Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πουλάνε για «νέο»...

Το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα; Ηταν, κατά την κυβέρνηση, «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» και είχε στο μυαλό του τη νέα γενιά, για την οποία «διασφαλίζει» 10ωρη δουλειά, τσακισμένους μισθούς και το «σύγχρονο» δικαίωμα να βρίσκονται όπου, όπως και για όσο τους ζητήσουν τα αφεντικά. Είχε άλλωστε και «μάρτυρα» τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε πάνω από τις μισές διατάξεις, αφού αφορούσαν «απαραίτητους εκσυγχρονισμούς» - βγαλμένους απ' τα συρτάρια της ΕΕ. Το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με το τζογάρισμα των εισφορών; Εχει, κατά την κυβέρνηση, στο μυαλό του τους νέους, μεταξύ άλλων και με το αμίμητο επιχείρημα πως ή θα διαλέξουν να χάσουν τις εισφορές τους λίγες λίγες στο σημερινό χάλι που έχουν διαμορφώσει οι αντιασφαλιστικές «μεταρρυθμίσεις» όλων των προηγούμενων χρόνων, ή θα διαλέξουν το «σύγχρονο», να τις χάσουν στα ζάρια που θα παίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Περιττό βέβαια να πούμε και για το τελευταίο νομοσχέδιο για τα σχολεία. Τους μαθητές έχει στο νου του και... για να μη βαριούνται, τους βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην ολόπλευρη μόρφωση, τους κατηγοριοποιεί, τους στέλνει να μαζεύουν όποιες «δεξιότητες» αποφασίζουν κάθε φορά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και σπρώχνει τους γονείς να ψάχνουν χορηγούς και να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

... ό,τι πιο παλιό

Κάνοντας λοιπόν τη σούμα, το μέλλον που «εγγυώνται» οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους στους νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, είναι αυτό: Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και «ξεδιάλεγμα» από νωρίς, δουλειά με όρους... 18ου αιώνα για τους «τυχερούς», την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα είναι στην ανεργία, και γηρατειά με «εξασφαλισμένη» φτώχεια και αγωνία. Αυτό πασάρουν για «νέο» και «σύγχρονο», την ώρα που χωρίς τον βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για τους νέους και τις οικογένειές τους να ζήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να έχουν ολόπλευρη μόρφωση, σταθερή δουλειά με λιγότερο εργάσιμο χρόνο και πλήρη δικαιώματα, πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Το μαύρο μέλλον δεν είναι μονόδρομος: Η ορμητική συμμετοχή στον αγώνα, το χτύπημα του κακού «στη ρίζα» του μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Ασυλία και ατομική ευθύνη

Η «ασυλία» που παρέχεται με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο (Αρθρο 19) στα μέλη του ΔΣ του νέου Ταμείου, το οποίο θα «τρέξει» το τζογάρισμα των επικουρικών, αποτελεί άλλη μια απόδειξη του πόσο φούμαρα είναι όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί «εγγυημένων συντάξεων» και «μηδενικού ρίσκου» από την κεφαλαιοποίηση. Αλλωστε, το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να επιλέγουν «επενδυτικά προγράμματα» με «διαφοροποιημένο κίνδυνο». Από τι «κινδυνεύει» όμως ο «ατομικός κουμπαράς»; Προφανώς από τις «αποδόσεις» και τις «διακυμάνσεις της αγοράς». Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τις εισφορές που θα δίνει, αφού κρατούνται από το μισθό του, αλλά δεν θα είναι καθόλου σίγουρος για το ποσό που θα πάρει ως «απόμαχος» πια της δουλειάς. Και ενώ θα έχει ήδη πάρει την «ατομική ευθύνη» του διαλέγοντας επενδυτικό πρόγραμμα, τελικά θα κληθεί να αναλάβει και την ευθύνη σε περίπτωση που δεν ...βγει το τζογάρισμα. Ο μόνος που δεν θα έχει καμιά ευθύνη θα είναι το κράτος, η οποιαδήποτε κυβέρνηση και τα στελέχη που επιλέγει για τη διαχείριση των δεκάδων δισ. του Ταμείου, με τα οποία θα χρηματοδοτείται η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου και όχι απλά η «προστασία» σε κάποια «golden boys» της ΝΔ, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ακόμα συμβολή του στο ξέπλυμα της στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ για τις συντάξεις.

Εχουν ρεύμα

Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Εν μέσω καύσωνα, ολόκληρες συνοικίες της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω μεγάλου φόρτου στο δίκτυο. Πολλές διακοπές είναι αποτέλεσμα βλαβών και μη προγραμματισμένες, ενώ άλλες γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ για να αντέξει το δίκτυο. Οπως και να έχει, επιβεβαιώνεται ότι οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορούν να καλυφθούν σε ένα περιβάλλον εμπορευματοποίησης και απελευθέρωσης της Ενέργειας, υποσυντηρούμενων δικτύων, ιδιωτικοποίησης τομέων τους που χρυσοπληρώνει ο λαός. Οπως συμβαίνει και με άλλα καιρικά φαινόμενα, για παράδειγμα με τις χιονοπτώσεις της «Μήδειας», που άφησαν για μέρες στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, ή με τις έντονες βροχοπτώσεις, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, οι εργαζόμενοι είτε θα ξεπαγιάζουν, είτε θα πνίγονται, είτε θα καίγονται, επειδή οι ανάγκες τους μπαίνουν στο «ζύγι» του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά του. Παρεμπιπτόντως, τι γίνεται με εκείνη την «πράσινη ανάπτυξη», που θα εξασφάλιζε «φτηνή και επαρκή» Ενέργεια για όλους; Οπως αποδεικνύεται, τα μόνα που ...έχουν ρεύμα στην εποχή των «πράσινων» επενδύσεων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων, από τη μια, και η ενεργειακή φτώχεια και ανασφάλεια για τον λαό από την άλλη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1566 Πεθαίνει ο Γάλλος γιατρός και αστρολόγος Νοστράδαμος, γνωστός για τις «προφητείες» του.

1778 Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς - ιδεολόγους της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και δημιουργός του συνθήματος «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα».

1800 Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο για την ένωση της χώρας με την Ιρλανδία («Νόμος της Ενωσης»). Αντίστοιχος νόμος ψηφίστηκε και από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας την 1/8. Εως τότε η Ιρλανδία είχε ένα ορισμένο καθεστώς αυτονομίας, ωστόσο οι Βρετανοί, στον απόηχο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης (1789) και της Ιρλανδικής Επανάστασης που ακολούθησε (1798), επιδίωκαν τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της Ιρλανδίας.

1853 Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με το πρόσχημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών. Η Βρετανία, η οποία δεν επιθυμεί την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή (και σε βάρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας) στέλνει επίσης στόλο στα Δαρδανέλια. Πρόκειται για το προοίμιο του Κριμαϊκού Πολέμου (1853 - 1856), που έληξε με ήττα της Ρωσίας.

1877 Γεννιέται ο Γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής Χέρμαν Εσσε (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946).

1893 Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

1939 Υπογράφεται Συμφωνία, με την οποία η Βρετανία αναγνωρίζει τις «ειδικές ανάγκες» του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού στην Κίνα (Συμφωνία Αρίτα - Κρέιγκ).

1940 Γεννιέται ο Γιόργκι Ιβάν Αϊβάνοφ, ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης, ο οποίος μετείχε στη σοβιετική αποστολή του «Σογιούζ 33» (1979). Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το Βραβείο Λένιν και με τον τίτλο «Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης».

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση του Καΐρου πως παραβιάζει τη Συμφωνία του Λιβάνου και ιδιαίτερα τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρό της Γ. Παπανδρέου σε ραδιοφωνική εκπομπή εναντίον των οργανώσεων που καθοδηγούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Παρ' όλα αυτά, η ΚΕ του ΕΑΜ εμμένει στην επίτευξη της λεγόμενης «εθνικής ενότητας».

1946 Ο πρωθυπουργός Κ. Τσαλδάρης σε δηλώσεις του στο Παρίσι τονίζει: «Οι Αγγλοι μπορούν να μείνουν όσο θέλουν στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα ζητήσουμε να φύγουν...».

1947 Προσχωρούν στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας 64 σμηνίτες και υπαξιωματικοί του Μάλεμε, μαζί με τον οπλισμό τους.

1949 Εκτελείται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βασίλης Μαρκεζίνης.

1949 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ, Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934 - 1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946 - 1949). Ο Γκ. Δημητρόφ είχε γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού με την ηρωική του στάση στη δίκη της Λειψίας, κατηγορούμενος από τους ναζί για τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (προβοκάτσια που έπραξαν οι ίδιοι και «φόρτωσαν» στους κομμουνιστές).

1961 Αυτοκτονεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954).

1976 Επειτα από δύο δεκαετίες σκληρών αγώνων κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται σε ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι. Το Βιετνάμ ήταν χωρισμένο από το 1954.

1990 Σχεδόν 1.400 μουσουλμάνοι προσκυνητές πεθαίνουν σε τούνελ, κατά τη διάρκεια άτακτης φυγής προς τη Μέκκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ