Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σκοτώνω και πληρώνω»!

Δεν τους φτάνει το γεγονός ότι μετέτρεψαν μια περιοχή, στα χώματα της οποίας φύτρωνε κάποτε «φλισκούνι κι άγρια μέντα», σε «κρανίου τόπο», που απειλείται μονίμως με ολοκαύτωμα, θέλουν τώρα - δηλαδή, θέλει ο Λάτσης και οι υποτακτικοί του συμμορφώνονται - να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ μέχρι την ...πλατεία της Ελευσίνας! Να επεκτείνουν κατά 16 νέες μονάδες και κατά 131 στρέμματα(!) μια εξαιρετικά επικίνδυνη βιομηχανία, που απειλεί, έτσι κι αλλιώς, ολόκληρη την περιοχή και η λειτουργία της έχει σημαδευτεί με πάμπολλα εργατικά δυστυχήματα και, κυρίως, με το πολύνεκρο δυστύχημα του 1992, όπου κάηκαν ζωντανοί 14 εργάτες, χωρίς ποτέ κανένας να πληρώσει γι' αυτό το φριχτό έγκλημα! Χώρια που βρίσκεται, ουσιαστικά, δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ (σκεφτείτε μόνο το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ).

Ομως, ο Λάτσης ...φροντίζει για όλα! Και εθνικός ...ευεργέτης γίνεται άμα λάχει! Μέχρι και λεφτά για τη δημιουργία μονάδας εγκαυμάτων στο Θριάσιο δίνει, ώστε να μπορεί να περιθάλπει τα μελλοντικά του θύματα! Σκοτώνω και πληρώνω! Αυτό είναι το δόγμα των Λάτσηδων! Ετσι και αλλιώς, τους κοστίζει φτηνότερα!

Θα δούμε και χειρότερα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο κ. Ρ. Λιντς είναι ο Βρετανός δερβέναγας της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης Σημίτη. Το τελευταίο «κατόρθωμά» του ήταν πως έδωσε εντολή, να μην εφοδιάζονται τα αεροπλάνα της εταιρίας με την εφημερίδα «Καθημερινή», μια και η τελευταία ασκούσε κριτική στη διαχείρισή του.

Ο «Ρ» βρίσκεται πολιτικά, όπως όλοι ξέρουν, στην άλλη άκρη απ' αυτήν της «Καθημερινής», αλλά καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την απαράδεκτη και δικτατορική εντολή του κ. Λιντς και προσθέτει τη φωνή του, σε όσους ζητούν την άμεση ανάκλησή της. Πέρα απ' αυτό, όμως, θέλουμε και να προειδοποιήσουμε πως θα δούμε κι άλλα, ακόμη χειρότερα. Το πρόσφορο γι' αυτό έδαφος δημιουργείται και καλλιεργείται καθημερινάν με το μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και επιχειρήσεων, την ιεροποίηση των νόμων της αγοράς, την αναγωγή του ανταγωνισμού της ζούγκλας και του κέρδους σε ύψιστες αξίες της κοινωνίας.

Οι κανόνες της «Αυγής»

«... Πτυχές της προσωπικότητας του Στ. Καλλέργη φώτισαν ο τ. υπουργός Γ.Α. Μαγκάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, ο ιστορικός Χρ. Τσιντζιλώνης (ο μόνος που επιχείρησε να μειώσει το έργο κάνοντας κριτική από τις θέσεις του ΚΚΕ)...».

«Δείτε σήμερα στις 10 το βράδυ από τη ΝΕΤ το τέταρτο επεισόδιο της εξαιρετικά καλοδουλεμένης δουλειάς του Στέλιου Κούλογλου για τον "Κομμουνισμό, τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα... "Ο πάπας δεν κάνει ποτέ λάθος" είναι ο τίτλος του επεισοδίου...».

Και τα δυο αποσπάσματα είναι από τη χτεσινή «Αυγή» και, μάλιστα, από την τελευταία της σελίδα. Κι όπως, βλέπετε, η προσαρμογή στους κανόνες του... ανανεωτικού εκσυγχρονισμού είναι πλήρης. Οτιδήποτε συκοφαντεί το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, αναμασώντας τα γνωστά από δεκαετίες αντισοσιαλιστικά παραμύθια και... επιχειρήματα, διογκώνοντας υπαρκτές ή ανύπαρκτες αδυναμίες και προβλήματα και αποσιωπώντας πλήρως την τεράστια και πολύμορφη προσφορά, είναι μια «εξαιρετικά καλοδουλεμένη δουλειά». Οτιδήποτε προσπαθεί να κάνει μια αντικειμενική προσέγγιση των εξελίξεων και να υπερασπιστεί την πρώτη μεγάλη απόπειρα των εργαζομένων, να κατακτήσουν τα ουράνια, είναι απορριπτέο.

Μπράβο παιδιά και σ' ανώτερα...

Κι όμως, κατά βάση συμφωνούν...

Μπορεί να είναι στα μαχαίρια ο Γ. Καρατζαφέρης με τον εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου», Γ. Κύρτσο, αλλά τους ενώνει το τρίπτυχο: «Πατρίς - θρησκεία - οικογένεια». Ο πρώτος το έχει απαραιτήτως ψωμοτύρι στις εκπομπές του (το διδάχτηκε και αυτό άραγε στο γνωστό ίδρυμα «Αντενάουερ», όπου - λέει- σπούδασε τηλεόραση..;) και ο δεύτερος υπογράφει προχτές το κύριο άρθρο της εφημερίδας του, υπ' αυτόν ακριβώς τον τίτλο, τονίζοντας ότι το τρίπτυχο αυτό αποτελεί «στις σημερινές συνθήκες το στήριγμα και τη μεγάλη ελπίδα των περισσοτέρων Ελλήνων»...

Επιχειρηματολογεί... κιόλας. Πρώτον, λέει, «δεν πρέπει να κρίνουμε αυτή την εξέλιξη με βάση το ιστορικό παρελθόν». (Ε, όχι και τόσο μακρινό ιστορικό παρελθόν, η επτάχρονη δικτατορία...). Δεύτερον, «η πατρίδα στηρίζει την εθνική μας ταυτότητα, δε συνδέεται με μια έκρηξη εθνικισμού» (κάτι τέτοια δεν έλεγαν και οι εφευρέτες του σλόγκαν;) Τρίτον, «η θρησκεία δεν εκφράζει ένα μαχόμενο αντικομμουνισμό, γιατί απλούστατα η ιστορία δικαίωσε το σταυρό και έκρινε οριστικά το σφυροδρέπανο» (τόσο απλούστατο!!!) κλπ. κλπ.

Σχόλιο; Απλούστατον: Ερχεται η στιγμή, που όλοι... εκδηλώνονται.

Μαζί στη... ντροπή

Οχι, δεν καταδικάζεται απ' όλους - πλην όσων την υπέγραψαν - η σύμβαση της ντροπής μεταξύ πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Απ' ό,τι μαθαίνουμε, την υποστηρίζει και η ΑΕΚ, η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση των στελεχών που πρόσφατα διαχώρισαν τη θέση τους από τον ΣΥΝ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τις προάλλες με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και του δήλωσε την πλήρη συμπαράστασή τους.

Κρίμα, που δεν το πρόβαλαν τα ΜΜΕ, όπως έκαναν με τους προχτεσινούς ύμνους του προέδρου των βιομηχάνων προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Διακρίσεις...

Υπαρχηγίες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΣΟΪ ΠΡΑΓΜΑ είναι άραγε αυτές οι πληροφορίες που ακούγονται για... «μίνι υπουργικά συμβούλια» στην κυβέρνηση, προκειμένου λέει το σχήμα της να είναι πιο ευέλικτο! Θα τα διευθύνουν ο Λαλιώτης, ο Παπαντωνίου και η Βάσω...

Μάλλον ο Σημίτης θέλει να θεσμοθετήσει τους... υπαρχηγούς του. Κάτι που σίγουρα δε θα το δούνε με καλό μάτι οι υπόλοιποι της κυβέρνησης, που ως γνωστόν... δεν είναι και οι ευκολότεροι χαρακτήρες. Μόνο τον Πάγκαλο να αναλογιστεί κανείς...

Φαίνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει... αναλύσει καλά την ιστορία του κινήματος, αφού ως γνωστόν όταν ορίζεις «υπαρχηγούς», αυτοί είναι που θα σε «φάνε» στο τέλος.

Τέλος πάντων, ό,τι θέλουν ας κάνουν, μια και είτε με αυτό το οργανωτικό σχήμα, είτε με άλλο, την ίδια πολιτική θα εφαρμόζουν, οπότε πάλι «απέναντι μας» θα τους έχουμε. Οπότε, άντε να δούμε πόσο μακριά θα το πάνε...

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ, δηλαδή, τώρα, είναι πολιτική αυτή που λέει ότι κάθε φορά που αυξάνονται τα καύσιμα, θα βάζουμε τα ΕΛΔΑ να... απορροφούν τις αυξήσεις; Πώς το καταλαβαίνει ακριβώς ο Χριστοδουλάκης αυτό;

Είναι ακριβώς η ίδια λογική με το... βάζω τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Θα έρθει η στιγμή που τα πράγματα θα γίνουν αδιέξοδα. Ασε, που ό,τι «φορτώνεται» στον προϋπολογισμό, πάλι εμείς τα πληρώνουμε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός πια αν τα οικονομικά υπουργεία έχουν κάνει... μελέτες πάνω στην παγκόσμια οικονομία και έχουν αποφανθεί πως δε θα έχουμε άλλες αυξήσεις.

Το μόνο θετικό είναι πως έχουμε, πλέον, εμπεδώσει την έννοια της «απελευθέρωσης της αγοράς καυσίμων». Είμαστε ελεύθεροι πλέον να... μας κλέβουνε από όποιο πρατήριο εμείς επιλέξουμε να βάζουμε βενζίνη! Και, φυσικά, η ευθύνη δεν ανήκει στους πρατηριούχους...

Για την εμπέδωση του νέου καθεστώτος

Κι ενώ το ΝΑΤΟ, από παγκόσμιος χωροφύλακας των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, εξελίσσεται, με την εφαρμογή του νέου δόγματός του, σε στρατό κατοχής επί εχθρικών κρατών - βλέπε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ - αλλά και επί φιλικών χωρών - π.χ. η ΝΑΤΟική κατοχή στην Ελλάδα κατέστη φανερή σε όλους, με αφορμή την, εν εξελίξει, άσκηση «Dynamic Mix 2000» - παρατηρούνται, ταυτοχρόνως και αλλαγές σε κάθε χώρα - μέλος της Συμμαχίας, οι οποίες σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία των εθνικών στρατών και της αστυνομίας. Ολες οι νέες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και οι αναπροσαρμογές στα κράτη - μέλη, στοχεύουν στην εμπέδωση του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης».

Στην κατεύθυνση των «εθνικών προσαρμογών» κινείται ο ριζικός μετασχηματισμός του στρατού της Γερμανίας, ώστε, όπως τονίζεται αρμοδίως, «ξεπερνώντας τους φόβους του ιστορικού παρελθόντος, να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες» και η εκπαίδευση ειδικών τμημάτων των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκρίνονται «σε συνθήκες στρατιωτικών επιχειρήσεων στα αστικά κέντρα» και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει «επαγγελματικό - μισθοφορικό στρατό», για να χρησιμοποιείται προς εξυπηρέτηση στόχων και σκοπών εντός και εκτός Ελλάδας. Ανάλογες αλλαγές προσαρμογής στο νέο καθεστώς γίνονται και σε αστυνομικό επίπεδο. Στην Ελλάδα. π.χ., η αστυνομία προσανατολίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην προληπτική αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων και στην καταστολή του μαζικού λαϊκού κινήματος. Η «πρόβα» που έγινε προχτές στο κέντρο της Αθήνας, που αποκλείστηκε ασφυκτικά για την αντιμετώπιση μιας καταφανώς μικρής κι οπωσδήποτε ειρηνικής διαδήλωσης αναπληρωτών καθηγητών, αποτελεί απόδειξη για του λόγου το ασφαλές.

Οεπιδιωκόμενος και, εν πολλοίς, υλοποιούμενος με επιτυχία, σκοπός όλων αυτών των εξελίξεων, είναι διπλός: Πρώτον, η αντιμετώπιση, εκ των προτέρων και προληπτικώς, κάθε προσπάθειας αμφισβήτησης της «νέας τάξης», μη ένταξης στο νέο καθεστώς, ή και «απεξάρτησης» απ' αυτό. Και δεύτερον, η καταστολή, εν τη γενέσει της, κάθε προσπάθειας λαϊκής ανυπακοής και αντίδρασης μέσα στην παγκόσμια επικράτεια του ιμπεριαλισμού. Ο ιμπεριαλισμός, απαλλαγμένος τα δέκα τελευταία χρόνια από τον ιστορικό αντίπαλό του, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, αλλάζει και οργανώνεται καταλλήλως, για να ελέγχει τα πάντα στο νέο καθεστώς που διαμορφώνεται παγκοσμίως και στο οποίο καταργούνται τα σύνορα και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα - η απώλεια για την Ελλάδα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο γίνεται φανερή στην, εν εξελίξει, ΝΑΤΟική άσκηση - στρατιωτικοποιούνται πλήρως οι διεθνείς σχέσεις και αστυνομοκρατούνται ασφυκτικά οι κοινωνίες.

Ηπερίοδος που διέρχεται σήμερα η ανθρωπότητα είναι από τις πλέον επικίνδυνες στην ιστορική διαδρομή της. Ο ιμπεριαλισμός εμφανίζεται απόλυτος κυρίαρχος επί γης κι επιχειρεί να υποτάξει στο άρμα του την Ιστορία. Να γιατί σήμερα ακόμα και η παραμικρή προσπάθεια αντίστασης στο καθεστώς της «νέας τάξης» έχει τεράστια και βαρύνουσα σημασία. Η καθημερινή «παρενόχληση», π.χ., των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής από τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, στη Θεσσαλονίκη, αξίζει πολλά. Οπως πολλά αξίζουν η επιμονή της Γιουγκοσλαβίας να μην ενσωματώνεται στη «νέα τάξη», ή και η ύπαρξη της σοσιαλιστικής Κούβας. Αυτές οι «αγκίδες» στο σώμα του ιμπεριαλισμού, όχι μόνο τον ενοχλούν σφόδρα, αλλά μπορούν και να τον «δηλητηριάσουν», απαλλάσσοντας το μέλλον από την επικίνδυνη, για την ανθρωπότητα, παρουσία του.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στον Καύκασο το ΝΑΤΟ

Γρηγοριάδης Κώστας

Για το «ψητό» μίλησε τούτη τη φορά ο Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ναι, για το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ μιλάμε, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ρώσικη εφημερίδα «Segodnia», δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να συμβάλει «στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας» στην ευαίσθητη περιοχή της κεντρικής Ασίας. Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι συνεχιζόμενες αναταραχές στην περιοχή αυτή αποδείχνουν, πως «η Ρωσία δεν είναι ικανή να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής», ενώ το ΝΑΤΟ «διαθέτει σημαντική εμπειρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Χρειάζεται, μήπως, να θυμίσουμε, ότι η περιοχή της κεντρικής Ασίας είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά, στρατηγικής σημασίας; ΄`Η, να σημειώσουμε, πως οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές αυτές βλέψεις και σχέδια θα δυναμώσουν τις πολύμορφες αντιθέσεις, μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων», με αναπόφευκτες, βαριές συνέπειες σε βάρος των λαών, της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής και όλου του πλανήτη;

Υ.Γ. Αλήθεια, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει συμμετοχή στις νέες εκστρατείες στον Καύκασο; Απλά και μόνο ρωτάμε...

Θα συνεχίσουν...

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας καιτ ου πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσόβου, ώστε όλοι οι πολίτες του, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεία, να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και να γίνονται σεβαστά τα ατομικά και τους δικαιώματα.

Αυτά λέει η ανακοίνωση της προχθεσινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Φλωρεντία. Αν σκεφθείτε, δε, ότι στον ένα περίπου χρόνο, απο την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι σήμερα, περίπου 250.000 Σέρβοι υποχρεώθηκαν, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πως εννοούν οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ τη συνέχιση των εργασιών τους...

Προς κ. Παναγιωταρέα της ΝΕΤ:

Μην κάνετε τον κόπο να μας στείλετε τις κασέτες. Τις έχουμε όλες... Και μια συμβουλή: Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να «ξύνεστε συνεχώς στην γκλίτσα του τσοπάνη», συνεχίζοντας τις κακοήθειες, που σεις μόνον αποκαλείτε «δημοσιογραφία»...

«Γεννημένο για να σκοτώνει»

Associated Press

Με την υπόκρουση συνθημάτων, όπως «ΝΑΤΟ δολοφόνοι», «Εξω η Ιταλία από το ΝΑΤΟ» και άλλα παρόμοια, που φώναζαν Ιταλοί διαδηλωτές, συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας στη Φλωρεντία, αυτές τις μέρες. Ενας απ' αυτούς, «παίζοντας» με τη λέξη ΝΑΤΟ, που στα ιταλικά σημαίνει «γεννημένο» καταγγέλλει: «γεννημένο για να σκοτώνει»

Κατά πώς φαίνεται, η Ιταλία βάζει υποψηφιότητα για να συμπεριληφθεί στις χώρες τρομοκράτες, όπως η Ελλάδα...

Εξαγωγές όπλων

«Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια του Εμπορίου Οπλων». Πρόκειται για τον τίτλο σχεδίου 17 σημείων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και το οποίο στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής όπλων προς τις 18 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. 'Η, με άλλα λόγια, στην αποφασιστική ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών όπλων και οπλικών συστημάτων.

Το σημειώνουμε, μόνο και μόνο, γιατί μερικοί ισχυρίζονται ότι ο σύγχρονος «μεταψυχροπολεμικός» κόσμος, γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο ασφαλής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα στην ενημέρωση

Δεν υπάρχει ΚΚΕ; Γιατί δε βγάζει ειδήσεις; Σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα μετά τις εκλογές; Γιατί αναγκάζουν τους υπεύθυνους των μεγάλων καναλιών να συμπληρώνουν το χρόνο των ειδήσεών τους με χαριτωμένα σκυλάκια και συμπαθητικές ελεφαντίνες; Οσο παράλογα και αν φαίνονται αυτά τα ερωτήματα, σε τέτοιες ατραπούς θέλει να οδηγήσει με το ζόρι ο λόγος και η πρακτική των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών.

Διαμορφώνουν τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές σα να μην υπάρχει ΚΚΕ και με αυτή τους την πρακτική αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, στους στρατηγικούς σκοπούς της άρχουσας τάξης και των ξένων κέντρων για τη διαμόρφωση άλλου, πιο βολικού πολιτικού σκηνικού. Ενα σκηνικό, που ή δεν έχει θέση το ΚΚΕ ή πρέπει να πιεστεί, ακόμα και με τη μέθοδο της απομόνωσης, για να νερώσει τις αντιστάσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια στις επιλογές τους.

Η οποιαδήποτε λογική υπαγορεύει πως ένα ολόκληρο κόμμα δεν είναι δυνατόν να μην παράγει ειδήσεις καθημερινά. Δεν πήρε θέση σε τόσα ζητήματα που προέκυψαν; Δεν ανέπτυξε δραστηριότητες και κινητοποιήσεις; Δεν έχει βουλευτές και ευρωβουλευτές; Δεν μπορεί όλοι αυτοί, μαζί και τα μέλη και οι οπαδοί, να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα γεγονότα που τους έριξαν «εξαφανιζόσκονη»; Τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη για την περιβόητη άσκηση «DYNAMIC MIX»; Την τοποθέτηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας; Τις καθημερινές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της Νέας Τάξης στην περιοχή; Τις παρεμβάσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή για δεκάδες σοβαρά ζητήματα; Τις τοποθετήσεις για το ζήτημα των ταυτοτήτων;

Το σχέδιο «εξαφάνισης - πίεσης» είναι ολοφάνερο και δεν είναι δυνατόν να σκεπαστεί με παιδαριώδη επιχειρήματα, του τύπου «παίζουμε τις ειδήσεις που πουλάνε...». Ακόμα και αν κάποιος ήταν έτοιμος να αποδεχτεί τη λογική ενός τέτοιου επιχειρήματος, πάλι θα ανακάλυπτε, όπως κάθε πρωτοετής φοιτητής των Οικονομικών, ότι την αγορά δεν την καθορίζει μόνο η ζήτηση, αλλά και η προσφορά... (Για να μιλήσουμε τη γλώσσα κάποιων λαλίστατων δημοσιογράφων, που δικαιολογούν με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή τους στο αντιδημοκρατικό παιγνίδι). Μάλιστα, στο συγκεκριμένο αγαθό της ενημέρωσης και με δεδομένο τον πιο καθοριστικό ρόλο εκείνου που εκπέμπει από αυτόν που δέχεται παθητικά ό,τι του σερβίρεται, ο ρόλος της προσφοράς είναι πολύ πιο σημαντικός. Αν σερβίρει - προσφέρει σκυλάκια και ελεφαντίνες ή εγχειρήσεις τραγουδιστών, μετά μπορεί να ισχυρίζεται πως «αυτά θέλει ο κόσμος» και δεν αποκλείεται να το πετυχαίνει κιόλας ως ένα βαθμό, δημιουργώντας με τον εθισμό και ειδικά ακροατήρια. Αρα, σκόπιμα προσφέρονται όλα τα «άσχετα», για να διαμορφώσουν με το ζόρι κοινό και να απομακρύνουν, ταυτόχρονα, το λαό από τα αληθινά του προβλήματα.

Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να γίνει αντιληπτό πως δεν πρόκειται για «παράπονο» ενός Κόμματος. Πρόκειται για το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης στην ενημέρωση και στη διαμόρφωση της συνείδησής του. Πρόκειται για το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να μπορεί να σκεφτεί εφ' όσον πρώτα γνωρίζει.

Νέες ταυτότητες

Δε θ' αναγράφουν

«Χριστιανός»

και την «επάτησα»,

κοινώς,

γιατί για... πάνω

σαν τραβήξω

στον Αγιο Πέτρο

τι θα δείξω;

Δίχως «συστάσεις»,

ξέρω, φίλοι,

ίσια στο... διάλο

θα με στείλει!

* * *

Αυτά θα πάθω

σαν «σωθώ»,

δε θα μπορώ

να... συστηθώ,

δε θα 'χω «βίζα»,

«κάρτα», «πάσο»

μες στην... Εδέμ

για να περάσω

και... σουτ θα φάω

απ' τον Πέτρο

μ' αυτό το άτιμο

το μέτρο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ