Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ
Εγγυήσεις για υψηλή κερδοφορία στα μονοπώλια

Φάρμακο, Υγεία, Τουρισμός, Ενέργεια, εμπορικά κέντρα, και αεροδρόμια οι τομείς που ενδιαφέρουν τα συσσωρευμένα καταριανά κεφάλαια

Από τις επαφές του Α. Σαμαρά με αξιωματούχους και επιχειρηματίες του Κατάρ

Eurokinissi

Από τις επαφές του Α. Σαμαρά με αξιωματούχους και επιχειρηματίες του Κατάρ
Απτές εγγυήσεις για υψηλή κερδοφορία και προνομιακούς όρους για τη συμμετοχή στο πλιάτσικο του φυσικού και ορυκτού πλούτου πρόσφερε ο πρωθυπουργός στα υπερσυσσωρευμένα κρατικά κεφάλαια του Κατάρ, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους για «επενδύσεις». Παράλληλα, ανέλαβε προσωπικά τη στήριξη συγκεκριμένων σχεδίων που προωθούν οι δεκάδες επιχειρηματίες που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Ντόχα.

Μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ που συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντική τη χτεσινή μέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς, όπως είπε, «μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης», ενώ εκτίμησε ότι «μπορούμε να δώσουμε μία νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Το βάρος στη χτεσινή, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Κατάρ, έπεσε στην παρουσίαση των φακέλων με συγκεκριμένα σχέδια που έχουν ετοιμάσει οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Α. Σαμαρά, σε τομείς όπως το Φάρμακο, η Υγεία, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, τα εμπορικά κέντρα.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους». Μιλώντας ως άξιος πλασιέ των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ότι «οι Ελληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι».

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα του πρωθυπουργικού ταξιδιού στο Κατάρ, κυβερνητική πηγή έλεγε στους δημοσιογράφους ότι «έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών, που θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες». Η ίδια πηγή έδινε έμφαση στο ότι ξεπεράστηκε η δυσπιστία που είχε δημιουργηθεί στην ηγεσία του Κατάρ από προηγούμενες επαφές που είχαν.

Αποκάλυψε ωστόσο ότι η ηγεσία του Κατάρ εξακολουθεί να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες, προκειμένου να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από ενδεχόμενες επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι «κατανοεί», όπως διαρρέεται, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω των δεσμεύσεών της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σε διαπιστώσεις όπως αυτές αποτυπώνεται ανάγλυφα ο ενδομονοπωλιακός ανταγωνισμός για τα επενδυτικά φιλέτα στην Ελλάδα.

Κολεγιές με ελληνικά κεφάλαια

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταριανών κεφαλαίων στο πρόγραμμα των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, η ίδια πηγή έλεγε ότι το Εμιράτο έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και τις 48 μαρίνες που έχουν βγει στο σφυρί. Επίσης, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι, όμως, στον Αστακό- στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις. Φυσικά, πρόκειται για επενδύσεις από τις οποίες τίποτα δεν πρόκειται να ωφεληθεί ο λαός. Αντίθετα, επιφυλάσσουν νέα δεινά και γενικευμένη φτώχεια καθώς προϋποθέτουν φτηνή εργατική δύναμη, νέα φορολογικά προνόμια και κίνητρα για τους επενδυτές. Να σημειωθεί ότι για το σχέδιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ, ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής, που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε το ταξίδι του με την επίσκεψη στο νέο αεροδρόμιο του Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων και των μαρίνων, καθώς η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη με τον Καταριανό ομόλογό της, όπως επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Qatar Airways». Στη συγκεκριμένη συνάντηση τέθηκε το θέμα της απευθείας πτήσης Αθήνα - Νέας Υόρκη με την «Qatar Airways», αλλά και των πτήσεων για Αυστραλία και Κίνα, πάντα μέσω Κατάρ.

Ακόμα, στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, εκφράστηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Είναι φανερό ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και όσα έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο της παραπέρα απελευθέρωσης, αυξάνουν και διασφαλίζουν ακόμη περισσότερο τα υπερκέρδη στον ενεργειακό τομέα, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστικές τις σχετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ενδιαφέρον του Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ