Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψηφίζουν πριν από μας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει φανεί καθαρά, καιρό τώρα, ότι το σύστημα «δουλεύει» για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ. Επιστρατεύουν μάλιστα ακαταμάχητα επιχειρήματα προκειμένου να σπρώξουν τους «αναποφάσιστους» να ασπαστούν τη λογική της αυτοδυναμίας, όπως ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και άρα πρέπει να αποφευχθεί η (επικίνδυνη) «πολιτική αστάθεια» και «ρευστότητα».

Ενδεικτικά, για του λόγου το αληθές, αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα από τις εφημερίδες. Κάτι παραπάνω από «εύγλωττος» ο τίτλος του κυριακάτικου «Εθνους»: «Αυτοδυναμία τώρα, διαφορετικά προσφυγή στις κάλπες(!) - Ισχυρή κυβέρνηση θέλει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος».

Το συμφέρον του τόπου «υπαγορεύει να αποκτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση», υποστηρίζει ευθαρσώς στο άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο εκδότης του Στ. Ψυχάρης. (Ναι, καλά θυμάστε: Πρόκειται για την εφημερίδα που πριν από ενάμιση χρόνο καλούσε τον Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...). Επειδή δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο, «το συμπέρασμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις του λαού με διαρκώς αυξανόμενη μάλιστα πλειοψηφία, πρέπει να εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ολους όμως τους ξεπέρασαν τα προχτεσινά «Νέα» που στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους διαπιστώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε «κυρίαρχος στη Θεσσαλονίκη» και πως η ΔΕΘ ήταν «θρίαμβος για τον Γιώργο». Αναμφίβολα τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν τα συμπέρασμά τους. Η δική τους επιλογή δεν μπορεί να υπαγορεύεται και πολύ περισσότερο να ταυτίζεται με αυτή των αφεντικών των ΜΜΕ.

Χυδαίος αντικομμουνισμός της ΝΕΤ

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η ...υποτίθεται δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ) πρόβαλε για άλλη μια φορά προχτές τα μεσάνυχτα (σε επανάληψη) το κατασκεύασμα διαφόρων υπηρεσιών του ιμπεριαλισμού ότι ο Στάλιν προκειμένου να φτιάξει έναν άτρωτο στρατό είχε προχωρήσει στη δημιουργία «πιθηκανθρώπων», αναγκάζοντας γυναίκες να συνευρεθούν με πιθήκους. Αυτές οι ανοησίες είχαν ξαναπαιχτεί από την κρατική τηλεόραση το Φλεβάρη αυτού του χρόνου λίγο πριν τη διεξαγωγή του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της προσφιλούς στην άρχουσα τάξη μεθόδου της «Σταλινολογίας».

Δεν είναι και τώρα τυχαία η στιγμή που προβάλλεται αυτό το αίσχος. Είναι τέτοιο το μίσος των αστών για τις επιτυχίες της πρώτης περιόδου οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ την περίοδο που στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν, που δεν το κρύβουν και γι' αυτό φτάνουν σε τέτοιο σημείο γελοιότητας, υιοθετώντας «αμάσητη» κάθε βλακεία που τους πλασάρουν διάφορα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και αναλαμβάνουν την κατασκευή τους και τα ανάλογα εργαλεία τους, εν προκειμένω το «History Chanel». Η ΝΕΤ καλά θα κάνει, τουλάχιστον, να σέβεται στοιχειωδώς το ρόλο της ως μέσο ενημέρωσης. Γιατί βλάκες δεν είναι και ας προβάλλουν ανάλογες βλακείες. Αλλά η αντικομμουνιστική σκοπιμότητα όσο και αν είναι μέσα στους ρόλους τους είναι τόσο εξόφθαλμη που αυτογελοιοποιούνται. Να σεβαστούν επίσης τα χρήματα που παίρνουν από τους Ελληνες εργαζόμενους, μέσω των γνωστών τελών στους λογαριασμούς κάθε δίμηνο και να μη μας πετάνε στα μούτρα τέτοια σκουπίδια.

Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια

Λίγο ίντριγκα, λίγο απαξίωση, μπόλικη φαντασία και το «μείγμα» που προκύπτει «σερβίρεται» στους αναγνώστες της «Αυγής», χτες, σαν «ρεπορτάζ» για τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Κατά τη συνήθη πρακτική της, τα παρουσιάζει σαν «μία από τα ίδια, με τη συνταγή του 2007 και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις», βλέπει να «κυριαρχούν» οι «"υπερασπιστές" της σκληρής γραμμής του κόμματος - άτομα που κινούνται γύρω απ' την ηγετική ομάδα», βαφτίζει υποψηφίους σαν «ισχυρούς άντρες του Περισσού», «ψυχανεμίζεται» πως «ο μηχανισμός του κόμματος φαίνεται να επιθυμεί τη μετακίνηση του ευρωβουλευτή Θ. Παφίλη στο ελληνικό κοινοβούλιο, τοποθετώντας την εκλεγμένη στην Α' Αθήνας το 2007 και ηθοποιό Λ. Καφαντάρη στα Δωδεκάνησα» κ.λπ. κ.λπ.

Στην «Αυγή», τα σχετικά με το ΚΚΕ ρεπορτάζ ακολουθούν κατά γράμμα μια παμπάλαιη, δοκιμασμένη συνταγή, που περιλαμβάνει κάθε άλλο υλικό πλην της ουσιώδους πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης. Αν, δε, η συνταγή αυτή έχει την τύχη να πέσει στα χέρια συντακτών με ιδιαιτέρως ζωηρή φαντασία και φιλοδοξίες να αποσπάσουν το βραβείο της καλύτερης αντιΚΚΕ πένας της «Αυγής», τότε προκύπτουν «ρεπορτάζ» σαν το χτεσινό. Θα συμβουλεύαμε, ωστόσο, την «Αυγή» και τους συντάκτες της να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και να μην προβάλλουν στο ΚΚΕ μια πραγματικότητα με την οποία συνήθισαν να ζουν στο κόμμα τους.

Να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας

Η νέα θύελλα αντεργατικών μέτρων από τις 5 του Οκτώβρη - όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί - θα είναι σφοδρότατη. Σ' αυτή τη βάση η ψήφος στο ΚΚΕ είναι σπουδαίο όπλο να την αναχαιτίσουμε. Γι' αυτό ο εργάτης κι η εργάτρια που έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την αναγκαιότητα, πρέπει να πάνε στην κάλπη με οδηγό τα ταξικά τους συμφέροντα, «παρασύροντας» μαζί τους όσο περισσότερους γίνεται από τους χιλιάδες που συνθλίβει η επίθεση των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Είναι «εκρηκτικό» το μείγμα από την όσμωση των θέσεων του ΚΚΕ με την πείρα των εργαζομένων και των παιδιών τους. Γι' αυτό το φοβούνται και του επιτίθενται. Επομένως, για όλους όσοι έχουν πειστεί από την πείρα στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη σε ταξική κατεύθυνση, όσοι κατανοούν ότι η ουσιαστική απάντηση στα προβλήματά τους προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης, όσοι έχουν πειστεί ότι το ΚΚΕ - ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του - είναι το μόνο κόμμα που αποτελεί εγγύηση για την προώθηση των συμφερόντων τους με τους αγώνες του αλλά και δύναμη για τη λαϊκή αντεπίθεση, είναι χρέος να μην αφήσουν ούτε έναν που να μην του μιλήσουν για την αναγκαιότητα η κάλπη να βγάλει ισχυρό ΚΚΕ. Είναι όλοι αυτοί που απαιτείται σήμερα να δουλέψουν «άνθρωπο τον άνθρωπο» για να φτάσει παντού η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μεν περιορισμένος αλλά και αρκετός αν τον αξιοποιήσουμε ολόκληρο, μαχητικά και αποφασιστικά. Χρειάζεται οργανωμένα και σχεδιασμένα να γίνουν συζητήσεις με τις θέσεις του ΚΚΕ. Χρειάζεται δουλειά στοχοπροσηλωμένη, επίμονη και υπομονετική, να μιλήσουν όλοι οι φίλοι, οι οπαδοί κι οι ψηφοφόροι του Κόμματος με το γείτονα, το συνάδελφο, το γνωστό τους, να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους κάθε λογής «μονόδρομους» που τους δείχνουν τα άλλα κόμματα. Η αδράνεια αφήνει ακόμα περισσότερο ελεύθερο έδαφος στα κόμματα της πλουτοκρατίας, ώστε να δράσουν για να χειραγωγήσουν και να εκβιάσουν τους εργαζόμενους, να θολώσουν την πραγματικότητα για να τους στείλουν οικειοθελώς στη «λαιμητόμο». Και εδώ οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί, ξεκινούν το πρωί από τον τόπο που δουλεύουν για να συνεχίσουν το απόγευμα στη γειτονιά. Να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ για να πιάσει τόπο.

Η ίδια η πολιτική του Κόμματος αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα για να είναι το άνοιγμα στο λαό βαθύ, πλατύ, ουσιαστικό, να ενισχύσει τη συστηματική και ολόπλευρη παρέμβαση στο λαό που η 5η Οκτώβρη πρέπει να τη βρει με νέα ώθηση. Οι λαϊκές δυνάμεις θα πολλαπλασιάζονται στο βαθμό που δε θα υποτιμήσει κανένας άνθρωπος του μόχθου που είναι πολιτικοποιημένος, που έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, το βάρος και τη σημασία που έχει η δική του «ατομική» δουλειά, πόσο απαραίτητη είναι για να δυναμώσει η συλλογική δράση. Οι συζητήσεις, οι συσκέψεις, η διάδοση του «Ριζοσπάστη», η ανταλλαγή πείρας, ο καθημερινός σχεδιασμός και έλεγχος της δουλειάς, η απαιτητικότητα που ορίζουν οι περιστάσεις, μπορούν και πρέπει να γίνουν τα όπλα που θα στοχεύσουν στην καρδιά της την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Από τις 5 του Οκτώβρη έρχονται αγώνες και ο λαός θα είναι δυνατός με δυνατό ΚΚΕ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Προκλητικές αλχημείες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόλις πριν από λίγες μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι άνεργοι τον Ιούνη του 2009 αυξήθηκαν κατά 18% (φτάνοντας συνολικά τους 427.707), με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί στο 8,6% (από 7,3% τον Ιούνη του 2008). Παρά τις διακηρύξεις του υπουργείου για την υλοποίηση μέτρων και έργου που - δήθεν - συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει αφού από τις αρχές του χρόνου η ανεργία αυξάνεται μήνα το μήνα. Να σημειωθεί, δε, ότι και αυτά τα επίσημα στοιχεία απεικονίζουν μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας μιας και το μοντέλο μέτρησης της ανεργίας που έχει υιοθετηθεί και από την Ελλάδα εμφανίζει ένα μέρος των ανέργων και σαφώς μικρότερη την ανεργία από την πραγματική.

Τώρα, όμως, επειδή μπροστά μας είναι οι εκλογές η ΝΔ «οφείλει» να παρουσιάσει «έργο» και τελικά να υποβαθμίσει όσο γίνεται περισσότερο το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες. Ετσι, με ανακοίνωσή του το υπουργείο παραδέχεται μεν ότι η ανεργία αυξήθηκε από Ιούνη σε Ιούνη, ωστόσο επισημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνη του 2009 είναι μικρότερο από αυτό του Γενάρη του 2009! Αυτή είναι η πρώτη «αλχημεία» καθώς δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του Ιούνη και του Γενάρη, αφού, όπως όλοι γνωρίζουν, άλλες συνθήκες επικρατούν το Γενάρη (κλειστές χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις) και άλλες τον Ιούνη. Σε ό,τι αφορά στο σχόλιο του υπουργείου περί «συγκράτησης» της ανεργίας στα επίπεδα του 8,6% τον Ιούνη εμείς ρωτάμε: Πόσο δηλαδή πρέπει να φτάσει η ανεργία ώστε η ΝΔ να μιλήσει για σοβαρό πρόβλημα; Εντάξει, εκλογές έρχονται αλλά μην παίζουν και με τη νοημοσύνη των χιλιάδων ανέργων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Προεκλογικό ντεκόρ για το ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε προεκλογικό ντεκόρ για το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την παρουσίαση της ετήσιας Εκθεσης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «παρεμβαίνουμε στην εκλογική διαδικασία για να εγγράψουμε στο δημόσιο διάλογο τα αιτήματα των εργαζομένων». Αν τώρα οι εργαζόμενοι ψάξουν για τα αιτήματά τους μάλλον θα απογοητευτούν. «Πράσινη ανάπτυξη», «ενιαία φορολογική προοδευτική κλίμακα», «ανάκτηση ελέγχου στις υπηρεσίες κοινωνικών αγαθών», «έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα». Τι ζητάει λοιπόν η ΓΣΕΕ; Ζητάει χρηματοδότηση των «πράσινων» μονοπωλίων, να μείνουν αλώβητα τα κέρδη των επιχειρήσεων, να παραμείνουν στους ιδιώτες οι ιδιωτικοποιημένες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πρώην ΔΕΚΟ, να σταθεροποιηθεί η ληστεία των τραπεζών, αλλά να υπάρχει «έλεγχος». Δηλαδή η ληστεία να γίνεται με έλεγχο. Και τι άλλο είπε ο πρόεδρος; Ελπίζει να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του. Βεβαίως όταν τα αιτήματα της ΓΣΕΕ είναι αντιγραφή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, σιγουριά έπρεπε να εκφράσει ο πρόεδρος και όχι ελπίδες. Την ίδια σιγουριά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι οι αυξήσεις ανάλογα με τον πληθωρισμό, δηλαδή ούτε 30 λεπτά, θα αποφασίζονται με συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εδώ είναι που λένε «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει». Οι εργαζόμενοι να το αντιληφθούν και στις εκλογές να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ, αλλά να δυναμώσουν και το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα. Είναι μονόδρομος.

Και βέβαια από αυτό το ρεσιτάλ του προέδρου της ΓΣΕΕ υπέρ του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψε και ο αντικομμουνισμός. Μέχρι και τον Μπέρια ανέσυρε ο «ιστοριοδίφης» πρόεδρός της για να κρύψει τις πομπές του. Μόνο που όση λάσπη και να ρίξει αυτές δεν κρύβονται. Γιατί τα τριήμερα και τα τετραήμερα που εξαναγκάζονται σήμερα να δουλεύουν οι εργάτες για τους οποίους χύνει κροκοδείλια δάκρυα η πλειοψηφία, έχουν και τη δική της συναίνεση. Η εκ περιτροπής εργασία με νόμο του ΠΑΣΟΚ έγινε το 1998, τον οποίο νόμο, προετοίμασε το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000» που συνυπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την τότε κυβέρνηση. Αλλά γι' αυτά τα ενοχλητικά δε θέλει να ακούει ο Γ. Παναγόπουλος.

ΣΥΝτονισμός με το σύστημα...

Οταν παίζεις με όρους τηλεθέασης και εντυπώσεων μέσω των μίντια και όχι επί της ουσίας με τη δράση και τις πολιτικές σου θέσεις, τότε φτάνεις σε σημείο παραφροσύνης προκειμένου να υπερασπιστείς ακόμα και λίγα λεπτά τηλεοπτικής εμφάνισης. Ο λόγος για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που με δηλώσεις στελεχών του και με σχόλια στην «Αυγή» ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί το ΚΚΕ, που απαιτεί αλλαγή των όρων διεξαγωγής του ντιμπέιτ, ότι δήθεν επιχειρεί να δυναμιτίσει τον πολιτικό διάλογο!

Ο Αλ. Τσίπρας χτες το πρωί, με αφορμή την προχτεσινή αποχώρηση του ΚΚΕ από τη διακομματική επιτροπή, δήλωσε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δυστυχώς συνεπικουρούμενοι και από το ΚΚΕ, διαμορφώνουν συνθήκες ναυαγίου στην προοπτική να γίνει ένας διάλογος». Ο δε Ν. Βούτσης δήλωσε «όταν θέλουν να αποδομήσουν και να απονευρώσουν κάτι το οποίο ήταν κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, λένε ό,τι λένε σήμερα η κυρία Παπαρήγα και το ΠΑΣΟΚ», ότι το ΚΚΕ «ενισχύει το δικομματισμό», ενώ ο Γ. Μπαλάφας χαρακτήρισε το ΚΚΕ «λαγό του δικομματισμού»! Πάει πολύ ο αρχηγός και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, της κατεξοχήν δύναμης ενίσχυσης τουλάχιστον του ενός πόλου του δικομματισμού, άρα και του συστήματος, ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση και υπονομευτή του κινήματος, που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε συνδικάτα δήμους και νομαρχίες, να κατηγορεί το ΚΚΕ για ενίσχυση του δικομματισμού. Φαίνεται πως οι άνθρωποι εκτός από το γεγονός ότι είναι σταθεροί στο ρόλο τους, αντιΚΚΕ ήταν πάντα, πασχίζουν να δημιουργήσουν ντόρο γιατί μοναδικός τους χαβάς είναι να «παίζουν» και να τους «παίζει» το σύστημα.

... και οπορτουνιστική παραζάλη

Αλλά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο οπορτουνισμός δεν έχει αρχές. Ετσι η «Αυγή», αφού καταγράφει ότι στο προηγούμενο ντιμπέιτ «οι ερωτήσεις ήταν συχνά παραπολιτικής έμπνευσης» και «ασφυκτικά σύντομος ο χρόνος των απαντήσεων, δεν επέτρεπε να παρουσιαστούν στοιχειώδη επιχειρήματα» και αφού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πράγματι οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από τη μετατροπή του πολιτικού διαλόγου σε θέαμα, από την υποκατάσταση του διαλόγου με παράλληλους μονολόγους», στη συνέχεια κάνει μια τούμπα και σημειώνει ότι με το ντιμπέιτ «δίνεται η δυνατότητα, για έστω μια φορά, να συγκριθούν προγράμματα και προσωπικότητες και να βγάλει τα συμπεράσματά του ο πολίτης»! «Από το να μη γίνει το ντιμπέιτ, όμως, είναι προτιμότερο να γίνει έστω και ένα κακό ντιμπέιτ», καταλήγει η «Αυγή». Τέτοια λαγνεία στο παιχνίδι του συστήματος.

Η παραζάλη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που η «Αυγή» φτάνει σε σημείο να υποστηρίζει πως «το ΚΚΕ είναι προφανές ότι φοβάται πως και μόνο η τηλεοπτική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα θα διαψεύσει τις προσδοκίες του Περισσού ότι έχει διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και θα προκαλέσει και πάλι πολιτικές συγκρίσεις ανάμεσα σε έναν γερασμένο, ξύλινο, σχεδόν κατηχητικό πολιτικό λόγο και τις προτάσεις της σύγχρονης αριστεράς»... Πράγματι, θα προκαλέσει και τέτοιες συγκρίσεις και καλό είναι να προκαλεί. Γιατί τους παίρνει ο κόσμος χαμπάρι και βγάζει συμπεράσματα για το χαρακτήρα και το ρόλο τους. Ως μέρος του πολιτικού συστήματος που πασχίζει για την καλή του λειτουργία, συμβάλλοντας δηλαδή στην επιδίωξη χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στην αστική πολιτική. Ως δύναμη αφερέγγυα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό

Οι εξαγγελίες, οι θέσεις και οι προτάσεις των δυο κομμάτων που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, ταυτίζονται στρατηγικά, ανεξάρτητα αν λόγω των προεκλογικών αναγκών του κάθε κόμματος εμφανίζονται φραστικές διαφορές στις προτάσεις τους. Φαίνεται πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει προσπάθειες διαφοροποίησης (εφημερίδα της πλουτοκρατίας έγραφε ότι τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ δε σοκάρουν, της ΝΔ σοκάρουν), στο πλαίσιο της τακτικής κάποιων φραστικών ελιγμών προκειμένου να χειραγωγηθούν λαϊκές δυνάμεις στη γενική πολιτική γραμμή της πλουτοκρατίας. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε στο ελάχιστο δεν ξεφεύγουν από τον ντορό της διαχείρισης, αναγορεύονται ωστόσο από το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα σε αιχμή της προεκλογικής δικομματικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να εγκλωβίζονται οι λαϊκές συνειδήσεις στο δίλημμα του φαινομενικά μικρότερου κακού.

Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, συμπληρώθηκε το παζλ της προεκλογικής περιόδου για τους δυο εταίρους του δικομματισμού, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιούν τις ίδιες ακριβώς αντιλαϊκές ψηφίδες. Θα παγώσω τους μισθούς, λέει η ΝΔ, θα δώσω «αύξηση» 30 λεπτά του ευρώ την ημέρα, απαντά το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή και οι δυο υπόσχονται καθήλωση των μισθών πείνας, που ούτως ή άλλως παίρνουν σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Θα ενισχύσω την επιχειρηματικότητα με νέα προνόμια στο κεφάλαιο, προκειμένου να αυξηθούν δήθεν οι θέσεις εργασίας, λέει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι θα επιδοτήσει αδρά τη μεγαλοεργοδοσία για να προσλάβει ανέργους. Δηλαδή και οι δύο υπόσχονται τζάμπα εργατικά χέρια στο κεφάλαιο.

Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλά ακόμα ανάλογα παραδείγματα βγαλμένα από τα προγράμματα και τις προεκλογικές εξαγγελίες των δυο κομμάτων. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος πιο αποτελεσματικά θα προωθήσει σαν κυβέρνηση τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις άλλες συνθήκες που έχουν συνομολογήσει και συνυπογράψει στο πλαίσιο της ΕΕ. Γι' αυτό και οι προτάσεις τους μοιάζουν σαν μια σταγόνα νερό. Γιατί βγαίνουν από την ίδια μήτρα, έχουν το ίδιο καλούπι. Και εν μέσω κρίσης, δεν επιτρέπεται ο παραμικρός ελιγμός, η παραμικρή - ακόμα και διαχειριστική - παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στην ΕΕ. Γι' αυτό και δεν μπορεί ο ένας να πλειοδοτήσει σε βάρος του άλλου ακόμα και στα ελάχιστα που προβλέπει η στρατηγική γραμμή, την οποία με συνέπεια υπηρετούν και οι δυο.

Ο κύβος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα «ερρίφθη». Ολοένα και πιο καθαρά προβάλλει η αλήθεια που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ. Οτι σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το πραγματικό δίλημμα βρίσκεται ανάμεσα στην πολιτική, το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια και το ΚΚΕ από την άλλη. Γι' αυτό και άλλη λύση προς το συμφέρον των εργαζόμενων δεν υπάρχει, από το να πέσουν όσο πιο κάτω γίνεται οι δυο τους και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Αυτή είναι η μόνη συνθήκη που μπορεί να εγγυηθεί ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα θα δώσει από καλύτερες θέσεις και με πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις τη μάχη για να αποκρούσει τα χειρότερα που έρχονται και τα οποία συνομολογούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χτίζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την αναγκαία όσο ποτέ λαϊκή αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ