Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα στην ενημέρωση

Δεν υπάρχει ΚΚΕ; Γιατί δε βγάζει ειδήσεις; Σταμάτησαν κάθε δραστηριότητα μετά τις εκλογές; Γιατί αναγκάζουν τους υπεύθυνους των μεγάλων καναλιών να συμπληρώνουν το χρόνο των ειδήσεών τους με χαριτωμένα σκυλάκια και συμπαθητικές ελεφαντίνες; Οσο παράλογα και αν φαίνονται αυτά τα ερωτήματα, σε τέτοιες ατραπούς θέλει να οδηγήσει με το ζόρι ο λόγος και η πρακτική των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών.

Διαμορφώνουν τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές σα να μην υπάρχει ΚΚΕ και με αυτή τους την πρακτική αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, στους στρατηγικούς σκοπούς της άρχουσας τάξης και των ξένων κέντρων για τη διαμόρφωση άλλου, πιο βολικού πολιτικού σκηνικού. Ενα σκηνικό, που ή δεν έχει θέση το ΚΚΕ ή πρέπει να πιεστεί, ακόμα και με τη μέθοδο της απομόνωσης, για να νερώσει τις αντιστάσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια στις επιλογές τους.

Η οποιαδήποτε λογική υπαγορεύει πως ένα ολόκληρο κόμμα δεν είναι δυνατόν να μην παράγει ειδήσεις καθημερινά. Δεν πήρε θέση σε τόσα ζητήματα που προέκυψαν; Δεν ανέπτυξε δραστηριότητες και κινητοποιήσεις; Δεν έχει βουλευτές και ευρωβουλευτές; Δεν μπορεί όλοι αυτοί, μαζί και τα μέλη και οι οπαδοί, να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα γεγονότα που τους έριξαν «εξαφανιζόσκονη»; Τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη για την περιβόητη άσκηση «DYNAMIC MIX»; Την τοποθέτηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας; Τις καθημερινές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της Νέας Τάξης στην περιοχή; Τις παρεμβάσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή για δεκάδες σοβαρά ζητήματα; Τις τοποθετήσεις για το ζήτημα των ταυτοτήτων;

Το σχέδιο «εξαφάνισης - πίεσης» είναι ολοφάνερο και δεν είναι δυνατόν να σκεπαστεί με παιδαριώδη επιχειρήματα, του τύπου «παίζουμε τις ειδήσεις που πουλάνε...». Ακόμα και αν κάποιος ήταν έτοιμος να αποδεχτεί τη λογική ενός τέτοιου επιχειρήματος, πάλι θα ανακάλυπτε, όπως κάθε πρωτοετής φοιτητής των Οικονομικών, ότι την αγορά δεν την καθορίζει μόνο η ζήτηση, αλλά και η προσφορά... (Για να μιλήσουμε τη γλώσσα κάποιων λαλίστατων δημοσιογράφων, που δικαιολογούν με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή τους στο αντιδημοκρατικό παιγνίδι). Μάλιστα, στο συγκεκριμένο αγαθό της ενημέρωσης και με δεδομένο τον πιο καθοριστικό ρόλο εκείνου που εκπέμπει από αυτόν που δέχεται παθητικά ό,τι του σερβίρεται, ο ρόλος της προσφοράς είναι πολύ πιο σημαντικός. Αν σερβίρει - προσφέρει σκυλάκια και ελεφαντίνες ή εγχειρήσεις τραγουδιστών, μετά μπορεί να ισχυρίζεται πως «αυτά θέλει ο κόσμος» και δεν αποκλείεται να το πετυχαίνει κιόλας ως ένα βαθμό, δημιουργώντας με τον εθισμό και ειδικά ακροατήρια. Αρα, σκόπιμα προσφέρονται όλα τα «άσχετα», για να διαμορφώσουν με το ζόρι κοινό και να απομακρύνουν, ταυτόχρονα, το λαό από τα αληθινά του προβλήματα.

Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να γίνει αντιληπτό πως δεν πρόκειται για «παράπονο» ενός Κόμματος. Πρόκειται για το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης στην ενημέρωση και στη διαμόρφωση της συνείδησής του. Πρόκειται για το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να μπορεί να σκεφτεί εφ' όσον πρώτα γνωρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ