Σάββατο 31 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πού θα πάνε τα λεφτά;

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Για φτώχεια και 2004 - ΜΑΧΑΙΡΙ 4 ΤΡΙΣ. από εξοπλισμούς και υπουργεία», έλεγε ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων». Και το «Βήμα» από κοντά συμπλήρωνε: «Περικοπή των αμυντικών δαπανών αποφάσισε η κυβέρνηση - Πού θα πάνε τα λεφτά - Ενίσχυση των συντάξεων, Παιδεία, Υγεία και 2004».

Δηλαδή, αν πιστέψουμε τα όσα αναφέρουν οι τίτλοι των δυο εφημερίδων, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα δοθούν 4 τρισ. επιπλέον - ή το μεγαλύτερο μέρος τους - στους κοινωνικούς τομείς. Πάνε ένα στοίχημα οι εμπνευστές αυτών των τίτλων, ότι δε θα είναι ούτε το ένα δέκατο - και πολλά λέμε. Και πέρα απ' αυτό, από πού θα κοπούν τα 4 τρισεκατομμύρια; Ακόμη κι αν δεχτούμε τα όσα λένε οι κυβερνώντες, μόνο το ένα θα εξοικονομηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τα υπόλοιπα τρία; Πάντως, όχι από τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη και τα συνεχώς πολλαπλασιαζόμενα και πολύμορφα προνόμια της ολιγαρχίας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση θα πάρει - με τον ένα ή άλλο τρόπο - τρία τουλάχιστον τρισ. από το λαό, για να μοιράσει μερικές εκατοντάδες δισ. ψίχουλων στις «ευπαθείς ομάδες», φιλοτεχνώντας ταυτόχρονα το «κοινωνικό πρόσωπό» της. Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Η απάντηση βρίσκεται στις προχτεσινές απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Κρίσης εξορκισμοί

Οι ασιατικές οικονομίες έχουν μεν «ανανήψει», αλλά «επισφαλώς»: Τάδε έφη «The Economist» (Global Agenda, 27/3), το περιοδικό - ευαγγέλιο της συνεπούς φιλελεύθερης Δεξιάς, που προειδοποιεί χωρίς περιστροφές ότι επανεμφανίζεται η οικονομική κρίση, η οποία, ως τέτοια, καθόλου «συγκυριακή» δεν ήταν, ούτε «χρηματοπιστωτικός» ήταν ο χαρακτήρας της, ούτε «από τα χρηματιστήρια» προκλήθηκε. Τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ασία και η επιβράδυνση της «ατμομηχανής» της διεθνούς οικονομίας, των ΗΠΑ δηλαδή, προβληματίζει ιδιαίτερα. Ειδικά οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από το σκάσιμο της «φούσκας» - «Νέας Οικονομίας», δηλαδή η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Νότιος Κορέα και η Ταϊλάνδη, έχουν καταληφθεί εξαπίνης και βλέπουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες που κατρακυλούν ως ένα ιδιαίτερα προειδοποιητικό και απειλητικό σήμα. Ποια είναι η προτεινόμενη από το περιοδικό «συνταγή»; «Μεταρρυθμίσεις». Με άλλα λόγια, ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και των λαών, παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων και των αντιφάσεων, κλπ., κλπ.

Βλέπετε, όσο «μεταρρυθμίζουν» την κρίση, είτε στην Ασία, είτε αλλού, τόσο η τελευταία θα επανεμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερη.

Οι «χαφιέδες» του πανεπιστημιακού...

Το ρόλο του «χαφιέ της διοίκησης» φαίνεται ότι έχουν αναλάβει ορισμένοι υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας που ελέγχουν την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Το κατήγγειλαν γιατροί του Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση τούς εξοργίζει και προσβάλλει την προσωπικότητά τους. Υπάρχουν αναφορές των «σεκιουριτάδων» του στιλ «ο τάδε επισκέφτηκε τον δείνα γιατρό για να του πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του», ή «ο "χ" καθηγητής πέρασε την "ψ" ώρα με το αυτοκίνητό του, έχοντας μαζί του άλλους δυο αγνώστους επιβάτες». Πράγματι και οι γιατροί προσβάλλονται και δικαίως διαμαρτύρονται. Ομως, ο «Ρ» είναι σε θέση να γνωρίζει - έχουμε γράψει σχετικά και παλιότερα - πως ακόμα πιο βάναυσα προσβάλλονται οι επισκέπτες του νοσοκομείου, συγγενείς νοσηλευομένων κατά το πλείστον, αλλά και ασθενείς που πάνε για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Οι «σεκιουριτάδες» της πύλης συμπεριφέρονται στους επισκέπτες σα να 'ναι ανεπιθύμητα «παράσιτα» που έρχονται για να «διασαλεύσουν τη γαλήνη», ή και «τρομοκράτες» έτοιμοι να βάλουν βόμβα και να τινάξουν τα πάντα στον αέρα! Με ύφος σκοπού στρατιωτικής εγκατάστασης, εξετάζουν εξονυχιστικά τον καθένα που πλησιάζει το νοσοκομείο, ζητάνε αγενώς πληροφορίες και εξηγήσεις για όλα και πολύ δύσκολα πείθονται να επιτρέψουν την είσοδο. Κι όταν κάποιος διαμαρτυρηθεί - το έκανε συντάκτης του «Ρ» - τότε η απάντηση είναι πως «ό,τι κάνουν και ό,τι λένε απορρέουν από εντολή του προέδρου του ΔΣ του Νοσοκομείου, Γ. Μεσσήνη»...

... και οι ευθύνες του υπουργού Υγείας

Βεβαίως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν πάσχει μόνο από... διοικητικό αυταρχισμό που «θρέφει» την αγένεια και τον «τσαμπουκά» των «σεκιουριτάδων». Πάσχει κι από άλλα πολλά και, προπάντων, από έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν όλες οι κλινικές του, όσες άνοιξαν να υπολειτουργούν και, γενικώς, να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης σε 1.000.000 ανθρώπους της Θεσσαλίας και της γύρω περιοχής. Αυτό είναι σε γνώση της διοίκησής του, η οποία αντί να διεκδικεί τη στελέχωση του νοσοκομείου, ώστε να λειτουργεί κανονικά, επιβάλλει κλίμα αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων, των ασθενών και των επισκεπτών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αποφάσισε και την περικοπή των ιατρικών εφημεριών.

Η όλη κατάσταση είναι και εν γνώσει του υπουργού υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου - άλλωστε και η περιβόητη «μεταρρύθμιση» στο ΕΣΥ συνδυάστηκε με τον αυταρχισμό στα νοσοκομεία - ο οποίος, όμως, δε λαμβάνει μέτρα σε θετική κατεύθυνση, αλλά αρκείται σε ανέξοδες και ψεύτικες υποσχέσεις...

Οι προτάσεις...

Με τον κ. Αλεξ Ρόντο, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν λίγες μέρες, όταν δημοσιοποιήθηκε εισήγηση του κ. Ρόντου, προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, όπου ο πρώτος σημείωνε - σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ - ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ομοσπονδιοποίηση ή καντονοποίηση της χώρας, σε συγκρότηση ισχυρών τοπικών κυβερνήσεων και αποκέντρωση εξουσιών, κλπ., κλπ. Το έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας και στα Σκόπια και, βέβαια, προκάλεσε έντονη δυσφορία. Πολύ περισσότερο, γιατί έφερε τον τίτλο «Κατάσταση στην ΠΓΔΜ - non paper Κερίμ (σ.σ. ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ) - ελληνικές εισηγήσεις». Υπονοώντας, δηλαδή, ότι οι προτάσεις αυτές ή ορισμένες τουλάχιστον έχουν και την έγκριση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ.

Τις προάλλες, λοιπόν, που ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα Σκόπια, ρωτήθηκε για το έγγραφο αυτό και «κατάπιε» τη γλώσσα του. «Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο που αφορούσε εμένα τον ίδιο και τους συμβούλους μου στο υπουργείο. Δεν είχε να κάνει ούτε με δικές σας προτάσεις ούτε με δικές μας», απάντησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Το γεγονός, όμως, πως το έγγραφο περιείχε προτάσεις συνεπάγεται ορισμένα ερωτήματα: Τινος ήταν οι προτάσεις αυτές; Τυχαία οι προτάσεις αυτές συμπίπτουν με αντίστοιχες, που προωθούνται από ορισμένους κύκλους του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ; Και, τέλος πάντων, πόσες «γκάφες» θα χρεωθεί - τυπικά τουλάχιστον - ο προαναφερόμενος σύμβουλος, για να πάρει τα πρέποντα μέτρα ο πολιτικός του προϊστάμενος;

Απάτη ολκής

Απάτη ολκής αποτελούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το περίφημο «κοινωνικό πακέτο» μέτρων που αποφασίστηκαν την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Δεν πέρασε ένα 24ωρο, για να αποδειχτεί ότι οι υποσχέσεις για τρισεκατομμύρια που θα μοιράσει στην ερχόμενη τριετία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση και ενίσχυση του εισοδήματος των «ευπαθών ομάδων», ήταν κάλπικες. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι δηλώσεις υπουργών που ακολούθησαν μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της μακροχρόνιας ανεργίας, και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των «κοινωνικά ευπαθών ομάδων».

Ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης, Γ. Παπαντωνίου - που μέχρι τώρα εμφανιζόταν ο «κακός» της κυβέρνησης, καθώς εφάρμοζε με ευλαβική συνέπεια την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της ΕΕ - φόρεσε τη μάσκα του «καλού Σαμαρείτη» και, παίζοντας το παιχνίδι του πρωθυπουργού, έδειξε να «κατανοεί» τα προβλήματα που δημιουργεί στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι, φτωχοί) η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Στα πλαίσια αυτά, εισηγήθηκε την εξοικονόμηση των 4 τρισ. δραχμών (από τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς καθώς και δραστικές περικοπές των δαπανών από διάφορα άλλα υπουργεία) για να διατεθούν: α) Για την αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων των «κοινωνικά ευπαθών ομάδων». β) Για τη χρηματοδότηση των έργων της Ολυμπιάδας του 2004 καθώς και την επιτυχή υλοποίηση των έργων (υποδομής) του Γ΄ Κοινοτικού πλαισίου Στήριξης, που ενδιαφέρουν τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές και τα «συνεταιράκια» τους στην Ελλάδα.

Τα κυβερνητικά μέτρα, που εισηγήθηκε ο Γ. Παπαντωνίου, ανάγκασαν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, (ηγείται της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», όπου το «παίζουν» «κοινωνικά ευαίσθητοι»), να αυτοαποκαλυφθεί, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην περικοπή των στρατιωτικών δαπανών (κατά 1 τρισ. δραχμές) για την ενίσχυση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Παράλληλα, όμως, τα συγκεκριμένα μέτρα μαρτυρούν ότι μετά από 11 χρόνια σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η χώρα δεν έχει λύσει ούτε το δημοσιονομικό πρόβλημα (κρατικά ελλείμματα, δημόσιο χρέος κλπ.), που τώρα θα προσπαθήσει να λύσει μ' αυτές τις περικοπές.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Γιαννίτση - που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για την εφαρμογή του «πακέτου κοινωνικών μέτρων» - ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων αποτελούν «στάχτη στα μάτια» για να περάσει με όσο γίνεται μικρότερες αντιδράσεις η νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων (Ασφαλιστικό), την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις), το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (μείωση των επιχορηγήσεων στα δημόσια νοσοκομεία και άλλους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής) κλπ. Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι θα διατεθούν μόλις 200 δισ. δραχμές (δηλαδή περίπου 50 δισ. δραχμές το χρόνο) και όχι 4 τρισεκατομμύρια (δηλαδή πάνω από 1,3 τρισ. δραχμές το χρόνο) που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα 3,8 τρισεκατομμύρια θα πάνε στις τσέπες των πολυεθνικών και των συνεταίρων στην Ελλάδα με τη μορφή φοροαπαλλαγών, επιχορηγήσεων, μείωσης «κόστους» εργασίας κλπ., με πρόσχημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής του Γ΄ ΚΠΣ και της Ολυμπιάδας του 2004 αλλά και τη... μείωση της ανεργίας. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Σημίτη, με το περιβόητο «κοινωνικό πακέτο» μέτρων, δίνει στους εργαζόμενους ψίχουλα για να αρπάξει καρβέλια, καθώς δε θέλει ή δεν τολμά να θίξει στο ελάχιστο τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα... αερο-συνεδριακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το ερώτημα για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αν η τσάντα στελέχους του κόμματος στην οποία σκόνταψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τοποθετηθεί εκεί επίτηδες ή κατά λάθος.

Πάντως, ανεξαρτήτως ποια απάντηση θα πάρει το προαναφερόμενο ερώτημα, να είστε βέβαιοι ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να βάλουν και μεγαλύτερα και πιο επιζήμια εμπόδια στον πρόεδρό τους αν το θέλουν. Αλλωστε το έχουν αποδείξει στο παρελθόν.

Να συνυπολογίσουμε δε πως δε λείπουν κι αυτοί που κάθε άλλο παρά «καλοβλέπουν» την ανοιχτή πρόσκληση στον Γιώργο Σουφλιά και καθόλου δεν τους αρέσει η εξέλιξη που παίρνουν τα πράγματα.

Τώρα, βέβαια, από μεταγραφικής σκοπιάς, καλή ήταν η κίνηση γιατί πολλοί μαζευτήκανε στο λεγόμενο «κεντροδεξιό» χώρο, οπότε θα υπάρξουν και πολλές προσφορές που αντικειμενικά ανεβάζουν την τιμή μεταγραφής του στελέχους.

Οσο για τον Μητσοτάκη, φαίνεται ότι περισσότερο τον ενδιαφέρει η κόντρα του με τον Λαλιώτη παρά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οπότε αποφάσισε να αξιοποιήσει το συνεδριακό βήμα για μια ακόμη επίθεση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ!

Ο τελευταίος, βέβαια, είναι πολύ απασχολημένος. Τρέχει ακόμα να βρει τις χαμένες αποσκευές των επιβατών στο αεροδρόμιο των Σπάτων και να βάλει λίγη τάξη στο μαύρο χάλι που επικρατεί στο «μεγάλο έργο», οπότε δε φανταζόμαστε να έχει καιρό για ανταπάντηση και άλλα τέτοια...

Εκτος πια αν δεν πρόκειται για χάος στο αεροδρόμιο αλλά «για πολιτική αποκέντρωσης που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών που ευφυώς σκέφθηκε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του νέου αεροδρομίου».

Γιατί βέβαια όταν οι βαλίτσες των επιβατών από Αθήνα, διασκορπίζονται στις 4 γωνιές της Ελλάδας, έχουμε μια μορφή διακίνησης προϊόντων και μετακίνησης πληθυσμών!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλα τι να πει κανείς. ΠΑΣΟΚικές συνήθειες. Το φτιάξανε που το φτιάξανε τεράστιο το αεροδρόμιο, δε φρόντιζαν τουλάχιστον να μπορούν να το ελέγξουν;

Το κράτος...

Γρηγοριάδης Κώστας

Επισήμως... οι λεγόμενοι «δείκτες της εγκληματικότητας» μειώνονται συνεχώς στις ΗΠΑ. Εξάλλου, για να μπορέσει να γίνει κατορθωτό το εν λόγω επίτευγμα, οι πόλεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια μετατρέπονται σταδιακά σε «στρατόπεδα». Ο στόχος πάντα προηγείται, επομένως η θυσία «κάποιων ελευθεριών μπροστά στο γενικό καλό», είναι πράξη επιτρεπτή, αν όχι επιβεβλημένη. Ηρωικώς πεσόντων, λοιπόν, των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων, ήρθαν τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Το έγκλημα μειώνεται τουλάχιστον για τις στατιστικές. Πώς, όμως, είναι δυνατόν ο αριθμός των εγκλείστων στα σωφρονιστικά ιδρύματα να αυξάνεται συνεχώς; Σύμφωνα μάλιστα με την «Αμερικανική Ενωση Κοινωνικών Ελευθεριών», ο αριθμός των φυλακισμένων θα φτάσει φέτος τα 2 εκατομμύρια! Ο αριθμός αυτός, είναι σχεδόν το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, μπορούν να είναι περήφανες για ένα ακόμη επίτευγμα: Ενώ αποτελούν μόλις το 5% του πληθυσμού της υφηλίου, έχουν στο έδαφός τους το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού φυλακισμένων!

... των «φυλακισμένων εργατών»

Βέβαια, κάποιοι μπορεί να προστρέξουν και να πουν, ότι τα προαναφερόμενα νούμερα αποτελούν την απόδειξη πως αποδίδει η πολιτική δίωξης του εγκλήματος και οι κάθε λογής εγκληματίες, μικροί - μεγάλοι, βρίσκονται εκεί που ανήκουν, δηλαδή στις φυλακές και όχι ελεύθεροι. Ωστόσο, όπως πάντα, η πραγματικότητα θα αφαιρέσει τους ροζ υαλοπίνακες των «αναλυτών», φανερώνοντας την πιο κυνική και απάνθρωπη διάσταση του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος. Οι φυλακές ιδιωτικοποιούνται, αφ' ενός γιατί το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υπέρογκες δαπάνες και αφ' ετέρου επειδή οι κρατούμενοι αποτελούν το πιο «καλό» εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, και μηδαμινές έως ελάχιστες αποδοχές. Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια λοιπόν. Ενα πολύ προσοδοφόρο και απολύτως ελεγχόμενο κράτος «φυλακισμένων εργατών».

Πού τους μέτρησαν;

Την εντύπωση ότι στον αγροτικό τομέα εργάζονται 1.300.000 ξένοι εργάτες έδωσαν χτες πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, με αφορμή μια μάλλον σκοπίμως ασαφή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας. Το σχετικό, όμως, νούμερο της ανακοίνωσης κάνει λόγο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, για μια θεωρητική ανάγκη σε μεροκάματα από ξένους εργάτες στην ελληνική γεωργία. Ομως, είναι άλλο πράγμα ότι δουλεύουν 1.299.598 ξένοι εργάτες ετησίως στην ελληνική γεωργία και άλλο ότι κάποιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι θεωρητικά χρειάζονται 1.299.580 μεροκάματα ετησίως. Αλλωστε, αν γίνει ένας υπολογισμός στη βάση μιας σταθερής ετήσιας απασχόλησης, τότε φαίνεται ότι η ελληνική γεωργία χρειάζεται μόλις 4.725 ξένους εργάτες. Η εντύπωση, όμως, για το ότι στη γεωργία εργάζονται 1.300.000 ξένοι εργάτες με βάση τα χτεσινά δημοσιεύματα έμεινε. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας να βγήκε τη συγκεκριμένη περίοδο, με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και κυρίως να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των διάφορων αστυνομοκρατικών σχεδίων της κυβέρνησης και όχι μόνο...

Νέκρωσαν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι

Associated Press

Η ερημιά και η ησυχία ήταν προχτές τα βασικά χαρακτηριστικά των συνήθως πολύβουων σιδηροδρομικών σταθμών της Γαλλίας. Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας των εργαζομένων στο SNCF (τον γαλλικό ΟΣΕ) νέκρωσε τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας. Οι Γάλλοι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται -και δικαίως- ενάντια στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση και το οποίο θεωρείται ως πρώτο βήμα της κατάτμησης της εταιρίας σιδηροδρόμων και ιδιωτικοποίησης των πιο κερδοφόρων τμημάτων της. Διαμαρτύρονται, επίσης και για τις πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς τους (μόλις 0,5%), ενώ την ίδια στιγμή η εταιρία αναπτύσσεται έντονα. Κι όπως έκανε ολοφάνερο η μεγάλη και μαχητική συμμετοχή στην απεργία, τα αιτήματα αυτά συγκεντρώνουν την αποφασιστική υποστήριξη της ολότητας ουσιαστικά των Γάλλων σιδηροδρομικών.

Προφανώς, το πάθημα των πρόσφατων γαλλικών δημοτικών εκλογών δεν έγινε μάθημα στα κόμματα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της χώρας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν περισσεύει χρόνος

Το γεγονός ότι, χρόνια τώρα, μέρα σαν την αυριανή, η Πρωταπριλιά, έχει πάψει να αντιμετωπίζεται σα μια μέρα διαγωνισμού για το μεγάλο ψέμα, δεν είναι ανεξήγητο. Απλά, ως και πιο σύνθετα, πράγματα και καταστάσεις, που άλλοτε χρησιμοποιούσε κάποιος σαν υπερβολή για το καλό της μέρας, έχουν προ πολλού γίνει βασικό συστατικό της καθημερινής πραγματικότητας. Και ως τέτοια, δηλαδή πραγματικότητα, αποκαλύπτονται φρίκη αυτά που σαν υπερβολή ήταν χωρατά.

Ποιος «αθώος του αίματος» διαδηλωτής οπαδός του ΠΑΣΟΚ του '75 μπορούσε τότε να δεχτεί ότι ένα κόμμα που επαγγελλόταν δημοκρατικές εξελίξεις κόντρα στην «επάρατο Δεξιά», θα νομοθετούσε σήμερα την απαγόρευση των διαδηλώσεων; `Η, ποιος ψηφοφόρος της ΝΔ μπορούσε να φανταστεί το '92, όταν νομοθετούνταν τα μέτρα Σιούφα για σύνταξη στα '65 ως έσχατη, δήθεν, ανάγκη για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, ότι θα 'ρχόταν μέρα που η ΝΔ θα επικροτούσε τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, για την ολική πλέον ανατροπή του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, ως συνεπή συνέχεια της πολιτικής της; Κι όμως, αυτό που φάνταζε υπερβολή είναι απλά η πραγματικότητα. Και σαν τέτοια παγώνει το γέλιο ακόμα κι αυτή τη μέρα της Πρωταπριλιάς.

Σ' ό,τι μας αφορά δεν εκπλήσσει μια τέτοια εξέλιξη. Δεκαετίες πριν οι κομμουνιστές έχουν δείξει καθαρά τη φορά των πραγμάτων, έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα για την εξέλιξη, έχουν αποκαλύψει πλέρια, τόσο το κάλπικο της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και την απάτη περί λαϊκότητας της ΝΔ. Αλλοι κλαίνε. Δυστυχώς, οι νομοτέλειες υπάρχουν και γι' αυτό: Να προσγειώνουν όσους όντας εργάτες, επέμεναν, κι όταν τα γεγονότα βοούσαν, να στηρίζουν κόμματα και πολιτικές που σακάτευαν τη ζωή τους. Το θέμα είναι: «τώρα τι γίνεται;».

Ξανά οι κομμουνιστές μέσα και από τα ταξικά συνδικάτα δείχνουν με πράξεις τη διέξοδο: Ενιαία εργατική απάντηση στην κυβερνητική αντιασφαλιστική επιδρομή. Κι ακόμα παραπέρα: Παλλαϊκή συσπείρωση για την αντιμετώπιση μιας λαίλαπας που δεν απειλεί απλά μόνο τις συντάξεις. Γκρεμίζει όλο το προνοιακό σύστημα, μετατρέπει το ήδη σακατεμένο σύστημα προστασίας της υγείας σε μια απόλυτα κερδοσκοπική επιχείρηση, όπου όποιος δεν έχει να πληρώσει απλά θα πεθαίνει.

Το κάλεσμα δεν αφορά σε κάποιο μακρινό μέλλον. Τώρα είναι η ώρα. Η ώρα της μάχης για την υπεράσπιση όσων έχουν κατακτηθεί. Μιας μάχης, προάγγελο της μεγάλης σύγκρουσης που -αναγκαστικά- βρίσκεται μπροστά: Για ό,τι δικαιούται να κατακτήσει η εργατική τάξη. Τώρα, όμως, είναι η ώρα για άμεσα πρακτικά καθήκοντα. Τα ταξικά συνδικάτα όρισαν το διάστημα 1 με 5 Απρίλη ως πενθήμερο πολύμορφης δράσης. Τα συλλαλητήρια της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι μια ακόμα κορύφωση, ένας σταθμός προς την επόμενη μάχη. Για να 'ναι, όμως, κορυφαίος αυτός ο σταθμός δεν περισσεύει χρόνος, ούτε δυνάμεις. Κάθε μέρα, κάθε ώρα αυτού του πενθήμερου είναι χρόνος δράσης. Τέτοιας, που, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή - συσπείρωση στο κεντρικό μέτωπο του αγώνα.

Αντε χάσου!

Τους έγδαρες,

τους έφαγες,

που λένε, και το μάτι

κι αφού έτσι

τους έριξες στη φτώχεια

την εσχάτη,

τώρα τους λες

«κοινωνικά»

γι' αυτούς θα πάρεις

«μέτρα»,

βρε, άντε πνίξου,

δένοντας

στο σβέρκο σου

μια πέτρα!

* * *

Ενώ είσαι

ο ένοχος για την

κακή τους μοίρα,

έρχεσαι τώρα,

υποκριτή,

και κάνεις το «σωτήρα»,

γι' αυτό

κι οι εξαγγελίες σου

θυμίζουνε, εντέλει,

το «Να σε κάψω,

Γιάννη μου,

και να σ' αλείψω

μέλι»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ