Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια σάπια κόντρα...

«Κομμουνιστικά, Σταλινικά απολιθώματα, με ακραίες θέσεις, απόγονοι των πιο σκληρών καθεστώτων που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν "άξιο υποψήφιο". Τα περισσότερα από αυτά έχουν ακραίες αντιευρωπαϊκές θέσεις. Τα κόμματα αυτά εξουσιοδότησαν τον κ. Τσίπρα να είναι υποψήφιος υπερασπιζόμενος θέσεις, όπως: την άμεση έξοδο των χωρών από το ΝΑΤΟ και την αντίθεση της ΕΕ με τις ΗΠΑ». Αυτά γράφει, ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ για την ανάδειξη από το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ) ως υποψηφίου για την Κομισιόν του Αλ.Τσίπρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτιέται: «Ποιος τελικά θα είναι σύμμαχος της ΕΕ κατά τον κ. Τσίπρα, αν τελικά εναντιωθεί και με τις ΗΠΑ»; Η ΝΔ βρήκε ευκαιρία για να σηκώσει αντικομμουνιστικό κουρνιαχτό. Ξέρει ότι το ΚΕΑ είναι κόμμα που δεν εναντιώνεται, αντίθετα υπερασπίζεται την ΕΕ, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, στηρίζει όλες τις συνθήκες στις οποίες θεμελιώνεται η καπιταλιστική λυκοσυμμαχία, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσε να υπάρξει ως ευρωκόμμα. Εχει, βεβαίως, διαφοροποιήσεις, όπως π.χ. η εναντίωση στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ζητώντας μέτρα χαλάρωσης, ο αντιμερκελισμός κ.λπ.

... και η λαϊκή ρότα

Ξέρει, επίσης, η ΝΔ ότι στο ΚΕΑ συμμετέχουν κόμματα όπως το Γαλλικό ΚΚ, η Die Linke της Γερμανίας κ.ά., που υποστηρίζουν με νύχια και δόντια την ΕΕ, τον καπιταλισμό, τον έχουν υπηρετήσει με συμμετοχή σε κυβερνήσεις (π.χ., το Γαλλικό ΚΚ στην κυβέρνηση Ζοσπέν, η Die Linke σε διάφορα ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια, ενώ πρόσφατα πρότεινε κυβερνητική συνεργασία με το SPD). Η ΝΔ συνεχίζει τη βρώμικη τακτική της ενοχοποίησης της πάλης ενάντια στην ΕΕ και τον καπιταλισμό, αναπαράγοντας επίσης τη σάπια θεωρία των άκρων, στο πλαίσιο της γνωστής αστικής διπολικής κόντρας, για τη λαϊκή χειραγώγηση. Οσο για την αντίθεση στις ΗΠΑ και την έξοδο από το ΝΑΤΟ, η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Αλ. Τσίπρας εκθειάζει την πολιτική Ομπάμα, έδωσε διαπιστευτήρια υπέρ των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της ΕΕ, στο Τέξας, υπέρ των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Βεβαίως, την ίδια ώρα πασχίζει να εκφράσει και τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ που έχουν διαφορετικά συμφέροντα απ' αυτά της ευρωατλαντικής σχέσης. Η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος υπηρετεί καλύτερα την ΕΕ εγκλωβίζει το λαό που έχει χρεοκοπήσει στην πολιτική του κεφαλαίου. Το ίδιο και η υποψηφιότητα προέδρου της Κομισιόν που υπηρετεί την ΕΕ των μονοπωλίων και τις πολύμορφες επεμβάσεις κατά των λαών και των κινημάτων τους. Η λαϊκή προοπτική είναι αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Διεργασίες...

«Πολλοί βλέπουν αμετακίνητο στη θέση του τον κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν τον κ. Τσίπρα νέο ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα σενάρια των εξελίξεων είναι πολλά και καλύπτουν όλα όσα ενδεχομένως μπορούν να συμβούν. Είναι χαρακτηριστικό λ.χ. ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να συνεργασθεί ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση κυβερνήσεως σε περίπτωση που οι εκλογές δε θα έχουν δώσει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Φαντάζει απίθανο, αλλά είναι γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συζητούν μετεκλογικές συνεργασίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν διασπάσεις. Ομάδες βουλευτών μπορεί να κινηθούν δεξιότερα ή αριστερότερα. Και να προκύψει ακόμη και "μεγάλος συνασπισμός". (...) Τις εκλογές θα τις κερδίσει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, λέει ο κ. Σαμαράς. Τι εννοεί;». Το συγκεκριμένο απόσπασμα, από το κύριο άρθρο του «Βήματος της Κυριακής», αποτελεί σαφές δείγμα των διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την αναζήτηση κυβερνητικών λύσεων που να συσπειρώνουν μεγάλη εκλογική βάση, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος αυτού του συστήματος με την έγκριση των αστών. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα.

Στο διά ταύτα...

Οι εκκλήσεις να μη χρησιμοποιούν τα λαϊκά νοικοκυριά τζάκια και σόμπες καυσοξύλων για θέρμανση, επειδή μολύνουν το περιβάλλον με την αιθαλομίχλη, εντάθηκαν από την αστική προπαγάνδα αυτές τις μέρες της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας. Και μπορεί, για άλλη μια φορά, να εντόπισαν το πρόβλημα στη μεγάλη φτώχεια, στην εξαθλίωση λέμε εμείς, αλλά «στο διά ταύτα», τίποτα. Γιατί οι εξαθλιωμένοι έχουν όντως δύο λύσεις: `Η να ζεσταθούν με κάθε τρόπο, ή να πεθάνουν από το κρύο. Να γιατί χρειάζεται εδώ και τώρα, να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε όσα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τους λογαριασμούς, να γίνουν εδώ και τώρα όλες οι επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά που έχει κοπεί από τη ΔΕΗ λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Αναζητούν ρόλο...

«(...) Το μεγάλο γεγονός της 24ης Νοεμβρίου δεν είναι άλλο από την ιστορικών διαστάσεων συμφωνία του Ιράν με τη Δύση για τον έλεγχο των πυρηνικών (...) Η ροή πετρελαίου και αερίου διευκολύνεται (...) Η ευρύτερη περιοχή κινεί κοντά στα 2 τρισ. δολάρια τον χρόνο, τα οποία μπορούν να γίνουν 3 τρισ. δολάρια (...) Αυτό συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στο άκρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είναι στη ζώνη του ευρώ, διαθέτει σταθερές δομές και ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ (...) Δύναται να παίξει ρόλο συνδέσμου με όλη αυτή την αναδυόμενη ζώνη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (...) Η Ελλάδα οφείλει να βρει το κουράγιο να τελειώσει με τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, να ξαναβγεί στον κόσμο για να κερδίσει τη θέση που της αξίζει» («Βήμα της Κυριακής»). Οι αστοί βιάζονται να πάρουν μέρος σε μοιρασιά πλούτου στην περιοχή και πιέζουν για γοργή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, για να ξαναβγούν στην αγορά για δάνεια, αναζητώντας αναβαθμισμένο ρόλο στη Μεσόγειο. Αλλά η μοιρασιά γίνεται με οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αλλά και σε υποδεέστερα, όπως, π.χ., το Ισραήλ, η Τουρκία κ.λπ., που θέλουν ανάλογο ρόλο. Για το κεφάλαιο. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Γι' αυτό λέμε αντεπίθεση σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική ρότα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ιδρύεται η βραχύβια Δημοκρατία της «Μεγάλης Κολομβίας» (αποτελούμενη από τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, του Παναμά, καθώς και τμημάτων του Περού, της Γουϊάνας και της Βραζιλίας). Ο Σιμόν Μπολιβάρ εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της χώρας.

1825 Ξεκινά η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1830 Πεθαίνει ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1830 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και εκδότης Ζιλ ντε Γκονκούρ.

1900 Γεννιέται η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο που πετούν με αεροπλάνο. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων, κατά την οποία τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων.

1913 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο καθορίζονταν τα σύνορα του νεοϊδρυθέντος κράτους της Αλβανίας.

1918 Η προσωρινή εργατοαγροτική κυβέρνηση της Λετονίας ανακηρύσσει την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1926 Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική-λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό Συνέδριο.

1940 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ ανακοινώνει το νόμο περί «δανεισμού και εκμίσθωσης» όπλων και εξοπλισμού σε όσους πολεμούν κατά του Αξονα.

1942 Στον Πειραιά 7.000 εργάτες διαφόρων κλάδων κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα τη χορήγηση τροφίμων.

1954 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει - με 50 ψήφους υπέρ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και 8 αποχές - την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας για τη διακοπή κάθε συζήτησης για το Κυπριακό. Οι εργατικές οργανώσεις της Κύπρου κηρύσσουν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες γι' αυτή την απόφαση του ΟΗΕ.

1960 Ξεκινά τις εργασίες του το Γ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (17 - 23/12/1960).

1997 Ουκρανικό αεροσκάφος τύπου «Γιάκοβλεφ» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται κοντά στο χωριό Φωτεινά της Πιερίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 72 ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ