Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί... τόπου και χρόνου της «Καθημερινής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα δημόσιας τάξης ήταν χρήσιμη, αλλά και αποκαλυπτική. Τα δύο κόμματα της αριστεράς έδειξαν, για μια ακόμη φορά, πως βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με όσα συμβαίνουν στους δρόμους της Αθήνας και των υπόλοιπων αστικών κέντρων (...)», γράφει η χτεσινή «Καθημερινή» στο «Κύριο Αρθρο» της πρώτης της σελίδας.

Προφανώς η «Καθημερινή» θεωρεί ότι το ΚΚΕ βρίσκεται γενικώς εκτός τόπου και χρόνου. Και είναι αναμενόμενο και λογικό να το πιστεύει μια εφημερίδα και τα συμφέροντα που εκφράζει, τα οποία πολύ θα ήθελαν να ζούμε σε τόπο που ο λαός να στενάζει και να μην κουνιέται φύλλο. Σε τόπο και χρόνο που η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα θα αναφωνούσαν «σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω». Σε έναν τόπο και ένα χρόνο που δε θα είχαν απέναντί τους ένα ΚΚΕ να τους χαλάει τη «σούπα» της συναίνεσης στα αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Πρόκειται για τον «τόπο» της αστικής τάξης που ομολογημένα υπηρετεί θαυμάσια η εν λόγω εφημερίδα. Μόνο που το ΚΚΕ βρίσκεται στον άλλο τόπο, τον ακριβώς αντίθετο. Εκείνον της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Εκεί αποφασιστικά και σταθερά θα συνεχίσει να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για τον τόπο και το χρόνο όπου νόμος θα είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του κεφαλαιοκράτη.

Οπορτουνιστικές τούμπες...

«Η συμφωνία που έχετε κάνει με τον κ. Βγενόπουλο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Κανονισμό 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που προβλέπει συγκεκριμένα ποσοστά, 50%, αν δεν κάνω λάθος, για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια (...) καταθέτω τη μετοχική σύνθεση της MIG, του MARFIN INVESTMENT GROUP από την οποία δε φαίνεται με κανένα τρόπο ότι το 50% είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια, τα μόνα που φαίνονται είναι τα αραβικά κεφάλαια και τα διάφορα funds τα οποία ελέγχουν τη MARFIN (...) δεν έχετε δικαίωμα να θέσετε σε ψηφοφορία το σημερινό νομοσχέδιο. Ετοιμάζετε μια υπόθεση Μανούση αν θέλετε, βρείτε και τον Παυλίδη, όπου μέσα από μια διαδικασία αδιαφάνειας και σύγκρουσης με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ προσπαθείτε να εκποιήσετε την Ολυμπιακή Αεροπορία», πρόκειται για ένα απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου χτες στην συζήτηση στη Βουλή.

Εδώ είναι που λέμε «βασιλικότερος του βασιλέως». Δηλαδή, τι θέλει να πει ο Αλ. Αλαβάνος; Πως αν το 50% των κεφαλαίων ήταν ευρωπαϊκά δε θα υπήρχε πρόβλημα; Αν τηρούσε τις προδιαγραφές της ΕΕ όλα θα ήταν μέλι - γάλα; Μάλλον αυτό θέλει να πει, γιατί με τις πολλές δεξιο-αριστερές τούμπες του καιροσκοπισμού τους βγαίνει η αλήθεια. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτή η αλήθεια είναι διπλή. Δηλαδή, η με πάθος υποστήριξη της ΕΕ των μονοπωλίων και των θεσμών της και ταυτόχρονα το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα τελικά με αυτή καθ' αυτή την ιδιωτικοποίηση, αρκεί να γίνεται με διαφάνεια και στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ.

... και το σκάνδαλο

Η υπόθεση με την «Ολυμπιακή Αεροπορία» είναι πράγματι ένα σκάνδαλο. Αλλά όχι για το λόγο που επικαλείται ο κ. Αλαβάνος, εξωραΐζοντας κι εδώ την ΕΕ. Είναι σκάνδαλο αυτό καθ' αυτό το γεγονός της παράδοσης της γης, του αέρα, των θαλασσών, επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι σκάνδαλο το δικαίωμα του λαού στις φτηνές, ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές κάθε είδους να εξαρτάται απ' τις ορέξεις του καπιταλιστή που τις εκμεταλλεύεται. Μικρή σημασία έχει αν στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά κεφάλαια ή αν τα κεφάλαια είναι αραβικά ή αφρικάνικα. Καθόλου σημασία δεν έχει αν παραβιάζεται ή όχι ένας κάποιος κανονισμός της ΕΕ. Αυτό που δεν παραβιάζεται είναι η κατεύθυνση - προσταγή της ΕΕ για ιδιωτικοποιήσεις, για παράδοση των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ελεύθερη αγορά...

Η αγορά είναι ελεύθερη και δεν μπορεί να υπάρξει διατίμηση, είπαν προχτές με μια φωνή οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής μετά τη συνάντησή τους με εκπροσώπους χονδρεμπόρων κρέατος ενόψει του Πάσχα. Κατά τ' άλλα, βλέπουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα, όπως τις βλέπουν κάθε χρόνο, δηλαδή, και έκαναν ανέξοδα λόγο για ενίσχυση των παραγωγών. Ωστόσο, χτες οι παραγωγοί αναγκάζονταν να πουλήσουν στα 4,5 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια στους χονδρέμπορους, στους καταναλωτές θα φτάσει πάλι τα 12 και βάλε, αλλά οι έλεγχοι... έλεγχοι, η «προστασία»... «προστασία» και ζήτω η «ελεύθερη αγορά».

Η νέα πείρα δίνει νέα ορμή

Τα σοβαρά βήματα που έχουν γίνει για την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, τα οποία μπορούν το επόμενο διάστημα να ενισχύονται, ακόμα πιο σταθερά, πιο γοργά, κατέγραψε η προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά. Βήματα στα οποία αποκρυσταλλώνεται η δράση που οι ταξικές δυνάμεις αναπτύσσουν με συγκεκριμένο σχέδιο, με συνέπεια απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, με αταλάντευτο το μέτωπο κόντρα στην εργοδοσία και όσους την υπηρετούν.

Σ' αυτήν ακριβώς τη στοχοπροσηλωμένη και αμείωτη δουλειά είναι που εδράζεται και η αισιοδοξία με την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν τους ρυθμούς τους μπροστά στην 1η του Μάη. Πατώντας πάνω στη νέα εμπειρία, με την οποία η εργατική τάξη οπλίστηκε από την απεργιακή αναμέτρηση στις 2 του Απρίλη, αλλά και στην πείρα που καθημερινά καταγράφει η παρέμβαση στους κλάδους και τους τόπους δουλειάς, το ΠΑΜΕ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση καταρχήν πυρήνων δράσης σε κάθε επιχείρηση, εργοστάσιο, εργοτάξιο, γραφείο.

Οι στόχοι που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ιεραρχεί για το επόμενο διάστημα και με βάση τους οποίους θα κρίνει τη δράση του είναι πολύ συγκεκριμένοι.

  • Δράση για την οργάνωση της εργατικής τάξης: Δηλαδή, δράση για την ένταξη νέου κόσμου στην πάλη, την ανάθεση καθηκόντων, τη στερέωση των δεσμών των συνδικάτων με τους εργαζόμενους, την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών.
  • Δράση με τον προσανατολισμό που δίνει το πλαίσιο του ΠΑΜΕ: Απόρριψη και ξεμπρόστιασμα της γραμμής του συμβιβασμού, της υποταγής στην «ανταγωνιστικότητα». Πάλη με αιτήματα που επικεντρώνονται και αναδεικνύουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, δε ράβονται στα μέτρα των αντοχών της «ανταγωνιστικότητας».
  • Δράση για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τα κόμματα της ολιγαρχίας: Γιατί αν η πάλη για το μεροκάματο, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας κτλ., για κάθε «μικρό» πρόβλημα δε γενικευτεί και δεν πολιτικοποιηθεί, δεν αποκτήσει χαρακτηριστικά αντίστασης στην πολιτική που στοχοποιεί τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, δε μπορεί να δώσει στέρεα αποτελέσματα.
  • Ενταση της σύγκρουσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό: Αποκάλυψη του ρόλου που παίζουν οι δυνάμεις του καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους, υπονομεύοντας ανοιχτά τους αγώνες τους, καλλιεργώντας τον «κοινωνικο-εταιρισμό», πασχίζοντας να πείσουν τους εργάτες ότι τα μονοπώλια είναι συνεταίροι και όχι αντίπαλοί τους.
  • Δουλειά για να συσπειρωθούν και να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ νέες δυνάμεις: Να ξεπεραστούν αυταπάτες, αναστολές, δισταγμοί, φόβοι. Να αναδειχτεί πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να ξεκινήσει η δουλειά, όπου ακόμα δεν άρχισε, να προχωρήσει όπου καθυστέρησε ή τελμάτωσε.
  • Δουλειά για να χτιστούν γερές βάσεις στους χώρους εργασίας: Να κινητοποιηθούν πρωτοπόροι εργάτες που θα λειτουργήσουν σα μαγιά, θα έχουν γνώση του χώρου τους, θα πρωταγωνιστούν στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία.

Κανείς δεν περισσεύει από αυτή τη δουλειά. Πρώτοι εκείνοι που συμμετέχουν στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, που στηρίζουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, στις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς. Ολοι πρέπει να λειτουργήσουν παραδειγματικά, να τραβήξουν στη δράση κι άλλους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν νέες επιτροπές αγώνα. Η νέα πείρα να δώσει νέα ώθηση στη δράση.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Τηλε-ευαισθησίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΛΕΟΣ πια με την ευαισθησία των τηλεοπτικών καναλιών για τη «ζούγκλα των άγονων γραμμών», το «χάος στις αναθέσεις και τα δρομολόγια» κι όλα όσα λέγονται τελευταία εξαιτίας της υπόθεσης Παυλίδη...

Οταν διαδήλωναν οι νησιώτες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί δεν αφιέρωναν ούτε μερικά δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου στις διαμαρτυρίες τους.

Τώρα το θυμήθηκαν που η υπόθεση έχει καταγγελίες, σκάνδαλα και σκανδαλάκια, μίζες και ιστορίες ...αστυνομικού χαρακτήρα και φυσικά μια προανακριτική επιτροπή.

Βέβαια, ακόμη και τώρα «στα ιδρύματα της αντικειμενικής ενημέρωσης» μπορεί να προβληθεί οτιδήποτε εκτός από το πραγματικό σκάνδαλο της όλης ιστορίας. Αυτό οι «δυναμικοί παρουσιαστές» και οι «πολιτικοί αναλυτές» αδυνατούν να το δουν.

Και δεν είναι άλλο από το ότι μια υπηρεσία που έπρεπε να παρέχεται φθηνά σε όλους (δηλαδή η ακτοπλοϊκή μεταφορά) έχει μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για τους εφοπλιστές.

Είτε για τους μικρούς (που δημιουργούν σκανδαλάκια) είτε για τους μεγάλους που δε δημιουργούν τίποτε και τα υπερκέρδη τους θεωρούνται ?αναπτυξιακό δεδομένο για τη χώρα, οπότε ...σιωπή.

Μιλάμε γι' αυτούς που δε φτάνει που τους επιδοτούμε πλουσιοπάροχα για κάθε μίλι που κάνουν τα (αμφιβόλου ποιότητας συνήθως) πλοία τους, αλλά αυξάνουν και τα εισιτήρια κάθε χρόνο. Περίπου 400% πήγανε πάνω τα τελευταία 8 χρόνια...

Πώς να περιμένει κανείς όμως να αναδειχτούν τέτοια πράγματα από τα ιδιωτικά κανάλια όπου οι εφοπλιστές όταν δεν είναι φίλοι είναι διαφημιζόμενοι και όταν δεν είναι διαφημιζόμενοι είναι μέτοχοι;

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ υπουργείο Ναυτιλίας ετοιμάζεται, λέει, να διευρύνει την ΝΑΤΟική δύναμη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ...Σομαλοί πειρατές! Λες και δεν έχουμε πειρατές στο Αιγαιο...


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι όσοι νομίζουν - ακόμη - ότι δεν υπάρχουν, θα αναθεωρήσουν σύντομα την άποψή τους. Κυρίως όταν θα χρειαστούν ένα μηνιάτικο το Πάσχα εάν επιλέξουν να πάνε με την οικογένεια τους και το αυτοκίνητο σε κάποιο νησί. Είναι ή όχι πειρατεία αυτό;

Επιλεκτική ενημέρωση στο υπουργείο Απασχόλησης

Κρυφή από τους δημοσιογράφους κράτησε το υπουργείο Απασχόλησης την προχτεσινή συνάντηση της πολιτικής προϊσταμένης του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα των αυξήσεων στις συντάξεις των Ταμείων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης. Οταν, όμως, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνάντησης, το έκανε με απαράδεκτο και επιλεκτικό τρόπο, αφήνοντας (άραγε, με ποια κριτήρια;) εκτός ενημέρωσης πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανάμεσά τους τον «Ριζοσπάστη» και τον «902». Ο «εξ απορρήτων» της υπουργού φρόντισε να διαρρεύσει και να κατευθύνει την είδηση σε όποια Μέσα ο ίδιος - προφανώς με πολιτική εντολή - εκτίμησε, την ίδια ώρα που το Γραφείο Τύπου του υπουργείου δήλωνε ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν ήξερε τίποτα για τη συνάντηση. Αν εκεί στο υπουργείο νομίζουν πως η ενημέρωση είναι τσιφλίκι τους, το οποίο η πολιτική ηγεσία και οι καλοθελητές της μπορούν να το διαχειρίζονται κατά το δοκούν, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, είναι βαθιά γελασμένοι. Εκτός αν θεωρούν ότι μια συνάντηση της υπουργού για τις αυξήσεις στις συντάξεις είναι θέμα ιδιωτικό, «χαλαρό», που αγγίζει τη σφαίρα του «lifestyle» και δεν αντιλαμβάνονται την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν αρμοδίως όλους τους πολιτικούς συντάκτες. Αυτά, κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Τι γυρεύει στο Ιράκ;

Δεν πρόλαβε να βάλει τη «νέα» ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ο Μπ. Ομπάμα και η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποδείξει στην πράξη ότι έλαβε το μήνυμα και κάνει ό,τι μπορεί. Πέρα από την πιο βαθιά εμπλοκή στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να στηρίξει και το κατοχικό καθεστώς του Ιράκ. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα επισκεφτεί τη Βαγδάτη η Ντ. Μπακογιάννη! Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωναν χτες στον «Ρ» ότι εδώ και καιρό γίνονται προετοιμασίες και αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία! Ο λόγος της επίσκεψης στο Ιράκ είναι προφανής. Να πείσουν ότι μπορούν να παραμείνουν «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προσδοκώντας βέβαια και τα ανάλογα οφέλη στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ασφαλώς, σε δεύτερο πλάνο, υπάρχει και ο «ανταγωνισμός» με την Τουρκία, που ήδη οι ΗΠΑ «αναβάθμισαν» στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους. Οπως και να 'χει πάντως, αυτή η σπουδή της κυβέρνησης να μπει πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ είναι άκρως επικίνδυνη και τυχοδιωκτική για τον ελληνικό λαό και την ειρήνη στην περιοχή. Μόνο η άρχουσα τάξη μπορεί να έχει κέρδη από τη μοιρασιά της λείας μεταξύ των ιμπεριαλιστών.

Η σειρά των νομαρχών για ... διαμαρτυρία

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε, για μια ακόμη φορά, με την Αυτοδιοίκηση να διαμαρτύρεται για την αφαίρεση πόρων της που προκαλούν κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά να μην τολμά να διεκδικήσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά των νομαρχών να «ανησυχήσουν» για την κυβερνητική απόφαση μείωσης ή και κατάργησης των τελών αδείας και μεταβίβασης οχημάτων, που αποτελούν από τα βασικότερα έσοδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Το προηγούμενο διάστημα θυμίζουμε ότι διαμαρτύρονταν οι δήμαρχοι για τη δραστική μείωση του τέλους παρεπιδημούντων. Η τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης είναι γνωστή και βασίζεται στον τρόπο επιχορήγησης των δήμων και των νομαρχιών, με ποσοστά επί κρατικών φόρων, οι οποίοι αποδίδονται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Μόνη λύση, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς οι παρατάξεις της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Δημοτικής αγωνιστικής Συσπείρωσης, είναι η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, με ένα αυξημένο ποσοστό επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε από τη μια να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες και από την άλλη, να αποφεύγονται τέτοια παιχνίδια.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για τη μείωση των εσόδων των νομαρχιών απέστειλε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, αλλά και στους νομάρχες ζητώντας τους να προσδιορίσουν το ύψος των απωλειών που θα έχουν. Επιστολή απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων απέστειλε και ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, στον πρωθυπουργό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τσακίστε τους «προστάτες»

Η προχτεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την «ασφάλεια», που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της ...«εγκληματικότητας», να εξαγγείλει τη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών ελευθεριών. Είναι προφανές ότι ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού λειτούργησε για πολλοστή φορά το γνωμικό «το ένα χέρι - νίβει τ' άλλο». Το ΠΑΣΟΚ φρόντισε ώστε η ΝΔ να προωθήσει μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα εξαπολύοντας μια πολύπλευρη επίθεση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Με πρόφαση την «ενίσχυση της ασφάλειας», ο Κ. Καρμανλής δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει παραπέρα τους υφιστάμενους κατασταλτικούς μηχανισμούς διευρύνοντας τη χρήση των καμερών, ενεργοποιώντας το σύστημα παρακολούθησης C4I που έφερε το ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας σε άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τη στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής ασφάλειας, γιατί αυτό θέλει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ στοχεύει στην κατάργηση του ασύλου. Τις πρωθυπουργικές αντιδραστικές ανακοινώσεις, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη ο Γ. Παπανδρέου εστιάζοντας όλη την ...κριτική του στην κυβερνητική «ανικανότητα» εφαρμογής τους!

Κανένα από τα μέτρα που προωθούν και στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υιοθετώντας τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, δεν έρχονται για να αντιμετωπίσουν, όπως κομπάζουν, αυτό καθ' αυτό το οργανωμένο έγκλημα. Κανένα από τα νομοθετήματα που προωθούν δεν αποσκοπεί να εξαρθρώσει το μεγαλεμπόριο των ναρκωτικών. Να πατάξει την «κατασκοπία» που διενεργείται ανάμεσα στα μονοπώλια και διασυνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Αν τολμούσαν να χτυπήσουν εκεί στη «ρίζα», θα έπρεπε να εισέλθουν στα άδυτα των μονοπωλίων.

Αντί αυτού λοιπόν, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αναπαράγοντας τη γνωστή «προπαγάνδα» της αστικής τάξης υποστηρίζουν ότι η φτώχεια «γεννάει» την εγκληματικότητα. Προσπαθούν να συνδέσουν τη βία με τη φτώχεια, την ανεργία, τα θύματα της κρίσης, δηλαδή με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιχειρούν να συνδέσουν τη βία με τη φτωχολογιά, για να οδηγήσουν αργότερα συνειρμικά τη λαϊκή συνείδηση στο συμπέρασμα ότι η βία ταυτίζεται με την αντίσταση των φτωχών...

Πάνω ακριβώς σ' αυτό το ιδεολόγημα, προωθούν και τα αντιδραστικά τους νομοθετήματα. Οχι φυσικά για να πατάξουν το παραδοσιακό ποινικό αδίκημα, εξάλλου έχουν ήδη μεγάλο νομικό οπλοστάσιο για να τα αντιμετωπίσουν, αλλά για να στρέψουν τους μηχανισμούς τους απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Γνωρίζουν ότι μέσα στην καπιταλιστική κρίση θα μεγαλώσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις και θα οξυνθεί η λαϊκή οργή και γι' αυτό θωρακίζουν το σύστημά τους με μέτρα που στρατιωτικοποιούν την εσωτερική ασφάλεια. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι να στρέψουν εναντίον οποιουδήποτε κινητοποιείται και διεκδικεί με μορφές πάλης που το αστικό κράτος δεν ...εγκρίνει, κάθε κατασταλτικό μηχανισμό και μέσο.

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι εργαζόμενοι οφείλουν να προτάξουν τον οργανωμένο, μαζικό και πολιτικό αγώνα τους. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης που θα επιλέξει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του από την εργατική και κρατική βία, από τη βία που προκύπτει από το εκμεταλλευτικό σύστημα, έχοντας πάντα γνώμονα ότι δικός του νόμος είναι ο νόμος που υπερασπίζεται τα ταξικά συμφέροντά του. Τσακίζοντας τα κόμματα του κεφαλαίου, την εξουσία του, τους νόμους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ