Τρίτη 19 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρώμικες παρεμβάσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε στο ρ/σ «Κόκκινο»: «Νομίζω ότι χωρίς καμιά διάθεση παρέμβασης, όλους μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις και το μέλλον του ΚΚΕ, νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη μια συζήτηση σ' αυτόν το χώρο γύρω από τα προβλήματα της στρατηγικής. Εάν τελικά ένας οργανωτισμός και μια στρατηγική η οποία αρνείται να αναγνώσει την πραγματικότητα και να κατανοήσει τα άμεσα αιτήματα που η ίδια θέτει, μπορεί τελικά να παραμείνει ίδια μετά απ' αυτό το αποτέλεσμα ή θα πρέπει να συζητηθούν πλευρές της. Πρωτίστως αυτό αφορά τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ».

Ε, όχι και χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης κ. Σκουρλέτη! Προεκλογικά οι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι περνούσε απ' το χέρι τους για την αποδυνάμωση του ΚΚΕ, διαδίδοντας δεξιά - αριστερά βρωμιές περί δήθεν διαφωνιών στο εσωτερικό του ή προσπαθώντας με άλλα ανέντιμα μέσα να αποσπάσουν τις ψήφους φίλων και οπαδών του ΚΚΕ. Μετεκλογικά όπως σαφώς προκύπτει απ' τη δήλωση αυτή, επιχειρείται ξανά παρέμβαση, θέτοντας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα ...στρατηγικής για το ΚΚΕ και προτρέποντας τα μέλη του, εμμέσως πλην σαφώς, να κάνουν το ίδιο! Αν αυτό δεν λέγεται παρέμβαση πώς ακριβώς λέγεται; Η στρατηγική του ΚΚΕ πάντως εξακολουθεί να τους πονάει και πολύ μάλιστα. Δεν τους πήρε ο πόνος για το ΚΚΕ το οποίο τόσες φορές στο παρελθόν επιχείρησαν να διαλύσουν. Τους πονάει ότι δεν τα κατάφεραν. Γι' αυτό και μόνο το λόγο ασχολούνται με το ΚΚΕ. Θέλοντας να το εξαναγκάσουν να βάλει νερό στο κρασί του ή να το τσακίσουν κυριολεκτικά. Γνωρίζουν πως ένα ΚΚΕ με τα χαρακτηριστικά που έχει, με τη συγκεκριμένη στρατηγική, θα είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους και θέλουν να ξεμπερδεύουν μ' αυτό. Ε, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Δεν θα τα καταφέρουν.

Απαιτούν την υποταγή του λαού

«Η Ελλάδα γλίτωσε, για μιαν ακόμη φορά, την απόρριψή της από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στη χτεσινή «Καθημερινή» και συμπληρώνει: «Παραμένει όμως πλήρως εκτεθειμένη στο σπουδαιότερο κίνδυνο. Ο πληθυσμός της, στη μεγάλη του πλειοψηφία, αρνείται να παραδεχτεί ότι η αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί δική του ευθύνη, ότι ο πόνος δεν επιβάλλεται ούτε από το γιατρό ούτε από τη θεραπεία, αλλά από την αρρώστια». Η παραπάνω επισήμανση του γνωστού αρθρογράφου αποτυπώνει την αγωνία της αστικής τάξης να πείσει το λαό να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί να «πονέσει», δηλαδή να φορτωθεί και να πληρώσει μία κρίση που όχι μόνο δεν προκάλεσε αυτός, αλλά και προκλήθηκε ακριβώς επειδή ασκείται μία πολιτική που συντρίβει τις δικές του ανάγκες και υπηρετεί τις ανάγκες των αντιπάλων του, των μονοπωλίων.

Οπως γινόταν και το προηγούμενο διάστημα (και με δεδομένο ότι η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει) θα ενταθούν με κάθε τρόπο οι προσπάθειες να πειστούν οι λαϊκές οικογένειες ότι είναι μοιραίο να γεμίσουν ανέργους, αρρώστους χωρίς φάρμακα, εξαθλιωμένους, νηστικά παιδιά που λιποθυμούν από την ασιτία. Θα πέσουν όλοι οι υπερασπιστές των μονοπωλίων, λυτοί και δεμένοι, «δεξιοί» και «αριστεροί» πάνω στον εργάτη και την εργάτρια για να ξεριζώσουν από το μυαλό τους ακόμα και την παραμικρή υπόνοια ότι για τα βάσανά τους δε φταίνε οι ίδιοι, ότι η δική τους σωτηρία θα έρθει μόνο με ρήξη και ανατροπή των μονοπωλίων. Είναι μεγάλη η ευθύνη των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, να αντεπιτεθούν σ' αυτή την ιδεολογικοπολιτική επίθεση που στόχο έχει την καθυπόταξη της εργατικής τάξης, να πρωτοστατήσουν στην αποκάλυψη και ερμηνεία των εξελίξεων με ταξικούς όρους, στην όξυνση του ταξικού κριτηρίου των εργαζομένων, στην οργάνωσή τους καταρχήν μες στους τόπους δουλειάς, εκεί που αναδεικνύονται τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα των εργαζομένων και των μεγαλοεργοδοτών.

Διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

Αν και είναι ακόμα νωρίς και έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας, ορισμένες πρώτες ενδείξεις του χαμαιλεοντισμού του ΣΥΡΙΖΑ «έσκασαν μύτη». Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θα καλωσορίσουμε και θα δουλέψουμε, εάν έρθουμε στην κυβέρνηση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Με ποιους όρους όμως; Με τους όρους του σεβασμού στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία - αν και η εργατική νομοθεσία πάει να ξηλωθεί από τη ρίζα της μέσα στην πορεία του μνημονίου»...

Επειδή ακριβώς γνωρίζουν καλά ότι τους επενδυτές τους προσελκύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι θα σεβαστούν τους όρους που θα ισχύουν όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Δηλαδή, μισθοί ψίχουλα και δικαιώματα απλώς ανύπαρκτα για τους εργαζόμενους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ξεσκόνισε τα κιτάπια του απ' την προεκλογική περίοδο του 2009 και όπως τότε δήλωνε για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χτες επανέλαβε: «Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι υπεύθυνη και μαχητική. Δηλαδή, όχι μόνο να κριτικάρει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αλλά να καταθέτουμε και εμείς προτάσεις» (...) «Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει εκ των πραγμάτων την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας» (...) «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας (...) "Θα τους ρημάξουμε στη νομιμότητα"...»!

Σε απλά ελληνικά ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ήδη το μάτι στην άρχουσα τάξη ως προς τις προθέσεις του. Αφού έβαλε στο χέρι τη λαϊκή ψήφο, τώρα δηλώνει «χρήσιμος» στις διαπραγματεύσεις προς όφελος του κεφαλαίου και με την αξιοποίηση της δύναμής του για τον κατευνασμό του εργατικού λαϊκού κινήματος...

Κρίσιμος παράγοντας το κίνημα

Καθοριστική επίδραση ασκεί στην πολιτική (άρα και εκλογική) συμπεριφορά των εργαζομένων ο βαθμός της οργάνωσης και συμμετοχής τους στους αγώνες, συνολικά η κατάσταση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη εκλογική μάχη. Η συμμετοχή στα συνδικάτα, στην οργάνωση των αγώνων είναι σε τέτοια επίπεδα (το 15% των εργαζομένων είναι συνδικαλισμένοι ενώ ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι πλειοψηφία), που δεν αρκεί για να επιδράσει στη ριζοσπαστικοποίηση μεγαλύτερων τμημάτων του λαού.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι στο εργατικό κίνημα κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις συνειδήσεις των εργαζομένων με την αντίληψη ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους μεγαλοεργοδότες. Η πλειοψηφία των συνδικάτων (με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» που πλειοψηφούν) όχι απλά δε λειτουργούν ως εργαλεία αποκάλυψης των αιτιών των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά «διδάσκουν» στους εργάτες να θεωρούν μοιραία τη χειροτέρευση της ζωής τους. Οχι απλά δεν οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων για να αποκρούσουν την άγρια επίθεση που δέχονται οι οικογένειές τους, αλλά και πασχίζουν να τους συμφιλιώσουν με τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, όταν το ΠΑΜΕ καλούσε εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια σε οργάνωση και ένταση της πάλης χωρίς καμιά αναμονή, με δεδομένο ότι η αντεργατική επίθεση θα δυνάμωνε μπροστά (και) στο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και ότι αυτό ζητούσαν η ΕΕ και οι μεγαλοεργοδότες στο όνομα της υπεράσπισης της «ανταγωνιστικότητας», όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις είτε καλούσαν σε αναμονή, είτε οργάνωναν «διαλόγους» με τους μεγαλοεργοδότες, είτε αναζητούσαν μια «ανταγωνιστικότητα» και μια «επιχειρηματικότητα» που δε θα συντρίβουν τις κατακτήσεις των εργατών...

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πάσχιζαν να μετατρέψουν τα συνδικάτα ακόμα και σε εργαλεία εκμαυλισμού συνειδήσεων, εξαγοράς των εργαζομένων, συνεχών αντεργατικών συναλλαγών, διάσπασης των εργαζομένων, αποθέωσης του συντεχνιασμού. Καλλιεργώντας και με αυτόν τον τρόπο απογοήτευση και παραίτηση στους εργαζόμενους, απέχθεια για τους αγώνες. Ηταν τέτοια η πρεμούρα αυτών των δυνάμεων μην τυχόν και σηκώσουν οι εργάτες κεφάλι, που υπονόμευαν πολύμορφα τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασαν στο σημείο να αρνούνται ή να εμποδίζουν ακόμα και τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων, όταν οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν σε συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς για να αποκαλυφθεί η ανάγκη να οργανωθούν άμεσα αγώνες, αλλά και για να αποκαλυφθούν και οι δυσκολίες, οι παγίδες που στήνονται μπροστά στους εργάτες, οι προσπάθειες να τους επιβάλουν τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, να τους κάνουν να διαλέξουν μεταξύ «καλού» και «κακού» καπιταλιστή.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ επικεντρώνει στην ανάγκη να μαζικοποιήσει ο εργατόκοσμος τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος. Να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης που παραμένει αρνητικός, να αποδυναμώσει τις δυνάμεις της υποταγής. Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, που ήδη εντείνουν την τρομοκράτηση και την παραπλάνηση των εργατών για να τους πείσουν ότι πρέπει να στηρίξουν και όχι να ανατρέψουν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους. Να αξιοποιήσει η εργατική τάξη την ανεξάντλητη δύναμη που μόνο η οργάνωσή της ενάντια στον ταξικό της αντίπαλο μπορεί να της δώσει, ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Παίζει ακόμα ο αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, δεν έχετε παράπονο, μετεκλογικά ασχολούνται αποκλειστικά με τα φλέγοντα προβλήματα του λαού. Με όσα καθημερινά τον απασχολούν, τον αγχώνουν και τον ταλαιπωρούν.

Δεν είναι αλήθεια ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κοιμούνται και ξυπνάνε με την αγωνία του ... τι ζητάει ο Φώτης Κουβέλης για «μπει» στην κυβέρνηση που «ψήνεται»;

Είναι μήπως ψέμα ότι η βασική αγωνία του ανέργου είναι το αν θα έχει τον Αντώνη Σαμαρά για πρωθυπουργό ή θα του προκύψει κανένας άλλος;

Αυτός που είδε το μισθό του να μειώνεται στο μισό τι άλλο μπορεί να κάνει παρά να αναλογίζεται ποια θεσμική διαδικασία θα προτείνει ο Ε. Βενιζέλος και αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα.

ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που δεν το αντιληφθήκατε έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της φοβερής και τρομερής «επαναδιαπραγμάτευσης» των μνημονίων, πριν καν προλάβουν να στήσουν την κυβέρνησή τους. Τέτοια ταχύτητα...

Γι' αυτό έχουν προκύψει τα πολύ σημαντικά ερωτήματα του είδους: «Πότε ο ελληνικός λαός θα εξαθλιωθεί εντελώς; Το 2014 ή το 2016» ή «ποιοι θα καταστραφούν πρώτα οι μισθωτοί ή οι αγρότες;». Πραγματικά μιλάμε για ομηρικές διπλωματικές μάχες.

ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «η Ευρώπη πήρε μια ανάσα»! Πράγματι την πήρε, όμως είναι η ...βαθιά ανάσα της Κομισιόν, του ΔΝΤ, και όλων των άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου προκειμένου να ξεκινήσουν μια ακόμη επίθεση.

Εδώ για τους εγχώριους εκπροσώπους και συμμάχους τους όμως, δεν υπάρχει καμία «ανάσα». Πρέπει να «τρέξουν» όσο μπορούν περισσότερο για να «περάσει» η αντιλαϊκή πολιτική που έχουν από καιρό ετοιμάσει.

Και πρώτη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μπει ο λαός στο περιθώριο. Είτε από φόβο και ανασφάλεια είτε με «παραμύθια» για φιλολαϊκές λύσεις και πολιτικές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Επωφελής «αντιπολίτευση» για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Επ' ωφελεία συνολικά της κοινωνίας και της δημοκρατίας είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της (!) αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και μία αντιπολίτευση. Μια νουνεχής κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά θα πρέπει να αξιοποιήσει την παρουσία μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, αν έχει σκοπό να κάνει και αν εννοεί αυτά που έχει πει προεκλογικά με τους εταίρους στο εξωτερικό. Είναι δηλαδή ό,τι πιο καλύτερο σαν διαπραγματευτικό χαρτί που μπορεί να κουβαλάει στις βαλίτσες του, στους χαρτοφύλακές του ο Α. Σαμαράς...». Η εκπληκτική αυτή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου Π. Σκουρλέτη χτες το πρωί (στο «Realfm») έρχεται να επιβεβαιώσει με πανηγυρικό τρόπο την απίστευτη ταχύτητα «προσαρμογής» που δείχνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ρόλο και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος και της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Σαν έτοιμη από καιρό, αναγνωρίζει στην κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με κορμό τη ΝΔ ως αναφαίρετο δικαίωμα να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της, δηλαδή τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που εξοντώνουν το λαό. Ενώ ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι κατ' εξοχήν εποικοδομητικός φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να προτείνει στον πρόεδρο της ΝΔ να τον αξιοποιεί ως «διαπραγματευτικό χαρτί που κουβαλάει στις βαλίτσες του» όταν πάει στις Βρυξέλλες! Στη ...χειρότερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ελέγχει την κυβέρνηση» αναλαμβάνοντας το «θεσμικό, ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως αποσαφήνισε αργότερα ο ίδιος ο Α. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, προτρέποντας μάλιστα τον Α. Σαμαρά «να προχωρήσει τις εξελίξεις»...

Αδιέξοδα τα «αντι-δεξιά» μέτωπα

«Η ηγεσία του ΚΚΕ ανέλαβε την ιστορική ευθύνη να κόψει το δρόμο της νίκης για τη μεγάλη Αριστερά που θα μπορούσε να δώσει ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό», επισημαίνει η χτεσινή «Αυγή», η οποία συμπληρώνει: «Ισως έχουν ειδικευτεί να κάνουν σωστές αναλύσεις για τον καπιταλισμό, αλλά δεν κουνούν το χέρι τους για να τον στριμώξουν»...! Ηταν αναμενόμενο, βέβαια, ότι η επίθεση στο ΚΚΕ θα έπαιρνε και τέτοιο περιεχόμενο, αυτό δηλαδή της χαμένης ευκαιρίας για μια «αντι-δεξιά» κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε μόνο πως, το πόσο αδιέξοδα για το λαό μπορούν να γίνουν τα «αντι-δεξιά» μέτωπα φάνηκε περίτρανα από το σκληρά ταξικό - αντιλαϊκό έργο που άσκησε επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο λαός εγκλωβιζόταν (και) στο όνομα του ... «αντι-δεξιού» μπαμπούλα.

Ομως, εδώ προκύπτει ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας: πώς ακριβώς εκτιμά η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα «στριμωχτεί» ο καπιταλισμός; Με την «υγιή επιχειρηματικότητα», την οποία αναζητούν; Με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, όπου βγάζουν σπυράκια για καθετί «αντικαπιταλιστικό» ακούγεται; Με την «(ανα) διαπραγμάτευση» με τους σφαγείς του λαού;

Είναι κι αυτό ενδεικτικό της υποκρισίας όσων καλούν το λαό να συσπειρωθεί σε «αντι-δεξιά» κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή υπονομεύουν τη ριζοσπαστικοποίηση, προστατεύοντας το βασικό αντίπαλο του λαού, τα μονοπώλια. Κι ενώ αποθεώνουν την επιχειρηματικότητα και προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα, τολμούν να φορούν και «αντι-καπιταλιστικές» μάσκες..!

«Επαναδιαπραγματευτές» - δυνάστες

Μείζον ζήτημα έκαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς στην πρώτη δήλωση που έκανε το βράδυ των εκλογών δεν είχε πει τη μαγική λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», λες και αν την έλεγε θα άλλαζε η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» της πλουτοκρατίας με κορμό τη ΝΔ. Ακριβώς γι' αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε κανένα πρόβλημα να πλειοδοτήσει χτες, δηλώνοντας ότι «η τροποποίηση του προγράμματος (σ.σ. εννοεί το μνημόνιο) γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση». Και λοιπόν; Τώρα θα αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική και θα γίνει πιο φιλολαϊκή; Η (επανα)διαπραγμάτευση είναι μια συνεχής διαδικασία με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και μάλιστα, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, γίνεται κάθε τρίμηνο και διαρκώς φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, εκτός των άλλων γιατί οι δανειστές αξιοποιούν στο έπακρο την επόμενη δόση του δανείου ως «όχημα» πίεσης και εκβιασμών. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποδεχθεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση προϋποθέτει «την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων», ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αφορά τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο σύνολό τους. Το μόνο που ζητά είναι να δοθεί κάποιος «χρόνος», δηλαδή παράταση δύο - τριών χρόνων, ώστε να διευκολυνθεί η ίδια και γενικά το εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα, να εφαρμόσει στο ακέραιο τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Καμία «ανάσα», λοιπόν, δεν πρόκειται να πάρει ο λαός ακόμα και αν επιτευχθεί το καλύτερο σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες ακριβώς επειδή θέλει να εμφανίζεται ως δήθεν καλύτερος «διαπραγματευτής» του μνημονίου. Ομως, ο λαός δεν πρέπει να διαλέγει δυνάστες, αλλά να τολμήσει να σηκώσει το ανάστημά του και να αναμετρηθεί μαζί τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να 'χει λόγο ο λαός

Βρισκόμαστε στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς από την πρώτη του κουβέντα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη δήλωσή του υποσχέθηκε στο λαό νέες θυσίες που τάχα... θα πιάσουν τόπο. Δηλαδή, υποσχέθηκε ένα αβέβαιο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ. Αυτό το έχει μπροστά του ο λαός τώρα: Το σκοτεινό τούνελ, τις νέες θυσίες, που δε θα είναι καθόλου απαλότερες επειδή θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει να μη φθαρεί από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, δεν θα μπορεί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φρενάρει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, όπως ακριβώς δεν μπορούσε να το κάνει και η ΝΔ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, όταν η πρώτη ήταν αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ μόνο του στην κυβέρνηση. Γιατί όποιο μείγμα κυβέρνησης κι αν δημιουργηθεί, το σίγουρο εκ των προτέρων είναι ότι θα πλεύσει στην κυρίαρχη ρότα της ΕΕ, στην ίδια ρότα που πλέει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι η όποια αντιπολίτευση θα γίνεται στα επιμέρους. Εξάλλου, όλες τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί ο λαός μας μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τις θεωρεί δεδομένες και το όποιο παζάρι του θα γίνεται στο τι θα χάσει ο λαός μας από δω και πέρα.

Σ' αυτό το από 'δω και πέρα, ο λαός μας πρέπει να παλέψει αποφασιστικά να έχει ο ίδιος λόγο. Τα τελευταία χρόνια ο λαός έχει εμπειρία από μεγάλους και σκληρούς αγώνες. Αυτοί οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Οι αστοί όταν λένε ότι «ο λαός έκρινε», «ο λαός έχει λόγο» κ.τ.λ., εννοούν ότι ο λαός πρέπει να ψηφίζει μια στο τόσο και μετά να κάθεται στη γωνία... Η ανάθεση που έκανε ο λαός μας στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ να του λύσει τα προβλήματα, θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα λαθεμένη ακριβώς γιατί καμιά κυβέρνηση δεν άσκησε πολιτική σε όφελός του. Επίσης η κρίση είναι βαθιά, είναι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και τα προβλήματα του λαού δεν θα λύνονται, αλλά οι αρνητικές εξελίξεις θα εμφανιστούν πολύ γρήγορα. Γι' αυτό άμεσα θα πρέπει ο ίδιος ο λαός να σηκώσει το μπόι του και να υπερασπιστεί το ψωμί του και τη ζωή του.

Το ΚΚΕ σ' αυτή την κατεύθυνση θα είναι στην πρώτη γραμμή. Θα ενισχύει κάθε δυνατότητα αγώνα. Θα συναντηθεί με τον εργατικό λαϊκό κόσμο, με τους ανθρώπους του μόχθου ανεξάρτητα με το πώς αυτοί εκφράστηκαν στην κάλπη, προκειμένου να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση. Κλειδί είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Είναι κρίσιμο ζήτημα να μην κερδίσει έδαφος η απογοήτευση ή η αναμονή. Η υποχώρηση - όπως φάνηκε στις κάλπες - της τάσης ριζοσπαστισμού που υπήρχε, μπορεί και πρέπει να είναι προσωρινή. Λαός οργανωμένος και αποφασισμένος μπορεί να παρεμποδίζει και να διεκδικεί, μπορεί να είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση, μπορεί να χαράξει το δρόμο που θα του φέρει πραγματική ανακούφιση, να παλέψει και να κατακτήσει τη δική του εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ