Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερωτήματα

Η ιστορία με τα τεθωρακισμένα που θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία και θα αντικατασταθούν με γερμανικά, έχει και τη φαιδρή πλευρά της, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μπλέκει τη χώρα και τον λαό ακόμα περισσότερο στον πόλεμο. Η Γερμανία έχει αποφασίσει να στέλνει όπλα «δι' αντιπροσώπων» στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας το πολεμικό υλικό που στέλνουν άλλα κράτη στο μέτωπο του πολέμου. Πριν από την Ελλάδα, το ίδιο έκανε με την Τσεχία και την Πολωνία. Οι δυο αυτές χώρες, όμως, ακόμα περιμένουν να παραλάβουν το γερμανικό υλικό, κάνοντας τον Πολωνό πρωθυπουργό να εκφράσει και δημόσια τη διαμαρτυρία του! Κι όχι μόνο αυτό: Τα τεθωρακισμένα οχήματα που υποτίθεται ότι θα πάρει η Ελλάδα από τη Γερμανία προς αντικατάσταση αυτών που στέλνει στην Ουκρανία, δεν ακούγονται για πρώτη φορά στην «πιάτσα» των εξοπλισμών. Είχαν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πριν από 15 περίπου χρόνια, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση παζάρευε με τη γερμανική να τα αποκτήσει μέσω leasing! Οι διαπραγματεύσεις που για διάφορους λόγους «σκάλωσαν» τότε, σήμερα φαίνεται πως θα ευοδωθούν, με την επίκληση του πολέμου. Οπως και να 'χει, η κυβέρνηση προσθέτει νέους επικίνδυνους κρίκους στην αλυσίδα της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, που προμηνύουν τα χειρότερα για τον λαό, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα που κατέθεσε και στη Βουλή το ΚΚΕ: Ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της ελληνογερμανικής συμφωνίας για τα τεθωρακισμένα και από ποιες μονάδες θα αφαιρεθούν; Ποιες άλλες τέτοιες συμφωνίες υπάρχουν και τι ακριβώς προβλέπουν;

Ανέμους...

«Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της απέναντι πλευράς είναι η εθνική ενότητα (...) η στοίχιση πίσω από μια ενιαία πολιτική χωρίς πισωγυρίσματα και μισόλογα. Να πέσουν οι τόνοι της αντιπολίτευσης (...) Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη η υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής σε βάθος χρόνου ανεξάρτητα απ' το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε πάντα την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα». Αυτά γράφονται στον αστικό Τύπο για τα Ελληνοτουρκικά, φανερώνοντας τον προβληματισμό των αστικών επιτελείων για τις εξελίξεις. Σε ποιον απευθύνουν όμως αυτές τις «επισημάνσεις»; Κομματάκι δύσκολο να πιστέψουμε ότι τα λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «φωνάζει» με κάθε αφορμή την προσήλωσή τους στην «εθνική γραμμή», κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ ότι «παρεκκλίνει»...

... και θύελλες

Προ τριών μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «πάσα» στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ λίγο πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έδινε «οδηγίες» στην κυβέρνηση για το πώς να ζητήσει μεγαλύτερα «ανταλλάγματα» εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, παρουσιάζοντας κι αυτός τις αμερικάνικες βάσεις ως «εγγύηση» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου: Οπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγουν σε «εθνική στρατηγική» τη συνοχή του ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, μπλέκοντας τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Να λοιπόν σε ποιον απευθύνουν τις υποδείξεις: Στον λαό! Απ' αυτόν απαιτούν πλήρη στοίχιση στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και «σιγή νεκροταφείου», για να μην αμφισβητηθεί ούτε «τρίχα» από την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Ας αλλάξουν όμως πλευρό. Με την ευρωατλαντική πολιτική τους σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.

Μήνυμα

Προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κυβέρνηση οξύνει το κλίμα κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια, με κρότου - λάμψης και χημικά μέσα στις Σχολές, με τραυματισμούς και συλλήψεις φοιτητών, με ασφαλίτες που παρεισφρέουν σε συνδικαλιστικές συναντήσεις και κινητοποιήσεις μελών ΔΕΠ, με την «αύρα» της αστυνομίας σε δράση και τις κάμερες καταγραφής σε πλήρη λειτουργία. Το οργανωμένο σχέδιο, με την αξιοποίηση διαφόρων προβοκατόρικων ομάδων, έχει στόχο την τρομοκράτηση των φοιτητών και των συλλόγων τους, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να διευρύνουν την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, σε βάρος των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νεολαίας. Οι φοιτητές όμως και οι σύλλογοί τους έχουν αποδείξει στην πράξη ότι η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Τα χτεσινά συλλαλητήρια ήταν μια πρώτη μαζική απάντηση στον νέο νόμο - πλαίσιο, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να μη διανοηθεί να τον καταθέσει, να σταματήσει τώρα την κλιμάκωση της καταστολής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1833 Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».

1899 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόχαν Στράους (ο 2ος).

1917 Στην πόλη Λιντς της Βρετανίας πραγματοποιείται αντιπολεμική Συνδιάσκεψη των εργατικών οργανώσεων, με τη συμμετοχή 1.150 αντιπροσώπων των συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων (Εργατικοί, Σοσιαλιστές, κ.ά.). Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα ψηφίσματα που χαιρέτιζαν τη Φεβρουαριανή Επανάσταση στη Ρωσία, καθώς και το σύνθημα για μια δημοκρατική ειρήνη. Η δημοτικότητα των σοβιέτ θορύβησε τους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, που φρόντισαν να τα καπηλευτούν στη ρητορική τους, υπονομεύοντας ταυτόχρονα μια πρακτική υιοθέτησή τους στο ίδιο το βρετανικό εργατικό κίνημα.

1922 Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ.

1924 Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Αλεν Γκίνσμπεργκ («κίνημα των Μπίτνικς»).

1927 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία (δημοψήφισμα 1924) και θεσπίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

1932 Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1933 Επανιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, που είχε διαλυθεί το 1924.

1934 Η αστυνομία απαγορεύει τη σύγκληση του Αντιφασιστικού Συνεδρίου. Παρ' όλα αυτά, οι σχεδόν 1.200 σύνεδροι, καθώς και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώνονται δεχόμενοι επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Η αστυνομία ανοίγει πυρ και τραυματίζει 3 εργάτες. Παρά την τρομοκρατία, το Συνέδριο θα συνέλθει τελικά 2 μέρες αργότερα στον Κοκκιναρά Κηφισιάς.

1934 Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σε αριθμούς την αστική τρομοκρατία (περίοδος 1929 - 1933). Καταγράφηκαν μεταξύ άλλων: 27 δολοφονίες, 13.050 συλλήψεις, 2.400 καταδίκες σε φυλακή και εξορία, 1.479 ξυλοδαρμοί, κ.λπ.

1941 Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, γίνεται ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης (Μάχη της Κρήτης).

1957 Πεθαίνει ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.

1959 Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απορρίπτει την πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης για μια Βαλκανική χωρίς πυραύλους.

1963 Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.

1979 Στον Κόλπο του Μεξικού, και ύστερα από έκρηξη σε γεωτρύπανο, δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών (2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

1992 Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων 172 κυβερνήσεων και χιλιάδων ακτιβιστών, ξεκινά στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η μεγαλύτερη έως τότε παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος («Διάσκεψη της Γης»). Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη σχετική συνθήκη, με το επιχείρημα ότι υπονόμευε τη βιομηχανική τους ανάπτυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ