Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σταθερά στο δρόμο της παραπλάνησης

Νερό στο μύλο της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψευδαισθήσεων στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, που έχει γονατίσει η ασκούμενη πολιτική, ότι είναι δυνατό να βρουν λύση στα προβλήματά τους μέσα από μια ακόμα τράπεζα που θα συγκεντρώνει ό,τι κάνουν μέχρι τώρα οι διάφοροι φορείς «χρηματοδοτικής υποστήριξης» ρίχνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Με το παραπλανητικό σκεπτικό πως το γεγονός ότι από τους φορείς τύπου ΤΕΜΠΜΕ και τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί, οι μικροί ΕΒΕ είναι αποκλεισμένοι έγκειται στην... «πανσπερμία δεκάδων φορέων», στο «δαιδαλώδες περιβάλλον αλληλοσυγκρουόμενων φορέων, στο «ανορθολογικό περιβάλλον», η ΕΣΕΕ προτείνει «να δημιουργηθεί μια "Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων" με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που θα «συγχωνεύσει» όλα τα σχετικά «προγράμματα ανάπτυξης» με «εγγυημένα δάνεια» και «με τραπεζικά κριτήρια», «δίνοντας άμεσες αναπτυξιακές και ολοκληρωμένες επενδυτικές λύσεις».

Ειδικότερα, δε, αυτό που απασχολεί την ΕΣΕΕ, είναι η τράπεζα που προτείνει, μεταξύ των άλλων, να έχει «εξειδίκευση στη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων, με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και χρήση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών αναγκών των μικρών επιχειρήσεων, με ενέργειες στήριξης και προώθησης των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά (...)». Αυτό που στην πρώτη προσέγγιση της «καινοτομίας» που φέρνει η ΕΣΕΕ, καταλαβαίνει κανείς, είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα τράπεζα που θα δίνει δάνεια με κριτήριο τη «βιωσιμότητα» του αιτούντος. Εν ολίγοις, μόνο τις εκατοντάδες χιλιάδες των ΕΒΕ που βρίσκονται ήδη με το λουκέτο στο χέρι δεν αφορά.

Τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που περνάει μέσα από τη βίαιη περιθωριοποίηση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων, δε λύνονται μέσα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Αυτή είναι η αλήθεια που, όσο κι αν προσπαθούν οι θιασώτες της να συγκαλύψουν, δεν μπορούν να το πετύχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ