Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κληρονομιά

Τώρα που τα φώτα σβήνουν στην ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τον σεισμό, η εθιμοτυπία δίνει τη θέση της στην ουσία της «διπλωματίας των σεισμών», όπως καθιερώθηκε να λέγεται μετά το 1999. Τα επιτελεία στην Ελλάδα σημειώνουν με επιμονή ότι αυτή η διπλωματία, που έγινε αφορμή να ξεπαγώσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (τουλάχιστον δημόσια, γιατί στο παρασκήνιο οι συναντήσεις με ευρωΝΑΤΟική «εποπτεία» πήγαιναν σύννεφο) πρέπει να αποτελέσει «κληρονομιά για το μέλλον της ΝΑ Μεσογείου» και όχι να παραμείνουν οι συμβολισμοί «κενοί περιεχομένου». Ποιο μέλλον έχουν όμως στο νου τους για τη ΝΑ Μεσόγειο; Μήπως αυτό που έδειξαν ότι επιθυμούν με τη γνήσια αλληλεγγύη τους οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου σ' αυτήν τη δύσκολη στιγμή; Οχι βέβαια! Το μέλλον που αυτοί υπερασπίζονται είναι αυτό της ευρωατλαντικής «πατέντας», για να «ζεσταθεί» η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, προς χάριν της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ και να θωρακιστεί η συνοχή του ΝΑΤΟ έναντι των ανταγωνιστών του στην περιοχή. Σ' αυτό το «κάδρο» των επιδιώξεων της αστικής τάξης, που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τους λαούς της περιοχής, πάνε να βάλουν τις συγκλονιστικές εικόνες που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με το τσουνάμι της λαϊκής αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας (και της Συρίας). Αυτή είναι η πραγματική «κληρονομιά» για τους λαούς στις δυο άκρες του Αιγαίου και ξέρουν καλά πώς να τη διαφυλάξουν από τα «νύχια» της αστικής τάξης και των ευρωατλαντικών συμμάχων της.

Ανεκπλήρωτες...

Σε μια συνδικαλιστική «επίδοση», που θα την αξιοποιούσε ως πρόκριμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επένδυε ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου της χώρας. Οι εκλογές στο ΕΚΑ έγιναν βέβαια το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά το αποτέλεσμα δεν τους έκατσε και τόσο ...βολικά. Η παράταξή τους, που είχε και τον πρόεδρο στην απερχόμενη διοίκηση, κατέβηκε διασπασμένη (ΕΑΚ και ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ) και συνολικά πήρε λιγότερες ψήφους από όσες είχε πάρει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες. Διασπασμένη κατέβηκε και η παράταξη της ΝΔ, καταγράφοντας κι αυτή πτώση στις συνολικές της ψήφους (ΔΑΚΕ και ΕΝΟΤΗΤΑ).

... προσδοκίες

Μια σειρά σύνεδροι, εκλεγμένοι ακόμα και με τα παραπάνω ψηφοδέλτια, έκαναν το βήμα, καταψήφισαν αυτές τις δυνάμεις και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους αγωνιστές, αναγνωρίζοντας την πρωτοπόρα δράση τους όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες των εργαζομένων. Ετσι, η ΔΑΣ ήταν η μόνη δύναμη που κατέγραψε άνοδο στο ΕΚΑ, και σε ψήφους και σε ποσοστά (+26 ψήφους, +2,7%), παραμένοντας στην πρώτη θέση και μάλιστα αυξάνοντας τις δυνάμεις της. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ενθαρρυντικό για τις μάχες που έχει μπροστά της η εργατική τάξη, όποια κυβέρνηση κι αν αναδειχθεί από τις επερχόμενες εκλογές. Δείχνει ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε συνδικαλιστικές ηγεσίες - κλακαδόρους της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και σε «κολλημένους» με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, που καπηλεύονται τις αγωνίες και τους αγώνες των σωματείων, αναζητώντας στο εργατικό κίνημα «σκαλοπάτι» για να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» της διακυβέρνησης.

Από χέρι

«Στο τέλος ο καταναλωτής πληρώνει για όλα». Με αυτή την αφοπλιστική συμπύκνωση περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της «Rystard Energy» (κορυφαία εταιρεία ανάλυσης για την Ενέργεια) τα μέτρα που έχουν πάρει η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις της για τη διαχείριση της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης». Μέτρα που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούγκελ έχουν φτάσει σωρευτικά από τον Σεπτέμβρη του 2021 στα 800 δισ. ευρώ. Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα των «γεμάτων αποθηκών και ταμιευτήρων» φυσικού αερίου, με την ΕΕ και τα κράτη - μέλη να αγοράζουν όσο - όσο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν οι τιμές ήταν σε ιστορικά υψηλά, «για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια» όπως έλεγαν τότε. Οι λαοί φορτώθηκαν κάθε είδους χαράτσια και βάρη, προκειμένου να στηριχτούν οι ενεργειακοί όμιλοι και να γεμίσουν τις αποθήκες. Επειδή όμως η ζήτηση αποδείχτηκε χαμηλότερη απ' αυτήν που υπολόγιζαν, τώρα ετοιμάζεται ένας νέος γύρος κρατικών ενισχύσεων, ευρωενωσιακών πακέτων και «πράσινων» χαρατσιών, για να αναπληρώσουν τις «απώλειες» στην κερδοφορία τους! «Μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις» δηλαδή για το κεφάλαιο, αφού καμία συνταγή διαχείρισης, με λιγότερη ή περισσότερη κρατική παρέμβαση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ρεύμα φτηνό για τον λαό. Η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», η «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, το ρεύμα - εμπόρευμα, όλα όσα έχουν για «ευαγγέλιο» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και αποτελούν «βάση» για την όποια επόμενη κυβέρνηση, σημαίνουν πως ο λαός θα συνεχίσει να χάνει «από χέρι», αν δεν δυναμώσει τον αγώνα για ρεύμα φτηνό, κόντρα στην κοινή στρατηγική τους, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί.

1928 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15 - 18/2/1928), η οποία κάνει γνωστό ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα το 95% των μελών καταδίκασαν τις θέσεις της λεγόμενης «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» και το δημοσιογραφικό της όργανο «Σπάρτακος» (λικβινταριστές - τροτσκιστές). Επίσης καθαιρεί από την ΚΕ τους Μάξιμο, Σκλάβο, Χαΐνογλου, Νικολινάκο και Χατζησταύρου και αποφασίζει τη σύγκληση του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

1933 Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ), πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που υπερασπίζονται οι εργάτες. Η αστυνομία πυροβολεί, σκοτώνει 7 και τραυματίζει δεκάδες.

1933 Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων. Ο στρατός που στέλνεται για να καταπνίξει την απεργία αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της 16/2 επιτέθηκαν και κατέλαβαν το εργοστάσιο σκοτώνοντας 400 εργάτες. Ηταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1952 Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που στις 14/11/1951 ανακαλύφθηκαν από την Ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», αρχίζει στις 15 Φλεβάρη 1952 η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για τον μεταξικό νόμο 375/1936).

1999 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η οργή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της.

2003 Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ