Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ
Αγωνιστής της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Δήμο Καλλιθέας, τιμήθηκε ο μεγάλος δημιουργός, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης

Πλημμύρισε από κόσμο χτες η μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, με αφορμή την εκδήλωση μνήμης και τιμής στον μεγάλο αξέχαστο συγγραφέα, ποιητή, δημοσιογράφο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καλλιθέας και ο Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας, βαφτίζοντάς την «ρεπορτάζ για ένα δημιουργό». Πράγματι, μόνο με όρους ρεπορτάζ, με τη συμπύκνωση και την αφαιρετικότητά του, θα μπορούσε, μέσα στη μεστή μιάμιση ώρα που κράτησε η εκδήλωση, να αποδοθεί η σημαντικότητα και το μεγαλείο ενός τέτοιου δημιουργού. Και ο κόσμος της Καλλιθέας, οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές του, η νεολαία με την οποία συγχρονιζόταν ο Δ. Ραβάνης - Ρεντής ανταποκρίθηκαν μαζικά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε ότι ο Ρεντής ύμνησε την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο αντιδήμαρχος Θ. Ψαλιδόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Ρεντή στο στήσιμο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μάρθα Κορίτσογλου, ζωγράφος και μέλος του Νέου Πνευματικού Κύκλου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του. «Το να μιλήσει κανείς χωρίς να το συνδέσει με τη ζωή του - για την ακρίβεια, με τη στάση ζωής που επέλεξε - θα ήταν αυθαίρετο, όπως λέει ο ίδιος με αυτοσαρκασμό σε ένα βιογραφικό σημείωμα: "Δουλιά ζωή μπερδεύονται από τότε που με μπλέξανε οι νέοι του Οίκου Φοιτητή με την Αντίσταση με συνυπεύθυνο και το Βασίλη το Ρώτα". Πολλοί είναι εκείνοι που δεν τον γνώριζαν, δεν είχαν διαβάσει τα διηγήματά του, τα ποιήματα, τα άρθρα του. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που δεν τραγούδησαν, ριγώντας, το "Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους", "Σαν ατσάλινος γίγας", "Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι", "Εργάτες αγρότες" και άλλα. Τραγούδια, που συντρόφευαν και ενέπνεαν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που σιγομουρμουρίζανε κρυφά στα χρόνια της Δικτατορίας, τραγούδια που παρέμειναν ανώνυμα σύμβολα για την ελευθερία και την ειρήνη, κληρονομιά στους νέους κάθε εποχής και κάθε ηλικίας, σ' αυτούς που ονειρεύονται και αγωνίζονται, "στους ανθρώπους που χτίζουν έναν κόσμο ειρηνικό"».


Χαιρέτισε, επίσης, η σύντροφος της ζωής του Αλεξάνδρα Κρέμου, ενώ διαβάστηκε ποίημα και σημείωμα της Τέρψης Κολοζώφ. Ο διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», Δ. Παπαλεωνίδας, επικέντρωσε στο συγγραφικό του έργου, ενώ οι δημοσιογράφοι Αριστούλα Ελληνούδη και Τέα Βασιλειάδου μοιράστηκαν με το κοινό στιγμές από τη γνωριμία και τη συνεργασία τους μαζί του.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, τονίζοντας:

«Φοβάμαι ότι ίσως μετά από αυτά που ακούσαμε και ξέρουμε, έτσι πρόχειρα, μήπως και τον φτωχύνω τον Ρεντή. Ο τόπος μας έχει πολλούς αξιόλογους άξιους, και συγγραφείς και ποιητές. Ο Ρεντής είχε κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό. Ηταν το ότι ήταν αγωνιστής της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του και, όπως έλεγε ο ίδιος στη διαθήκη του, από τους αγώνες αυτούς όρισε τη ζωή του και επέλεξε τα θέματά του».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε ότι αποτελεί μεγάλη τύχη, αλλά και τιμή το γεγονός ότι ο Ρεντής ήταν δημότης της Καλλιθέας και πρόσθεσε πως η πόλη τελικά τον τιμά, έστω και τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Σημείωσε, επίσης, ότι ο Δήμος θα πρέπει να εκλαϊκεύσει το σημαντικό αυτό έργο του Ρεντή, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνει και η πολιτεία για όλους τους δημιουργούς αυτού του μεγέθους και ειδικά για τον Ρεντή, που πάλεψε για το καλό και το ωραίο.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Γ. Πιερρουτσάκος, ο οποίος διάβασε και στίχους για το Ρεντή. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και με το τραγούδι «Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους», το οποίο τραγούδησε όλη η αίθουσα.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά ο Στέφανος Ψαρραδάκος, με γνωστά αντάρτικα τραγούδια σε στίχους του Ρεντή, ενώ αποσπάσματα από έργα του απήγγειλαν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Ανθή Ανδρεοπούλου. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ