Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στήνονται νέα μετερίζια του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, καθημερινά στήνονται τα μετερίζια του φιλειρηνικού αγώνα ενάντια στη ΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα μας και στη διεξαγωγή της άσκησης «Dynamic MIX».

Στη Θεσσαλονίκη που αποτελεί και το επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων προς το Κοσσυφοπέδιο και ευρύτερα προς τα Βαλκάνια, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας. Αύριο Σάββατο 27 Μάη, ξεκινά η διήμερη κατασκήνωση στην Παραλία του Αγγελοχωρίου, που οργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Αντιπολεμική Επιτροπή, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», τοπικοί φορείς της Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Στις 10 το πρωί της Κυριακής οργανώνεται περικύκλωση της Ναυτικής Διοίκησης όπου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες στρατιώτες της γερμανικής δύναμης και χειρίζονται τις συστοιχίες. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου και το μεσημέρι θα καταλήξουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι περιφερειακές εκδηλώσεις στους δήμους και στα χωριά του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα στις 6 το απόγευμα ,θα λειτουργεί διήμερη έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας στον πεζόδρομο του Κορδελιού. Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ελευθερίου - Κορδελιού.

«Θεσσαλονίκη» θυμίζει η Καβάλα

«Η ελληνική κυβέρνηση υποταγμένη υπηρετεί ταπεινά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να μην το επιτρέψουμε. Να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε με κάθε τρόπο. Απευθύνουμε έκκληση, αυτές τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, σ' όλους τους φορείς του λαού, στην ΤΑ, στα σωματεία, σε κάθε πνευματικό άνθρωπο, σ' όλο το δημοκρατικό λαό της περιοχής μας, να ενώσει τη φωνή του και να συμπαραταχτεί με το φιλειρηνικό κίνημα».

Την παραπάνω έκκληση απευθύνει με δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας Κώστας Παρτσαλίδης, με αφορμή τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται από τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλες σχεδόν τις πόλεις της περιοχής, ενάντια στον πόλεμο και στη ΝΑΤΟική εισβολή στην περιοχή και θα κορυφωθούν με τη μεγάλη κεντρική εκδήλωση - συναυλία στις 9 Ιούνη στην πόλη της Καβάλας.

Στο μεταξύ Θεσσαλονίκη άρχισε να θυμίζει και η πόλη της Καβάλας, αφού καθημερινά περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης και τα χωριά του νομού, οι εκατοντάδες ΝΑΤΟικοί που έχουν εγκατασταθεί εκεί στο πλαίσιο της άσκησης Dynamic Mix. Κυρίως Δανοί αλλά και Ολλανδοί, που διαμένουν στα ξενοδοχεία του νομού, κυκλοφορούν μέσα στην πόλη και «απολαμβάνουν» την πόλη και τις «ομορφιές» της, προκαλώντας συνάμα το φόβο και την αγανάκτηση στους πολίτες.

Σήμερα εξάλλου στις 7.30 μμ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας πραγματοποιείται αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση. Οργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης και τη «Νεανική Δράση». Σε σχετική ανακοίνωση των δύο φορέων που μοιράστηκε χτες στην πόλη μέσα από μαζική εξόρμηση, τονίζεται πως «η Ελλάδα παραχωρεί κυριαρχικά εθνικά της δικαιώματα, η χώρα γίνεται ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, ο λαός πληρώνει πανάκριβα οπλικά συστήματα, ξένοι στρατιώτες καταπατούν ακόμα και καλλιεργημένες εκτάσεις, θίγοντας το φιλότιμο και τον πατριωτισμό των Ελλήνων». Γι' αυτό καλούν τους Καβαλιώτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις Αντίστασης και Αγώνα και να απαιτήσουν να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από τα Βαλκάνια.

Στον Εβρο

Πλατιά σύσκεψη φορέων οργανώνει αύριο Σάββατο στις 7μμ η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης με στόχο το συντονισμό της δράσης και την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΑΘΗΝΑ» και έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι μαζικοί και εργασιακοί φορείς της πόλης. Προηγούμενα, από το πρωί, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης θα πραγματοποιήσουν περιοδεία και μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στην αγορά της πόλης.

Σε Ξάνθη - Κομοτηνή

Μηχανοκίνητη πορεία και συμβολική περικύκλωση των εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο της Ξάνθης, οργανώνουν την Κυριακή 28 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης Ξάνθης και Ροδόπης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6.30 μμ από την πόλη της Ξάνθης. Θα περάσει από τα χωριά των Δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδας και Ταπείρου και θα καταλήξει στη «Φωνή της Αμερικής» όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ύπαρξη και τις δραστηριότητές της. Δραστηριότητες που όπως καταγγέλλεται «εξυπηρετούν τα σχέδια της Νέας Τάξης που έρχεται να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ με τη διεξαγωγή της άσκησης Dynamic Mix στη χώρα μας». Η μηχανοκίνητη πορεία θα επιστρέψει στην πόλη της Ξάνθης, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στα Γρεβενά

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Γρεβενών. Θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 28 Μάη από την πλατεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ