Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεωρούμε πολύ σημαντικό την οργάνωση από τα κάτω

-- Στη συνδικαλιστική ηγεσία των αγροτών υπάρχουν απόψεις που συμφωνούν με τη γενική κατεύθυνση της πολιτικής που περιγράψατε, μιλώντας για μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες;

-- Κανένας αγώνας δεν είναι απαλλαγμένος από σημαντικές διαφορές μέσα στις ίδιες τις γραμμές του αγροτικού κινήματος. Κι αυτό δεν είναι περίεργο. Για πολλά χρόνια στους αγώνες που γίνονταν έπαιρναν μέρος και φτωχοί αγρότες και μεσαίοι και ορισμένα τμήματα της αγροτιάς που έβλεπαν ότι έρχεται μια μπόρα και ήθελαν να επιβιώσουν με τις μεγάλες ιδιοκτησίες, γιατί φοβούνται το πιο μεγάλο ψάρι. Και σε πολλές περιπτώσεις, στα διάφορα μπλόκα που υπήρχαν στην Ελλάδα, κυριαρχούσαν αιτήματα, τα οποία έβαζαν τα προβλήματα της μεγάλης ιδιοκτησίας.

Αυτό ήταν, αν θέλετε, και ένα αντικειμενικό γεγονός, αλλά κυριαρχούσε αυτό το πρόβλημα, γιατί το αγροτικό κίνημα έχει τα προβλήματα που έχει και το εργατικό στην Ελλάδα και τα άλλα τμήματα. Στα κεντρικά, στα πανελλαδικά όργανα και στα τοπικά κυριαρχούν μεγαλοϊδιοκτήτες, μεγαλέμποροι. Πάρτε τους εμπορικούς συλλόγους ή την ΕΣΕΕ. Εκεί μέσα είναι οργανωμένοι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και το μικρομάγαζο της γειτονιάς, που κάνει 2 - 3 μέρες να δει πελάτη. Είναι δυνατόν να έχουν κοινά συμφέροντα; Και όλοι θεωρούνται μέλη.

Το ίδιο υπάρχει και στην αγροτική παραγωγή. Κι ίσως εδώ να ήταν και πιο έντονο. Με αυτήν την έννοια, βεβαίως έχει ευθύνη και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει στην ουσία ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι στο πλευρό των αγροτών.

Θα σας έλεγα και το εξής πράγμα: Ακόμα και αν η ηγεσία ήταν ριζοσπαστική και κινούνταν στην κατεύθυνση που - αν θέλετε - κι εμείς σαν ΚΚΕ θα την χειροκροτούσαμε. Πάλι αυτό δε φτάνει. Η ηγεσία τι θα κάνει; Θα πάει στο υπουργείο, θα κάνει έναν αγώνα και θα πάει να συζητήσει. Αν δεν υπάρχει οργανωμένη αγροτιά στη βάση και κίνημα οργανωμένο στη βάση, που να εκλέγει αντιπροσώπους σε όλα τα όργανα, αποφασισμένους να προσφέρουν τα πάντα ανιδιοτελώς και με προσωπικές θυσίες, η πίεση που θα ασκούνταν δε θα ήταν αυτή που έπρεπε.

Με αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Ακούμε πως καλός είναι ο αυθόρμητος αγώνας κ.λπ. Παντού, σε κάθε μέρος του αγώνα συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις και παρεμβαίνουν όλα τα κόμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να κυριαρχήσουν αυτά τα αιτήματα της φτωχής αγροτιάς. Αυτό έχει σημασία και όχι τα αιτήματα που μπορεί να απαλύνουν τα όποια προβλήματα της μειοψηφίας της αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ