Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η διαφορά τους είναι στο πώς θα γίνει το ξεπούλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ανησυχία της ότι εάν ιδιωτικοποιηθούν σήμερα οι επιχειρήσεις που προβλέπει το μνημόνιο δε θα αποφέρουν τα «επιθυμητά», εκφράζει η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που εκτιμάει ότι, έτσι όπως έχει πέσει η αξία των μετοχών τους, θα πρόκειται για ...«ξεπούλημα»! Βάζοντας πλάτες στη χυδαία προσπάθεια κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου να πείσουν το λαό ότι εκχωρώντας γην και ύδωρ στην κερδοφορία και την κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων θα σωθεί «η χώρα», η διοίκηση της ΕΣΕΕ υπερθεματίζει: «Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους - περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ - αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε τα "ασημικά" μας που αποτελούν και τις μόνες εγγυήσεις μας, όταν πρέπει, όπως πρέπει και όσο πρέπει». Δηλαδή, όπως αναλύει σε χτεσινή της ανακοίνωση, το ξεπούλημα είναι ένα το κρατούμενο και σωτήριο. Αυτό που προτείνουν οι μεγαλέμποροι της διοίκησης της Συνομοσπονδίας είναι πριν απ' αυτό να κάνουν το υπό ξεπούλημα προϊόν πιο «ελκυστικό»: «...να επιχειρήσουν να επενδύσουν πρώτα σε μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον μέρος της αξίας που έχουν απολέσει την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών» και να μεταφερθεί μερικούς μήνες αργότερα το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το τι κέρδος θα έχουν οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η ΕΣΕΕ είναι ολοφάνερο: Κανένα. Το αντίθετο, μάλιστα. Μόνο που η διοίκησή της άλλων συμφέροντα εκπροσωπεί, και ομολογουμένως επάξια!

Το «φιλέτο» της ζάχαρης

Αγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι και Γερμανοί επιχειρηματίες σπεύδουν να αρπάξουν κοψοχρονιά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), μετά το πωλητήριο που έβαλε η διοίκηση της ΑΤΕ. Η προθεσμία για τις προσφορές είναι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, πολυεθνικές αγγλικών, γαλλικών και ρωσικών συμφερόντων, καθώς και δύο γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης ενδιαφέρονται για την αγορά της ΕΒΖ. Ομως η ΕΒΖ δεν είναι απλώς μια εταιρεία προς πώληση. Είναι τρία εν ενεργεία εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα, άλλα δύο στη Σερβία, πολλά ακίνητα, αποθηκευτικοί χώροι, όπως τα μεγάλα σιλό σε Πλατύ και Λάρισα, το δίκτυο διανομής, το μερίδιο αγοράς σε Ελλάδα και Βαλκάνια, καθώς και 158.000 τόνοι ποσόστωση ζάχαρης. Δεν αποκλείεται ο νέος αγοραστής να πάρει προίκα την εθνική ποσόστωση και την αγορά των Βαλκανίων και πιθανά να κλείσει τα εργοστάσια, γιατί θα μπορεί να παράγει κάπου αλλού τη ζάχαρη με φθηνότερο κόστος. Το ξεπούλημα της ΕΒΖ είναι ξεπούλημα εθνικής περιουσίας. Αυτό είναι άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα για τα όσα επιβάλλει το μνημόνιο, η τρόικα, η ΕΕ, το ΔΝΤ σε βάρος της χώρας και του λαού και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως θα εφάρμοζε και μια κυβέρνηση της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες καλούνται να αντιδράσουν άμεσα και να αντισταθούν σε αυτήν την ολέθρια πολιτική. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ δεν πρέπει να προχωρήσει. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες καλούνται να παλέψουν συντονισμένα για να κρατηθεί η ΕΒΖ στη χώρα μας. Πρόκειται για μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, καθώς σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Είναι μια βιομηχανία παραγωγική, δημιουργική και αν αναπτυχθεί θα μπορέσει να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να επεκτείνει και τις εξαγωγές της σε όφελος των εργαζομένων, των αγροτών και συνολικότερα του ελληνικού λαού.

Στο τσιγκέλι του κόστους

Πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011- οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Κι από την άλλη, οι τιμές παραγωγού πέφτουν, με τρανταχτό παράδειγμα το πρόβειο γάλα. Πώς να αντέξει ένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος; Γιατί δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, την αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ κ.ά.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο σταμάτημα της παραγωγής, στην ανεργία. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Γι' αυτό ο αγώνας τους για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής.

Ο φόρος Τόμπιν

Με αφορμή τη γερμανογαλλική συμφωνία για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ορισμένοι επιχειρούν να ξαναζεστάνουν το μύθο για τον περιβόητο «φόρο Τόμπιν», στις συναλλαγές που γίνονται στα χρηματιστήρια. Τι είναι ο «φόρος Τόμπιν»;

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, στα διάφορα χρηματιστήρια του κόσμου άρχισε να διογκώνεται και να αποκτά νέες διαστάσεις το ποντάρισμα, το παιχνίδι με τα διάφορα νομίσματα και το συνάλλαγμα διαφόρων χωρών. Μια χούφτα κεφαλαιοκρατών, έχοντας συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, εγκαταστάθηκαν σε πολυτελή γραφεία και έχοντας πέντε - έξι τηλέφωνα στη διάθεσή τους, έκαναν επάγγελμα την εκμετάλλευση των διαφορών, που πάντα υπήρχαν, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων διαφόρων χωρών. Αγόραζαν, για παράδειγμα, το γιαπωνέζικο γιεν όταν ήταν φτηνό και κέρδιζαν έναντι του γερμανικού μάρκου που ήταν φτηνότερο, ή πουλούσαν δολάρια όταν το αμερικανικό νόμισμα ανέβαινε και ξεφορτώνονταν τις στερλίνες. Οι ποσοστιαίες διαφορές με γυμνό μάτι φαίνονται - και είναι - ελάχιστες. Οταν όμως γίνεται λόγος για τεράστιους όγκους συναλλαγών, ο καθένας καταλαβαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα, το κέρδος, είναι τεράστιο.

Στα πλαίσια των επεξεργασιών που έκαναν τότε διάφοροι οικονομολόγοι, με κύριο γνώμονα και κριτήριο τη στήριξη αυτής της κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου, είχαν διατυπωθεί προτάσεις για τον τρόπο που αφενός οι κερδοσκοπικές συναλλαγές, αλλά μαζί και τα κέρδη από αυτές θα αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Σε αυτά τα πλαίσια ο οικονομολόγος Τόμπιν είχε διατυπώσει την πρόταση, οι υποχρεώσεις από παρόμοιες συναλλαγές να εξαντλούνταν με την επιβολή ενός ειδικού φόρου επί των συναλλαγών, πρόταση που βεβαίως άφηνε στο απυρόβλητο το προϊόν της συναλλαγής, που ήταν τα κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων που αποσπούσε το κεφάλαιο.

Η πρόταση για το «φόρο Τόμπιν», δεν επιβλήθηκε, αποτέλεσε όμως έκτοτε την πανάκεια, που αντέτειναν κύρια οι εκπρόσωποι των διαφόρων ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με διάφορες πλευρές της σαπίλας και της σήψης του καπιταλισμού. Στην Ελλάδα, θόρυβο με το «φόρο Τόμπιν» προκάλεσε ως πολιτική δύναμη κύρια ο ΣΥΝ, αλλά έμμεσα και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις ελεγχόμενες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ειδικά την εποχή που διακινούσαν το σύνθημα «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη», ποντάροντας στον εξανθρωπισμό του συστήματος και την ελεημοσύνη των καπιταλιστών.

Τι ακριβώς αποφάσισαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δεν το γνωρίζει ακόμα κανείς. Δεν έχει όμως σημασία. Μπορεί να είναι ένας φόρος για κάθε τραπεζική συναλλαγή, που τελικά θα την πληρώσουν οι πελάτες των τραπεζών, μπορεί πράγματι να είναι φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών... Με απόλυτη ακρίβεια όμως γνωρίζουμε, ότι οποιοιδήποτε φόροι στις οποιεσδήποτε χρηματιστηριακές συναλλαγές των κεφαλαιοκρατών δεν αλλάζουν στο παραμικρό την ουσία και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ούτε θέτουν σε αμφισβήτηση τη βάρβαρη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς, επίθεση που μόνο με συνεπή αγωνιστική παρέμβαση και με Λαϊκό Μέτωπο μπορεί να ανατραπεί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

«Παιδεία» παραγγελία από τα μονοπώλια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, είναι θαυματοποιός! Μεταξύ άλλων, μπορεί να ...τετραγωνίσει τον κύκλο, να λύσει το μυστήριο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, να μεταφράσει τη γραμμική Β` και να αποδείξει ότι είναι λάθος η θεωρία της σχετικότητας. Κι όλα αυτά, χωρίς καν να ιδρώσει.

Οπως καταλαβαίνετε - μετά τα παραπάνω - το να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά χωρίς κανένα κενό στα σχολεία, έχοντας, όμως, διώξει καμιά 10αριά χιλιάδες εκπαιδευτικούς δίχως να προσλάβει καινούριους, αποτελεί παιχνιδάκι.

(Ιδίως όταν έχει προηγηθεί ένας ...εκπαιδευτικός «Καλλικράτης», με μόνο γνώμονα το να κοπούν κονδύλια).

Φυσικά, για την Αννα Διαμαντοπούλου μιλάμε, που, όπως δήλωσε, τα πάντα στην Παιδεία είναι «υπό έλεγχο», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «καλό καπετάνιο» που «φαίνεται στις φουρτούνες».

Αφού, όμως, της αρέσουν οι ...φουρτούνες, γιατί έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσει το νομοσχέδιό της μέσα στο κατακαλόκαιρο (συζητείται την επόμενη βδομάδα στη Βουλή);

Γιατί προωθεί τον υποτιθέμενα κοινής αποδοχής από την πανεπιστημιακή κοινότητα νόμο της, όταν τα πανεπιστήμια δε λειτουργούν;

Προφανώς γιατί έχει πλήρη συναίσθηση και τού τι κάνει, και γιατί το κάνει και, κυρίως, το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Αλλωστε, δε φροντίζει να κρύψει και ιδιαίτερα το πόσο πιστεύει στην εκπαίδευση που «εναρμονίζεται» με την αγορά.

Εξ ου και έχει αναδειχθεί σε ένα κυβερνητικό στέλεχος, που με φανατισμό υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική που θέλει να «εναρμονίσει» τους πάντες και τα πάντα με τις «αγορές».

ΒΡΕ ΒΡΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟΨΕΙΣ που διατύπωσε περί κρίσης ο πάπας Βενέδικτος ο Β'! Είναι υπέρ - δήλωσε - μιας «ανθρωποκεντρικής οικονομίας», που θα «προκρίνει τον άνθρωπο και όχι το κέρδος» και θα «τεθεί στην υπηρεσία της προστασίας της εργασίας».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Να υποθέσουμε ότι τις ίδιες αντιλήψεις έχει και η ...τράπεζα του Βατικανού, μία από τις πλέον δραστήριες στην Ευρώπη και παγκοσμίως; `Η, μήπως, πρόκειται για μία «εναλλακτική» τράπεζα που βάζει «τον άνθρωπο πάνω απ' τα κέρδη»;

Το ότι οι αντιλήψεις του πάπα συμπίπτουν και φραστικά πολύ με τις απόψεις του ...ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτουμε ότι είναι εντελώς ...τυχαίο.

Οταν γη και νεκροί αποτελούν εμπόρευμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσα «ευτράπελα» συνέβησαν με την αυθαίρετη ενέργεια της δημοτικής αρχής Γλυφάδας να καταλάβει χώρο στον Υμηττό, να τον συρματοπλέξει, να τοποθετήσει εκκλησία, τάφους και να τον μετατρέψει σε νεκροταφείο δεν αποτελούν τόσο αθώα γεγονότα όσο μπορεί να φαίνονται. Σαφέστατα και υπάρχει μεγάλο και αντικειμενικό πρόβλημα με την έλλειψη χώρων για δημιουργία νεκροταφείων, που δεν περιορίζεται μόνο στη Γλυφάδα, αλλά σε όλη την Αττική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαίνεται ότι κρύβονται πολλά ακόμα, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη γη και τη διαχείρισή της από το σημερινό σάπιο σύστημα, σαν εμπόρευμα που αποφέρει κέρδος. Γίνεται αντιληπτό από την ίδια την περιοχή που η δημοτική αρχή θέλησε να «απαλλοτριώσει» και έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α, όπου απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους χρήση. Ενέργειες όπως αυτές περιμένουν, τρίβοντας τα χέρια, διάφοροι επίδοξοι καταπατητές για να διεκδικήσουν δημόσια γη, αλλά και αλλαγή της χρήσης της ώστε να γίνει εμπορεύσιμη. Την ίδια στιγμή πρέπει να επισημανθεί ότι και η ίδια η λειτουργία νεκροταφείου αποτελεί επιχείρηση και μάλιστα κερδοφόρα για τους Δήμους. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη δημοτική αρχή της Γλυφάδας η δημιουργία νεκροταφείου σε έκταση 40 στρεμμάτων σε μια ευρύτερη περιοχή όπως αυτή της νοτιοανατολικής Αττικής, με οξυμένο πρόβλημα. Σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική της κυβέρνησης έχει στραγγαλίσει οικονομικά τους Δήμους και τους προτρέπει ανοιχτά να αναζητήσουν δικούς τους τρόπους χρηματοδότησης. Οι Δήμοι λοιπόν δε θα διστάσουν χωρίς ενοχές να εμπορευτούν από τη γη μέχρι και τους... νεκρούς, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έστησαν το δουλεμπόριο...

Τα δουλεμπορικά προγράμματα αυτεπιστασίας και «κοινωφελούς εργασίας» στηρίζουν στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δείχνοντας ξανά την ταύτισή τους στις κρίσιμες αντεργατικές επιλογές. Οι μόνες διαφορές είναι σε λεπτομέρειες για το πώς θα προωθηθούν, προκειμένου να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, προωθεί πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων με μεροκάματο 25 ευρώ. Στοχεύει να καλύψει σε βάθος τριετίας περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Ξεκινά αρχές του 2012, χρηματοδοτείται από πόρους της Τοπικής Διοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, φέρνοντας για το πρώτο έτος 25.000 θέσεις ψευτοαπασχόλησης εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως) κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, σε μικρά αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιούν οι δήμοι με αυτεπιστασία. Ως πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ. Τα έσοδα θα δεσμευτούν για μία εικοσιπενταετία, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων διοικήσεων των ΟΤΑ και θα αποτελέσουν την εγγύηση για δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο αυτό θα είναι διάρκειας 25 ετών και θα καλύψει τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα. Μισθολογικό κόστος θα καλυφθεί και από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι το σύνολο των δήμων της χώρας. Η επιλογή των απασχολούμενων στο έργο θα γίνεται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ με κριτήρια όπως η εξειδίκευση και η εντοπιότητα. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δε θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως. H αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 625 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

... και μαλώνουν για την πατρότητα

Φυσικά, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης υπεραμύνθηκε αυτού του δουλεμπορίου συμπληρώνοντας ότι μέσα στο 2011 η κυβέρνηση θα έχει οργανώσει το σύστημα προσλήψεων προκειμένου να λειτουργήσει από αρχές 2012. Μάλιστα, αναφερόμενος στις προσλήψεις που θα γίνουν υποστήριξε ότι θα γίνουν με «διαφάνεια» μέσω ΑΣΕΠ.

Στο θέμα έσπευσε να παρέμβει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, βγάζοντας ανακοίνωση για να διεκδικήσει την πατρότητα του προγράμματος υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης. Οτι «το πρόγραμμα απασχόλησης για έργα αυτεπιστασίας στους ΟΤΑ, μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ (...) είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και η προγραμματική σύμβαση είναι ήδη υπογεγραμμένη από την τότε υπουργό (...) 1η Ιουνίου 2009». Οτι «η σύμβαση δεν προχώρησε γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του 2009 (...) Σήμερα φοβάμαι ότι η σύμβαση αυτή έχει προβλήματα»... Αγωνιώντας για το πώς θα προωθηθεί έθεσε ερωτήματα προς την κυβέρνηση, όπως αν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει. Επίσης, ότι εφόσον τα προγράμματα αυτά απευθύνονται κύρια σε οικοδόμους, η ΣΣΕ τους ορίζει 40 ευρώ μεροκάματο, και τα προγράμματα δίνουν μόλις 25 ευρώ ημερησίως, «τη διαφορά ποιος θα την πληρώσει; οι ΟΤΑ; και αν ναι, από ποια χρήματα;». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε λεπτομερή παρουσίαση του όλου προγράμματος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα στήριξής του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη για τα ΒΑΕ

Αιχμή της απεργιακής μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, την επόμενη Τρίτη 23 Αυγούστου, αποτελεί το ζήτημα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), από τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να εξαιρέσει μια σειρά επαγγέλματα. Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων του συγκεκριμένου και άλλων κλάδων που σήμερα εντάσσονται στα ΒΑΕ θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες ακόμα και στην υγεία των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη βλέπουν κάθε μέρα που περνά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η υπόθεση του μεροκάματου, της επιβίωσης.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα λίστα για τα ΒΑΕ, που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση. Από αυτή αποκλείονται δεκάδες κλάδοι, ειδικότητες και επαγγέλματα στους οποίους σήμερα απασχολούνται περίπου 120.000 έως 140.000 εργαζόμενοι. Ο αποχαρακτηρισμός τους θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια, τουλάχιστον, για όσους μέχρι το 2015 δεν έχουν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συνέπειες όμως θα έχουν και αυτοί που μέχρι το 2015 θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Στην πράξη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους «νέους» εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα εντάσσονται στα ΒΑΕ, επομένως θα «κοστίζουν» λιγότερο και οι εργοδότες θα τους προτιμούν από τους «παλιούς» που θα έχουν ακόμα δικαιώματα...

Παράλληλα, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία. Θα αναγκάζονται να δουλεύουν για χρόνια σε άσχημες συνθήκες εργασίας. Σε συνεχή επαφή με χημικά, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες για ώρες, σε συνεχή ορθοστασία, εκτελώντας πολλές φορές βαριές εργασίες. Τέτοιοι εργαζόμενοι είναι και οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι, οι ψήστες και λαντζέρηδες που δουλεύουν σε τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς φαγητού, τους οποίους η κυβέρνηση εξαιρεί από τη λίστα. Και όλα αυτά συνοδεύονται από το φόβο της απόλυσης, τη σύμβαση μιας μέρας που δεν προστατεύει κανένα δικαίωμα, τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Αποτελούν μια προσφορά στο τουριστικό κεφαλαίο, θυσία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο βωμό συνολικά των κεφαλαιοκρατών.

Η μάχη της επόμενης Τρίτης είναι κομμάτι της ταξικής πάλης κεφαλαίου και εργατικής τάξης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής θα είναι τόσο αποτελεσματικός όσο αυτός γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να ξεπεραστούν όποιες δυνάμεις βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της πάλης, και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα η κινητοποίηση να γίνει βήμα για την επόμενη. Να μπουν οι βάσεις για τη συντονισμένη ταξική δράση όλων των κλάδων, που θα παλεύουν για τη διεύρυνση των ΒΑΕ, για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες - 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ, στα 60 - 55, αντίστοιχα, για όλους τους εργαζόμενους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας. Είναι ένας αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη, σε κάθε χώρο δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ