Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχθρός η εξουσία των μονοπωλίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Κανένα λόγο δεν έχουν οι εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν στις αντιθέσεις των τμημάτων της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών κέντρων και τη διαμάχη τους για το πώς προστατεύουν τα συμφέροντά τους μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ντόμινο ανεξέλεγκτων χρεοκοπιών. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν είναι ότι όποιο σενάριο και αν επικρατήσει για την αναμόρφωση και τη διάσωση της σημερινής Ευρωζώνης, η δική τους χρεοκοπία και εξαθλίωση είναι προδιαγεγραμμένη και απόλυτα συμφωνημένη από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, με στόχο να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη, ώστε τα ευρωμονοπώλια να ανταγωνιστούν τις ανερχόμενες δυνάμεις της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι ότι Μέρκελ και Κάμερον, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο, μπορεί να διαφώνησαν σε πολλά προκειμένου να προστατεύσουν τα μονοπώλια των χωρών τους, αλλά συμφώνησαν πλήρως στην ολοσχερή κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Οπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε να εξετάσει «εποικοδομητικά» προτάσεις που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση οδηγιών της ΕΕ που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και σε αντάλλαγμα ο Κάμερον συμφώνησε να δώσει τη συγκατάθεσή του στο γερμανικό σχέδιο για μία περιορισμένη αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη. Η πρώτη οδηγία που θα καταργηθεί θα είναι αυτή που αφορά το ωράριο εργασίας, ώστε να μπορούν να εργάζονται 65-68 ώρες τη βδομάδα οι εργαζόμενοι από 48 ώρες που είναι σήμερα. Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο. Πραγματικός εχθρός είναι η εξουσία των μονοπωλίων και αυτή πρέπει να ανατρέψουν οι εργαζόμενοι με την ταξική πάλη τους.

Αναμασούν τη μαύρη προπαγάνδα

Αποκαλύφθηκε πλήρως ο ρόλος της ΠΑΣΚΕ, μετά και την τελευταία εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Εκεί, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ βγήκε στη συνέλευση και αναμάσησε την πιο μαύρη προπαγάνδα, λέγοντας, απευθυνόμενος στις ταξικές δυνάμεις, ότι εσείς που λέτε ότι είστε ενάντια στο μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο φυλάγατε τη Βουλή δήθεν για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και τελικά ήρθαν διαδηλωτές, που ήθελαν να σταματήσουν την ψήφισή του, να σας επιτεθούν! Ολα αυτά τα είπε μετά την άγρια επίθεση των κουκουλοφόρων στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, δηλαδή στην ίδια την εργατική συγκέντρωση, τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, στις 20 Οκτώβρη.

Είναι φανερό πως τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, μην έχοντας επιχειρήματα να αντιπαραθέσουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βάφτισαν τους προβοκάτορες κίνημα και μάλιστα κίνημα που θα παρεμπόδιζε τη Βουλή να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο βεβαίως οι ίδιοι συντάχθηκαν. Γι' αυτές τις πομπές τους βρήκαν άλλοθι στους προβοκάτορες. Νομίζουν πως με το να ρίξουν λάσπη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα τρομοκρατήσουν τους εργάτες, θα εμποδίσουν τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ, χρησιμοποιώντας την πιο βρώμικη και ύπουλη προπαγάνδα, των αστικών επιτελείων ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα. Να σημειωθεί πως η διοίκηση του σωματείου των ναυπηγείων Ελευσίνας ήταν μια από τις ελάχιστες διοικήσεις εργατικών σωματείων, που δεν καταδίκασε τη βρώμικη επίθεση κατά της διαδήλωσης και μάλιστα τη στιγμή που εργάτες των ναυπηγείων χτυπήθηκαν και τραυματίστηκαν από την επίθεση των κουκουλοφόρων.

Εμπαιγμός για τα χαράτσια ΟΣΔΕ

Κανένα μέτρο προστασίας δεν παίρνει η κυβέρνηση στην περίπτωση των αγροτοκτηνοτρόφων που οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών παρακράτησαν παράνομα από τις προκαταβολές επιδοτήσεων χρήματα για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων). Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαλε απλά μια ανακοίνωση καλώντας τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που παρακράτησαν χρήματα για υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ του 2011 να τα επιστρέψουν πίσω. Μάλιστα πετάει το... μπαλάκι στους θιγόμενους αγροτοκτηνοτρόφρους, αναφέροντας ότι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν. Δηλαδή τους καλεί να τρέχουν στα δικαστήρια... Με άλλα λόγια να ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους που έτσι κι αλλιώς έχουν... Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2011 ήταν δωρεάν για όλους και, υποτίθεται επίσης, ότι έγινε και σχετικός διαγωνισμός. Ομως πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι ξαναπλήρωσαν χαράτσια ΟΣΔΕ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση οφείλουν να επιβάλουν ποινές στις Ενώσεις που παρακράτησαν παράνομα χρήματα από τις επιδοτήσεις για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και να τις εξαναγκάσουν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω. Και το θέμα εδώ είναι ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα πίσω για όλα τα προηγούμενα χρόνια που οι αγροτοκτηνοτρόφοι πλήρωναν βαριά χαράτσια για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, προκειμένου να πάρουν τις επιδοτήσεις, είτε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Τώρα τα χαράτσια παρακρατούνται επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ...

Ανατροπή

Ενα «γαϊτανάκι» εκβιασμών σε βάρος του λαού πλέκουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και όλοι όσοι σχετίζονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία. Ολα τα σφυριά συγχρονισμένα χτυπάνε με στόχο να αποδεχτούν οι άνθρωποι του μόχθου νέα, ακόμα σκληρότερα μέτρα σε βάρος τους. Στο επίκεντρο του εκβιασμού, βρίσκεται ξανά η καταβολή της έκτης δόσης, όπως και πριν τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Απειλώντας με τη μη εκταμίευσή της, συγκρότησαν σε ενιαίο μπλοκ απέναντι στο λαό τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τώρα με το ίδιο «επιχείρημα» εκβιάζουν, ώστε να περάσει αβρόχοις ποσί η βάρβαρη πολιτική για την υλοποίηση της οποίας συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση.

Είναι φανερό ότι τα αστικά κόμματα συμμετέχουν στην άσκηση του εκβιασμού σε βάρος του λαού. Εχουν δοσμένη στρατηγική που στα βασικά της σημεία είναι ίδια, εξάλλου καταλήγει στον ίδιο στόχο, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας με κάθε τρόπο και μέσο. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι αφοσιωμένα στην Ευρωένωση των μονοπωλίων, πλειοδοτούν υπέρ της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής. Από κοντά η ΔΗ.ΣΥ. της Μπακογιάννη, η ΔΗΜ.ΑΡ. του Κουβέλη. Αλλά και ο ευρύτερος χώρος του οπορτουνισμού έχει συμβολή, κινδυνολογώντας για τις δήθεν «ανυπολόγιστες συνέπειες» που θα έχει η διάλυση της Ευρωζώνης, την οποία στηρίζει και καλεί το λαό να διασώσει, προβάλλοντας τάχα μια πολιτική κόντρα στους τραπεζίτες και σπέρνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να τους επιβληθεί πολιτική μετατροπής τους σε ιδρύματα προστασίας του λαού, λες και δεν είναι μονοπώλια.

Προσπαθούν όλοι να καταστήσουν το πρόβλημα της εκταμίευσης της έκτης δόσης πρόβλημα του λαού. Δεν είναι. Το χρέος δεν τον αφορά, δεν το προκάλεσε. Τα ποσά των δόσεων δεν καταλήγουν στις δικές του τσέπες. Τα ξεκοκαλίζει μέχρι τελευταίου ευρώ η πλουτοκρατία. Αυτή και μόνο αγωνιά για την καταβολή ή όχι της δόσης, η δική της αγωνία δεν πρέπει να γίνει αγωνία του λαού. Του λένε ότι διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ταυτίζοντας την έξοδο απ' αυτήν με χάος, χρεοκοπία, φτώχεια. Ομως ο λαός με την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη έχει ήδη χρεοκοπήσει. Τι έχει να χάσει; Τίποτα. Εχει να κερδίσει όλα όσα δικαιούται να απολαύσει, αν δεν υποκύψει στους εκβιασμούς τους, αν ορθώσει ανάστημα, παλεύοντας για τη λαϊκή εξουσία.

Απ' τους φόβους, τις αγωνίες, τις αντιθέσεις και τους κλυδωνισμούς της πλουτοκρατίας, των πολιτικών της εκπροσώπων και της ευρωενωσιακής σφηκοφωλιάς, ο λαός πρέπει να αντλεί δύναμη, αφού επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι άτρωτοι, δεν είναι ανίκητοι. Τη δύναμη αυτή να τη μετουσιώνει καθημερινά σε πάλη για την πραγμάτωση των φόβων του ταξικού του αντιπάλου. Η απάντησή του στον εκβιασμό που του ασκείται πρέπει να είναι στεντόρεια, ηχηρή όσο ποτέ πριν και να την υπογράψει με την ενιαία του πάλη. Να πυκνώσει τα μέτωπα πάλης ενάντια στα χαράτσια, για την ασφάλιση, για τις συμβάσεις, για τη βελτίωση της ζωής του γενικότερα. Να αποκρούσει, να δυσκολέψει τα μέτρα, να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε συστράτευση με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, ο λαός μπορεί να γράψει τον «επίλογο» της εξουσίας τους, τον «πρόλογο» της δικής του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Δεν έχει τελειωμό η ασυδοσία του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (πριν από μια βδομάδα): «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012». Ε. Βενιζέλος (χτες): «Δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα το 2012». Υποθέτουμε ότι στην επόμενη δήλωση θα μας πει ότι «δεν υπήρχε πρόθεση για νέα μέτρα, αλλά...».

Ομως, εμείς σας βεβαιώνουμε ότι και νέα μέτρα θα υπάρξουν μέσα στο 2012 (και στο 2013, και στο 2014, και στο 2015....), και να είστε, επίσης, βέβαιοι ότι υπάρχει πρόθεση γι' αυτό.

Ούτε από ...αστοχίες, ούτε από ατύχημα, ούτε λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας, ακολουθούνται αυτές οι πολιτικές. Η «κρίση» που επικαλούνται δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες.

Αντιθέτως, είναι εξ ολοκλήρου ...καπιταλιστικό φαινόμενο και οφείλεται στα αδιέξοδα του συστήματός τους. Γι' αυτό θα επαναλαμβάνεται συνεχώς και κάθε φορά οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες.

Εννοείται, φυσικά, ότι μιλάμε για τις επιπτώσεις στους λαούς, που πρέπει πάντα να πληρώνουν για την κερδοφορία των πολυεθνικών με τους μισθούς, το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματά τους.

Ετσι για να δείτε ένα ενδεικτικό στοιχείο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Business Week», στις ΗΠΑ από το 1973 έως το 2007, η πραγματική οικονομία αυξήθηκε κατά 950% και οι μισθοί υποχώρησαν κατά 4,8%!

Φανταστείτε τι γίνεται, δηλαδή, τα τελευταία χρόνια, που υποτίθεται ότι έχουμε σοβαρά διεθνή προβλήματα στην οικονομία.

ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, θα μας παρουσιάζουν τουλάχιστον μια σύλληψη φοροφυγά τη βδομάδα για τους επόμενους μήνες. Κάπως πρέπει να μας πείσουν ότι υπάρχει ...«φορολογική δικαιοσύνη».

Φυσικά, οι συλληφθέντες θα πληρώνουν κάτι και θα βγαίνουν έξω, αφού θα έχουν παίξει τον ...επικοινωνιακό τους ρόλο.

Το χειρότερο, όμως, είναι οι ...μη συλληφθέντες, Αυτοί που «φοροδιαφεύγουν» χωρίς να παραβαίνουν το νόμο. Αυτοί που τρώνε λεφτά και το «τάισμά» τους έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κι αυτοί είναι πολλοί πολλοί περισσότεροι...

Απειλούν και εκβιάζουν από φόβο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια από τις πολλές του τηλεοπτικές εμφανίσεις, αυτή τη φορά στο προχτεσινό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα», ο Γ. Καρατζαφέρης εξιστόρησε τη συνάντησή του με την τρόικα, κατά την οποία, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κυριάρχησε η συζήτηση για τον «κίνδυνο», όπως τον αντιλαμβάνεται ο Καρατζαφέρης, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, το οποίο κατατάσσει στην «αριστερά που έχει θέσει τον εαυτό της στην υπηρεσία του χάους». Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοεί με το «χάος», απάντησε ότι η έξοδος από την ΕΕ και την Ευρωζώνη ισοδυναμεί με χάος για το λαό. Δεν ξενίζει η προπαγάνδα του Καρατζαφέρη. Είναι η ίδια που αναπαράγουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που δε συγκυβερνούν προς το παρόν, αλλά εκβιάζουν το λαό, μαζί με όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, ότι έξω από την ΕΕ υπάρχει χάος. Αλλά πάει πολύ να μιλούν για χάος αυτοί που διαχειρίζονται και στηρίζουν ένα σύστημα που μαστίζεται από το χάος της οικονομικής κρίσης, των ανταγωνισμών, των κρατικών χρεών, των αντιθέσεων στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, στην οποία κλιμακώνονται οι διεργασίες για τη διάσπασή της ή την αναμόρφωσή της με εκδίωξη χωρών όπως η Ελλάδα. Ενα σύστημα που αυξάνει τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση. Αν αυτά δεν είναι χάος και καταστροφή για το λαό, τότε τι είναι; Τι επιδιώκουν; Να κλείσουν κάθε διέξοδο που οδηγεί στο να αποφασίσει ο λαός την αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία που θα επιβάλει ο ίδιος με την πάλη του. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους, επειδή χτυπάει στην καρδιά τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, η οποία ανησυχεί για την παραμονή της στο ευρώ, όπως και για το ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία. Στην Ελλάδα μάλιστα, η ανησυχία τους είναι μεγαλύτερη, αφού υπάρχει ένα επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα με στρατηγική ρήξης με τα μονοπώλια και μεγάλη επιρροή στο λαό. Αυτο φρόντισε να πει ο Καρατζαφέρης και στην τρόικα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα, «η δική μας "αριστερά" δεν είναι σαν αυτές που ξέρετε στην υπόλοιπη Ευρώπη». Πράγματι, εδώ υπάρχει το ΚΚΕ, που παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Ο φόβος τους για ανατροπές προς όφελος του λαού είναι αυτός που θρέφει τους εκβιασμούς και τις απειλές. Να τους πληρώσει ο λαός με το ίδιο νόμισμα: Με κλιμάκωση της πάλης του, να τους τρομάξει, να τους ανατρέψει.

Η μόνη φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση

«Υπάρχει άλλη εκδοχή; Ενας ριζοσπαστικός λόγος εκτός πλαισίου; Δε βλέπω κανέναν να τη διατυπώνει την πολιτική αυτή ευθαρσώς. Δε θεωρώ δηλαδή ότι τα κόμματα της Αριστεράς διατυπώνουν μια αντιπρόταση. Η πρότασή τους είναι συνδικαλιστικού χαρακτήρα, είναι μια άσκηση πίεσης, θεμιτή ως ένα βαθμό όταν έχεις τέτοιες κοινωνικές συνθήκες, αλλά ως εδώ». Το ερώτημα και η απάντηση ανήκουν στον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας χθες στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό του 2012, υπερασπίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο το μονόδρομο της αστικής διαχείρισης της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση του κεφαλαίου, για την οποία δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «διασώζει την πολιτική και τη δημοκρατία», εννοώντας προφανώς την κυρίαρχη πολιτική και την αστική δημοκρατία. Εχει επίσης βάσιμους λόγους ο υπουργός Οικονομικών να μη «βλέπει» εναλλακτική λύση στα διάφορα «αντιμνημονιακά» ή «πατριωτικά μέτωπα» που προτείνουν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακριβώς γιατί αφήνουν στο απυρόβλητο την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων. Ομως εναλλακτική λύση υπάρχει αλλά είναι «εκτός (καπιταλιστικού) πλαισίου» αφού εναντιώνεται στο σύστημα και καλεί το λαό σε συσπείρωση και πάλη για να το ανατρέψει. Είναι η πρόταση του ΚΚΕ που θέτει ευθέως το ζήτημα της εργατικής, λαϊκής εξουσίας. Πιο «ευθαρσώς» δεν μπορούσε να έχει διατυπωθεί. Εγκαιρα και σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι το πραγματικό δίλημμα ιδιαίτερα σήμερα είναι: Με το λαό ή με τα μονοπώλια. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει. Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι ότι η πρόταση αυτή ωριμάζει ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση του λαού, ακριβώς γιατί συνιστά τη μόνη ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση προς όφελος των συμφερόντων του λαού.

«Δέσμευση» αντεπίθεσης και ανατροπής

Την παραμικρή αμφιβολία και ανησυχία δεν έχουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για την πολιτική που θα εφαρμόσουν τα κόμματα της μαύρης συγκυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Και τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) είναι απολύτως δεσμευμένα να εφαρμόσουν την πολιτική που έχουν συναποφασίσει με τους ξένους συμμάχους τους. Πολιτική που χρεοκοπεί ανεξέλεγκτα το λαό για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι o ωμός εκβιασμός και η τρομοκρατία που ασκούν με τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις δεν έχει στόχο τη δέσμευση των ηγεσιών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά το χειροπόδαρο δέσιμο και την υποταγή του λαού. Με το πιστόλι της 6ης δόσης στον κρόταφο, θέλουν να περάσουν την αντίληψη ότι «δεν υπάρχει τίποτα άλλο» πέρα από την εφαρμοζόμενη πολιτική και πως είναι «μάταιη» κάθε αντίσταση και αγώνας για την ανατροπή της. Ακριβώς αυτή την αντίληψη θέλει να ενισχύσει ο πρωθυπουργός, συμμετέχοντας ενεργά στην επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού. «Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε χτες με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ. Κλοντ Γιούνκερ. Ομως όποιες δεσμεύσεις και αν αναλάβουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν τον ελληνικό λαό και μάλιστα για «τα επόμενα χρόνια»... Η μόνη δέσμευση που ο λαός πρέπει να αναλάβει είναι να δυσκολέψει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και να περάσει στην αντεπίθεση για να απαλλαγεί από την εξουσία των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Αποφασισμένοι να γυρίσουν στη δουλειά «με ψηλά το κεφάλι» δηλώνουν οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που μπαίνουν στην 24η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Οχι μόνο δεν υποκύπτουν στις εργοδοτικές απειλές, στην τρομοκρατία και τις διασπαστικές της τακτικές, αλλά, αντιθέτως, δυναμώνουν τον αγώνα τους. Γνωρίζουν πως από αυτήν την απεργία κρίνεται η ίδια τους η ζωή, το σήμερα και το αύριο των παιδιών τους. Γνωρίζουν πως αν υποκύψουν στην εργοδοτική πίεση και αποδεχτούν το 5ωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθών και τις απολύσεις, η εργοδοσία θα γίνει ανελέητη. Θα συντρίψει κάθε εργατικό δικαίωμα. Ολοι οι εργάτες, μια γροθιά, αγωνίζονται σε ταξική κατεύθυνση για την υπεράσπιση των συλλογικών τους συμβάσεων, το 8ωρο, να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Η επίθεση όμως της εργοδοσίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία» αφορά και το σύνολο της εργατικής τάξης. Η κατάργηση του 8ωρου, η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εργάσιμου χρόνου με μείωση μισθών, η υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, είναι ζητήματα που η εργοδοσία θα τα ξετυλίξει σε κάθε χώρο δουλειάς. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ανάγκη της ίδιας της μεγαλοεργοδοσίας, και στόχο έχουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, όπως αυτή περιγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο και επανέλαβε ο Λ. Παπαδήμος στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης. Η επίθεση στην «Ελληνική Χαλυβουργία» δηλώνει ταυτόχρονα και την ετοιμότητα των επιχειρηματιών να αξιοποιήσουν μέχρι τέλους το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Αλλωστε, καθόλου τυχαία, και η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ», απ' την πρώτη στιγμή, απαίτησε την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής κάτω απ' την κλαδική σύμβαση.

Τα αιτήματα, λοιπόν, που προβάλλουν οι χαλυβουργοί, αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» είναι πρόβλημα όλης της εργατικής τάξης και για το λόγο αυτό η 24ήμερη απεργία δεν είναι υπόθεση μόνο των χαλυβουργών. Αυτό το μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης, που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα - με την ηθική και υλική συμπαράσταση να καταφθάνει από κάθε εργοστάσιο, αλλά και από κάθε εργάτη ξεχωριστά - αποκτά, λοιπόν, ένα επιπλέον στοιχείο: Είναι, ταυτόχρονα, κίνημα αλληλεγγύης που υπερασπίζεται τα αιτήματα του αγώνα των χαλυβουργών. Η εργατιά σταδιακά, όλο και περισσότερο, κατανοεί πως αυτός ο αγώνας είναι δικός της αγώνας, διότι τα ίδια τα αιτήματα των χαλυβουργών είναι και δικά της αιτήματα.

Κανείς εργάτης, καμιά εργάτρια, δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος απ' αυτόν το μεγαλειώδη αγώνα. Οι ίδιοι οι απεργοί το έχουν συνειδητοποιήσει και ήδη το λένε στα «πηγαδάκια» έξω απ' την πύλη: Αν νικήσει η εργοδοσία στη «Χαλυβουργία», τότε ανοίγει ένας δρόμος για τη συνολικότερη επίθεση στα εργοστάσια όχι μόνο του Θριασίου, αλλά όλης της Ελλάδας. Αυτό το γνωρίζει και η εργοδοσία και γι' αυτό επιχειρεί με κάθε μέσο, με τρομοκρατία, με απειλές, ακόμη και με απεργοσπασίες, να κάμψει τους απεργούς. Γι' αυτό το λόγο, το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να φουντώσει ακόμη περισσότερο. Σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, όλη η εργατιά, σπίτι το σπίτι, να στείλει μήνυμα: Ολοι για έναν και ένας για όλους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ