Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Με σημαία τις ταυτότητες

Συνεδριάζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος

Στον αστερισμό των ταυτοτήτων κινείται η Εκκλησία, που προετοιμάζει τους τρόπους και τις πρακτικές με τις οποίες θα αντιδράσει στις κυβερνητικές αποφάσεις. Προς το παρόν, επίσημα, από την πλευρά του αρχιεπισκόπουΧριστόδουλου, που επέστρεψε χτες από τη Ρουμανία, ενώ ανέβαλε την επίσκεψή του στη Μόσχα, τηρείται σιωπή και όλα παραπέμπονται στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, πατέρας Ιερόθεος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, σημείωσε ότι «οι νόμοι δεν μπορούν να επιβάλουν το 0,5% στο 98%», για να προσθέσει ότι ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσουν για τις παραπέρα κινήσεις. Επίσης, κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και απρέπεια, καθώς ο πρωθυπουργός προέβη σε ανακοινώσεις επί του θέματος εν τη απουσία του αρχιεπισκόπου. «Ο αιφνιδιασμός, είπε, είναι τακτική επιλογή μάχης, αλλά δεν είναι η καλύτερη, γιατί η Εκκλησία έχει δει εις μάκρος χρόνου και ξέρει να είναι ήρεμη, γαλήνια και να προβάλλει την αλήθεια και το δίκαιο, όχι της Εκκλησίας αλλά και του 98% αυτού του λαού».

Στο μεταξύ, αντιδράσεις, διαφορετικής έντασης, υπήρξαν από διάφορους ιεράρχες, πολλοί δε από αυτούς κάνουν λόγο για «διχασμό». Ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος σε δηλώσεις του στο Ρ/Σ «Πλάνετ» επισημαίνει: «Εφόσον είχε αρχίσει διάλογος με την Εκκλησία, η απρόοπτη εξαγγελία φρονώ ότι είναι εμπαιγμός με την Εκκλησία. Είναι και θέμα ψυχικής συνείδησης. Η απαγόρευση της αναγραφής του θρησκεύματος προσβάλλει τη συνείδηση του ελληνικού λαού». Σε άλλες δηλώσεις του ο μητροπολίτης Πειραιά κάνει λόγο για «βόμβα στα θεμέλια της Εκκλησίας».

Ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε την Εκκλησία και ότι πρόκειται για «απαρχή διχασμού των Ελλήνων με όλα τα επακόλουθα».

Ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος ανέφερε ότι επειδή η κυβέρνηση δε δέχτηκε την πρόταση του αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα, δείχνει ότι φοβάται την ετυμηγορία του λαού και εξέφρασε το φόβο ότι «οδηγούμαστε σε δικτατορία».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Ε. Κολλάς, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «φοβερά υποκριτή και επικίνδυνα άπιστο».

Από το χώρο των μητροπολιτών η διαφοροποίηση προέρχεται από τον Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο και τον Ζακύνθου Χρυσόστομο, ο οποίος ανέφερε ότι οι ταυτότητες δεν είναι υπόθεση της Εκκλησίας και οι πιστοί θα μπορούσαν με άλλο τρόπο να αποδείξουν την πίστη τους.

Στον ίδιο σταθμό o Κ. Δαφέρμος δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος «γιατί μετά από τόσο μεγάλο αγώνα που κάναμε, ο πρωθυπουργός ταυτίζεται πλήρως με την άποψή μας και από την άλλη πλευρά γνωρίζει τη δεσμευτικότητα της απόφασης της Αρχής».

Υπέρ της κυβερνητικής απόφασης τάχθηκαν και βουλευτές της ΝΔ. O βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος συντάχθηκε με τις κινήσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Σημίτης έκανε το σωστό και προσαρμόστηκε στις περιστάσεις». Η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη δήλωσε ότι ελπίζει η διαμάχη να μην εξελιχθεί σε ιερό πόλεμο και σημείωσε ότι δε συμφωνεί με τις εξεγέρσεις.

Τη συμφωνία του με το χειρισμό του θέματος των ταυτοτήτων από τον πρωθυπουργό εκφράζει με δηλώσεις του στο Ρ/Σ «Φλας» ο πρώην υπουργός Γ. Σουφλιάς και ασκεί κριτική στους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης. Επίσης, κάνει λόγο για όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιβάλλει νέο τύπο κοινής ταυτότητας. «Ενόψει δε και του νέου τύπου ταυτότητας, αναφέρει ο Γ. Σουφλιάς, που θα έχει ο Ευρωπαίος πολίτης και που θεωρείται ότι καταληκτική ημερομηνία εκδόσεώς του σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα είναι το 2002, είναι δεδομένο πάλι ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπως και τα άλλα στοιχεία, δε θα περιλαμβάνονται σ' αυτό το νέο τύπο ταυτότητας που θα έχει ο πολίτης της ΕΕ και με το οποίο θα διακινείται και θα κινείται μέσα στο χώρο της ΕΕ. Καλό ήταν να προσαρμοστεί η Ελλάδα από τώρα. Υπάρχει ο κοινοτικός όρος που είναι στην οδηγία, αλλά και στο νέο τύπο ταυτότητας θα πρέπει να προσαρμοστεί η Ελλάδα και να προσθέσουμε ότι η ταυτότητα είναι δημόσιο έγγραφο».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος εμφανίζεται επιφυλακτικός μεν αλλά δε διαφοροποιείται απέναντι στην κυβερνητική γραμμή, όπως αρχικά είχε κάνει, και τώρα από μια θέση δήθεν ίσων αποστάσεων σχολιάζει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «ήταν πολύ σαφής και πολύ προσεκτικός και έθεσε το ζήτημα σε καθαρά νομική και τυπική βάση». Ωστόσο, με έμμεσο τρόπο προτρέπει την Εκκλησία να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Οποιος διαφωνεί, λέει, να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Νομίζω ότι η Εκκλησία σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει».

Αργά χτες το βράδυ διαδόθηκε η φήμη ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επρόκειτο να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο συνάντηση κορυφής έγινε. Οχι όμως με τον πρωθυπουργό αλλά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση κράτησε από τις 9.30 μμ μέχρι τις 10.30 μμ., έγινε κυριολεκτικά εν κρυπτώ και καμιά πλευρά δε δήλωνε τίποτα για το περιεχόμενό της. Φυσικά το θέμα δεν αμφισβητούνταν από κανένα. Σήμερα, ασφαλώς, θα έχουμε τη συνέχεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ