Παρασκευή 26 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
AΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX 2000»
Διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα, ισχυρίζεται ο υπουργός Αμυνας!

Με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι υπάρχει διολίσθηση σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο υπέρ του ΝΑΤΟ

Στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο θα δίνουν σχέδια πτήσης τα τουρκικά «F-16». Κατά τα άλλα ...υπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα!
Στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο θα δίνουν σχέδια πτήσης τα τουρκικά «F-16». Κατά τα άλλα ...υπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα!
Την ίδια στιγμή που η χώρα μας έχει μεταβληθεί σε πεδίο βολής της «νέας τάξης πραγμάτων», με την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής άσκησης «DYNAMIC MIX 2000», ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, στη Βουλή ισχυριζόταν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την άσκηση, αλλά, αντίθετα, με αυτήν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα.

Το θέμα της ΝΑΤΟικής άσκησης και των παραχωρήσεων της κυβέρνησης έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση τόσο για το σενάριο της άσκησης όσο και για την εξαίρεση της Λήμνου και τις πτήσεις των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι είναι μυθεύματα τα όσα αναφέρονται περί αποκλεισμού της Λήμνου στη συγκεκριμένη άσκηση, γιατί το κέντρο βάρους της είναι τα Ιόνια Νησιά και το Νότιο Αιγαίο, ενώ όλο το Βόρειο Αιγαίο παραμένει εκτός χώρου άσκησης. «Δε ζητήθηκε, είπε, να συμμετάσχει ο συνολικός εθνικός χώρος και εάν είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο τότε αναμφισβήτητα θα ήταν και η Λήμνος μέσα».

Οσον αφορά τον τρόπο κίνησης των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, ο υπουργός είπε ότι «ισχύουν πλήρως οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας και κίνησης των αεροπλάνων εντός του FIR Αθηνών. Αποκλειστική ευθύνη για το FIR Αθηνών έχει η Αθήνα. Αυτή ειδοποιεί το ICAO για οποιαδήποτε κίνηση και είναι υποχρεωμένα όλα τα αεροπλάνα να καταθέτουν σχέδιο πτήσεως. Αυτό ισχύει και για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα τουρκικά αεροπλάνα που ήρθαν στη Ν. Αγχίαλο, λέγοντας ότι αυτά κατέθεσαν σχέδια πτήσεως, ενώ για τα υπόλοιπα είπε: «Αεροπλάνα συμμαχικά που έρχονται εκτός του εθνικού χώρου της Ελλάδας κινούνται βάσει διαταγών του διοικητού της Νάπολης, αρμοδίου για τα αεροπλάνα που έρχονται εκτός του ελληνικού χώρου, έτσι ώστε με δική του ευθύνη κατατίθενται σχέδια πτήσεως που εξειδικεύονται στα πλαίσια της άσκησης με την κατάθεση πέντε συγκεκριμένων σημείων, από τα οποία το πρώτο ταυτίζεται με το σημείο εισόδου στο FIR Αθηνών».

Ο Αντ. Σκυλλάκος, σχολιάζοντας κατ' αρχήν το σενάριο της άσκησης, ανέφερε ότι προετοιμάζονται νέος γύρος - αν χρειαστεί - στο Κόσσοβο, όταν κρίνει το ΝΑΤΟ ότι υπάρχει αστάθεια, και νέες επεμβάσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι δημοσιογραφικά διέρρευσε πως το σενάριο περιλαμβάνει κρίση εμφυλίου πολέμου ή εθνοκάθαρση, χωρίς να εξαιρείται γι' αυτά τα γεγονότα και η χώρα μας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στη Λήμνο τόνισε:

«Οσον αφορά τη Λήμνο εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ενιαίος αμυντικός χώρος στο Αιγαίο. Και εσείς το θεωρείτε. Επειδή όμως υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία και με το ΝΑΤΟ, το κόβετε πλέον κομμάτια και εξαιρείτε για τις επόμενες ασκήσεις, όπως και γι' αυτήν, ένα τμήμα του Βόρειου Αιγαίου κάθε φορά, για να μην υπάρχει το πρόβλημα της Λήμνου.

Υπάρχει ζήτημα. Αλλο το καθεστώς του ΝΑΤΟ όταν κάνει την άσκηση και άλλο το καθεστώς της ενιαίας άμυνας για τη χώρα μας. Υπάρχει εδώ ένα σοβαρό ερώτημα και επιφυλάξεις σημαντικές από την πλευρά μας».

Για τις πτήσεις των αεροσκαφών, κατήγγειλε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση και η κυβέρνηση παραχωρεί το δικαίωμα των πτήσεων και του ελέγχου του FIR Αθηνών στο ΝΑΤΟ. «Τα σχέδια πτήσης, είπε, το ομολογήσατε και εσείς, για τα αεροπλάνα που έρχονται από την Τουρκία δεν υποβάλλονται στην Ελλάδα αλλά στο ΝΑΤΟ, στη Νάπολη. Τα σχέδια είναι εκεί και μάλιστα είναι σχέδια τα οποία δεν είναι πλήρη, όπως συμβαίνει όταν δεν έχουμε άσκηση. Μιλάνε για πέντε σημεία και όχι για πλήρη σχέδια πτήσεων».

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος έθεσε το ερώτημα: «Εάν τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της άσκησης πετάξουν σε περιοχή μεταξύ έξι και δέκα μιλίων (στα έξι τα αναχαιτίζουμε), όπου ούτε το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει δικά μας δικαιώματα, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Θα μας επιτρέψει το ΝΑΤΟ να τα αναχαιτίσουμε; Θα μας ειδοποιήσει το ΝΑΤΟ;

Κρίνουμε ότι υπάρχει διολίσθηση σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο υπέρ του ΝΑΤΟ».

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διασφαλίσει «τη δυνατότητα συμμετοχής ισότιμα με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο νέο Συλλογικό Οργανισμό Ασφάλειας και Αμυνας των ευρωατλαντικών χωρών, εξασφαλίζοντας το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματά μας».

Προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική για τον έλεγχο των πτήσεων των αεροσκαφών, είπε ότι ο έλεγχος για την άσκηση στον ηπειρωτικό χώρο ανήκει στον Ελληνα διοικητή του υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και όσον αφορά στον εναέριο χώρο στον διοικητή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας επίσης στη Λάρισα. Για τα αεροπλάνα που έρχονται εκτός εθνικού χώρου, είπε ότι τα συντονίζει το ΝΑΤΟ και αυτό καταθέτει σχέδια πτήσεως.

Κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο η κυβέρνηση εξασφάλισε στη ΝΑΤΟική άσκηση «τις αρχές της στην άμυνα, την ασφάλεια, την υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Καταλήγοντας είπε ότι το ΝΑΤΟ, «ο συλλογικός Οργανισμός ασφάλειας και άμυνας δεν έχει την πρόθεση να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδος ούτε κανενός μέλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ