Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραμύθια της κρίσης

Γρηγοριάδης Κώστας

Αναμφίβολα είναι υπαρκτή η νέα κρίση του καπιταλισμού, αλλά εξίσου βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση τη χρησιμοποιεί πολλαπλώς για να στηρίξει τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα. Σε κάθε περίπτωση, είναι κακόγουστο ανέκδοτο η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «πάνω απ' όλα κυριαρχεί η έγνοια μας για τους οικονομικά ασθενέστερους». Η πραγματική έγνοια της κυβέρνησης και του ίδιου, εν μέσω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι, σε αυτή τη φάση, η στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου και εκφράζεται με χειροπιαστούς τρόπους. Οπως η πρωθυπουργική δέσμευση ότι «οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες». Ταυτόχρονα είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση ως άλλοθι για την ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική της, που αντικειμενικά δε δίνει φιλολαϊκές λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία κλπ). «Είναι γεγονός ότι η διεθνής κρίση προκάλεσε έξαρση της ακρίβειας», ισχυρίστηκε χτες ο Κ. Καραμανλής, ξεχνώντας όμως ότι η ακρίβεια προϋπήρχε της κρίσης, ενώ η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του είναι ταυτόσημη με αυτήν που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων...

Θα σας φτιάξουμε πανεπιστήμιο!

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο υπουργός Παιδείας κατηγορούσε δημόσια το ΠΑΣΟΚ ότι ίδρυσε 46 Τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ «χωρίς να έχει γίνει σχετική έρευνα αγοράς εργασίας», ότι «πήγε στις τοπικές κοινωνίες να εξαγγείλει πανεπιστήμια για να πάρει ψήφους»...

Την περασμένη Κυριακή ο ίδιος υπουργός πήγε στην Αιτωλοακαρνανία και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι μεγάλη είδηση για την περιοχή η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος (...) Ετσι, μια δέσμευση του πρωθυπουργού γίνεται πραγματικότητα και έτσι δικαιώνεται και ένα όραμα που είχε για τον εαυτό της η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας»! Εγινε καμιά έρευνα για την αναγκαιότητα ενός ακόμα πανεπιστημίου στη χώρα μας; Οχι! Στην ίδια περιοχή εξάλλου, υπάρχουν Τμήματα πανεπιστημίου (παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και ΤΕΙ (Μεσολογγίου), τα οποία τα τελευταία χρόνια όπως και άλλα επαρχιακά Τμήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης φοιτητών, γιατί δεν επιλέγονται... Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να γίνουν μετονομασίες και συγχωνεύσεις κατά τη γνωστή παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός»...

Η ουσία: Είτε πράσινη, είτε μπλε, η πολιτική τού «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ» είναι ίδια κι απαράλλαχτη, συνεχίζεται προς άγραν ψήφων, στις πλάτες του λαού, τα παιδιά του οποίου τα βλέπουν ως «πορτοφόλια», ως «τουρίστες» για τις καφετερίες της κάθε περιοχής...

Περίσσεψαν τα «κούφια λόγια» κι ο κοσμοπολιτισμός

Πέρα και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μεταναστών και των οικογενειών τους, χωρίς καμία αναφορά στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση, στις πολιτικές που έρχονται να συμπληρώσουν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων με την άγρια καταστολή και την πιο στυγνή εκμετάλλευση, κινήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή Βύρωνα και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στο Βύρωνα.

Δε θα μπορούσε να ισχύει τίποτα διαφορετικό για ένα φεστιβάλ με χορηγό την ίδια την κυβέρνηση, τα υπουργεία Μεταφορών, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, την ΤΕΔΚΝΑ και τον ΟΠΑΠ, και τη συμμετοχή σύσσωμων των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, της συμβιβασμένης εργοδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που άλλοι συνειδητά και άλλοι εκ των πραγμάτων, στηρίζουν τις πολιτικές της καταστολής και της επιλεκτικής - χρήσιμης για το κεφάλαιο - μετανάστευσης της ΕΕ.

Ετσι, φανερώνοντας και σε αυτή την περίπτωση, ότι αυτά που τους ενώνουν είναι τα κύρια, ενώ τους χωρίζουν δευτερεύοντα, την Παρασκευή το βράδυ χαιρέτισαν την έναρξη των εκδηλώσεων ο Θ. Κασίμης, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, ο αντινομάρχης Αθηνών Ι. Προμπονάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανός, ο Μ. Μοαβία, συντονιστής του ΕΦΜ, και ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς, ενώ παρευρέθηκε ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού. Τα «κούφια λόγια» και οι κοσμοπολίτικες αναλύσεις περίσσεψαν, αποτελώντας μια μεγάλη πρόκληση.

Η ηθική της εκμετάλλευσης

Οσο εντείνονται τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή τη φορά είναι αισθητά δυσκολότερο από το παρελθόν να εκτιμηθεί το βάθος της, τόσο οι διάφοροι απολογητές του συστήματος σπεύδουν να γνωμοδοτήσουν από τώρα για το θέμα των αιτιών και των παραγόντων που την προκάλεσαν. Στην πραγματικότητα, βιάζονται να κλείσουν κάθε συζήτηση και προβληματισμό για την ίδια την ουσία των κρίσεων, που κάθε τόσο «χτυπούν» την καπιταλιστική οικονομία. Κυρίως επιδιώκουν να κρύψουν το γεγονός ότι οι κατά καιρούς οικονομικές κρίσεις, όποια μορφή και αν προσλαμβάνουν στον τρόπο εκδήλωσής τους, είναι κρίσεις σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα και αποτέλεσμα των αντιθέσεών του.

Κινούμενοι αποκλειστικά στο παραπάνω πλαίσιο, οικονομικοί σύμβουλοι και πολιτικοί, καθηγητάδες και αναλυτές, οικονομικοί παράγοντες και λογής λογής ειδικοί, εντοπίζουν το όλο πρόβλημα στην απληστία και στον τυχοδιωκτισμό που επέδειξαν, τα τελευταία χρόνια, οι υψηλά ιστάμενοι στις πυραμίδες των χρηματοοικονομικών πολυεθνικών ομίλων. Αυτοί ήταν που μόλυναν την οικονομία, αυτοί αλλοίωσαν τα ...ηθικά γνωρίσματα του συστήματος και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν, ώστε να αποκαθαρθεί η οικονομία και να αποκατασταθούν οι ηθικές αξίες του καπιταλισμού.

Δεν είναι, λοιπόν, το σύστημα των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, που προκαλεί - και περνάει - κρίση. Δεν είναι ούτε η δράση της οικονομικής ολιγαρχίας συνολικά, που μπροστά στην επιδίωξη του ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους - από την εποχή της γέννησης του καπιταλισμού μέχρι και τις μέρες μας - δε γνωρίζει τον παραμικρό πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό φραγμό. Δεν την προκαλεί καν η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και κερδών, οι γιγαντιαίων διαστάσεων συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων κ.ο.κ. Την κρίση την προκαλεί η ανηθικότητα των ...νεογιάπηδων, που ξέφυγαν και ...αλλοίωσαν το σύστημα.

Πολύ βολική προσέγγιση και λογική. Τι λέει; Οτι η κρίση επήλθε, επειδή κάποιοι επιμέρους κρίκοι της οικονομίας απομακρύνθηκαν από τα ηθικά χαρακτηριστικά, που, δήθεν, διαθέτει το σύστημα. Αρα, για την αντιμετώπιση της κρίσης, τώρα και στο μέλλον, αρκεί να ελεγχθούν οι «κακοί» και να υπάρξει μία «νέα συμφωνία» για τον τρόπο της δράσης του κεφαλαίου, ώστε να επανέλθουμε στις ...ηθικές ισορροπίες που ίσχυαν μέχρι τώρα. Δηλαδή;

Δηλαδή, να εξακολουθήσει να υπάρχει, χωρίς κραδασμούς, το στύψιμο της εργατικής δύναμης και η εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζομένων. Να συνεχίσει η οικονομική ολιγαρχία να κατακλέβει τον πλούτο που παράγουν οι λαοί, χωρίς να υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές. Να διευρύνεται ακόμα περισσότερο η παγκόσμια φτώχεια, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της πλουτοκρατίας για αύξηση των δικών της κερδών. Να εξαπολύονται, χάριν της αντιμετώπισης της κρίσης του συστήματος, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμοι και στρατιωτικές επιχειρήσεις, να καταλαμβάνονται κράτη και λαοί, να πολλαπλασιάζονται, χωρίς τιμωρία, τα εγκλήματα κατά των λαών. Αυτή είναι η ηθική του συστήματος. Το κέρδος, ο ανταγωνισμός, η κυριαρχία.

Ο καπιταλισμός ποτέ δεν είχε, δεν έχει, ούτε μπορεί να αποκτήσει ηθική. Το αποκλείει ο ίδιος ο ανταγωνιστικός, εκμεταλλευτικός χαρακτήρας των οικονομικών και κοινωνικο-παραγωγικών σχέσεων. Η εμπορευματοποίηση των πάντων και η βάρβαρη περιφρόνηση των αναγκών της κοινωνίας και του λαού. Και όπως δε θα αποκτήσει ποτέ ηθική, άλλο τόσο δε θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον εφιάλτη των οικονομικών του κρίσεων. Από αυτές, βέβαια, θα απελευθερωθούν η κοινωνία και οι εργαζόμενοι όταν συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να απαλλαγούν από τον ίδιο τον καπιταλισμό.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα κέρδη της πλουτοκρατίας...

ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ (αν και αναπόφευκτα θα παρεξηγηθούμε): Εμείς δεν έχουμε «οικονομική κρίση». Αυτοί (δηλαδή η πλουτοκρατία) έχουν οικονομική κρίση...

Ακόμη καλύτερα, εμείς είμαστε μόνιμα σε κρίση, απλά καμία κυβέρνηση δεν ευαισθητοποιείται απέναντί της και δε λαμβάνει «επείγοντα μέτρα».

Οταν πέφτουν τα χρηματιστήρια κατά 5, 7, ή 10%, πανικοβάλλονται. Οταν η αγοραστική αξία των μισθών μας πέφτει κατά 15% κάθε χρόνο, ούτε καν ιδρώνει τ' αυτί τους.

Τώρα λένε πως θέλουν να ...σώσουν τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών, να τις εγγυηθούν. Και στέλνουν πακτωλούς χρημάτων (που προέρχονται από φορολογούμενους) στους τραπεζίτες.

Δηλαδή, ο δικός τους «τρελός» ανταγωνισμός και η αναζήτηση του υπερκέρδους δημιούργησε (όπως πάντα) το πρόβλημα, εμείς τώρα πρέπει να το πληρώσουμε. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Τώρα, ούτε το «δόγμα» της απελευθέρωσης των αγορών ισχύει, ούτε ο «ελεύθερος ανταγωνισμός», ούτε τίποτε.

Τυφλά, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μπαλώσουν όπως όπως το χάος και οι «εθνικοποιήσεις» ξαφνικά έγιναν απόλυτα λογικές και «σύγχρονες» κινήσεις.

Η μόνη μας απορία είναι πώς το ΠΑΣΟΚ εδώ αργεί να εκμεταλλευτεί τη ...συγκυρία. Θα μπορούσε ωραιότατα ο Γ. Παπανδρέου να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα «σοσιαλιστικών» εθνικοποιήσεων.

Να μας πει πως είναι έτοιμος να «τσακίσει» το τραπεζικό κεφάλαιο (την ώρα, φυσικά, που θα κάνει ό,τι χρειάζονται οι τραπεζίτες).

Προφανώς, δεν είναι «σβέλτοι» εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί η διάθεση να μας κοροϊδέψουν δεν τους λείπει.

Οσο για την κυβέρνηση, προσπαθεί να μας πείσει ότι εδώ ...πάνε καλά τα πράγματα, ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης βυθίζεται στο χάος.

Θέλει να πιστέψουμε ότι το ...ελέγχει το πράγμα. Πως οι εξελίξεις γίνονται προγραμματισμένα και ...στα μαλακά.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα «λάθη» του διαχειριστή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λάθη» στην πορεία της κυβέρνησης παραδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην ΚΟ της ΝΔ. Ποια είναι αυτά; Τα εξής δύο: Πρώτον «αναγνωρίζω ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και δεύτερον «αναγνωρίζω ότι στο διάστημα που πέρασε χαλάρωσε η ομαδικότητα και ατόνησε η συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα». Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός κάνει την αυτοκριτική του και χαρακτηρίζει λάθος το γεγονός ότι δεν «έτρεξε» με γρηγορότερους ρυθμούς τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που, όπως έχουν αντιληφθεί οι πάντες, καταργούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενισχύουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Η παραδοχή αυτή ταιριάζει εξάλλου περίφημα με τη δική του επίσης «ομολογία» ότι η μόνη κριτική που δέχεται είναι από αυτούς που του λένε «προχώρα πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις». Οσο για τη χαλάρωση της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους γαλάζιους βουλευτές δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στο τέλος θα τα βρουν στη μοιρασιά της λείας της εξουσίας. Τους εργαζόμενους όμως τους ενδιαφέρει να πάψουν να νέμονται άλλοι την υπεραξία και τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν και τους ανήκει...

Δε βλέπουν την αιτία...

Οταν δε βλέπεις τη ρίζα και την αιτία ενός προβλήματος, τότε αναπόφευκτα οι θέσεις και οι «λύσεις» που προτείνεις, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ανακυκλώνουν το πρόβλημα. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ για την τεχνική εκπαίδευση (ΤΕΕ). Δε βλέπει ότι όταν υπάρχει διπλό σχολικό δίκτυο, από τη μια γενική εκπαίδευση κι από την άλλη η τεχνική, η δεύτερη εξ ορισμού θα είναι υποβαθμισμένη και υποδεέστερη. Γι' αυτό και η δήθεν διαμαρτυρία της για την «εκρηκτική κατάσταση στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ» καταλήγει να ψέγει το υπουργείο Παιδείας επειδή δε φρόντισε με πιο επιθετικά μέτρα να σπρώξει περισσότερους μαθητές σ' αυτά τα εκπαιδευτήρια.

Ετσι, η ΟΛΜΕ, μιλώντας για τα προβλήματα της ΤΕΕ, κάνει λόγο για «προχειρότητα των συνολικών σχεδιασμών του ΥΠΕΠΘ», λες και δεν προσπαθεί το υπουργείο να πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για αύξηση του μαθητικού πληθυσμού που πετιέται από νωρίς στη μισομόρφωση και τις μισοκαταρτίσεις... Μιλάει η ΟΛΜΕ για βιβλία (σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ) που «είναι ακατάλληλα επειδή προέρχονται από διάφορους άλλους τύπους σχολείων», συγκαλύπτοντας το ουσιαστικό πρόβλημα με τα βιβλία σε όλους τους τύπους σχολείων που κάνουν «κιμά» τα μυαλά των παιδιών... Και στο διά ταύτα, η «αγωνιστική» της πρόταση καταλήγει να ζητάει διάλογο με το υπουργείο Παιδείας.

... προτείνουν «αχταρμάδες»!

Ο διάλογος, βέβαια, προϋποθέτει μια κοινή βάση συνεννόησης. Και για την ΟΛΜΕ και την κυβέρνηση (όπως και για το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ) η κοινή βάση είναι ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης σε γενική και τεχνική, δηλαδή, ο αντιπαιδαγωγικός διαχωρισμός των μαθητών σε αυτούς που «παίρνουν τα γράμματα» και σε αυτούς που «δεν τα παίρνουν», που δε χρειάζονται να έχουν γενική μόρφωση.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινής συμφωνίας, λοιπόν, η ΟΛΜΕ προτείνει δήθεν μέτρα για την ΤΕΕ, που απλά θα ανακυκλώσουν την υποβάθμισή της. Μέτρα του τύπου: Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην ανώτατη εκπαίδευση. «Ασπιρίνες», δηλαδή, χωρίς αντίκρισμα, αφού τα παιδιά που σπρώχνονται στην ΤΕΕ δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα γι' αυτή την προοπτική, είτε γιατί τους έχουν πείσει ότι δεν παίρνουν τα γράμματα, είτε γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το βάρος της προετοιμασίας για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα προτείνει: Δημιουργία δημόσιου Μεταλυκειακού Ετους Ειδίκευσης, το οποίο θα αξιοποιεί την υποδομή και το προσωπικό των ΕΠΑΛ και ταυτόχρονη κατάργηση κάθε άλλης μορφής επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΙΕΚ κ.α.). Κατάργηση της διάταξης του νόμου που απαγορεύει στους αποφοίτους Λυκείων να εγγράφονται στο ΕΠΑΛ για απόκτηση ειδικότητας... Τελικά δηλαδή, το ΕΠΑΛ τι θα είναι σύμφωνα με την ΟΛΜΕ; Θα είναι σχολείο, θα είναι επαγγελματική σχολή, θα είναι λίγο απ' όλα για όποιον το επιθυμεί, είτε είναι απόφοιτος Γυμνασίου είτε απόφοιτος Λυκείου...;

Προτάσεις - «αχταρμάς»!

Μια καθόλου αθώα σύσκεψη

Πληροφορίες που έφτασαν στ' αυτιά μας κάνουν λόγο για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ από το δημόσιο τομέα. Οι τελευταίοι φέρεται να ζητούν παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, επικαλούμενοι λόγους όπως οι οικονομικές απολαβές κ.ά. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να οξύνει το επόμενο διάστημα την αντιασφαλιστική επίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και τις αποφάσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τέτοιες συσκέψεις κάθε άλλο παρά «αθώες» μπορούν να χαρακτηριστούν. Ας το 'χουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μπροστά και στην απεργία της 21ης Οκτώβρη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπεύθυνα και απαιτητικά

Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε! Με τη μεγάλη συμμετοχή μας στην κυριακάτικη πανεξόρμηση του «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και τις τεράστιες δυνατότητες που ανέδειξε. Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις Κομματικές Οργανώσεις από κάθε γωνιά της χώρας δείχνουν ότι χιλιάδες κομμουνιστές, πιστοί στο ραντεβού τους με τους ανθρώπους του μόχθου, από το πρωί μέχρι και το βράδυ της Κυριακής με την εφημερίδα και το ένθετο στο χέρι βρέθηκαν στις γειτονιές και στα σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η μάχη συνεχίστηκε και χτες μέσα στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις σχολές, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Δε σταματάμε εδώ. Η επιτυχία της πανεξόρμησης δε μας κάνει να εφησυχάζουμε... Οι εμπειρίες και τα πρώτα δείγματα γραφής που αποκομίσαμε όλοι από την προχτεσινή διάδοση των Θέσεων του 18ου Συνεδρίου είναι αφετηρία μιας δυναμικής εκκίνησης που θα «συντροφέψει» τη δράση μας όλη την προσυνεδριακή περίοδο. Η απήχηση που συνάντησαν οι Θέσεις του Κόμματος ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, η ανάγκη που εκδήλωσαν οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να ανταλλάξουν τις σκέψεις τους με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους από την εφαρμοζόμενη αντιδραστική πολιτική, κάνουν την ευθύνη μας ακόμη πιο μεγάλη. Να τους κάνουμε συμμέτοχους της κοινής υπόθεσης.

Ακριβώς γιατί το Συνέδριο του Κόμματος και οι Θέσεις της ΚΕ απευθύνονται στο λαό, αφορούν το λαό. Επιδίωξή μας είναι οι εργάτες, οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι νέοι και οι νέες που απευθυνόμαστε, να κατανοήσουν ότι έχουν και οι ίδιοι θέση στον προσυνεδριακό διάλογο. Τους ζητάμε να διαβάσουν τις Θέσεις, να μας καταθέσουν την άποψή τους, να καταγράψουν τις σκέψεις τους, να διατυπώσουν τον προβληματισμό τους.

Το βασικό που πρέπει να διαπνέει τη δουλειά των κομμουνιστών είναι ότι η σημερινή σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, δεν είναι αδιέξοδη. Οφείλουμε να εμπνεύσουμε με τη δράση μας τα «όνειρα» των λαϊκών στρωμάτων. Να τους αποδείξουμε ότι υπάρχει λύση προς όφελός τους, μέσα από το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων, μέσα από το δρόμο της οικοδόμησης του λαϊκού μετώπου, που θα κάνει την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, ικανά να επιβάλουν τη δική τους πολιτική εξουσία, μόνη λύση για τα σημερινά αδιέξοδά τους.

Η πανεξόρμηση ήταν η αρχή. Συνεχίζουμε, ώστε να φτάσουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους. Τη μεθεπόμενη Κυριακή έχουμε άλλη μια ευκαιρία. Σε ειδικό ένθετο μαζί με τον «Ρ» θα δημοσιευτεί το «Κείμενο για το Σοσιαλισμό». Σε μια χρονιά που γιορτάζουμε τα 90χρονα του ΚΚΕ, που συμπίπτουν με την επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, καλούμε το λαό σε μια μεγάλη συζήτηση για το σοσιαλισμό. Δεν ξεχνάμε ότι ήταν πολλοί αυτοί που μας υποδέχτηκαν την Κυριακή. Είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που μας περιμένουν κάθε μέρα, στους τόπους δουλειάς, στους καθημερινούς αγώνες. Η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα είμαστε όλοι εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ