Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιλαϊκές «διαισθήσεις» και τα παπαγαλάκια

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολύ ωραία τα έλεγε χτες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος για τη νέα ταυτότητα του τουρισμού που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αλλά η διαμαρτυρία συνδικαλιστών από το χώρο του επισιτισμού - τουρισμού προκάλεσε... αναστάτωση. Κυρίως λόγω της επισήμανσής τους ότι δεν δέχεται να τους δει και ότι η κυβέρνηση απεργάζεται και εφαρμόζει μαζί με τους εργοδότες τα αντεργατικά μέτρα που χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων στον κλάδο.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός είχε ζητήσει από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, να «πετάξουν το καπέλο του δημοσιογράφου» για να πουν πώς μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια του υπουργείου για την τουριστική προβολή.

Κάποιοι, λίγοι, το έκαναν με χαρά, όταν οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν προβάλλονται οι θέσεις και τα προβλήματά τους από τα περισσότερα ΜΜΕ. Ενοχλήθηκαν σφόδρα, λες και ήταν προσωποποιημένη η κριτική και κάποιοι ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να περάσουν έξω, λες και κάνουν αυτοί κουμάντο στο υπουργείο ή τους έχουν ορίσει φύλακες.

Επανήλθαν στη συνέχεια με «επιθετικές» ερωτήσεις προς τον υπουργό, για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ...αντιτουριστικές ενέργειες στην Ακρόπολη, στους καταπέλτες των πλοίων κλπ.

Κι ο υπουργός απάντησε λέγοντας ότι η διαίσθησή του είναι «ότι απαξιώνονται αυτές οι διαδικασίες από τον ίδιο τον κόσμο».

Είναι φοβερή η «διαίσθηση» της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι ο «κόσμος» έχει βαρεθεί τις αντιδράσεις για τις συντάξεις που κόβονται στα δύο, για τα μεροκάματα που πετσοκόβονται, για την ακρίβεια που κάνει το αύριο αμφίβολο. Τόσο φοβερή διαίσθηση σαν και αυτή του πρωθυπουργού που δήλωνε από την Τρίπολη ότι ο κόσμος που συναντά του λέει ότι επικροτεί τα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα αποδοκιμάζονταν η πολιτική του μπροστά του...

Τρίβεται στ' αφεντικά του

Τη βίαιη καταστολή του αγώνα των ναυτεργατών αξιώνει για μια ακόμη φορά ο ΛΑ.Ο.Σ. καλώντας την αρμόδια υπουργό, Λ. Κατσέλη, να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να επιβάλει το νόμο! Ο λαλίστατος κατά τ' άλλα ΛΑ.Ο.Σ. υπερασπίζεται επιλεκτικά νόμους και αποσιωπά πλήρως το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία των δύο πλοίων εγκαλείται και για την παραβίαση ακόμα κι αυτής της ανεπαρκέστατης αστικής νομοθεσίας που αφορά στον αριθμό των μελών των πληρωμάτων των πλοίων της. Ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει λόγο για «αιχμαλωσία», στοχοποιώντας έτσι σαν «εχθρό» τους ναυτεργάτες, που δίνουν παλικαρίσια μάχη για δικαιώματα που αφορούν στις αμοιβές, στην ασφάλιση, στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, στην ασφάλεια της ζωής των εργατών της θάλασσας. Καταγγέλλει «την άρνηση της υπουργού να εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία διατάσσεται η άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων», την καλεί αν δεν μπορεί να το πράξει να παραιτηθεί και συγχρόνως καλεί τον πρωθυπουργό «να επιληφθεί άμεσα του θέματος που δημιουργεί τριβές άνευ λόγου με χώρες της ΕΕ και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας». Σε αντεργατικό παραλήρημα ο ΛΑ.Ο.Σ., δε χάνει ευκαιρία να τρίβεται στα αφεντικά του, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα και μάλιστα στην πιο μαύρη εκδοχή του.

Οι «αξίες» και η ηθική τους

H χρησιμοποίηση του πλωτού μουσείου θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» ως νυχτερινό κέντρο - «σκυλάδικο» της παραλιακής, αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και του ευτελισμού μνημείων, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κλπ., που κατά καιρούς διατίθενται για δεξιώσεις, διαφημίσεις και άλλες δραστηριότητες μεγάλων επιχειρήσεων. Οι ίδιοι που δίνουν π.χ. την Ακρόπολη για τις διαφημιστικές ανάγκες πολυεθνικών εταιρειών, και μετατρέπουν πολιτιστικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία σε αντικείμενο εμπορικής χρήσης ή τους προσφέρουν στην υπηρεσία μεγαλοπαραγόντων, είναι οι ίδιοι που νομιμοποιούν και τα φαινόμενα τύπου «Αβέρωφ», άσχετα αν τώρα εμφανίζονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το καράβι μουσείο διατίθεται για τέτοιους ευτελείς σκοπούς. Το 1996 είχε δοθεί ως σκηνικό για να μεταδοθεί πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού και σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος για τη δημιουργία βίντεο κλιπ κλπ. Ομως, το τελευταίο περιστατικό προσφέρεται και για παραπέρα συμπεράσματα. Γιατί αποκαλύπτει με ακόμα πιο κυνικό τρόπο τα όρια της υποκρισίας όλων αυτών και το αξιακό τους σύστημα, που τους είδαμε και πρόσφατα, να σκυλιάζουν για το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη και για τις αγωνιστικές εκδηλώσεις των ναυτεργατών έξω από τα πλοία κάτεργα. Είναι αυτοί για τους οποίους ο λαός, οι αγωνίες του και οι αγώνες του είναι «μιάσματα». Είναι αυτοί που θεωρούν ότι για τους ίδιους δεν υπάρχουν όρια, τόσο στην κερδοφορία τους όσο και στη συμπεριφορά τους. Αυτή είναι η αστική ηθική.

Ο εφιάλτης και η διέξοδος

Μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι λεπτομέρειες που απομένουν και οι τελευταίες διευθετήσεις - για τις οποίες γίνεται τόσος ντόρος - δεν αλλάζουν την ουσία. Και αυτή είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης βάζει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα κατοχυρώνεται μόνο μετά από 40 ολόκληρα χρόνια δουλειάς, η σύνταξη, από αναπλήρωση σε κάποιο βαθμό του μισθού μετά την αποχώρηση απο την εργασία, μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Στο νέο σύστημα, ο συνταξιούχος θα είναι συνώνυμο του φτωχού και εξαθλιωμένου. Κανένας, δηλαδή, δε θα μπορεί να εξασφαλίζει αξιοπρεπή γηρατειά.

Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Μέχρι σήμερα, το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη κατοχυρωνόταν κατά κανόνα με 35 χρόνια εργασίας ή 10.500 ένσημα. Παρ' όλα αυτά, το δικαίωμα αυτό εξασφαλιζόταν από λίγους εργαζόμενους. Και αυτό δεν είναι περίεργο, αφού εξαιτίας της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, εκατομμύρια εργαζόμενοι φτάνουν στο τέλος του εργάσιμου βίου χωρίς να συμπληρώνουν την προϋπόθεση της 35ετίας. Ετσι, σε συνάρτηση με τις χαμηλές αποδοχές, οι συντάξεις διαμορφώνονταν στα γνωστά εξευτελιστικά επίπεδα. Με τους νέους όρους, η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ είναι σήμερα 220 το χρόνο, που σημαίνει ότι για να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, δηλαδή 12.000 ένσημα, θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην παραγωγική διαδικασία 54,5 χρόνια. Αρα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για το σύνολο της εργατικής τάξης θα φτάσει τα 75 χρόνια! Η κυβέρνηση λέει πως ακόμη και ο ελάχιστος χρόνος εργασίας θα δίνει μιαν αναλογική σύνταξη. Μόνο που αυτή με βάση τον υπολογισμό θα είναι μισό πιάτο φαΐ τη μέρα. Θα τη συμπληρώνει, λέει, με τη λεγόμενη βασική. Ενα προνοιακό επίδομα για να εξασφαλίζει ένα πιάτο φαΐ τη μέρα. Αλλά και ολόκληρη η μετά τα 40 χρόνια δουλειάς σύνταξη θα είναι κάτω και απ' αυτά τα 500 ευρώ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ολα αυτά προδιαγράφουν ένα εφιαλτικό μέλλον. Αυτό το μέλλον δεν πρέπει να το αποδεχτούν οι εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να υποκύψουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς. Τα μέτρα δε «σώζουν» το σύστημα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Το αντίθετο κάνουν. Ρίχνουν στον Καιάδα την Κοινωνική Ασφάλιση και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, που θα πιει όλο το πικρό ποτήρι, αν σήμερα δεν υψωθεί κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μπουν στο «λούκι» τού τι θα περισώσουν και ποιος θα γλιτώσει. Κανένας δε θα γλιτώσει και τίποτα δε θα περισωθεί, αν σήμερα δεν παλέψουν.

Σήμερα, ο πήχης των απαιτήσεων και των διεκδικήσεων πρέπει να μπει ψηλά, να δείχνει τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να σηματοδοτεί το μέλλον από τη σκοπιά των συμφερόντων ολόκληρης της εργατικής τάξης. Η κρίση, με δραματικό τρόπο, επιβεβαιώνει όχι μόνο τα όρια ενός συστήματος που βασίζεται και αναπαράγει την εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Δείχνει και την κατεύθυνση που η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα αναζητήσουν τη διέξοδο, σε μια κοινωνία, δηλαδή, όπου κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου, με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Λαϊκή επαγρύπνηση και κλιμάκωση των αγώνων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΑΝΟΗΘΗΚΕ ο «Οίκος Moody's» να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα 6 ελληνικών τραπεζών και ...άστραψε και βρόντηξε ο πρωθυπουργός μας, Γιώργος Παπανδρέου.

Εξίσου οργισμένοι και ο αγαπημένος μας επίτροπος, ο Ολι Ρεν, καθώς και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέτοια ευαισθησία για τις τράπεζες, που, όπως είπε πριν από λίγο καιρό ο Κ. Μητσοτάκης, «περνάνε δύσκολες ώρες».

Ολοι οι προαναφερόμενοι, φυσικά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα, την παραμικρή οργή, εννοείται, καμία τύψη, όταν υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα (και γενικώς ...κάθε οικονομική ικανότητα) στους εργαζόμενους της Ελλάδας.

Εκτός κι αν θεωρούν πως το μνημόνιό τους μας ...αναβάθμισε οικονομικά και δεν το έχουμε αντιληφθεί.

Αν, λοιπόν, η απόφαση της «Moody's» είναι «παράλογη», «ανορθολογική», «ακατανόητη» και «περίεργη» για τις ελληνικές τράπεζες, όπως λένε, τι πρέπει να πει ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο νέος, ο συμβασιούχος;

Μάλλον δεν πρέπει να πει τίποτε. Αλλά να πάρει ...βρεγμένη σανίδα. Και στην περίπτωσή μας αυτό σημαίνει να κινητοποιηθεί, όπου κι αν βρίσκεται, ενάντια σ' αυτήν την πολιτική και σε όσους τη στηρίζουν.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΑΙ αν μας επιτρέπεται να παρέμβουμε στη συζήτηση που έχει ανοίξει στα ιδιωτικά κανάλια για την υπόθεση των νοσοκομείων, η κυβέρνηση, όντως, έχει ένα μεγάλο χρέος και οφείλει αμέσως να το εξοφλήσει...

Μόνο που το χρέος αυτό δεν είναι στους προμηθευτές των νοσοκομείων, δηλαδή τις εταιρείες. Είναι το χρέος που έχει προς τους Ελληνες φορολογούμενους. Αυτούς που έχουν δικαίωμα σε μια δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη και αποτελεσματική φροντίδα υγείας.

Κι όταν λέμε «δικαίωμα», εννοούμε «δικαίωμα», και, μάλιστα, απαράβατο. Οχι ...«ευκαιρία»: Δηλαδή, έτσι έχει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και άμα σου αρέσει, αλλιώς πήγαινε σε ιδιωτικό!


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως, άλλωστε, και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Κι αυτοί έχουν δικαίωμα να δουλεύουν ανθρώπινα και να πληρώνονται.

Τι λένε τώρα τα καλόπαιδα του Αλαφούζου;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εδώ και δέκα περίπου μέρες, οι ναυτεργάτες, με μπροστάρηδες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δίνουν στο λιμάνι της Κορίνθου έναν υποδειγματικό ταξικό αγώνα, διεκδικώντας να προσληφθεί επιπλέον πλήρωμα στα δύο καράβια «ROPAX I» και «ROPAX II», όπως άλλωστε προβλέπεται ακόμα και από αυτή την κουτσουρεμένη και φιλοεφοπλιστική νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων αυτού του τύπου. Μέσα απ' αυτόν τον αγώνα στους καταπέλτες των δύο πλοίων, οι ναυτεργάτες αναδεικνύουν το συνολικότερο ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα, το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα, την ανάγκη επέκτασης των ναυτεργατικών δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Ο αγώνας τους αυτός έγινε αντικείμενο συκοφαντίας, επίθεσης και πρόκλησης από διάφορα δημοσιογραφικά και πολιτικά παπαγαλάκια. Πρωτοστάτες ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ. και το συγκρότημα του εφοπλιστή Αλαφούζου, η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ. Το αδιαπραγμάτευτο δίκιο των ναυτεργατών και η καραμπινάτη παρανομία της πλοιοκτήτριας υποχρέωσαν χτες ακόμα και το υπουργείο Οικονομίας να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «τα πλοία "ROPAX I" και "ROPAX II" δεν είναι RORO, δηλαδή δεν είναι οχηματαγωγά, όπως μέχρι τώρα εμφανίζονταν. Είναι επιβατικά, καθώς μεταφέρουν πάνω από 12 επιβάτες», γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να «εξετάζει όλα τα θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, επιβατών και προσωπικού των συγκεκριμένων πλοίων». Είναι φανερό ότι με την ανακοίνωσή του το υπουργείο επιχειρεί να σπεκουλάρει, αφού γνώριζε την παρανομία εδώ και καιρό, αλλά έκανε την πάπια και την κάλυπτε. Ωστόσο, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία τσαλαπατάει ακόμα και αυτή την απαράδεκτη για τους ναυτεργάτες αστική νομοθεσία. Αλήθεια, τι έχουν να πουν μετά απ' όλα αυτά ο Πορτοσάλτε, ο Παπαδημητρίου, ο Μανδραβέλης, η Ακριβοπούλου και τα άλλα καλόπαιδα του εφοπλιστή Αλαφούζου, ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή», που έσκουζαν για τις «παρανομίες» των ναυτεργατών και απαιτούσαν την εδώ και τώρα καταστολή του δίκαιου αγώνα τους; Να βγάλουν οι ακροατές και οι αναγνώστες τους συμπεράσματα για το ποιόν της δημοσιογραφίας που υπηρετούν. Βρίζουν την πρωτοπορία για να χτυπηθούν συνολικά οι εργατικοί αγώνες. Αυτός είναι ο ρόλος τους, αυτό επαληθεύει και το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Αξιος «εταίρος» των εκμεταλλευτών

Τι ωραία που τα έλεγε χτες στο κεφαλόσκαλο της Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ... Ασφαλώς και θα τον καμάρωνε όχι μόνο η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και η κυβέρνηση και οι εργοδότες. Κατ' αρχήν, η «κομψή» ορολογία, οι προσεγμένες εκφράσεις, ώστε να μην πυροδοτούν την οργή των εργαζομένων και βέβαια προκαλούν τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους». Ιδού ένα μικρό δείγμα: «Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τα κρίσιμα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της εργασίας, δεδομένων των μέτρων - σκληρών, άδικων και αντικοινωνικών - που έχουν ληφθεί» (σ.σ. άραγε από ποιον;) . Και ο Γ. Παναγόπουλος συνέχισε στο ίδιο «ύφος»: «Για εμάς, επείγοντα και πρωτεύοντα χαρακτήρα έχουν τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και, κυρίως, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της προστασίας της απασχόλησης και της περιφρούρησης των ανέργων»... Πουθενά οι λέξεις κυβέρνηση, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο πόλεμος κατά της εργατικής τάξης... Πουθενά η λέξη σύγκρουση, αναμέτρηση, ανατροπή. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει (ταξικός) εχθρός, παρά μόνο «εταίροι»... Αλλωστε, έχει βάλει πλάτη για το πέρασμα των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων. Ετσι η μάχη που προετοιμάζεται να δώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ...η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων για την κατάργηση ουσιαστικά των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης. Ευτυχώς οι εργαζόμενοι, καιρό τώρα, τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Θέατρο με «οίκους»

Με μια «φωνή» απάντησαν κυβέρνηση, ΝΔ, τραπεζίτες, ΜΜΕ - παπαγαλάκια, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη «Moody's». Ολοι μαζί και εν χορώ αποδοκίμασαν την αψυχολόγητη, αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κίνηση, το χτύπημα κάτω από τη μέση, κ.ο.κ. Ομως μέχρι εκεί. Η βαθμολόγηση της «Moody's» όπως και των άλλων δύο διεθνών οίκων αξιολόγησης, της «Standards & Poor's» και «Fitch», είναι θέσφατο, στο οποίο οι πάντες υποτάσσονται. Ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι είναι οι βαθμολογητές - όργανα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και σαν τέτοιοι όχι μόνο έχουν γίνει αποδεκτοί από τις κυβερνήσεις αλλά και από τις κεντρικές τράπεζες στην ΕΕ (ΕΚΤ), στις ΗΠΑ, κ.ο.κ. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαρτά το δανεισμό των κρατών μελών από τη βαθμολογία των τριών μεγάλων «διεθνών οίκων αξιολόγησης», όπως είναι η «πολιτικά ορθή» ονομασία τους. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει ότι οι εκθέσεις των «οίκων» αυτών αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την αδιάσειστη «απόδειξη» για την «ορθότητα» της πολιτικής που εφάρμοζαν. Αυτό δεν αλλάζει παρά τη φραστική αποδοκιμασία της τελευταίας βαθμολογίας της «Moody's». Αντίθετα, όλοι όσοι διαμαρτύρονται, συμπλέουν στη διαπίστωση ότι η καλύτερη απάντηση είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων προκειμένου «να δείξουμε στη "Moody's" ότι έκανε λάθος» και άρα να βελτιώσει τη βαθμολογία της την επόμενη φορά... Κανονικό θέατρο δηλαδή που ο λαός δεν πρέπει να δίνει καμία σημασία. Αντίθετα, να πεισμώνει ταξικά, αγωνιστικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τέλος στους «προμηθευτάδες»

Η συστηματική υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας με τη συνεχή εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του και η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για την αποκόμιση κερδών, αργά ή γρήγορα, θα οδηγούσε στη σημερινή κατάσταση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την πολιτική τους συνολικά, αλλά και με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που στόχο είχαν να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν αναδείξει τους διάφορους «προμηθευτές» σε αφεντικά των δημόσιων νοσοκομείων. Κι αυτοί, λειτουργώντας με βάση τους νόμους της ...αγοράς και του κέρδους, διαφεντεύουν ιατρικές μονάδες, λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία, κατακλέβουν όλους τους εργαζόμενους και προκαλούν αδιέξοδα σε όσους τύχει να χρήζουν ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας.

Η λογική του συστήματος είναι απλή: Τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται και όσο περισσότερη είναι η ανάγκη, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η πληρωμή. Και στις βιτρίνες, και στα νοσοκομεία. Γι' αυτό με βάση την κυρίαρχη αντίληψη - την αντίληψη που θέλει να διαιωνίζεται η εξουσία των τάξεων που εκμεταλλεύονται όλους τους υπόλοιπους - τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τα εφόδια των νοσοκομείων, τα μηχανήματα, τα αντιδραστήρια, τα πάντα που συνδέονται με την υγεία, ανήκουν σε πέντε - δέκα επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές. Αυτοί προτείνουν την πραμάτεια τους, παίρνουν τις παραγγελίες, αναλαμβάνουν τις προμήθειες. Αυτοί κόβουν και τα τιμολόγια. Οπως τους συμφέρει και ανάλογα με το εύρος της διαφθοράς και τη μόλυνση που έχουν προκαλέσει στους ...προμηθευόμενους. Κανείς δεν τους ζητάει το λόγο, σε κανένα δε δίνουν λογαριασμό.

Το αποτέλεσμα είναι ορατό με γυμνό μάτι: Μόνον οι φαρμακοβιομήχανοι, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων, κατάφεραν μέσα σε μια δεκαετία να εκτοξεύσουν την ετήσια δαπάνη για φάρμακα κατά 330%. Οι 4-5 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου φιγουράρουν στους καταλόγους με τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μόνο το 2008, οι 20 μεγαλύτερες αύξησαν την περιουσία τους κατά 1 δισ. ευρώ. Οι ίδιες τη διετία 2007-08 τσέπωσαν (κυριολεκτικά τσέπωσαν) καθαρά κέρδη πάνω από 520 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο, βέβαια, δε χορταίνει με τίποτα. Θέλει, απαιτεί και αξιώνει ακόμα περισσότερα. Αυτή είναι η φύση του, αυτός ο προορισμός του. Να αφαιμάζει τους πάντες και τα πάντα. Ακόμα και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται για να ξεπεραστεί το πρόβλημα δεν αποτελούν λύση με προοπτική. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι «προμηθευτάδες», πολύ γρήγορα, θα επανέλθουν δριμύτεροι και θα επανέρχονται συνεχώς, μέχρι να τους κοπεί ο βήχας. Η άποψη των κομμουνιστών είναι ότι οι λύσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού πρέπει να αναζητηθούν προς άλλες κατευθύνσεις. Πρώτα και κύρια, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα υγείας και των κλάδων που τον υπηρετούν. Με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου, ενιαίου, δωρεάν και καθολικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, αναπτυγμένου σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Ενα σύστημα, το οποίο θα τροφοδοτείται για τις δικές του ανάγκες από έναν κρατικό φορέα, που θα αναλάβει την παραγωγή σε φάρμακα, εφόδια και νοσοκομειακό υλικό. Ενα σύστημα, που θα στηρίζεται στη σχεδιασμένη ανάπτυξη των υποδομών του και σε ένα καλά αμειβόμενο και διαρκώς εξελισσόμενο προσωπικό. Ολα τα άλλα είναι μπαλώματα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ