Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με το «διαίρει και αποπροσανατόλιζε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είναι καταστολή αν η Αστυνομία δεν αφήσει τους αγρότες να κλείσουν τους δρόμους;». Με αυτό το δόλιο τρόπο, εμπνευσμένο από την αντιλαϊκή κυβερνητική προπαγάνδα, ήταν διατυπωμένο το συγκεκριμένο ερώτημα προχτές το βράδυ στην εκπομπή της ΝΕΤ «Ζοοm» με τους ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης - σε εξόφθαλμο ρόλο εντολοδόχου της κυβέρνησης - να καλούν τους τηλεθεατές να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Η βρώμικη τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», της επιδίωξης να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, βρίσκει για πολλοστή φορά κανάλι έκφρασης στην κρατική τηλεόραση. Τα κυβερνητικά επιτελεία χρησιμοποιούν το κρατικό κανάλι για να «νομιμοποιήσουν» στις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων την ειλημμένη τους απόφαση να χτυπήσουν κάθε αγωνιστική διάθεση. Να καταστείλουν εν τη γενέσει της κάθε οργανωμένη μορφή λαϊκών αγώνων. Θέλουν να εμφυσήσουν στους εργαζόμενους την αντιδραστική αντίληψη ότι «δεν είναι καταστολή» το να συλλάβει η Αστυνομία και να προπηλακίσει απεργούς, διαδηλωτές, αγωνιζόμενους αγρότες, προκειμένου «να μην κλείσουν οι δρόμοι»... Την ίδια στρατηγική ακολούθησε η κυβέρνηση και εναντίον των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εναντίον των ναυτεργατών, οποιουδήποτε όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στα βάρβαρα μέτρα, στην εφαρμογή της σκληρής ταξικής πολιτικής. Τα «χαλκεία» της κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα επιστρατεύσουν κάθε μορφή «γκεμπελικών» μεθοδεύσεων για να επιτεθούν στους αγώνες του λαϊκού - εργατικού κινήματος. Η μόνη απάντηση που τους αξίζει και αυτή που τους τρομάζει είναι ο ενιαίος, με ταξική αλληλεγγύη, αγώνας εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Είδε ό,τι βολεύει την προπαγάνδα διαχείρισης

Το μεγαλύτερο κύμα αστέγων μετά το 1930 αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη τον τελευταίο καιρό. Η ραγδαία αύξηση των αστέγων συνδέεται με την υλοποίηση κυβερνητικής απόφασης για περικοπή ενός επιδόματος ενοικίου. Οικογένειες με παιδιά φαίνεται να πλήττονται περισσότερο απ' το μέτρο αυτό, καθώς το επίδομα βοηθούσε στο να διατηρούν ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μια οργάνωση που ασχολείται με τους αστέγους, υπάρχουν περίπου 48.000 άτομα που ζητούν άσυλο για τη νύχτα, μεταξύ αυτών όμως και περίπου 20.000 παιδιά, ίσως το μεγαλύτερο αριθμό άστεγων παιδιών που έχει δει ποτέ η πόλη της Νέας Υόρκης.

Η οργάνωση εκτιμά ότι η παροχή ασύλου κοστίζει τρεις φορές περισσότερο απ' ό,τι το επίδομα ενοικίου που δινόταν (36.000 δολάρια ετησίως έναντι 10.000 δολαρίων). Μάλιστα, προσθέτει ότι, πέραν των ανέργων, στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν και εργαζόμενοι στις ΗΠΑ καθώς δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια με προσιτά ενοίκια.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό και να μην αντιπαραθέσουμε την εικόνα αυτή με την ειδυλλιακή εικόνα της Νέας Υόρκης που παρουσίασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα απ' την επίσκεψή της εκεί. Με τον Αλ. Τσίπρα να χαίρεται επειδή στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις δεν είδε - όπως είπε - την κατάθλιψη που βλέπει στην Ελλάδα. Μάλλον είδε όσα ήθελε να δει και όσα βολεύουν την προπαγάνδα περί του «προοδευτικού προσανατολισμού» της αστικής διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση Ομπάμα. Και που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιγράψει. Οι άνθρωποι του μόχθου ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, αν δε θέλουν να πιάσουν από τώρα ένα απ' τα εναπομείναντα ελεύθερα παγκάκια στις πλατείες των πόλεων.

Σταθερά στο δρόμο της παραπλάνησης

Νερό στο μύλο της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψευδαισθήσεων στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, που έχει γονατίσει η ασκούμενη πολιτική, ότι είναι δυνατό να βρουν λύση στα προβλήματά τους μέσα από μια ακόμα τράπεζα που θα συγκεντρώνει ό,τι κάνουν μέχρι τώρα οι διάφοροι φορείς «χρηματοδοτικής υποστήριξης» ρίχνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Με το παραπλανητικό σκεπτικό πως το γεγονός ότι από τους φορείς τύπου ΤΕΜΠΜΕ και τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί, οι μικροί ΕΒΕ είναι αποκλεισμένοι έγκειται στην... «πανσπερμία δεκάδων φορέων», στο «δαιδαλώδες περιβάλλον αλληλοσυγκρουόμενων φορέων, στο «ανορθολογικό περιβάλλον», η ΕΣΕΕ προτείνει «να δημιουργηθεί μια "Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων" με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που θα «συγχωνεύσει» όλα τα σχετικά «προγράμματα ανάπτυξης» με «εγγυημένα δάνεια» και «με τραπεζικά κριτήρια», «δίνοντας άμεσες αναπτυξιακές και ολοκληρωμένες επενδυτικές λύσεις».

Ειδικότερα, δε, αυτό που απασχολεί την ΕΣΕΕ, είναι η τράπεζα που προτείνει, μεταξύ των άλλων, να έχει «εξειδίκευση στη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων, με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και χρήση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών αναγκών των μικρών επιχειρήσεων, με ενέργειες στήριξης και προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά (...)». Αυτό που στην πρώτη προσέγγιση της «καινοτομίας» που φέρνει η ΕΣΕΕ, καταλαβαίνει κανείς, είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα τράπεζα που θα δίνει δάνεια με κριτήριο τη «βιωσιμότητα» του αιτούντος. Εν ολίγοις, μόνο τις εκατοντάδες χιλιάδες των ΕΒΕ που βρίσκονται ήδη με το λουκέτο στο χέρι δεν αφορά.

Τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που περνάει μέσα από τη βίαιη περιθωριοποίηση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων, δε λύνονται μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Αυτή είναι η αλήθεια που, όσο κι αν προσπαθούν οι θιασώτες της να συγκαλύψουν, δεν μπορούν να το πετύχουν.

Εχουν το φόβο του λαού

Πλήρη επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων του «Ριζοσπάστη» για τις προθέσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη να σφίξουν τον κλοιό στο εργατικό λαϊκό κίνημα, με πρόσχημα τον «εξτρεμισμό», συνιστά η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος εκπροσώπων ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών στο υπουργείο Εργασίας. Είπε επί λέξει ο Σ. Κεδίκογλου: «Η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και έμπρακτα (...) Οσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού, βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία, που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση».

Η χρήση του όρου «εξτρεμισμός» από την κυβέρνηση, για να περιγράψει μια δίκαιη εργατική κινητοποίηση, οργανωμένη από εκπροσώπους μαζικών φορέων του κινήματος, με γνωστά τα ονόματα και τις ιδιότητές τους, δεν είναι καθόλου τυχαία. Πολύ περισσότερο, δεν είναι τυχαίο ότι μπαίνει στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης μια μέρα μετά τη «διάσκεψη υψηλού επιπέδου» που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, για να συζητηθούν τα συμπεράσματα από τις μελέτες που έκανε για λογαριασμό της ΕΕ το «Δίκτυο ευαισθητοποίησης για τη ριζοσπαστικοποίηση». Τι στόχο είχε η διάσκεψη και τι σκοπούς υπηρετούν δίκτυα όπως αυτό; Την απάντηση την έδωσε η πολιτική προϊστάμενος του δικτύου, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι ο ριζοσπαστισμός οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και αυτός στην τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την ίδια, επειδή η τρομοκρατία απειλεί «τις αρχές της ΕΕ» (!), η πρόληψη εναντίον της πρέπει να ξεκινάει από τον εντοπισμό και την καταστολή του ριζοσπαστισμού. Για το λόγο αυτό, στήνουν ένα δίκτυο από «τυπικούς» και «άτυπους» φορείς σε ρόλο χαφιέ, που θα εντοπίζουν σε τοπικό επίπεδο τα άτομα με ριζοσπαστική συμπεριφορά και θα επεμβαίνουν προληπτικά, για να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε εξτρεμιστές. Συνδέοντας το ριζοσπαστισμό με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, βάζουν στο στόχαστρο εργαζόμενους, νεολαίους και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, που πρωτοστατούν στις διεκδικήσεις του λαού με στόχους πάλης που αμφισβητούν το σύστημα, τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Με το χτεσινό της χτύπημα, η κυβέρνηση αποκαλύφθηκε. Οπως αποκαλύφθηκε επίσης ότι η επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων είναι σχεδιασμένη και ενιαία στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που βλέπουν στους ριζοσπαστικούς λαϊκούς αγώνες τη μεγαλύτερη απειλή για τα μονοπώλια, τη δικτατορία των οποίων υπηρετεί η λυκοσυμμαχία, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Γι' αυτό φτιάχνουν βήμα - βήμα το ιδεολογικό, πολιτικό και νομικό πλαίσιο, με το οποίο θα συκοφαντείται, θα χτυπιέται και τελικά θα ποινικοποιείται κάθε άποψη και κινητοποίηση που αμφισβητεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, θα παλεύει να την ανατρέψει. Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση. Το φόβο του έχουν, γι' αυτό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον αφοπλίσουν.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Καμιά αυταπάτη για τους μικρούς ΕΒΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Από διαπιστώσεις «χορτάσαμε». Οι συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής είναι σαφείς πλέον σε πάρα πολύ κόσμο, επειδή τον αφορούν άμεσα, δεν έχουν να κάνουν με κάποια μεμονωμένη κοινωνική και επαγγελματική ομάδα.

Στα σπίτια, στα καφενεία, στους δρόμους και τις πλατείες, στις ουρές που σχηματίζονται σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, στο διαδίκτυο, όλοι - με ελάχιστες εξαιρέσεις - μιλούν για το τι υφίστανται, διαμαρτύρονται, καταγγέλλουν, βρίζουν και «απειλούν θεούς και δαίμονες».

Ετσι και οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, ξέρουν πολύ καλά, πλέον, τι σημαίνει γι' αυτούς η ασκούμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική. Το ξέρουν καλύτερα απ' όλους, γιατί αυτοί στερούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή οι μισοί δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ. Αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι για το μαγαζί τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, τον λογιστή, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του σπιτιού.

Οπως ξέρουν πολύ καλά ότι τα νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος τους σχεδιάζονται, λαμβάνονται και υλοποιούνται με μοναδικό στόχο να συρρικνώσουν το συνολικό μέγεθος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, να τους οδηγήσουν στη μεγάλη μάζα των άνεργων, υποψήφιων εργαζομένων με 300 ευρώ μηνιάτικο, να μεταφέρουν το δικό τους μερίδιο αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Γι' αυτό, λοιπόν, τώρα, που όλα είναι γνωστά και οι υποσχέσεις έχουν εκπέσει προ πολλού, είναι καιρός για το επόμενο βήμα. Είναι η στιγμή που πρέπει ο καθένας να ζυγίσει το τι θα πράξει στη συνέχεια. Να παραμερίσει τις όποιες αυταπάτες. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ο αγώνας ενάντια σε όλα αυτά είναι ο μόνος τρόπος για τη δρομολόγηση φιλολαϊκών εξελίξεων...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν θα τους περάσει

Γρηγοριάδης Κώστας

Μορφή βίας και εξτρεμισμού (!) χαρακτήρισε προκλητικά και θρασύτατα τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνδέοντας συνειδητά και ύπουλα τους αγώνες του ταξικού - εργατικού κινήματος με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα. Στην πραγματικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει περίτρανα ότι το κλίμα τρομοκρατίας, που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα με αφορμή τις διάφορες επιθέσεις, είχε ως πραγματικό στόχο το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής. Η χτεσινή άγρια επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει ότι όταν οι κυβερνώντες ζητούσαν αποκήρυξη «της βίας από όπου και αν προέρχεται», εννοούσαν πρώτ' απ' όλα τη «βία» των αγώνων του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Επιβεβαιώνει ότι οι εκκλήσεις που απηύθυναν για συστράτευση όλων πίσω από τη «νομιμότητα» είχαν ως αληθινό στόχο την υποταγή των πάντων στα ψηφισμένα μέτρα που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και εξαθλιώνουν το λαό. Η χτεσινή άγρια επίθεση κατά του ΠΑΜΕ αποκαλύπτει, επίσης, τι πραγματικά εννοούσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, όταν έλεγε ότι «πηγή της τρομοκρατίας είναι η άκρα Αριστερά», δίχως να διευκρινίζει τι εννοεί με αυτόν τον όρο... Με δυο λόγια, η κυβέρνηση, διά στόματος εκπροσώπου της, επιβεβαίωσε πως απώτερος στόχος είναι να μπει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στο γύψο, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια για τους επενδυτές, δηλαδή για τα μονοπώλια. Το είχε ομολογήσει με το γνωστό κυνισμό του ο ίδιος ο Ν. Δένδιας όταν αναρωτιόταν δήθεν αφελώς, «εάν δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, θα γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα; Θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη; Οχι βέβαια. Το κέντρο της Αθήνας, αν δεν υπάρξει ηρεμία, θα αναπτυχθεί ποτέ ξανά οικονομικά; Οχι βέβαια». Οπως είναι γνωστό, «κοινωνική ειρήνη» οι κυβερνώντες εννοούν την επιβολή σιωπής νεκροταφείου σε ολόκληρη τη χώρα και το χτύπημα των ταξικών - λαϊκών αγώνων. Ας είναι σίγουροι ότι δε θα τους περάσει. Ο λαός ενωμένος μπορεί να αποκρούσει την κρατική βία που τον θέλει υποταγμένο στα κέφια του κεφαλαίου.

«Βιώσιμη ανάπτυξη» και βίος αβίωτος

«Τα χειρότερα πέρασαν και μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι», αποφάνθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προσθέτοντας τη δική του «φωνή» στο μπαράζ πανομοιότυπων δηλώσεων που γίνονται από την αρχή της χρονιάς από τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, με εξόφθαλμο στόχο να παρατείνουν την ανοχή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Η διαφορά σε σχέση με τις άλλες δηλώσεις είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν έκρυψε τους λόγους των «αισιόδοξων» προβλέψεων. «Εχουν ψηφισθεί όλοι οι νόμοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (σ.σ. νέο μνημόνιο) και η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της για την εφαρμογή όλων των επιμέρους τμημάτων του προγράμματος», τόνισε, για να δικαιολογήσει την αισιοδοξία του ότι «τη χρονιά αυτή διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης». Ομολογεί, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η «βιώσιμη ανάπτυξη» κάνει το βίο αβίωτο στο λαό και μάλιστα διά βίου και εσαεί. Παραδέχεται, δηλαδή, ότι «βιώσιμη ανάπτυξη» δε σημαίνει ότι ο λαός θα δει καλύτερες μέρες, θα βγει από τη γενικευμένη φτώχεια και εξαθλίωση, ότι θα σταματήσει η κατρακύλα των μισθών και των συντάξεων ή θα υπάρξει ανακωχή στη φοροληστεία. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί όποιο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και να επιλεγεί, ακριβώς γιατί βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει άγρια μέτρα δίχως τέλος για να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για αειφόρο κερδοφορία του κεφαλαίου. Ακριβώς γι' αυτό η κυβέρνηση και οι δανειστές (τρόικα) έχουν δρομολογήσει, για πολλοστή φορά, «νέο ασφαλιστικό», που θα ρίξει όλες τις συντάξεις σε επίπεδο προνοιακού επιδόματος, «νέο εργασιακό» (ξανά) προκειμένου ο κατώτατος μισθός «να προσαρμοστεί στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», να καταργηθούν οι τριετίες, κ.ο.κ. Τα χειρότερα, λοιπόν, δεν πέρασαν για το λαό αλλά έρχονται αν δεν αποφασίσει να δείξει τη δύναμή του γκρεμίζοντας τους δυνάστες του, δηλαδή την εξουσία των μονοπωλίων.

Καρφώθηκε μόνος του

Ο Σπύρος Τρίψας, πρώην διευθυντής των «Επίκαιρων», που έκανε δημοσιογραφικές επιτυχίες, δημοσιεύοντας αβέρτα κουβέρτα εκθέσεις της ΕΥΠ, ήταν χτες καλεσμένος στον ΣΚΑΪ για να σχολιάσει την κατασταλτική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών των ταξικών συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας. Τι βρήκε να πει; Οτι το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να μονοπωλεί την ευαισθησία για τα βάσανα του λαού και πως θα έπρεπε να πάει να διαμαρτυρηθεί στην Αλέκα Παπαρήγα για τις απολύσεις στο «Ριζοσπάστη». Δεν ξέρουμε πόση «μαστοριά» χρειάζεται κάποιος για να καρφωθεί με τέτοιο εξόφθαλμο τρόπο ότι τον έχουν διατάξει σε συγκεκριμένη αποστολή. Στην προκειμένη περίπτωση, να ξελασπώσει το αντιλαϊκό όργιο της συγκυβέρνησης και την καταστολή, τραβώντας τη συζήτηση στο βολικό γήπεδο της συκοφαντίας και της δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος. Τον ενημερώνουμε ότι από τέτοια κόλπα και κολπατζήδες του είδους του, έχει γνώση ο λαός και το κίνημα. Τους έχει μάλιστα κατατάξει εκεί που τους αρμόζει, έστω κι αν οι ίδιοι περνάνε το φτύσιμο για βροχή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση όλων!

Στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχή μικρομεσαία αγροτιά, είναι άμεση και αδήριτη ανάγκη να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οχι μόνο επειδή αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος, καθώς οι αγρότες αντιδρούν στην πολιτική της τελικής τους εξολόθρευσης που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους που επέβαλε, και προβάλλουν ζωτικά αιτήματα, χωρίς την ικανοποίηση των οποίων δεν μπορούν, πλέον, να σταθούν ούτε μια μέρα στο αγροτικό επάγγελμα. Κι ούτε απλώς επειδή οι φτωχοί αγρότες έχουν κοινά προβλήματα με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, κοινό αντίπαλο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική κι άρα κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας.

Η αγωνιστική λαϊκή συμπαράταξη με τους αγωνιζόμενους αγρότες είναι αναγκαία, πρωτίστως, επειδή έτσι μπορεί να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για να μπορεί να παράγει προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη ζωή του λαού μας. Διότι αν η μικρομεσαία αγροτιά «φύγει από τη μέση» κι εγκαταλείψει την παραγωγή, όπως θέλει και προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν, με συνέπεια και ζήλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις, τότε η διατροφή του ελληνικού λαού θα περάσει εξολοκλήρου και αποκλειστικά στα χέρια και στις διαθέσεις των πολυεθνικών των τροφίμων, που κάθε άλλο παρά για το καλό του ελληνικού λαού ενδιαφέρονται και το μόνο που τις απασχολεί είναι πώς θα εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών.

Απ' αυτή την άποψη, λοιπόν, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων έχουν κάθε λόγο και μεγάλο όφελος να συνδράμουν για την πετυχημένη έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πρέπει να ενταθεί η λαϊκή πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να αναγκαστεί να υποχωρήσει. Ετσι μπορεί ν' αντιμετωπιστεί και η προσπάθεια των κυβερνώντων, από τη μια, να παγιδεύσουν την αγροτιά σε υποσχέσεις και ατελέσφορες, ανούσιες συζητήσεις παραπλάνησης κι αποπροσανατολισμού - σ' αυτό συμβάλλει, με το παραπάνω, και ο ΣΥΡΙΖΑ - κι από την άλλη, με τη χρησιμοποίηση της αστυνομικής, κρατικής καταστολής, να επιβάλουν κλίμα τρομοκράτησης των αγροτών, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να υποταχθούν, αμαχητί, στη μοίρα του ξεκληρίσματος, της πείνας και της εξαθλίωσης που έχουν προδιαγράψει γι' αυτούς η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης φτωχής αγροτιάς, υποστηρίζοντας, ένα προς ένα, όλα τα δίκαια αιτήματά της, όπως σημείωσε και η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος κατά την επίσκεψή της στο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, στον κόμβο της Νίκαιας, και κάνει ό,τι μπορεί για τη συγκρότηση της ισχυρής λαϊκής αγωνιστικής συμμαχίας. Ταυτόχρονα, προβάλλει την ανάγκη μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, κατά των μονοπωλίων, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στον κεντρικό σχεδιασμό, διασφαλίζοντας καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ