίας ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Ετσι υπερθεματίζει σε παροχές πτωχοκομείου για το λαό, κλείνοντας μαζί το μάτι στο κεφάλαιο. Υποστηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα που ευνοούν την κερδοφορία του, όπως η σταδιακή μείωση της φορολογίας στα επίσημα κέρδη από 25% σε 20%. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βομβαρδίζει το λαό με διαχειριστικές αυταπάτες και επικεντρώνει στα περί «ανίκανης» κυβέρνησης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ιερά και τα όσια του συστήματος προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στη διαχείρισή του. Στήνουν παγίδες εναλλαγής κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί στο αστικό πολιτικό σύστημα προκειμένου να συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα σε βάρος του λαού.

Η πορεία των πραγμάτων επιβεβαιώνει ότι τα χειρότερα έρχονται και ότι τα περιθώρια για αυταπάτες όλο και περισσότερο στενεύουν. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη πολιτική, να χειραφετηθεί απ' αυτήν. Διαδικασία που μαζί με τη μαζική συμμετοχή στην ταξική πάλη θα επισφραγίζεται με τη διεύρυνση της επιρροής του ΚΚΕ. Η πρότασή του για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική από την πλευρά των εργαζομένων εναλλακτική πρόταση. Οι λεγόμενες εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» είναι από τη σκοπιά της στρατηγικής της άρχουσας τάξης και δεν αφορούν τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ