Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρυσαυγίτικη υποκρισία για τους αγρότες

Γρηγοριάδης Κώστας

Με απολύσεις στο Δημόσιο και περιορισμό παροχών από πλευράς κράτους ζητά η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» να εξοικονομηθούν κονδύλια για να στηριχτούν οι αγρότες. Αφήνοντας, ταυτόχρονα, στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την ΕΕ που τους εκμεταλλεύονται σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής (σπορά, καλλιέργεια, συγκομιδή, αποθήκευση, εμπορία).

Στη γνωστή λογική του συστήματος που πιστά υπηρετεί, την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και του «κοινωνικού αυτοματισμού», χωρίς να αρθρώνει κουβέντα για τα μονοπώλια που τσακίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά στην παραγωγή και εκμετάλλευση του αγροτικού προϊόντος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Πρώτη ανάγκη για τη χώρα είναι η ενίσχυση του αγροτικού τομέα και η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, με στόχο την ελληνική αυτάρκεια. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίξει τον Ελληνα αγρότη έναντι του αντιπαραγωγικού και ζημιογόνου δημόσιου τομέα. Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από μνημόνια και τοκογλύφους».

Στην πραγματικότητα, ζητά ακριβώς αυτό που επιτάσσουν μνημόνια και τοκογλύφοι που τάχα μέμφεται: Περιορισμό του «αντιπαραγωγικού και ζημιογόνου δημόσιου τομέα». Διόλου τυχαία στο «επικαιροποιημένο» πρόγραμμά της θέτει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο («ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ: Να μη ζει ο Δημόσιος τομέας εις βάρος του ελληνικού λαού» και «Αμεση απόλυση όσων προσελήφθησαν παράνομα και αναξιοκρατικά»). Ενώ και σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, μιλούσε πάλι για «αναξιοκρατικούς και παράνομους» διορισμούς στο Δημόσιο.

Με τη βούλα της ... εφορίας

Η πρόταση που διατύπωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο χρηματοδότησης της Εκκλησίας μπορεί στην ουσία να μην έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία είτε για το Δημόσιο, είτε για την Εκκλησία, που σαφώς θα πρέπει να διαχωριστεί πλήρως από το κράτος, είναι όμως απόλυτα διαφωτιστική της λογικής που διέπει το συγκεκριμένο κόμμα, για το ρόλο των φόρων και των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των πολιτών.

Η διατύπωση και μόνο της ιδέας «να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία», αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί το αντιδραστικό δόγμα που τις τελευταίες δεκαετίες κερδίζει έδαφος και σύμφωνα με το οποίο ο χαρακτήρας των φόρων οφείλει να είναι ...ανταποδοτικός. Το Δημόσιο δεν αναλαμβάνει τίποτα περισσότερο πέρα από τη συντήρηση του κράτους, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες, από εκείνες που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν υποχρέωση του κράτους, θα απευθύνονται στους απόλυτα φτωχούς, σε εκείνους που δεν έχουν καν να τραφούν. Για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα έχουν οι υπόλοιποι, θα πρέπει να πληρώνονται πρόσθετα τέλη και εισφορές.

Αυτό ακριβώς κάνει το καπιταλιστικό κράτος σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, ή η Κοινωνική Πρόνοια. Ακολουθούν τη λογική της ανταποδοτικότητας και πετσοκόβουν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με το πρόσχημα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων δεν καλύπτουν το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών, άρα κόβονται οι υπηρεσίες. Αυτό κάνουν με τους παιδικούς σταθμούς, τα φάρμακα, τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αυτό ξεκινούν να κάνουν ακόμα και με το επίδομα ανεργίας.

Αυτή είναι η κρατούσα λογική, μέσα στα πλαίσια της κρατούσας λογικής είναι και οι προτάσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς, ούτε αρεστός θα ήταν στα επιτελεία της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, ούτε, πολύ περισσότερο, συνομιλητής τους...

Πιο στενά...

Καλά, η πρόταση Κουράκη αποκαλύπτει κάτι ακόμα: Την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, πολιτική που πολλές φορές στηρίζει σε βαρύγδουπες παρεμβάσεις και ακραίες φραστικές αντιπαραθέσεις, όταν όμως προχωρούν να κάνουν συγκεκριμένη πρόταση για τα οικονομικά της Εκκλησίας, στηρίζουν την πρότασή τους στην ανάπτυξη ακόμα πιο στενών σχέσεων κράτους - Εκκλησίας. Πώς; Μα μέσω των φορολογικών δηλώσεων και των εκκαθαριστικών της εφορίας.

Η καταστολή δείχνει το φόβο τους

Διμοιρίες των ΜΑΤ, με εντολή του πρωθυπουργού, εισβάλλουν μέσα στη νύχτα στο αμαξοστάσιο του Μετρό για να συλλάβουν απεργούς. Οι εταίροι της συγκυβέρνησης απειλούν με φυλάκιση όποιους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τολμήσουν να απεργήσουν. Δικαστές συνεδριάζουν εκτάκτως, μέρα Κυριακή, και κρίνουν παράνομες τις απεργίες τους. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιστρατεύονται απεργοί. Τα αστικά επιτελεία εφορμούν με «λύσσα» στις λαϊκές συνειδήσεις και διακηρύττουν με απειλές και συκοφαντίες το δόγμα του «νόμου και της τάξης». Η ένταση της κρατικής καταστολής είναι προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Δεν έχει στόχο μόνο το χτύπημα των απεργιακών αγώνων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, αλλά αποσκοπεί να στείλει μηνύματα αυταρχισμού συνολικότερα στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση εφαρμόζει τους ψηφισμένους νόμους που κατακρεουργούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και φορτώνουν νέους φόρους στις πλάτες του λαού, χρησιμοποιούνται όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί για την ανεμπόδιστη επιβολή τους. Αστικό κράτος - αστική Δικαιοσύνη - μηχανισμοί καταστολής προχωρούν χέρι χέρι. Μετά την κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση των απεργών, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συνεδρίασε μέρα Κυριακή (!) για να απορρίψει την αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για «πάγωμα» της επιστράτευσής τους. Την ίδια μέρα και μετά τις «υποδείξεις» κυβερνητικών στελεχών περί «νομιμότητας» των απεργιών, το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την απεργία στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Η Δικαιοσύνη, το κράτος και οι μηχανισμοί τους δεν είναι αταξικοί. Προασπίζονται και θωρακίζουν τις δομές ενός συγκεκριμένου συστήματος και στον καπιταλισμό είναι έκφραση της εξουσίας των μονοπωλίων. Εχουν, δηλαδή, για αποστολή να νομιμοποιούν την καταπίεση των καπιταλιστών απέναντι στους εργαζομένους. Γι' αυτό με το μανδύα της αστικής νομιμότητας στρέφονται ενάντια σε οποιονδήποτε δεν συναινεί, ή αμφισβητεί την εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών νόμων. Η «συναίνεση» που επιζητά η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της από τους εργαζόμενους για την προώθηση των βάρβαρων μέτρων, όταν δεν «ευδοκιμεί», μετατρέπεται σε καταστολή. Τελικός στόχος της αστικής εξουσίας είναι η υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική που συρρικνώνει το εισόδημα και τα δικαιώματά τους, που παραδίδει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας στο κεφάλαιο για να κάνει μπίζνες. Αυτές είναι οι συνθήκες που εξασφαλίζουν στα μονοπώλια ανταγωνιστικότητα και κέρδη.

Σήμερα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Στο παρελθόν βρέθηκαν οι «επιστρατευμένοι» ναυτεργάτες, οι απεργοί στη «Χαλυβουργία». Τώρα η κυβέρνηση απειλεί τους αγρότες, τους υγειονομικούς, τους ναυτεργάτες, που απεργούν μέσα στη βδομάδα. Μόνη αποτελεσματική απάντηση μπορεί να δώσει η συμμαχία και ο ενιαίος αγώνας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίων αγροτών, για να μπουν σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων, με καθαρό το μέτωπο στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Η συγκρότηση και το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας παντού είναι η καλύτερη ασπίδα στην κλιμακούμενη καταστολή. Ανοίγει ταυτόχρονα δρόμους στην πάλη του λαού να εμποδίσει τα μέτρα και να καταφέρει ριζικές αλλαγές προς όφελός του στην εξουσία και την οικονομία.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τώρα και περί «κοινωνικής σύγκρουσης»...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η κλιμάκωση της έντασης και της κοινωνικής σύγκρουσης», απεφάνθη ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού προηγουμένως είχε καταδικάσει την επιλογή της κυβέρνησης «να προχωρά με αυταρχισμό σε μια πολιτική συγκρούσεων με κοινωνικές ομάδες που έχουν δίκαια αιτήματα».

Αρα; «Τους ζυγούς λύσατε» προτρέπει τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται και εμμέσως επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν επέλεξε έναν άλλο δρόμο, άμβλυνσης της οργής και χειραγώγησης των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι κινητοποίηση δίχως «ένταση» και «σύγκρουση» δε νοείται. Ας κάνει έναν κόπο παραπάνω η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι, που στενάζουν, που έχουν δίκαια - όπως παραδέχεται ο Αλ. Τσίπρας - αιτήματα, πώς είναι δυνατόν να τα διεκδικήσουν δίχως όξυνση της ταξικής πάλης; Γιατί αυτήν αποκηρύττει εμμέσως, αυτήν εννοεί ότι είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα. Αυτό, όμως, είναι το πρώτο που χρειάζονται οι άνθρωποι του μόχθου αυτής της χώρας. Δεν τη χρειάζονται και κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να την αποτρέψουν τα παράσιτα που τους ρουφάνε το αίμα. Ομως, για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να κερδίσουν έστω κάτι που θα τους ανακουφίσει σήμερα και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να κατακτήσουν το μέλλον που τους αξίζει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αθωώνουν την κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να συγκαλέσουν άμεσα σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, της ΠΟΣ και των Σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΜ, ώστε να γίνει «ουσιαστικός διάλογος» καλεί τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι έτσι θα βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες που κάνουν κινητοποιήσεις. Κατά τη ΓΣΕΕ, αυτό που λείπει από μία κυβέρνηση η οποία καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανέχεια και τους μισθούς πείνας, η οποία δε δίστασε να επιστρατεύσει εργαζόμενους που απεργούσαν για να δουλεύουν με δικαιώματα, η οποία σχεδιασμένα «κουρελιάζει» κάθε Συλλογική Σύμβαση και κατάκτηση, είναι ο... διάλογος! Κατά τη ΓΣΕΕ, αυτό που θα βγάλει τους εργαζόμενους από το τούνελ της φτώχειας είναι να βρουν αυτιά να τους ακούσουν...

Δηλαδή, τόσο καιρό η κυβέρνηση δεν ξέρει πως η πλειοψηφία των μισθωτών κατρακυλάει στην εξαθλίωση με την ισοπέδωση των μισθών, δεν άκουσε πως η πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες, λόγω της φοροεπιδρομής, της εμπορευματοποίησης Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, δεν έμαθε τίποτα για τα παιδιά των εργατών που λιποθυμάνε στα σχολειά τους υποσιτισμένα.

Οποια δύναμη επιμένει να χρεώνει στο πολιτικό προσωπικό της μεγαλοεργοδοσίας έλλειψη... διαλλακτικότητας και ταλαντεύσεις, κρύβει την αλήθεια: Κρύβει πως η επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι είναι συνειδητή και σχεδιασμένη συνέπεια της πολιτικής που απαιτούν τα μονοπώλια για να βγουν από την κρίση. Τέτοιες ηγεσίες είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των εργατών, αλλά εξαιρετικά πολύτιμες για τα συμφέροντα των αντιπάλων τους.

«Στοχοποιούν» τους αγώνες του λαού

Κάθε άλλο παρά αφελής ή τυχαία ήταν η συσχέτιση ανάμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στους λαϊκούς αγώνες που έκανε ο Π. Τόμσεν στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». «Παρακολουθούμε με ανησυχία τα πρόσφατα περιστατικά κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα», ήταν η απάντηση που έδωσε όταν κλήθηκε να σχολιάσει... «την επανεμφάνιση τρομοκρατικών περιστατικών στην Ελλάδα», συνδέοντας προκλητικά και σκόπιμα την τρομοκρατία με τους αγώνες του λαού ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που τον εξαθλιώνει. Αμέσως μετά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ομολογεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αξιοποιούνται για να διασφαλιστεί η συναίνεση, δηλαδή η ενεργή στήριξη του λαού, στα άγρια μέτρα και τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Οπως ανέφερε πρόσφατα η διευθύντρια, το κλειδί για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα και για να υπάρξουν οφέλη από τα δύσκολα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί είναι η συνεχής στήριξη του οικονομικού προγράμματος των Αρχών από τον ελληνικό λαό. Μόνο με τη συναίνεση για αλλαγή μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και να ξεπεράσει τα βαθιά ριζωμένα προβλήματά της», είναι η συμπληρωματική τοποθέτηση που κάνει πάντα κάτω από την ίδια ερώτηση... Ξέρει πολύ καλά τι λέει, λοιπόν, ο Τόμσεν και γνωρίζει άριστα πώς παίζεται το «παιχνίδι». Επί της ουσίας, όμως, δε λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που λέει η ίδια η κυβέρνηση, που σηκώνει το ζήτημα «τρομοκρατία» για να ενισχύσει την κρατική τρομοκρατία ενάντια στο εργατικό, το λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που η ίδια ψηφίζει. Σκόπιμα συσχετίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις συμβολικές καταλήψεις και τις διαδηλώσεις με τη δράση σκοτεινών μηχανισμών που στρέφονται κατά των λαϊκών αγώνων και διευκολύνουν τη λήψη αυταρχικών μέτρων και τη χρήση της κρατικής βίας και καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αντεπίθεση για να αποτραπούν τα χειρότερα

Και μέτρα λιτότητας, δηλαδή περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και φιλομονοπωλιακές «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, κ.ο.κ. Κανένα περιθώριο για αυταπάτες δεν αφήνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν, ο οποίος, επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση των οργάνων της ΕΕ, ξεκαθαρίζει ότι η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόσπαστα τμήματα μιας ενιαίας στρατηγικής και γι' αυτό υλοποιούνται μαζί και ταυτόχρονα. «Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται, φυσικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες κάθε προγράμματος προσαρμογής. Γι' αυτό και θεωρώ ότι η διαμάχη μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης είναι εσφαλμένη», δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», δίνοντας ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση στα ψευτοδιλήμματα και παραμύθια που καλλιεργούνται το τελευταίο διάστημα, όπως ότι δε θα χρειαστεί να περικοπούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις ή αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Το μέλος της ΕΚΤ βάζει τα πράγματα στη θέση τους, υπενθυμίζοντας αυτό που σκόπιμα για λόγους παραπλάνησης του λαού αποσιωπά η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δηλαδή το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπουν και δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι «στόχοι» του, δηλαδή η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η σπουδαιότερη άλλωστε μεταρρύθμιση ή διαρθρωτική αλλαγή είναι η διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης... Ο λαός, λοιπόν, δεν πρέπει να «τσιμπάει» στα διάφορα ψευτοδιλήμματα και τις κάλπικες υποσχέσεις που του λανσάρουν για να υφαρπάξουν την ανοχή του στα άγρια μέτρα και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Τα χειρότερα είναι μπροστά και μόνο με την οργανωμένη αντεπίθεσή του μπορεί να τα αποτρέψει, παίρνοντας ταυτόχρονα την απόφαση να αναμετρηθεί στα ίσια με την εξουσία των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους αγώνες που έρχονται

Βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε νέες εργατικές κινητοποιήσεις, όπως τις απεργίες σε Ακτοπλοΐα και Δημόσιο Τομέα Υγείας. Η πείρα που ως τώρα έχει συγκεντρωθεί γεννά πολύτιμα συμπεράσματα για όλη την εργατική τάξη, που χρειάζεται να κάνει δική της υπόθεση κάθε κινητοποίηση κάθε κλάδου. Αλλωστε, κάθε κινητοποίηση μπορεί να οπλίζει το σύνολο της εργατικής τάξης, στην αντιπαράθεση με καπιταλιστές και κυβέρνηση, με δεδομένο ότι σε κάθε αγώνα, κάθε κλάδου, η επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης στοχεύει όλη την εργατική τάξη. Αυτό έδειξε ο πρόσφατος αγώνας στις συγκοινωνίες.

Επομένως, έχει ξεχωριστή σημασία να γίνουν υπόθεση όλων μας οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την Πέμπτη. Μόνο και μόνο η αντιμετώπιση της αστικής προπαγάνδας ότι ο αγώνας κάθε κλάδου στρέφεται ενάντια στην κοινωνία, η αποκάλυψη αυτής της αθλιότητας, συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη των εργαζομένων των κλάδων που κινητοποιούνται. Αρα, χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους - την ώρα μάλιστα που όπως δείχνουν και οι εξελίξεις με την απεργία στις αστικές συγκοινωνίες - κυβέρνηση και εργοδοσία εντείνουν τον αυταρχισμό απέναντι σε όσους δεν υποτάσσονται στην ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών. Και χρειάζεται να αποκαλύπτουμε την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης που συκοφαντεί όποιον αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα, οι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων των μέσων μεταφοράς διαδηλώνοντας το Σάββατο με το ΠΑΜΕ, δε στήριξαν μόνο κάποιους εργαζόμενους που επιστρατεύθηκαν γιατί απεργούσαν. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), ανέδειξαν ότι χρειάζεται πανεργατικός συντονισμός για τις ΣΣΕ, η προάσπιση των οποίων δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κλάδου, ούτε και προχωρά με αποσπασματικούς αγώνες. Παράλληλα, ανέδειξαν πως ο αγώνας των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού, αφού συνδέεται με την ασφαλή, γρήγορη και φτηνή μετακίνηση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Σημαντικό επίσης ζήτημα στην ανάπτυξη των αγώνων αποτελεί η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωσή τους. Κόντρα στη δράση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που τους θέλουν θεατές. Η πορεία του αγώνα, το πλαίσιο, οι μορφές πάλης πρέπει να συζητιούνται συλλογικά, να επιδιώκεται ανοιχτή αντιπαράθεση, να βγαίνουν συμπεράσματα, να ξεχωρίζουν οι εργάτες εχθρούς και φίλους. Να γίνεται ολοένα και σε περισσότερους εργαζόμενους πιο ξεκάθαρο ότι ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι καπιταλιστές και το κράτος τους, οι κυβερνήσεις τους. «Κλειδί» σ' αυτή την κατεύθυνση είναι η λειτουργία των ίδιων των σωματείων, η καλή οργάνωση και προετοιμασία κάθε κινητοποίησης με ευθύνη των ΔΣ αλλά και η «ζωντανή» εμπλοκή όλων των μελών, η δημιουργία, π.χ., απεργιακών Επιτροπών για την ολόπλευρη περιφρούρηση του αγώνα, η θωράκιση απέναντι στους χειρισμούς της εργοδοσίας.

Ειδικό βάρος στις προϋποθέσεις που ενισχύουν τη δυναμική των αγώνων έχει η εξασφάλιση συμμαχιών. Γι' αυτό άλλωστε, ήδη, τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης και των μονοπωλίων έπιασαν δουλειά για να κρύψουν πως ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά όλους όσοι θίγονται από την πολιτική που απειλεί την ανθρώπινη ασφάλεια στη θάλασσα. Πως ο αγώνας των αγροτών αφορά όλους όσοι θίγονται από την πολιτική που παραδίδει τη γη και τη διατροφή μας στον έλεγχο των μονοπωλίων. Πως ο αγώνας των υγειονομικών αφορά όλους όσοι θίγονται από την πολιτική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ