Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ψέμα στην υπηρεσία της προπαγάνδας

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΝΑΤΟική προπαγάνδα προκειμένου να δικαιολογήσει τον «αναίμακτο» «ανθρωπιστικό» πόλεμο κατά του γιουγκοσλαβικού λαού και τα «έξυπνα όπλα» του, όταν πραγματοποιούσε τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς, δε δίσταζε να χρησιμοποιεί τερατώδη ψέματα και για τις πυρηνικές βόμβες. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγαν τότε οι εκπρόσωποι της συμμαχίας των δολοφόνων (αντιγράφουμε από τα «Νέα»): «Δε χρησιμοποιήσαμε απεμπλουτισμένο ουράνιο, γιατί αυτό χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένους στόχους. Το ουράνιο βρίσκεται ελεύθερο παντού στη φύση, στις πέτρες, στο έδαφος, παντού, γι' αυτό δε θα έδινα πολλή σημασία» (υποστράτηγος Γιερτς, στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ενημέρωση Τύπου 14.5.1999). «Εχουν γίνει διεξοδικές έρευνες, μία από το Ιδρυμα Ραντ της Καλιφόρνιας, που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες ούτε στο περιβάλλον ούτε στην υγεία» (Τζέιμς Σέι, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, στην ίδια ενημέρωση). «Η Βρετανία δε χρησιμοποίησε απεμπλουτισμένο ουράνιο στα Βαλκάνια. Είναι θέμα κάθε χώρας τι πυρομαχικά χρησιμοποιεί». (Τζ. Ρόμπερτσον, υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, σε γραπτή απάντησή του, το Μάη του 1999). Αλλά μήπως ήταν η πρώτη φορά που η προπαγάνδα του πολέμου χρησιμοποιεί ως βασικό όπλο το ψέμα.

Δικαιώθηκε ... κι αυτός!

Τι έχετε να πείτε για τις βόμβες εξασθενημένου ουρανίου, ρωτήθηκε τις τελευταίες μέρες ο κ. Σκανδαλίδης. Και τι απάντησε; Μα, τι άλλο, από το ότι οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν όσους ήταν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία!!! Και το είπε, για να εντάξει μεταξύ αυτών που διαφωνούσαν, τόσο τον ίδιο, όσο και το κόμμα του!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θυμίζουμε (στον κ. Σκανδαλίδη το θυμίζουμε) ότι ήταν και τις μέρες του πολέμου και ότι παραμένει και μετά τις μέρες του πολέμου στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Στο τι έκανε το ΠΑΣΟΚ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το βρώμικο και εγκληματικό αυτό πόλεμο, δε θα αναφερθούμε. Αυτά είναι πράγματα, που ο κ. Σκανδαλίδης, όσο κι αν θέλει να τα ξεχάσει, δεν ξεχνιούνται με τίποτα...

Επιχείρηση για κουκούλωμα του εγκλήματος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν να κουκουλώσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους και για το ραδιενεργό έγκλημα σε βάρος των λαών των Βαλκανίων. Ηδη η ΝΑΤΟική προπαγάνδα επιχειρεί να αποσυνδέσει τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου με τα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνου, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει «αποδεδειγμένη σχέση»(!) και ταυτόχρονα παραπέμπει τη «λύση» του θέματος στις συνεδριάσεις των οργάνων της «συμμαχίας»(!) και σε ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ «μετρήσεις» και «έρευνες», κ.ο.κ. Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία από την πρώτη στιγμή το μόνο που φρόντισε να κάνει ήταν να συσκοτίσει τις ευθύνες και τις αιτίες, ώστε να δικαιώσει την υποταγή της στα κελεύσματα των αφεντικών της «νέας τάξης». Στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον της για την υγεία των Ελλήνων στρατιωτικών και φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία είναι κατ' εξοχήν υποκριτικό και στόχο έχει την εκτόνωση της λαϊκής οργής. Αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική της δε λογαριάζουν καθόλου τις ανθρώπινες ζωές προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Εκ των υστέρων έχουν μάθει να «τρέχουν» για να δικαιολογούν τα εγκλήματά τους.

Απολογητής του ΝΑΤΟ

Αφιερωμένο σε όσους «περιμένουν» από το υπό κατασκευή κόμμα Αβραμόπουλου να «τοποθετηθεί» στα «μεγάλα θέματα» για να το κρίνουν. Ο δήμαρχος πήρε προχτές θέση για το ΝΑΤΟικό έγκλημα με τις βόμβες του ραδιενεργού και τοξικού θανάτου. Τι είπε: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσα διεθνείς πρωτοβουλίες. Πέρα από τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, θα πρέπει άμεσα με ελληνική πρωτοβουλία να συγκληθεί το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, καθώς επίσης να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας». Με απλά λόγια, όχι μόνο εξιλεώνει το ΝΑΤΟ, αλλά παραπέμπει σε αυτό για να «λύσει» το πρόβλημα. Και, φυσικά, ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά τι λέει και τι πράττει.

Μετά τα όσα καθησυχαστικά δήλωσε για τα νερά που έρχονται από τη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Ρέππας ρωτήθηκε χτες: Εχετε να μας πείτε κάτι για τα νερά του Αξιού ποταμού;.. Εβηξε, ξερόβηξε ο κ. Ρέππας και μετά απάντησε: Γίνεται πλούσιος διάλογος μεταξύ των επιστημόνων...

Το σύνδρομο

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ από κάθε φορά οι εκπτώσεις φέτος στα εμπορικά καταστήματα. Ενδεικτικό του πόσο καλά πάει η αγορά. Αλλά ακόμα και όλο το χρόνο εκπτώσεις να έχουμε, δε βλέπουμε να γίνονται καλύτερα τα πράγματα, διότι ναι μεν υπάρχει αφθονία προϊόντων, αλλά δεν υπάρχει όμως και το απαραίτητο χρήμα για να τα αγοράσει κανείς.

Και ίσως οι τιμές να φαίνονται μικρότερες τώρα που αναγράφονται και σε Ευρώ, όμως δεν είναι, κι αυτό έχει σημασία. Εχεις βεβαίως την αίσθηση του Ευρωπαίου, όταν βγαίνεις για βόλτα στα μαγαζιά, μόνο που δεν έχεις και το μισθό του.

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΝΤΩΣ πρέπει να του πει του δημάρχου Αθηναίων ότι δεν είναι όλα τα θέματα τα ίδια, ούτε όλες οι υποθέσεις προσφέρονται για πολιτική διαφήμιση σαν αυτές που συνηθίζει. Οπως για παράδειγμα το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων».

Είπαμε μπορεί να τελειώσανε οι γιορτές και να μην μπορεί να προβληθεί φέρνοντας συλλόγους να του πουν τα κάλαντα, αλλά δεν μπορεί να επιλέγει όποια υπόθεση θέλει και να παίρνει πρωτοβουλίες, ιδίως όταν είναι τόσο σοβαρή.

Ας βρει κάτι στα μέτρα του για να παρέμβει, όπως για παράδειγμα να πάρει μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ανθοκομίας στην πρωτεύουσα, ή ας πάει σε καμιά χοροεσπερίδα ή σε κάποια εκδήλωση των προσκόπων.

Οσο για την πρωτοβουλία διαβαλκανικής διάσκεψης υπό την προεδρία του Αβραμόπουλου, μόνο ως αστείο μπορεί να το εκλάβει κανείς και μάλιστα κακόγουστο.

ΜΕ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ μαθαίνουμε ότι ξεκίνησε συναντήσεις ο πρωθυπουργός και κατά σειρά θα περάσουν όλοι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό πώς να το αποκαλέσουμε τώρα δηλαδή; Απλές επαφές, όπως το παρουσιάζει ο Σημίτης ή θεσμική κατοχύρωση μιας πραγματικότητας; Αναρωτιόμαστε;


Γρηγοριάδης Κώστας

Εγκλημα και ευθύνες...

Δηλαδή, αν οι αντιθέσεις τους ή οι μελλοντικές σκοπιμότητες ή και τα δύο σε συνδυασμό (δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί) δεν είχαν βγάλει στην επιφάνεια την υπόθεση «Σύνδρομο των Βαλκανίων», τότε δε θα υπήρχε έγκλημα;

Δεν ήταν έγκλημα η ίδια η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο; Δεν ήταν έγκλημα, στη συνέχεια, να πάμε να χωθούμε με τους άλλους ΝΑΤΟικούς, εκεί που κανένας δε μας έσπειρε; Δεν ήταν και δεν είναι έγκλημα να επιδιώκουμε, και με τη στρατιωτική μας παρουσία, εσωτερικές ανακατατάξεις σε μια γειτονική χώρα, για να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων;

Γι' αυτά όλα, ποιος ευθύνεται; Μήπως κάποια κυβερνητική ή άλλη επιτροπή, που, ίσως, ολιγώρησε και δεν ενημέρωσε έγκαιρα; Να ενημερώσουν για ποιο πράγμα; Ακόμα και αν αφαιρούσαμε τις πολύ σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες για τα παραπάνω και μέναμε μόνο στην υπόθεση βλημάτων μη εμπλουτισμένου ουρανίου, πάλι όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως: Η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, πήγαινε γυρεύοντας «να ανακατευτεί με τα πίτουρα» και ήταν θέμα χρόνου «να τη φάνε...».

Δεν είχε κανένας ακούσει για το «σύνδρομο του Κόλπου»; Δεν ήξεραν τίποτα για τους χιλιάδες Αμερικάνους στρατιώτες θύματα; Ακόμα και αν μας πουν πως δε διάβαζαν «Ριζοσπάστη», που επανειλημμένως είχε δημοσιεύσει εκθέσεις και ρεπορτάζ από αυτήν την υπόθεση, δεν μπορεί να μην έβλεπαν ούτε την κρατική τους τηλεόραση που είχε αρκετά προβάλει το θέμα, με τον ένα ή άλλο τρόπο...

Αλλού, λοιπόν, τα τάχατες «απότομα πεσίματα» και αλλού οι υποσχέσεις για παραπέρα έρευνες και εισηγήσεις προς και από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Δηλαδή, ποιοι θα ερευνήσουν και θα εισηγηθούν; Οι ίδιοι εκείνοι, που έσπειραν το θάνατο στα Βαλκάνια; Και γιατί η ελληνική κυβέρνηση, και μαζί τμήμα της αντιπολίτευσης, υιοθετεί μία στάση «να ρωτήσουμε τον θείο μου τον ψεύτη..;». Μήπως ο «ψεύτης θείος», είτε σα ΝΑΤΟ, είτε σαν ΕΕ, δεν αποτελείται από τους «ψεύτες - μέλη», που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν το έγκλημα;

`Η, μήπως, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδεχτεί πως υπάρχουν «μέλη» και μέλη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να ζητήσει απαλλαγή των ευθυνών, λόγω...

Κανένας, φυσικά, δεν αμφιβάλλει πως στην ελληνική κυβέρνηση ανατέθηκε κύρια ο ρόλος του «τσιλιαδόρου», λόγω ειδικών συνθηκών. Αλλά ποιος τσιλιαδόρος δεν ξέρει τι κάνουν οι συνεργάτες του και ποιος αθωώνεται, επειδή ο ρόλος του στο έγκλημα ήταν ίσως υποδεέστερος;

Οπως στο «Εγκλημα στο Οριεντ Εξπρές», ρίχνουν όλοι από μία μαχαιριά, έτσι που να μην είναι εύκολο στη συνέχεια να διακριβωθεί ποια είναι η θανατηφόρα και δεν έχει και καμιά σημασία, αφού όλοι είναι εξίσου ένοχοι, έτσι και στο ΝΑΤΟικό έγκλημα στα Βαλκάνια, όλοι έριξαν τη μαχαιριά τους. Με τον ίδιο τρόπο, επίσης, σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα προσώπων, συμφώνησε και ακόμα σύρεται στην πολιτική των ιμπεριαλιστών δολοφόνων.

Φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι έχει γίνει και για ό,τι θα γίνει και στο μέλλον. Και όσα συγχωροχάρτια κι αν ίσως αλληλομοιραστούν οι συνένοχοι - σύμμαχοι, συγχωροχάρτι δε θα τούς δώσουν ποτέ οι λαοί των Βαλκανίων.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Δράση μέσα στην εργατική τάξη

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο πλησιάζουμε προς το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, τόσο θα μεγαλώνει η επίθεση, η συκοφαντία, η απόκρυψη και διαστρέβλωση θέσεων του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Φυσικά, σε αυτή την επίθεση πρωτοστατούν στελέχη της ΠΑΣΚΕ (βλέπετε αυτούς τσούζει πρωταρχικά και κύρια, αφού θέλουν ένα κίνημα καθηλωμένο και ενσωματωμένο στη λογική της υποταγής και της «συναίνεσης»), στελέχη του ΣΥΝ (που έτσι βρίσκουν αιτία ύπαρξης και άλλοθι για όλη τη φιλοκυβερνητική και εργοδοτική τακτική της ταξικής συνεργασίας που με συνέπεια ακολουθούν τα τελευταία χρόνια), αλλά και η γνωστή ομάδα των 4 πρώην στελεχών του Κόμματος (η οποία έχει αναλάβει να τροφοδοτεί με τις απόψεις και τις αγωνίες της περί διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, περί αποχώρησης από τη ΓΣΕΕ και άλλα σχετικά, εκφράζοντας δήθεν φόβους πάλι μήπως «απομονωθούν οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις» κλπ.)

Η απάντηση φυσικά των κομμουνιστών θα είναι η με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα δουλιά μέσα στους εργαζόμενους, στα συνδικάτα, στις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, η ενίσχυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Συναίνεση με «ανταλλάγματα»

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, να μην επιβεβαίωσε χτες την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Κόκκαλη, αλλά κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο Κ. Σημίτης ξεκίνησε μια σειρά επαφών με εκδότες και επιχειρηματίες. Κι όπως έγραφε πρόσφατα η «Καθημερινή», σκοπός των επαφών «είναι και η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναινέσεως στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της κυβερνήσεως, με προτεραιότητα το Ασφαλιστικό». Οπως είναι γνωστό στους πάντες, η υποστήριξη των εκδοτών και των επιχειρηματιών ποτέ δεν έλειψε από την κυβέρνηση Σημίτη. Αντίθετα, υπήρξε σε πρωτοφανή βαθμό απλόχερη και γενναιόδωρη. Το μόνο ερώτημα, με αφορμή τον καινούριο κύκλο επαφών, είναι ποια «ανταλλάγματα» θα τους παραχωρήσει, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη μοιρασιά της πίτας. Ισως, αυτός είναι και ο λόγος που το Γ' ΚΠΣ ήταν και το κύριο θέμα της ομιλίας που έκανε τις προάλλες ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ...

Μια αποκαλυπτική έκθεση

«Οπως και το φυσικά ευρισκόμενο ουράνιο, το DU (Depleted Uranium - απεμπλουτισμένο ουράνιο) έχει τοξικολογικές και ραδιενεργές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία εξαρτώνται από το βαθμό εισχώρησης στο ανθρώπινο σώμα και τη χημική φόρμα, μέσω της οποίας θα συντελεστεί... Ο αμερικανικός στρατός βασισμένος στην εμπειρία που αποκόμισε από τον πόλεμο του Κόλπου, μελετάει διαρκώς νέες μεθόδους για το χειρισμό του DU... Οι κίνδυνοι από τη ραδιενέργεια δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, ωστόσo δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθούν. Οσο δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση του καρκίνου και της κληρονομικής του μετάδοσης με τα χαμηλής ακτινοβολίας υλικά, υπάρχει γενική αποδοχή οποιαδήποτε χρήση αυτών των υλικών να μην παραβλέπει τους κινδύνους που απορρέουν για την ανθρώπινη υγεία».

Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Στρατού των ΗΠΑ, σε παλιότερη έκθεσή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο, που αποκάλυψε προχτές ο «Ριζοσπάστης». Και παρ' ότι ο καθένας καταλαβαίνει, ότι πολλά και, ίσως, τα σοβαρότερα στοιχεία κρύβονται από τον αμερικανικό στρατό - π.χ. ποια είναι τα επίσημα στοιχεία της εμπειρίας από τον πόλεμο του Κόλπου - τα όσα αναφέρονται είναι αποκαλυπτικότατα. Και, όμως, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με τη συνενοχή και των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα όπλα του ραδιενεργού και τοξικού θανάτου.

Δεν προλάβαινε...

«Μη τα βάζεις τώρα με την ελληνική κυβέρνηση... Τι να προλάβει να κάνει η κυβέρνηση;»

Είναι η απάντηση που έδωσε χτες ο Ε. Γιαννόπουλος στο δημοσιογράφο του ρ/σ «Πλάνετ», όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τη βάρβαρη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Από εμάς ουδέν σχόλιον.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γυρίσουν τώρα οι στρατιώτες!

Οσοι περίμεναν, ίσως, ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα έβγαζε τα αναγκαία συμπεράσματα από το διαρκές έγκλημα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης κατά των λαών των Βαλκανίων - στο οποίο, βέβαια, είναι χωμένη μέχρι το λαιμό και η ίδια - και θα έπαιρνε τα απαραίτητα μέτρα για να μετριάσει, έστω, τις ολέθριες συνέπειες, μάλλον θα απογοητεύτηκαν. Η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών», από την αρχή, φρόντισε να στοιχηθεί πίσω από τα αφεντικά του ΝΑΤΟ και, μάλιστα, να ευθυγραμμίσει την αντίδρασή της με τα πλέον φιλοπόλεμα στοιχεία της συμμαχίας των δολοφόνων.

Τα τερατώδη και εξοργιστικά ψέματα που επιστράτευσε, προκειμένου να δικαιολογήσει το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της σ' αυτό, έχουν ως βασικό στόχο να «νομιμοποιήσουν» και εξιλεώσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική στην περιοχή των Βαλκανίων και την παραμονή του εκστρατευτικού σώματος σ' αυτήν. Αυτό, που από την αρχή έσπευσε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ήταν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, παρά τους ολοφάνερους κινδύνους για την υγεία των στρατιωτών, επειδή αποστολή του είναι «να διασφαλίσει την ειρήνη και να εμπεδώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή»! Πάνω απ' όλα, δηλαδή, το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης». Η υγεία των στρατιωτών αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο υλικό και αναμενόμενη «παράπλευρη συνέπεια» του «ανθρωπιστικού πολέμου»! Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχή δε δίστασαν να διαρρεύσουν ότι «οι Ελληνες στρατιώτες δεν κινδυνεύουν, γιατί ο χώρος του στρατοπέδου δε βομβαρδίστηκε», γνωρίζοντας ότι λένε ψέματα.

Βέβαια, για τους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας, δε γίνεται λόγος, αφού η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραψε φαρδιά πλατιά για να βομβαρδιστούν με πυρηνικά όπλα. Η κυβέρνηση δε δίστασε να επικαλεστεί αποτελέσματα «ελέγχων» που έγιναν την άνοιξη του 2000, ενώ τα πρώτα κρούσματα της λευχαιμίας τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται. Παράλληλα, παραπέμπει τη «λύση» του προβλήματος στο ...ίδιο το ΝΑΤΟ, με τον απίστευτο ισχυρισμό ότι, αν υπάρχει πρόβλημα, «θα αποσυρθούν όλα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια»! Αφομοιώνοντας και αναπαράγοντας τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, η κυβέρνηση προκαλεί, καλλιεργώντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει, τάχα, «αποδεδειγμένη σχέση» ανάμεσα στις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και τα κρούσματα λευχαιμίας! «Εάν δε γνωρίζουμε πλήρως τα στοιχεία, δεν είναι εύκολο να αναλάβει κανείς την αντίστοιχη πολιτική πρωτοβουλία και δράση», ισχυρίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο πόλεμος δεν τελείωσε, συνεχίζεται με άλλες μορφές. Τα φρικιαστικά και αποτρόπαια αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών δεν έχουν ακόμα φανεί σε ολόκληρη την έκτασή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη και ρεαλιστικό αίτημα να αποχωρήσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά και πολιτικοί παράγοντες, που δε συμμερίζονταν αρχικά αυτή τη θέση, αντιλαμβάνονται ότι η συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών δεν εξυπηρετεί κανένα «εθνικό συμφέρον». Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί «να πάρει πάνω του» και να παίζει με τις ζωές των Ελλήνων στρατιωτών, θυσιάζοντάς τες στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται αποφασιστική κινητοποίηση των φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της χώρας μας, για να επιβάλουν το αίτημα αυτό που αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα. Το σύνθημα είναι ένα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια - Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα».

ΝΑΤΟ

Αισχρή,

θανάτου ένωση,

φόβητρο,

μορμολύκι,

όπου πατάει

το πόδι του

αίμα σκορπά

και φρίκη,

ανοίγει τάφους,

μνήματα

και πόλεις

κάνει σκόνη,

ηγέτες

και αφέντες του

ληστές

και δολοφόνοι!

*

Αισχρή

θανάτου ένωση,

ο μπάτσος

του πλανήτη,

όποιος τη «δράση» του

ερευνά

ανατριχιάζει,

φρίττει

μόνο οι ναζί

συγκρίνονται

με όσα έχει πράξει

για να επιβάλει

στους λαούς

τη «νέα» του

την τάξη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ